`Apple staakt productie iPad 2` Na bijna drie jaar trekt Apple

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Engineering & Technology, Elektrotechniek, Microelectronics
Share Embed Donate


Short Description

Download `Apple staakt productie iPad 2` Na bijna drie jaar trekt Apple...

Description

‘Apple staakt productie iPad 2’ Na bijna drie jaar trekt Apple binnenkort de stekker uit de productie van de populaire iPad 2. Consumenten geven volgens de Amerikaanse technologieproducent de voorkeur aan een moderne iPad met retinascherm. Dat zeggen anonieme, maar welingelichte bronnen die bekend zijn met Apple’s plannen tegenover het doorgaans betrouwbare Apple Insider. Retina In maart 2011 introduceerde de inmiddels overleden oud-topman Steve Jobs de iPad 2. De tablet bleek een regelrecht succes. De iPad 2 was een innovatieve tablet tegenover zijn voorganger: het was de eerste tablet van Apple met een camera op de voorzijde. Daarnaast was het de eerste tablet die compatible was met de magnetische Smart Cover en die naast zwart ook in het wit verkrijgbaar was. Een jaar later introduceerde Apple de derde generatie iPad, officieel ‘The New iPad’ genaamd. Het was Apple’s eerste tablet met een retinascherm. In september 2012 lanceerde Apple nog twee iPads met retinaschermen: de vierde generatie (iPad with Retina) en de iPad Mini. Afgelopen herfst voegde Apple daar nog de iPad Air en iPad Mini 2 aan toe. Volgens de anonieme bronnen geven steeds meer consumenten de voorkeur aan een iPad met een retinascherm. Niet alleen vanwege het haarscherpe beeld, maar tevens vanwege de scherpe prijzen. Sinds vorig jaar september kunnen consumenten een derde generatie iPad met retinascherm kopen voor 369 euro. Dat is nagenoeg dezelfde prijs als Apple momenteel de iPad 2 te koop aanbiedt op zijn website. Daarom kiezen consumenten voor een iPad met retinascherm, die bovendien ook nog eens lichter en compacter is. Productiestop Om die redenen staakt Apple de productie van de iPad 2. Op wat voor termijn Apple overgaat tot een productiestop weten de anonieme bronnen niet te vertellen. De geruchten klinken in ieder geval zeer plausibel.

Apple heer en meester op zakelijke tabletmarkt In het laatste kwartaal van 2013 was 91,4% van alle geactiveerde tablets op de zakelijke markt van Apple. Met een schamele 8,6% staat Android op de tweede plaats. Al met al heeft Apple’s besturingssysteem iOS een aandeel van 73% van alle mobiele apparaten in het bedrijfsleven. Tablets Dat blijkt uit cijfers van Good Technology. Het onderzoeksbureau onderzoekt ieder kwartaal wat de populairste tablets en smartphones zijn op de zakelijke markt. Daarvoor keek het bureau naar de activatie van deze mobiele apparaten bij meer dan tweeduizend bedrijven wereldwijd. De cijfers liegen er niet om: ruim negen op de tien geactiveerde tablets is van Apple. Desalniettemin is dit wel een minder sterke groei van het aantal iPad activeringen: in het derde kwartaal was de groei nog goed voor 22%, in het vierde kwartaal was dat ‘slechts’ 19%. De groei van het aantal geactiveerde Android-tablets bleef constant op 2% in het laatste kwartaal. Mobiele apparaten Ook als we kijken naar het totale aantal geactiveerde tablets en smartphones steekt Apple met kop en schouders boven de rest uit: 73% van de geactiveerde mobiele apparaten draait op iOS, 26% op Android en niet meer dan 1% op Windows Phone. Bijna de helft van alle iPad activeringen is toe te dichten aan medewerkers in de financiële dienstensector. Volgens Good Technology is het succes van Apple te danken aan de lancering van de nieuwe iPhones en iPads aan het begin van het vierde kwartaal. Het aantal activeringen van tablets en smartphones is in 2013 met eenderde (34%) gestegen.

Bellen met de S-Pen op de Galaxy Note? Iedere tablet en smartphone in de Samsung Galaxy Note-lijn beschikt over een stylus: de S-Pen. Hiermee kun je tekeningen en aantekeningen maken en binnenkort waarschijnlijk ook bellen. Samsung heeft deze maand een patent ingediend die een methode beschrijft om met de S-Pen de tablet te ontsluiten, in staat is om je handschrift te herkennen en telefoontjes te plegen. Phonearena.com stuitte op de patentaanvraag van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf. Op de website van het United States Patent & Trademark Office (USPTO) is de volledige beschrijving van de patentaanvraag no. US 20140038557 A1 na te lezen. Het ontgrendelen van het toestel met de S-Pen is niets nieuws: dat was al mogelijk bij Galaxy Note 2 en 3. Ook heeft de Galaxy Note diverse applicaties ontwikkeld voor stylus zoals Action Memo, Screen Write en S Note. Bellen Maar Samsung gaat in de patentaanvraag een stapje verder. Naast de al bestaande toepassingen kun je straks met je S-Pen ook mensen uit je contactlijst bellen. Niet door simpelweg op hun naam te klikken, maar door “Call [name]” op het beeldscherm te schrijven, waarbij [name] staat voor degene die je wilt bellen. De Galaxy Note hoeft daarvoor niet eerst ontgrendeld te worden. In de patentaanvraag staat dat met de nieuwe techniek de tablet of smartphone uit de lock state gehaald wordt en vervolgens via handschriftherkenning de actie uitvoert die kort daarvoor is ingegeven met de S-Pen. In de patentaanvraag worden naast bellen ook ‘memo’ en ‘map’ als geldige opdrachtregels genoemd. Handschriftherkenning Ten slotte vermeldt de patentaanvraag dat gebruikers met de nieuwe techniek het toestel kunnen ontgrendelen met de S-Pen door middel van handschriftherkenning. Daarvoor moet de Galaxy Note eerst je handschrift leren kennen. Uit een van de tekeningen van de patentaanvraag blijkt dat je daarvoor enkele malen een signature moet invoeren. De kans bestaat dus dat de volgende generatie Galaxy Note deze nieuwe feature bevat. Dat is afhankelijk van de snelheid waarmee de patentaanvraag wordt goedgekeurd door het USPTO en de methode in nieuwe apparaten ingebouwd kan worden.

Specificaties Xperia Z2 Tab uitgelekt De specificaties van Sony’s nieuwe Xperia Z2 Tab zijn uitgelekt. @evleaks, een bekende twitteraar die geregeld met dergelijke nieuwsbrekende onthullingen komt, zegt op zijn Twitter-account te weten wat er zich onder de motorkap van de nieuwe Z2 Tab bevindt. Volgens @evleaks is de Xperia Z2 Tab uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 800 quadcoreprocessor die geklokt is op 2,3 GHz. De tablet heeft een Truliminos-scherm van 10.1 inch met een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Verder beschikt de Xperia Z2 Tab volgens de twitteraar over 3 GB aan RAM-geheugen, 16 GB aan opslagruimte die met een microSD-kaart is uit te breiden, een 8 megapixelcamera aan de achterkant en een 2 megapixelcamera aan de voorzijde. De Xperia Z2 Tab heeft naar verluidt een batterij met een capaciteit van 6000 mAh en zou slechts 6,3 millimeter dik zijn op zijn dikste punt. Daarmee is de Z2 Tab aanzienlijk dunner dan de iPad Air, Apple’s topmodel die 7,5 millimeter dik is. Ten slotte is de Z2 Tab waterdicht, zoals gebruikelijk is bij Sony’s producten uit de Z-lijn, en draait de tablet op de nieuwste versie van Android: KitKat (4.4). Het is niet bekend wanneer de Sony de Xperia Z2 Tab verkrijgbaar is, maar het is aannemelijk dat het Japanse technologiebedrijf deze tablet volgende week op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona voor het eerst aan het publiek toont. Als dat het geval is hoeven we waarschijnlijk niet lang te wachten totdat deze high-end tablet in de schappen ligt.

‘Geen iPad 12.9 in de winkels dit jaar’ Apple focust zich op de ontwikkeling en introductie de iPad 12.9 en iWatch, maar de tablet met groter beeldschermformaat zal dit jaar nog niet op de markt worden gebracht. Wel brengt het Amerikaanse technologieconcern een update uit van de iPad Air en iPad Mini 2. Dat zegt Ming-Chi Kuo van KGI Securities in een onderzoeksnotitie, waar Macrumors de hand op wist te leggen. Daarin schrijft de marktanalist dat hij ervan overtuigd is dat Apple dit jaar enkel een upgrade van de huidige iPad Air en iPad Mini 2 uitbrengt, omdat de verkoopcijfers van deze tablets in het vierde kwartaal van 2013 tegenvielen. Daarnaast versnelt Apple de ontwikkeling van een grotere iPad en iWatch. Hierdoor is er minder geld beschikbaar om dit jaar een nieuwe iPad en iPad Mini te lanceren. Ming-Chi Kuo verwacht dat Apple begin volgend jaar de iPad 12.9 zal introduceren. Er gaan al enige tijd geruchten rond dat Apple werkt aan een iPad met een groter scherm. The Wall Street Journal schreef vorig jaar juli al een bericht dat Apple met diverse schermformaten aan het experimenteren was voor de iPhone en iPad. Dit gerucht werd enkele maanden later bevestigd door een anonieme bron uit de Aziatische productieketen. En in oktober ten slotte schreef Barclays Equity Research aan investeerders dat Apple in de toekomst grotere iPads op de markt zal brengen om de strijd met pc-fabrikanten aan te gaan. De vraag is of Apple op tijd komt met een grotere tablet. Sinds afgelopen weekend liggen de Galaxy TabPro 12.2 en Galaxy NotePro 12.2 bij ons in de winkels.

Samsung mag niet A8-processor voor Apple produceren Samsung vist achter het net als het gaat om het binnenhalen voor een miljoenenorder. Niet het ZuidKoreaanse technologiebedrijf, maar concurrent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) mag de A8-processor voor de volgende generatie iPads en iPhones produceren. Dat melden bronnen uit de productieketen tegenover Taiwanese media. TSMC is volgens de bronnen in staat om meer A8-processoren te produceren met hun 20 nm productieproces. Samsung kan niet op korte termijn aan de vraag van Apple voldoen voor het gewenste bedrag. Daarom is de volledige order, die goed is voor een miljoenenomzet, toegekend aan TSMC. Zoals Tabletguide.nl gisteren meldde brengt Apple dit jaar waarschijnlijk geen nieuwe iPads uit. In plaats daarvan zal het Amerikaanse elektronicabedrijf een geüpdatete versie van de iPad Air en iPad Mini 2 lanceren. Deze versies zijn qua specificaties navenant identiek aan de huidige generatie tablets, maar dan voorzien van een nieuwe processor. Met enige zekerheid kunnen we stellen dat de A7-processor in de huidige modellen vervangen wordt door de A8-chip. Rechtszaak Ondanks dat Apple en Samsung elkaars grootste concurrenten zijn, doen beide bedrijven al jarenlang zaken met elkaar. Meer dan eens heeft Samsung een deel van de productie van Apple’s processoren en schermen verzorgd. Maar zoals techliefhebbers wellicht weten is er de afgelopen jaren een haat-liefdeverhouding tussen beide bedrijven ontstaan. Apple en Samsung hebben elkaar de afgelopen jaren al tientallen malen voor de rechter gesleept wegens patentinbreuk en het een-op-een overnemen van unieke designkenmerken in hun producten. Onlangs zaten de topmannen van beide bedrijven nog om de tafel in de hoop tot een schikking te komen, maar zonder succes. Apple heeft in het recente verleden meer dan eens gesuggereerd om niet langer zaken te doen met Samsung. Tot op heden zijn er echter geen aanwijzingen die daarop wijzen. A9 Dat Samsung nu de order voor de A8-processor misloopt, wil nog niet zeggen dat het Zuid-Koreaanse bedrijf niet langer op orders van Apple hoeft te rekenen. Naar verluidt wordt de toekomstige A9processor ontwikkeld met behulp van 16nm / 14 nm technologie, iets waar Samsung al de nodige ervaring mee heeft. Het is dus aannemelijk dat Samsung deze order, of in ieder geval een deel daarvan, zal weten binnen te slepen.

Televisie kijken op tablet niet populair Steeds meer consumenten gebruiken de tablet en andere mobiele apparaten om televisie op te kijken. Volgens de laatste cijfers is deze groep het afgelopen jaar met 25% gestegen. Desalniettemin gaat het om een zeer bescheiden aandeel van slechts 1,5% van de totale televisiemarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Thinkbox, het marketingbureau voor de Britse commerciële televisie. Volgens de onderzoekers keken we het afgelopen jaar gemiddeld 3 uur en 55 minuten per dag naar onze beeldbuis. Dat is een kleine stijging van 12 minuten per dag ten opzichte van 10 jaar geleden. Van de bijna 4 uur die we dagelijks spenderen aan tv-kijken, brengen we 98,5% van deze tijd door achter het ‘traditionele’ tv-scherm. De overige 1,5%, goed voor gemiddelde van drie-en-een-halve minuut per persoon per dag, wenden we ons naar onze mobiele apparaten: tablets, smartphones en laptops. In 2012 was dat aandeel nog 1,2%. Lindsey Clay, Chief Executive bij Thinkbox, stelt dat deze trend de komende jaren niet sterk zal veranderen. “Nieuwe schermen maken tv-kijken voor ons nog aangenamer en bieden nieuwe kansen voor adverteerders. Maar naarmate we meer leren, des te duidelijker het ons wordt dat de televisie voorlopig nog onze favoriete manier van tv-kijken blijft, zeker nu video-on-demand (VOD) diensten steeds meer beschikbaar komen op het grote scherm”, aldus Clay. VOD De laatste bevinding is opvallend. Uit een ander onderzoek van Thinkbox blijkt dat VOD-diensten veel vaker op mobiele apparaten worden bekeken dan op de tv. Volgens dat onderzoek kijkt ‘slechts’ 37% van de kijkers VOD op de televisie. Het grootste aandeel, 45%, gebruikt de pc om naar VOD-diensten te kijken, 14% een tablet en 4% hun smartphone. Nederland In Nederland experimenteren tv-zenders al enige tijd met een zogeheten ‘tweede scherm’ zoals de tablet ook wel wordt genoemd. Bij entertainmentprogramma’s als The Voice of Holland en De Slimste Mens kunnen kijkers de tablet gebruiken om mee te spelen met de show. Ook opinieprogramma’s zoals Knevel & Van den Brink gebruiken het tweede scherm om de opinie van kijkers te meten omtrent een bepaald onderwerp en in de uitzending te betrekken.

Candy Crush-maker naar de beurs King Digital Entertainment, het bedrijf achter het razendpopulaire spel Candy Crush, heeft vandaag de eerste stap naar een beursgang gezet. Het bedrijf heeft de benodigde registratiepapieren ingediend bij de Security and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder van effectenbeurzen. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend. King Digital Entertainment wil zijn aandelen uitgeven op de New York Stock Exchange (NYSE). Opvallend is dat het bedrijf niet kiest voor de technologiebeurs Nasdaq. Wellicht dat de keuze op de NYSE is gevallen vanwege de rumoerige beursgang van Facebook in mei 2012. Daar zakten de aandelen in zeer hoog tempo van 38 dollar naar ongeveer 20 dollar. Het duurde maanden voordat de oorspronkelijke introductiekoers weer werd bereikt. Op dit moment is onbekend hoeveel aandelen het bedrijf wil uitgeven, of welke prijs investeerders straks moeten betalen voor een aandeel. Volgens The New York Times verwacht het in Dublin gevestigde bedrijf een bedrag van 500 miljoen dollar op te halen met de beursgang. J.P. Morgan Chase, Crédit Suisse en Bank of America Merrill Lynch zullen de beursgang van King Digital Entertainment begeleiden. Miljoenen De maker van Candy Crush boekte afgelopen jaar een miljoenenwinst. In 2013 behaalde het bedrijf een omzet van 1,8 miljard dollar en wist het 568 miljoen dollar winst te verzilveren. De game Candy Crush is in totaal meer dan 500 miljoen keer gedownload sinds de lancering in april 2012. Dagelijks spelen zo’n 93 miljoen gamers het spel. Naast Candy Crush heeft King Digital Entertainment ook andere populaire spellen uitgebracht, zoals Pet Rescue Saga, Farm Heroes Saga en Bubble Witch Saga.

‘Kleine tablets in vrije val’ Marktanalisten verwachten dat 7 en 8 inch tablets dit jaar in een vrije val terecht komen. Het afgelopen jaar waren deze tablets nog goed voor 70% van de totale verkopen, dit jaar zal dat aandeel krimpen naar 56%. De tegenvallende verkoopcijfers zijn te wijten aan de toenemende populariteit van ‘phablets’ en de optimistische verwachting van tablets met grote schermen. Dat meldt de Chinese techwebsite Digitimes. De voorspelling van de marktanalisten is op z’n minst merkwaardig te noemen. In 2012 verschenen vele tablets met een kleiner scherm op de markt, zoals de iPad Mini (Apple), Nexus 7 (Google), Kindle Fire (Amazon), Galaxy Tab 2 7.0 en 8.0 (Samsung) en Nook Tablet (Barnes & Noble). Het afgelopen jaar zagen tabletfabrikanten de verkoopcijfers van de tablets in dit segment enorm toenemen. Phablets en tablets Deze trend zet zich volgens de analisten in 2014 niet voort. Daarvoor wijzen zij twee factoren aan: de toenemende populariteit van ‘phablets’ en de introductie van high-end tablets met een groter scherm (12.2 inch). ‘Phablets’ is een samenstelling van de woorden smartphone en tablet en verwijst naar het formaat van het scherm (tussen de 5 en 7 inch). Het is een hybride toestel met een eigen categorie, omdat het apparaat te groot is voor een smartphone maar te klein voor een tablet. De Nokia Lumia 1520 en Samsung Galaxy Mega zijn daar twee voorbeelden van. De andere reden waarom analisten verwachten dat consumenten dit jaar minder kleine tablets kopen, heeft te maken met de hooggespannen verwachting van de nieuwe generatie tablets met groter scherm. Samsung lanceerde onlangs twee tabletmodellen in deze categorie: de Galaxy TabPro 12.2 en Galaxy NotePro 12.2. Op de eerste variant geldt momenteel een wachttijd van drie tot vier weken, wat een indicatie is voor de populariteit van deze tablet. Prognose De marktanalisten verwachten dat in 2018 ongeveer één op de elf tablets (9%) een schermomvang tussen de 11 en 13.9 inch zal hebben. De algemene prognose is dat we dit jaar meerdere tablets voorbij zullen zien komen met een groot schermformaat. Deze week meldde Ming-Chi Kuo van KGI Securities nog in een onderzoeksnotitie aan dat hij verwacht dat Apple dit jaar niet een iPad 12.9 gaat lanceren. Misschien dat we volgende week op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona al enkele modellen voorbij zullen zien komen. Tablet Guide is daarbij aanwezig en doet verslag van het evenement.

MWC: HP kondigt Slate 6 en Slate 7 aan In aanloop naar de start van het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona kondigt HP zijn eerste phablet en tablet aan. Het gaat respectievelijk om de HP Slate 6 en HP Slate 7. Beide apparaten zijn volgens de Amerikaanse fabrikant “binnenkort” in Europa en het Midden-Oosten verkrijgbaar. Met de Slate 6 en Slate 7 wil HP nadrukkelijk een toestel op de markt brengen die niet alleen geschikt is voor entertainment, maar ook om te bellen. Daarom brengt HP beide apparaten op de markt onder de noemer Voicetab. “Zo biedt het [HP] consumenten een product van hoge kwaliteit en met een grote meerwaarde”, aldus vicepresident van HP EMEA Pascal Bourguet. Specificaties De Slate 6 en Slate 7 beschikken over dezelfde specificaties. Beide apparaten zijn voorzien van een quadcore-processor om ervoor te zorgen dat het multitasken, surfen en streamen van video’s probleemloos verloopt. Over het merk van de processor en de kloksnelheid laat HP op dit moment nog niks los. De voorzijde is uitgerust met een 2 megapixelcamera, aan de achterkant is een 5 megapixelcamera verwerkt. Met een microSD-kaart kan het interne geheugen worden uitgebreid tot maximaal 32 GB. De Voicetabs draaien op Android 4.2.2 (Jelly Bean) en komen met een 2G/3G Dual Sim Dual Standby feature. Dat houdt in dat je in beide apparaten twee simkaarten kunt plaatsen. De Slate 6 en Slate 7 hebben een krasbestendige achterkant en is volgens HP dun genoeg om in een broek- of binnenzak te passen. Naast zilver zijn beide apparaten ook beschikbaar in de kleuren Snow White, Neon Purple, Marine Blue, Neon Pink en Grass Green. HP DataPass Met de Slate 7 hebben sommige gebruikers de optie om altijd verbonden te zijn met internet, ook als er geen (openbare) WiFi-punten in de buurt zijn. Met de zogeheten HP DataPass krijgen consumenten zonder bijkomende kosten twee jaar lang toegang tot mobiel internet via 3G+, tot een maximum van 250 MB per maand. Deze dienst is helaas niet beschikbaar voor Nederlandse consumenten. Beschikbaarheid Wanneer de Slate 6 en Slate 7 in de Nederlandse winkels liggen laat HP nog in het midden. Hetzelfde geldt voor de adviesprijs van beide apparaten.

HP introduceert nieuwe ElitePad en ProPad op MWC Aan de vooravond van het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona pakt HP flink uit. Naast de Slate 6 en Slate 7 laat het Amerikaanse technologiebedrijf voor het eerst de nieuwe ElitePad 1000 en ProPad 600 aan het grote publiek zien. Met deze tablets zegt HP het neusje van de zalm te hebben gecreëerd voor de zakelijke markt. Werkgevers en werknemers stellen volgens de tabletfabrikant hoge eisen aan hun mobiele apparaten en dat is precies waar het bedrijf op inspeelt. “Onze tablets en mobiele ecosystemen blijven zich ontwikkelen om de groeiende evolutie van de werkplek te volgen. De scheiding tussen werk en leven is vervaagd met werknemers die steeds meer behoefte hebben aan gebruiksklare, stijlvolle en altijd verbonden mobiele apparaten die niet inleveren op productiviteit, betrouwbaarheid of veiligheid”, zegt Kobi Elbaz, vicepresident Commercial Personal Systems, Printing and Personal Systems Group bij HP. Specificaties ElitePad 1000 De ElitePad 1000 is uitgerust met een chip met 64-bit capaciteit, zoals bijvoorbeeld ook het geval is bij de iPad Air. Zodoende draait de tablet dan ook op het nieuwste besturingssysteem van Microsoft: Windows 8.1. De ElitePad heeft een 10.1 inch Ultra Extended Graphics Array (WUXGA) scherm met krasbestendige anti-smudge Corning Gorilla Glass 3. Kortom, een scherm dat goed leesbaar, stofafstotend en zeer stevig is. De behuizing is machinaal vervaardigd CNC aluminium unibody. De ElitePad is 9,2 millimeter dik en heeft een gewicht van 680 gram. Specificaties ProPad 600 De ProPad draait op een Intel Atom quadcore-processor en Windows 8.1. De ProPad is standaard uitgerust met 64 GB aan opslagruimte. Daarnaast heeft de tablet nog een extra microSD-slot waarmee het geheugen met nog eens 32 GB uitgebreid kan worden. Evenals de ElitePad heeft de ProPad een 10.1 inch WUXGA-scherm met Gorilla Glass 3. Daarnaast is hij nog voorzien van de energiezuinige Bluetooth 4.0 en een micro-HDMI aansluiting. Beschikbaarheid en prijzen De ElitePad 1000 is vanaf begin april in Nederland verkrijgbaar. De prijs wordt op een later tijdstip bekendgemaakt. Als we uitgaan van de Amerikaanse prijs, dan komt het prijskaartje neer op 739 dollar. Waarschijnlijk dat we het dollarteken door een eurosymbool mogen vervangen voor de adviesprijs van de Nederlandse markt. De ProPad 600 is vanaf april verkrijgbaar in de VS. Dat betekent dat de tablet waarschijnlijk enkele weken later in ons land verkrijgbaar is. Over de prijs wil HP op dit moment nog niets loslaten.

http://www8.hp.com/us/en/hp-news/press-release.html?id=1575335#.UwqUoHmPJ-Y

Alcatel onthult OneTouch Pop 7S op MWC Alcatel heeft op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona de nieuwe OneTouch Pop 7S aangekondigd. Specificaties De Alcatel OneTouch Pop 7S heeft een 7 inch IPS LCD-scherm met een resolutie van 1024 x 600 pixels en een pixeldichtheid van 170 ppi. Onder de motorkap schuilt een quadcore-processor die geklokt is op een snelheid van 1.2 GHz, die waarschijnlijk afkomstig is van chipfabrikant Qualcomm. De achterzijde heeft een 3 megapixelcamera, de voorkant heeft een VGA-camera van slechts 0,3 megapixel. De tablet is 8,9 millimeter dik en weegt slechts 285 gram. Verder is de OneTouch Pop 7S uitgerust met Bluetooth 2.0 en micro-USB-aansluiting. Op persafbeeldingen is ook nog een microSDslot te vinden waarmee het interne geheugen kan worden uitgebreid. Ondanks deze matige specificaties draait de Alcatel OneTouch Pop 7S wel op de nieuwste Androidversie: KitKat (4.4). Een ander opvallend detail is dat de Pop 7S op het 4G-netwerk kan. De tablet is in verschillende kleurrijke uitvoeringen beschikbaar. Prijs en beschikbaarheid Over de prijs en beschikbaarheid van de Alcatel OneTouch Pop 7S wilde de Franse fabrikant niets kwijt. Gezien de specificaties zal het wellicht om een zacht prijskaartje gaan. De Alcatel OneTouch Pop 7S is niet de eerste tablet die het technologiebedrijf op de markt brengt. Afgelopen jaar verschenen onder meer de OneTouch Evo 8 HD en OneTouch Tab 7 HD.

Fujitsu werkt aan tablet met haptische feedback Het Japanse Fujitsu werkt aan een wel heel bijzondere tablet: door middel van haptische feedback kunnen gebruikers de textuur van een dier of object op het scherm kan ‘voelen’. Met deze techniek is het mogelijk om gebruikers het idee te geven dat ze over een glad of ruw oppervlakte strelen zodra ze met hun vinger over de tablet gaan. Om dat te realiseren maakt de tablet gebruik van haptische sensortechnologie die door het technologiebedrijf is ontwikkeld. Om het levensechte gevoel te simuleren, trilt het scherm of stuurt het een signaal van statische elektriciteit (ultrasonische vibraties) naar de gebruiker. Door deze trillingen te variëren voelt het scherm glad dan wel ruw aan. Fujitsu erkent dat deze technologie niet nieuw is, maar het is voor het eerst dat het Japanse technologiebedrijf een prototype aan het grote publiek lanceert op een grootschalig evenement. De hele week kunnen geïnteresseerden de tablet zelf testen op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Om de technologie met haptische feedback te demonstreren, heeft Fujitsu heeft een viertal alledaagse en minder alledaagse situaties nagebootst:    

Je kunt de snaren van een koto (Japanse harp) aanslaan; Je kunt met een draaitafel van een DJ experimenteren (scratchen en volumeknoppen bijstellen); Je kunt de combinatiecode van een kluis proberen te raden; en Je kunt de huid van een alligator voelen.

MWC: Asus presenteert nieuwe Fonepad 7 Asus pakt uit op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona met een tweetal nieuwe tablets: de Fonepad 7 (ME175CG) en Fonepad 7 LTE (ME372CL). Specificaties Fonepad 7 (ME175CG) De Fonepad 7 (ME175CG) is de goedkoopste variant van de twee. Deze tablet heeft een 7 inch HD IPS-scherm met een resolutie van 1280 x 800 pixels. De tablet is voorzien van een Intel Atom Z2520 processor die geklokt is op een snelheid van 1.2 GHz. Standaard krijg je 8 GB aan opslagruimte, maar met een microSD-kaart kun je deze verder uitbreiden voor het geval dat te weinig mocht zijn. Het RAM-geheugen bedraagt 1 GB en de camera aan de achterkant is 5 megapixels. Specificaties Fonepad 7 LTE (ME372CL) In tegenstelling tot de ‘gewone’ Fonepad 7 beschikt deze variant over een module waarmee je op 4G-netwerken kunt surfen. Het scherm is eveneens een 7 inch HD IPS met een resolutie van 1280 x 800 pixels. De Intel Atom Z2560-processor daarentegen is met een kloksnelheid van 1.6 GHz een stuk sneller dan zijn kleinere broertje. De dual-front speakers met SonicMaster audio zorgen volgens Asus voor een rijke en meeslepende ervaring. Verder heeft de Fonepad 7 LTE 16 GB aan geheugenopslag, een 5 megapixelcamera aan de achterzijde en 1,2 megapixelcamera aan de voorkant en een batterij met een capaciteit van 3900 mAh. Op welke versie van Android de tablets draaien is helaas niet bekend. Prijzen en beschikbaarheid In het persbericht laat Asus niets los over de adviesprijs en de beschikbaarheid van de tablets. Als we uitgaan van het prijskaartje van de eerste generatie Fonepad, dan zal de prijs op of rond de 200 euro liggen. Het is aannemelijk dat de Fonepad 7 LTE een kleine honderd euro duurder zal uitvallen. Zodra Tablet Guide hier het fijne van weet lees je het hier op de website.

Stephen Elop nieuwe hoofd Surface-divisie Stephen Elop, de man die tot voor kort aan het hoofd van Nokia stond, wordt het nieuwe hoofd van de Xbox- en Surface-divisie bij Microsoft. Dat bevestigt Julie Larson-Green, de huidige vicepresident van de afdeling Device & Studios, in een memo die in handen is van Techcrunch. Larson-Green gaat leiding geven aan het My Life & Work project binnen de Applications and Services Group, waar Bing, Office en Skype onder vallen. Zij krijgt de titel Chief Experience Officer (CXO). Stephen Elop leidt op dit moment al de smartphonetak bij het Amerikaanse technologiebedrijf. Met deze nieuwe functie is Elop de hoogste baas over de gehele hardware- en gamingafdeling van Microsoft. Naast smartphones behoren ook Xbox-consoles en Surface-tablets tot zijn verantwoording. Stephen Elop heeft al ruime ervaring bij Microsoft. Van januari 2008 tot september 2010 werkte Elop als het hoofd van de Business Division, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor het tekstverwerkingsprogramma Microsoft Office. Daarna ging hij als CEO aan de slag bij de Finse smartphonefabrikant Nokia. In deze functie besloot hij begin 2011 een nieuwe weg in te slaan met Nokia door in samenwerking met Microsoft Lumia-telefoons op de markt te brengen. Toen volgde een moeilijke periode waarin Nokia haar aandeel op de smartphonemarkt verder zag afnemen door concurrenten als Samsung en Apple. Na enkele maanden van onderhandelingen verkocht Elop in september vorig jaar de smartphonetak van Nokia aan Microsoft voor een bedrag van 5,4 miljard euro. Toen Steve Ballmer eind vorig jaar zijn vertrek bij Microsoft aankondigde, werd Stephen Elop als potentiële kandidaat genoemd om zijn functie over te nemen. Uiteindelijk koos het in Redmond gebaseerde technologiebedrijf voor Satya Nadella als nieuwe CEO.

Citi: ‘Toekomst iPad niet rooskleurig’ Marktonderzoeker Citi Research is niet positief gestemd over de toekomst van de tabletmarkt. Vooral marktleider Apple zal de nadelige gevolgen hiervan ondervinden. Dat schrijft het marktonderzoeksbureau in het rapport ‘Mobility Hardware and Components, Marketing Presentation, March 2014’, waar CNET de hand op wist te leggen. Volgens de onderzoekers zijn we in een tijdperk aanbeland van wat zij “apparaat vermoeidheid” noemen. Door deze vermoeidheid wordt de levenscyclus van mobiele apparaten zoals tablets en smartphones verkort. Dat is gebruikelijk voor apparaten, maar deze trend zet sneller in dan verwacht, onder meer doordat innovatie voor consumenten steeds “ongrijpbaarder” wordt. Een tweede probleem voor de tabletmarkt is de verzadiging, die zich met name voordoet in Westerse landen zoals de VS. Volgens Citi Research daalt hierdoor de gemiddelde verkoopprijs en komen de (winst)marges in de keten van toeleveranciers onder druk te staan. Afnemende groei Deze ontwikkelingen zijn volgens het onderzoeksbureau met name voor marktleider Apple slecht nieuws. Citi verwacht dat het aantal verkochte tablets dit jaar met een kleine 20% zal toenemen ten opzichte van 2013. Dat ziet er op het eerste gezicht veelbelovend uit, maar valt in het niet als we dit cijfer vergelijken met het afgelopen jaar: toen steeg de tabletverkoop met 130% in vergelijking met 2012. Ook na dit jaar is er volgens de onderzoekers sprake van een afnemende groei: in het eerste kwartaal van 2015 duiken de groeicijfers onder de grens van 20%. Tablets in Nederland Hier in Nederland is vooralsnog weinig te merken van tegenvallende verkoopcijfers van tablets. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende eind vorig jaar dat ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens (45%) een tablet in huis heeft. Als we kijken naar de samenstelling van de huishoudens blijken Nederlandse gezinnen met kinderen het vaakst over een tablet te beschikken: 62%. Ook jonge huishoudens zonder kinderen hebben veelal een tablet thuis liggen (55%). Eenpersoonshuishoudens vormen de kleinste groep als het gaat om tabletbezit: slechts één op de vier heeft volgens het CBS een tablet thuis liggen.

Android heer en meester op tabletmarkt Niet Apple’s iOS, maar Android is het meest verkochte tabletbesturingssysteem. Ruim zes op de tien tablets wereldwijd draait op dit besturingssysteem. Met dit resultaat groeit het aandeel Androidtablets met 127% in een jaar tijd en stoot het iOS van de eerste plaats. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Gartner. Het afgelopen jaar steeg het aantal verkochte tablets met tweederde (68%), van 116,4 miljoen verkochte exemplaren naar 195,4 miljoen. De onderzoekers van Gartner verklaren dit resultaat aan de hand van de toenemende populariteit van low-end tablets met een kleiner scherm. Met name in de zogeheten ‘opkomende economieën’ (Aziatische landen) werden 145% meer tablets verkocht. In West-Europa en de VS steeg de tabletverkoop met 31%. Besturingssysteem De cijfers laten verder zien dat consumenten de voorkeur geven aan Android. Het aantal tablets met Google’s besturingssysteem steeg met 61,9%, van 53,3 miljoen naar bijna 121, miljoen. Apple verkocht weliswaar meer iPads in het vierde kwartaal, maar verloor relatief gezien toch marktaandeel. Het Amerikaanse technologiebedrijf was in 2012 nog goed voor een marktaandeel van 52,8%. In 2013 daalde dat naar 36%. Onderzoeksbureau Citi Research meldde vorige week dat de toekomst van de iPad er niet rooskleurig uitziet door de kortere levenscyclus van tablets, verzadiging van de tabletmarkt en dalende (winst)marges. Microsoft deed het afgelopen jaar ook goede zaken. In 2012 wist het bedrijf 1,2 miljoen Surfacetablets te verkopen, het afgelopen jaar verdrievoudigde het aandeel naar ruim 4 miljoen exemplaren. Daarmee verdubbelde het marktaandeel van Microsofts mobiele besturingssysteem van 1% naar 2,1%. Tabletproducenten Ondanks dat het aandeel iOS afnam, blijft Apple met 70,4 miljoen verkochte iPads wel de grootste tabletfabrikant. Op ruime afstand volgt het Zuid-Koreaanse Samsung met 37,4 miljoen verkochte tablets. Het lijstje wordt aangevuld door ASUS (11 miljoen), Amazon (9,4 miljoen) en Lenovo (6,5 miljoen).

Zynga houdt ‘soft launch’ voor drie nieuwe games in maart De Amerikaanse gamemaker Zynga houdt later deze maand een zogeheten ‘soft launch’, waar het bedrijf drie nieuwe mobiele games onthult. Onder meer het langverwachte vervolg op FarmVille zal zijn debuut maken. Dat meldt het bedrijf maandag aan Amerikaanse media. Het gaat om de volgende drie games:   

FarmVille 2: Country Escape; Zynga Poker; en Words With Friends.

Zynga rolt deze spellen uit voor smartphones en tablets die draaien op Android en iOS. Van een officiële lancering is geen sprake. Alleen een select gezelschap uit vooraf geselecteerde landen mag vooralsnog genieten van de nieuwe games. Vandaar de naam ‘soft launch’. Wellicht wil het bedrijf op deze manier feedback krijgen en eventueel nog enkele aanpassingen doen alvorens de games eind juni wereldwijd uit te rollen. Turbulente geschiedenis Zynga werd in 2009 beroemd met het spel FarmVille. Facebookgebruikers kunnen in deze game hun eigen boerderij bouwen, gewassen oogsten en dieren verzorgen. FarmVille was gratis te spelen op Facebook. Inkomsten genereerde het bedrijf door in-app aankopen. Dit bedrijfsmodel bracht vele dollars in het laatje, maar in 2012 begint het model zijn eerste barstjes te vertonen: steeds meer gamers zoeken hun toevlucht naar mobiele platformen voor hun vermaak (zoals smartphones en tablets) en laten Facebook links liggen. Als sneeuw voor de zon verdwijnt de belangrijkste inkomstenbron voor het gamebedrijf. Na het vertrek van CEO Mark Pincus halverwege 2013 krabbelt het bedrijf weer wat op. Don Mattrick, de nieuwe topbaas bij Zynga, snijdt in het personeelsbestand en slaat een nieuwe weg in door NaturalMotion in te lijven, een gameontwikkelaar voor mobiele spellen. Sindsdien is de waarde van de aandelen met 65% gestegen. Mattrick is heel eerlijk over de turbulente geschiedenis van het bedrijf: “Hebben wij de boot gemist bij de transitie naar mobiele games? Absoluut. Doen wij daar iets aan? Nou en of.” Nieuwe elementen FarmVille 2: Country Escape heeft volgens Zynga volop nieuwe elementen waar gamers uren mee zoet zijn. Zo is het mogelijk om virtuele goederen en dieren te ruilen, en is er een chatportaal opgenomen in het spel. Ten slotte is voortaan ook mogelijk om de game offline te spelen. Zynga Poker en Words With Friends zijn volledig in een nieuw jasje gestoken en hebben enkele nieuwe functionaliteiten. Het gamebedrijf heeft zich daarbij laten inspireren door de feedback van gamers.

‘Apple neemt honderden nieuwe medewerkers in dienst’ Ditmaal geen ontslaggolf, maar het tegenovergestelde: Apple neemt honderden nieuwe medewerkers in Aziatische fabrieken in dienst. Op deze manier wil het Amerikaanse technologiebedrijf het ontwikkelings- en lanceringsproces van nieuwe producten versnellen en de arbeidsomstandigheden verbeteren in de fabrieken van toeleveranciers. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme, maar welingelichte bronnen die bekend zijn met Apple’s plannen. Volgens deze bronnen wil Apple honderden nieuwe ingenieurs en supplychain managers weghalen bij concurrerende Aziatische high-techbedrijven als HTC, Quanta Computers en Inventec Corp. Ingenieurs en managers De nieuwe ingenieurs krijgen de opdracht om nieuwe teams uit de grond te stampen om zo meer en sneller nieuwe producten te lanceren. De managers hebben naar verluidt de taak om de arbeidsomstandigheden in de Aziatische fabrieken te verbeteren, een probleem waar Apple al enkele jaren mee in zijn maag zit. Volgens de anonieme bronnen breidt Apple al twee jaar lang zijn personeelsbestand uit in Aziatische landen. Zo heeft het bedrijf in die tijd meer dan 600 nieuwe ingenieurs en andere stafmedewerkers in dienst genomen in China. Juist in dit voormalig communistische land wil Apple meer producten aan de man brengen. Sinds januari verkoopt China Mobile, China’s grootste telecomprovider, iPhones bij hun abonnementen. Levenscyclus Door de steeds kortere levenscyclus van technologische producten, zou Apple volgens The Wall Street Journal genoodzaakt zijn om meer en sneller nieuwe producten op de markt te brengen. Zo experimenteren op dit moment al diverse teams met uiteenlopende schermformaten. Het aandeel iPhones op de smartphonemarkt daalde het afgelopen jaar van 20,9% naar 17,9%. Uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner blijkt dat Apple ook op de tabletmarkt met een kleiner aandeel genoegen moet nemen.

Tegenvallende computerverkoop door tablets 2013 was een slecht jaar voor de computerbranche. Afgelopen jaar daalde het aantal verscheepte computers met bijna 10%. Ook de komende jaren zullen pc-fabrikanten het nog zwaar te verduren krijgen. Een van de grote boosdoeners is de tablet. Dat stelt International Data Corcopration (IDC) op basis van vandaag verschenen cijfers in het Worldwide Quarterly PC Tracker rapport. Het onderzoeksbureau stelt dat het aantal verscheepte pc’s (desktops en laptops) vorig jaar met 9,8% daalde naar een totaal van 315,1 miljoen. Wel benadrukken de onderzoekers dat deze daling minder ernstig is dan ze aanvankelijk verwachtten. Dat danken ze aan bedrijven en consumenten die hun Windows XP-computers vervangen met de nieuwste versie van het besturingssysteem, omdat Microsoft vanaf 1 april Windows XP niet langer ondersteunt. De onderzoekers benadrukken dat het om een kortetermijnfactor gaat en dat het na-ijleffect van korte duur is. Ook over de nabije toekomst is het IDC niet al te positief. Dit jaar verwacht het onderzoeksbureau dat het aantal verscheepte pc’s uitkomt op 295,9 miljoen stuks, omgerekend een daling van 6,1%. Tot 2018 zet deze daling zich volgens de onderzoekers voort. Naar schatting zullen er dan 291,7 miljoen pc’s verscheept worden, een afname van 7,4% ten opzichte van 2013. Crisis, tablets, verkiezingen De opkomende markten (Aziatische landen) waren volgens vicepresident Loren Loverde altijd de drijvende kracht achter de computermarkt. De economische crisis is een van de factoren die roet in het eten gooit. Een tweede reden waarom het aantal verscheepte pc’s dit jaar afneemt heeft volgens Loverde te maken dat Aziatische consumenten de voorkeur geven aan tablets. “Shifts in technology buying priorities” zoals Loverde het eufemistisch uitdrukt. Wel zegt de vicepresident van het IDC te verwachten dat deze regio’s zich op termijn zullen herstellen en beter presteren dan Westerse landen. Loverde stelt ten slotte dat 2014 een moeilijk jaar wordt voor computerfabrikanten. De economische vooruitzichten zijn weliswaar voorzichtig positief, maar dat betekent in praktijk vaak dat consumenten niet al te happig zijn om hun geld aan een nieuwe computer uit te geven. Ook verwijst hij naar de verkiezingen die dit jaar plaatsvinden in India, Indonesië en Thailand. Dat heeft volgens Loverde een grote impact op het bestedingspatroon van consumenten.

Aandeel Android KitKat groeit mondjesmaat Steeds meer smartphones en tablets zijn uitgerust met Android KitKat (4.4), de meest recente versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Inmiddels draait 2,5% van alle smartphones en tablets op KitKat. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard. Dit platform houdt iedere maand bij op welke versie mobiele apparaten draaien om zo de ontwikkelingen van Android in kaart te brengen. Verreweg het grootste gedeelte van alle smartphones en tablets draait momenteel op Jelly Bean (Androidversie 4.1.x, 4.2.x en 4.3.x), namelijk ruim zes op de tien toestellen (62%). Met een aandeel van 15,2% is ook Ice Cream Sandwich (4.0.3 en 4.0.4) een populaire versie van het besturingssysteem. Dat het aandeel Android KitKat wat achterblijft is niet opmerkelijk te noemen. Op dit moment draaien alleen Nexus-smartphones en tablets op de nieuwste versie. Maar de lijst wordt steeds groter. Half februari bevestigde Samsung aan Tablet Guide dat een groot aantal smartphones en tablets een update krijgen naar Android 4.4, waaronder de Samsung Galaxy Tab 3 en Galaxy Note. Ook andere fabrikanten als Acer, ASUS en Sony rollen vroeg of laat een update uit voor hun tablets. Het is dus waarschijnlijk een kwestie van tijd dat het aandeel KitKat toeneemt. Op dit moment komt het aantal toestellen met Android KitKat dus niet hoger dan 2,5%. In januari kwam KitKat niet verder dan 1,8%. Om dit te meten keek het Android Developer team tussen 25 februari en 3 maart op welke versie van Google's besturingssysteem de smartphones en tablets draaiden die Google Play bezochten. In de afbeelding hieronder vind je een overzicht van alle Androidversies en hun huidige marktaandeel.

Malware ontdekt op nieuwe tablets en smartphones Marble Security ontdekte een groot aantal nieuwe tablets en smartphones die van malware was voorzien. Het balletje kwam aan het rollen toen een klant van het bedrijf klaagde dat de Netflix-app op zijn mobiele apparaat werd aangemerkt als malware. Uit nader onderzoek bleek dat de software van het antivirusbedrijf zijn werk goed had gedaan en er daadwerkelijk sprake was van een kwaadaardige applicatie. Dat meldt de techwebsite PCWorld, dat met Chief Technology Officier (CTO) van Marble Security David Jevans sprak. Toen de ontevreden klant bij het bedrijf aanklopte, voerde het diverse tests uit om de applicatie te bestuderen. Uit de tests bleek dat het niet om de officiële Netflix-app ging. In plaats daarvan bleek het om een kwaadwillende applicatie te gaan die creditcardgegevens en wachtwoorden opzoekt en verstuurt naar een Russische server. De klant die bij Marble Security aan de bel trok, stelt dat de applicatie vooraf op het apparaat was geïnstalleerd. Tablets en smartphones Marble Security ontdekte dat de nep-app op meerdere tablets en smartphones van diverse fabrikanten was terug te vinden. Zo kwamen de onderzoekers de malware tegen op onder meer toestellen van  Samsung: Galaxy Note (GT-N8013), Galaxy S3 (SGH-1727 en SGH-1747), Galaxy Note 2 (SCH1605) en Galaxy S4 (SGH-1337 en SCH-1545);  Motorola: Droid Razr, Droid 4 en Droid Bionic;  ASUS: Eee Pad Transformer (TF101) en de Memo Pad Smart (MT301); en  LG: Nexus 5. Samsung zegt in een verklaring tegen PCWorld dat “als er sprake is van een nep Netflix-applicatie, deze niet door Samsung of providers waar het bedrijf zaken mee doet geïnstalleerd is”. Geen van de andere bedrijven reageerde op het bericht. Ook Netflix heeft tot op heden niet gereageerd. Verklaring Volgens Jevans zijn er verschillende verklaringen hoe de malware op smartphones en tablets terecht kan zijn gekomen. Het is volgens hem aannemelijk dat het ergens in de productieketen is gebeurd. Producenten installeren vaak applicatiebundels op nieuwe toestellen zonder deze op malware of andere lekken te testen. Een andere verklaring is dat het om opgeschoonde tablets en smartphones gaat die door andere partijen onder handen zijn genomen en het niet zo nauw nemen met de beveiligingscontrole.

IDC: ’Beperkte groei van tabletmarkt in 2014’ De hoogtijdagen van de tabletmarkt lijken achter ons te liggen. Afgelopen jaar groeide het aantal tabletverkopen nog met ruim 50%. Voor komend jaar voorspellen onderzoekers een beperkte groei van minder dan 20%. Dat is te wijten aan de consument, die niet bereid is om ieder jaar een nieuwe tablet te kopen. Dat zegt International Data Corporation (IDC) in haar recent verschenen Worldwide Quaterly Tablet Tracker rapport. In 2013 nam het aantal verkochte tablets toe met 51,6%. Het onderzoeksbureau verwacht dat de groei van de tabletmarkt dit jaar blijft haken op 19,4%. De afnemende groei geldt zowel voor tablets als twee-in-één apparaten, zoals de Surface-tablets van Microsoft. Consumenten Op de zakelijke markt hebben de onderzoekers van het IDC positieve verwachtingen. Zij verwachten dat ondernemers meer en meer tablets zullen aanschaffen. De consumentenmarkt daarentegen is volgens het onderzoeksbureau behoorlijk verzadigd. De meeste consumenten die een tablet willen hebben er al een gekocht, waardoor het aan de man brengen ervan steeds moeilijker wordt. Daarnaast doet deze groep meerdere jaren met zijn tablet alvorens een nieuwe aan te schaffen. Prijsniveau Het IDC constateert verder dat de gemiddelde verkoopprijs van tablets de afgelopen paar jaar sterk is gedaald. Dat vormt volgens de onderzoekers een rem op de verdere ontwikkeling van de tabletmarkt. In 2012 zakte de gemiddelde verkoopprijs met 18,3% ten opzichte van 2011. Het afgelopen jaar kwam daar nog eens 14,6% bovenop. Voor het komend jaar voorspelt het IDC dat de daling van het prijsniveau zich zal beperken tot 3,6%. De groei van de zakelijke markt die meer duurdere high-end tablets koopt en een verschuiving op de consumentenmarkt van budgettablets naar duurdere modellen liggen daaraan ten grondslag. Besturingssysteem Het IDC stelt dat de komende jaren het besturingssysteem de belangrijkste factor vormt om voor een bepaalde tablet te kiezen. Volgens de analisten kan Microsoft hiervan profiteren. “Hoewel Androiden iOS dominant blijven, verwachten we dat op Windows gebaseerde apparaten meer dan een kwart van de markt zullen beslaan als gevolg van de groei van twee-in-één apparaten”, aldus onderzoekanalist Jitesh Ubrani van het IDC. Citi Research De meeste bevindingen in het onderzoek komen overeen met de conclusies van onderzoeksbureau Citi Research. Hun analisten voorspelden vorige maand dat de groei van de tabletmarkt in 2014 zich beperkt tot 20%. Ook het verzadigingsaspect, of ‘apparaat vermoeidheid’ zoals Citi het noemt, en de daling van de gemiddelde verkoopprijs bestempelden het onderzoeksbureau als twee factoren die een rem vormen op de verdere groei van de tabletmarkt.

Privacygroepen willen overname WhatsApp dwarsbomen Amerikaanse privacygroepen vragen regelgevers om een stokje te steken voor de overname van WhatsApp. Het is volgens de belangenorganisaties op dit moment nog niet duidelijk wat Facebook van plan is met de persoonlijke gegevens van haar 450 miljoen gebruikers. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Reuters. Advertentie-inkomsten WhatsApp is een berichtendienst waarmee gebruikers elkaar berichten, foto’s, links en video’s kunnen toesturen. Het bedrijf heeft altijd gezegd dat het de persoonlijke gegevens van haar gebruikers niet verzamelt om reclame-inkomsten op te strijken. Maar nu Facebook het bedrijf wil inlijven, vervalt deze garantie. Dat stellen het Electronic Privacy Information Center (EPIC) en het Center for Digital Democracy (CDD), twee grote Amerikaanse belangengroepen die online privacy hoog in het vaandel hebben staan. Ze benadrukken dat de persoonlijke gegevens van Instagram-gebruikers na de overname in 2012 in het advertentienetwerk van Facebook werden opgenomen. Ze vrezen dat hetzelfde zal gebeuren met de gegevens die WhatsApp verzamelt. Onderzoek De belangengroepen vragen de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse tegenhanger van onze Consumentenbond, om de overname op dit punt te onderzoeken. In een verklaring tegenover Reuters stelt Facebook dat WhatsApp als een apart bedrijf blijft opereren en dat de toezeggingen op het gebied van privacy en beveiliging overeind blijven. Bod Afgelopen maand deed Facebook een bod van 19 miljard dollar om WhatsApp te mogen overnemen. Het is het grootste bedrag dat ooit geboden is in de technologische wereld voor een overname. Facebook zei toen al dat de overname geen gevolgen zou hebben voor de gebruikers van WhatsApp. Een echte geruststelling was het niet, omdat Nederlandse gebruikers massaal overstapten op Telegram.

Google ‘verbiedt’ dual-OS tablet ASUS Begin dit jaar presenteerden ASUS en Intel op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas de Transformer Book Duet TD300: een tablet die zowel op Android als Windows draait. Zoekmachinegigant Google was daar niet over te spreken en heeft flinke druk uitgeoefend op de tabletproducent en chipfabrikant. ASUS heeft daarop besloten om de dual-OS tablet op de lange baan te schuiven. Dat meldt de Taiwanese techwebsite Digitimes. Dankzij de x86-chip van Intel kunnen tablets op twee besturingssystemen afzonderlijk draaien. Gebruikers kunnen dan op ieder moment tussen Android en Windows switchen. Dat is handig als je bijvoorbeeld tussen applicaties wilt schakelen die alleen voor het ene besturingssysteem beschikbaar zijn en niet voor het andere. Een dual-OS tablet is voor ASUS, Intel en Microsoft zeer interessant. ASUS wil met dergelijke tablets een nieuwe markt wil aanboren. Voor chipfabrikant Intel zijn tablets met twee besturingssystemen interessant omdat het bedrijf op deze manier meer processoren verkoopt. En Microsoft profiteert ervan omdat het marktaandeel van Windows op mobiele apparaten toeneemt. Microsofts mobiele besturingssysteem reikt op dit moment niet verder dan 3% van de totale tabletmarkt. Google is de enige partij die niet zit te wachten op een tablet met twee besturingssystemen. Om die reden heeft het bedrijf volgens Digitimes grote druk uitgeoefend op ASUS. Beide partijen hebben in het verleden gezamenlijk tablets op de markt gebracht, zoals de Nexus 7 (2013). Om de zoekmachinegigant niet voor het hoofd te stoten en onderlinge relaties niet op het spel te zetten, heeft de Taiwanese tabletproducent eieren voor zijn geld gekozen en de lancering van de Transformer Book Duet TD300 uitgesteld. Wanneer de dual-OS tablet nu wel te koop zal zijn is onbekend. httpvh://youtu.be/v25-796Ybj0

Panasonic Toughpad 4K nu te bestellen De Panasonic Toughpad 4K, ’s werelds eerste 20 inch tablet met een 4K-resolutie, is vanaf nu te bestellen via de website van Mrugged Mobile Technology. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan van 5.215 dollar. Dat meldt Neowin.net, die een rondvraag deed langs verschillende aanbieders. Panasonic kondigde de Toughpad 4K vorig jaar november al aan, maar wordt sindsdien geplaagd door vertraging. Daarop besloot de techwebsite contact op te nemen met het Japanse technologiebedrijf met de vraag wanneer we deze krachtpatser in de winkel konden verwachten. Panasonic antwoordde dat de Toughpad in februari al te koop was, maar op internet waren er geen aanbieders te vinden die hem aanboden. Vervolgens belde Neowin met diverse verkopers met de vraag wanneer de Toughpad in hun assortiment opgenomen zou worden. Mrugged Mobile Technology reageerde via de e-mail op de vraag door naar hun website te verwijzen. Daar staat vermeld dat consumenten de tablet sinds gisteren kunnen bestellen. Opvallend is het prijskaartje. Bij de introductie in november vertelde Panasonic dat de 4K-tablet een adviesprijs van 5.999 dollar zou meekrijgen. Wellicht dat de tabletproducent de prijs naar beneden heeft bijgesteld om geïnteresseerden over de streep te trekken. Specificaties De Panasonic Toughpad 4K Standard heeft een 20 inch LCD display met een ongekend hoge resolutie van 3840 x 2560 pixels, LED backlighting en ambient light. De tablet draait op een Intel i5-3437 vPro processor die geklokt is op 1,9 GHz en met Turboboost een kloksnelheid tot 2.9 GHz kan halen. De grafische kaart is afkomstig van NVIDIA en betreft een GeForce GT 745M. Tevens heeft de 4K Toughpad een behoorlijke opslagcapaciteit en werkgeheugen: 256 GB aan SSD opslagruimte, 8 GB aan RAM-geheugen en 2 GB VRAM. Panasonics tablet heeft aan de zijkant een USB 3.0-poort, SD card slot voor geheugenuitbreiding, een 720p webcam en een ingebouwde smartcard reader. De tablet is uitgerust met de laatste versie van Microsofts mobiele besturingssysteem: Windows 8.1 Pro. Daarnaast heeft Panasonic nog een krachtiger model: de Toughpad 4K Performance. Deze variant is voorzien van een Intel i7-3687U vPro processor met een kloksnelheid van 2.1 GHz, oplopend tot 3.3 GHz met Turboboost. Daarnaast heeft dit model een NVIDIA Quadro K1000M GPU, 16 GB aan werkgeheugen en een 5 megapixelcamera aan de achterzijde. Deze gaat naar verluidt over de toonbank voor een prijs van 6.999 dollar, maar dat is niet bevestigd door Panasonic. Nadelen Er kleven wel enkele nadelen aan de Toughpad. De tablet is behoorlijk groot: de afmetingen zijn maar liefst 47,5 cm x 33,3 cm x 1,27 cm (L x B x D). Makkelijk hanteerbaar is dus anders. Ook is de Toughpad een zwaargewicht: met 2,4 kilo is het de zwaarste tablet op de markt. Toch prijst Panasonic de Toughpad 4K aan als “’s werelds lichtste en dunste 20 inch tablet”. Ook de batterij is een zwakke schakel. Volgens The Verge is de batterij al na een kleine twee uur al leeg. Dat is kennelijk de prijs die je betaalt voor een 20 inch grote tablet met 4K-resolutie. Gebruik Zouden jullie met zo’n grote tablet kunnen werken? En waarvoor zouden jullie hem gebruiken? Laat het Tablet Guide weten in een reactie! httpvh://youtu.be/xvI-XvrKG8M

‘Mobiele apparaten nemen rol tv over’ Om een film of serie te kijken voor onze ontspanning wenden we ons tot de televisie. Maar dat behoort op korte termijn tot het verleden. Mobiele apparaten zoals tablets, smartphones en laptops gaan de tv binnen enkele jaren tot de achtergrond verdringen. “Digitale distributie, dat is waar het straks alleen nog maar om draait.” Dat stelt Dana Brunetti, producent van de Netflix hitserie ‘House of Cards’ op het South By Southwest (SXSW) evenement, dat van 6 tot 17 maart plaatsvindt in Austin (Texas). Op dit festival vertellen vooraanstaande personen uit de muziek-, televisie- en internetindustrie wat ons volgens hen de komende jaren te wachten staat aan nieuwe ontwikkelingen. Dood Brunetti stelt dat het huidige model, waarin kabelbedrijven en televisiezenders het programmaaanbod bepalen, op de schop gaan. De tv-producent gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat dit model binnen vijf jaar dood is. Streamingdiensten als Netflix, Videoland Unlimited en Pathé Thuis maken dan de dienst uit. “Een programma dat over vijf jaar niet te bekijken is via smartphones, tablets of streaming via de computer? Dat zou absurd zijn.” Ervaring Uit recent Brits onderzoek blijkt dat we slechts mondjesmaat televisiekijken op onze mobiele apparaten. Van de bijna 4 uur die we dagelijks spenderen aan tv-kijken, brengen we 98,5% van deze tijd door achter het ‘traditionele’ tv-scherm. De overige 1,5%, goed voor gemiddelde van drie-eneen-halve minuut per persoon per dag, wenden we ons tot onze tablet, smartphone of laptop. Stichting Kijkonderzoek (SKO) stelt dat live televisiekijken op mobiele apparaten in Nederland steeds populairder wordt. Afgelopen jaar verdubbelde het aantal mensen dat live tv-uitzendingen op tablets en smartphones ten opzichte van 2012. Dat is volgens het SKO te danken aan de enorme groei van het aantal mobiele apparaten.

Candy Crush-maker wil miljarden ophalen met beursgang King Digital Entertainment, bekend van het zeer populaire Candy Crush, wil met de beursgang die later deze maand plaatsvindt 7,6 miljard dollar ophalen. Analisten betwisten niet dat de beursgang succesvol zal verlopen, maar zijn tegelijkertijd sceptisch over de toekomst. Vorige maand was al bekend dat King Digital Entertainment de sprong in het diepe waagt en de beursvloer zal betreden. Volgens ingewijden vindt de beursgang op 25 maart plaats bij de New York Stock Exchange (NYSE). Een dag later kunnen investeerders de eerste aandelen van het bedrijf verhandelen. Tot op heden was niet bekend hoeveel aandelen de Candy Crush-maker wilde uitgeven bij de beursgang, of welke prijs per aandeel in rekening wordt gebracht. King Digital Entertainment zegt nu dat handelaren rekening moeten houden met een prijs tussen de 21 en 24 dollar per aandeel. Analisten Analisten zijn verdeeld over de kansen van het bedrijf op de beursvloer. De optimisten stellen dat Candy Crush sinds de lancering in april 2012 meer dan 500 miljoen keer is gedownload en 93 miljoen gamers het spel dagelijks spelen. Ze denken dat dit er in de toekomst alleen maar meer worden. Wat betreft de inkomsten heeft de game het bedrijf geen windeieren gelegd. In het eerste kwartaal van 2012 verdiende het bedrijf 22 miljoen dollar aan inkomsten, in het laatste kwartaal van afgelopen jaar was dat bedrag gestegen naar 602 miljoen dollar. Verreweg het grootste gedeelte daarvan is toe te schrijven aan de populariteit van Candy Crush. Sceptische analisten vragen zich af of King Digital Entertainment dit succes kan volhouden. Het bedrijf heeft meer dan 180 mobiele games op haar naam staan, maar slechts een handjevol daarvan doen het goed bij gamers (Pet Rescue Saga, Farm Heroes Saga en Bubble Witch Saga). Zij vrezen dat Candy Crush een zogeheten one-hit wonder is en dat het bergafwaarts gaat met het bedrijf zodra deze hype is overgewaaid. Sceptici zijn bang dat King Digital Entertainment hetzelfde lot ondergaat als Zynga. Dat bedrijf kende een moeizame beursgang door de alsmaar dalende waarde van haar aandelen. De gamemaker houdt later deze maand een ‘soft launch’ voor drie nieuwe games in de hoop om weer winstgevend te worden.

United Airlines komt met streamingdienst voor tabletgebruikers De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines wil het bekijken van films tijdens een vlucht nog prettiger maken voor passagiers. Zij hoeven niet langer naar het schermpje te staren dat in de rugleuning van een stoel zit, maar kunnen zich voortaan wenden tot hun tablet, smartphone of laptop. De luchtvaartmaatschappij stelt deze dienst in april kosteloos beschikbaar. Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht. De meeste vluchten worden uitgerust met het entertainmentsysteem. Met behulp van een WiFi-verbinding kunnen passagiers genieten van hun favoriete films en series. Om films of tv-series te kunnen bekijken moeten passagiers eerst een speciale app of plug-in voor de webbrowser downloaden. Uit het persbericht blijkt dat aanvankelijk alleen iPads en iPhones de dienst ondersteunen, maar het bedrijf zegt dat ook Android-toestellen op termijn gebruik kunnen maken van de filmdienst. Aanbod Naar eigen zeggen beschikken eind dit jaar alle binnenlandse vluchten van United Airlines over de streamingdienst. Wanneer alle internationale vluchten uitgerust zijn met het entertainmentsysteem kan het bedrijf op dit moment nog niet zeggen. Bij aanvang kunnen passagiers kiezen uit 150 films en 200 series. Meerdere aanbieders United Airlines is niet de eerste luchtvaartmaatschappij die deze filmdienst aanbiedt. Vorige week kondigde Lufthansa aan dat het deze zomer een video-on-demand (VOD) dienst introduceert. Virgin Australia biedt al langer een vergelijkbare dienst aan.

Ook Microsoft ziet niets in dual-OS tablet Google is niet de enige partij die geen heil ziet in een tablet dat draait op twee besturingssysteem. Ook Microsoft ziet niks in deze plannen. ASUS heeft daarom de plannen besloten om geen dual-OS tablet op de markt te brengen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme, maar welingelichte bronnen. Begin deze week meldde de Taiwanese techwebsite Digitimes dat Microsoft wel degelijk interesse had in een tablet dat zowel op Android als Windows draait. Op deze manier zou het bedrijf het marktaandeel van hun mobiele besturingssysteem willen vergroten, dat momenteel niet verder reikt dan 3%. Maar deze berichtgeving klopt niet. Anonieme bronnen vertellen tegenover The Wall Street Journal dat Microsoft bang is dat een tablet dat op twee besturingssystemen draait een ingang vormt voor zakelijke klanten om ervaring op te doen met Android. Om te laten zien dat het ernst is dreigt het Amerikaanse technologiebedrijf geldstromen stop te zetten aan fabrikanten die apparaten met twee besturingssystemen maken. Tegenvaller Uit vertrouwelijke documenten van ASUS, die in bezit zijn van de krant, blijkt dat het bedrijf besloten heeft om de productie van de Transformer Book Duet TD300 onmiddellijk te staken. Daarnaast zal ASUS niet langer producten producten verkopen die op twee besturingssystemen draaien, zoals de Transformer AiO P1801 en P1802. Dit zal een enorme tegenvaller zijn voor ASUS. De Taiwanese tabletproducent onthulde in januari nog de Transformer Book Duet TD300 op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Deze dual-OS tablet werd goed ontvangen door het publiek. Intel, dat de x86-chips levert die in dual-OS apparaten zijn verwerkt, stelt dat het zich zal blijven inzetten om consumenten “de beste gebruikservaring” te kunnen bieden.

‘Grote (hybride) iPad nog niet dood’ Een iPad met een 12.9 inch scherm is allesbehalve dood. Apple heeft de tablet met groot schermformaat tijdelijk in de ijskast gezet, omdat het te kampen heeft met productieproblemen. Desondanks kunnen we dit jaar nog een iPad 12.9 tegemoet zien, die mogelijk zelfs een convertible is. Dat zegt analist Rhoda Alexander, directeur van tablet en monitor research bij IHS Technology, tegen CNET. “Het probleem is dat de use-case voor zo’n grote tablet nog niet gemaakt is.” Te weinig ondersteuning De analist reageert op berichtgeving dat door Digitimes de wereld in is geholpen. De Taiwanese techwebsite stelt dat tablets met een 12 inch schermformaat en groter dit jaar slechts mondjesmaat op de markt gebracht zullen worden. Dat komt omdat er te weinig ondersteuning is tussen de betrokken platformontwikkelaars en ecosystemen. Hierdoor draaien applicaties nog niet goed op tablets met een groter schermformaat. De techwebsite schat om die reden dat het aantal verscheepte Samsung Galaxy NotePro en TabPro 12.2 tablets slechts één miljoen betreft. Interessant is om te horen dat Digitimes stelt dat ASUS een aan nog onbekende 13.3 inch dual-OS tablet werkt. De kans dat deze op korte termijn verkrijgbaar is, is zeer klein omdat zowel Google als Microsoft niets zien in een tablet dat op twee besturingssystemen draait. Om exact die reden staakt ASUS de productie van de Transformer Book Duet TD300. Hybride Alexander is optimistisch en denkt dat we dit jaar nog een iPad 12.9 tegemoet kunnen zien. “Het kan zomaar gebeuren dat er een fabrikant voorbijkomt en een use-case aanbiedt die samengaat met het grote schermformaat.” De analist speculeert dat het in de lijn der verwachting ligt dat Apple dit jaar mogelijk een hybride product presenteert, dat een kruising is tussen MacBook Air en de traditionele iPad. Dergelijke convertibles, waar een tablet omgetoverd kan worden in een laptop of werkstation, zijn al langer te koop. De bekendste convertible zijn wellicht de Surface-tablets van Microsoft. Het is de eerste keer dat een analist over dergelijke plannen bij Apple spreekt. Alexander denkt dat het er dit jaar nog van kan komen bij Apple, ook al liggen er nog geen concrete plannen. Maar dat zegt helemaal niets volgens haar. “Denk nog maar eens terug wat Apple met de iPad 4 deed. Massaproductie begon pas drie tot vier maanden voor de verschijningsdatum. Als Apple in oktober een nieuw product wil uitbrengen, is het mogelijk dat het de productie pas rond de zomer opvoert.”

Politie: ‘Schakel bluetooth uit van je tablet’ De Nederlandse politie doet een officiële waarschuwing uit. In een persbericht waarschuwt het nietsvermoedende burgers om de bluetooth uit te schakelen van apparatuur die ze in de auto achterlaten. Gewiekste dieven kunnen aan de hand van het draadloze signaal en een bluetoothtracker dergelijke apparaten eenvoudig opsporen en stelen. Achterruit inslaan In het Centrum van Den Haag, Scheveningen en Zoetermeer hebben zich diverse inbraken voorgedaan waarbij dieven met een bluetooth-tracker dure mobiele apparaten opspoorden in geparkeerde auto’s. Burgers schakelen de bluetoothverbinding veelal in, maar vergeten of laten het na om deze na afloop weer uit te schakelen. Daarmee maken zij het voor kwaadwillenden kinderlijk eenvoudig om dure tablets, smartphones en laptops op te sporen. Als ze eenmaal dergelijke apparatuur hebben gevonden, tikken dieven een achterruit of achterzijruit in om de buit binnen te halen. Volgens de politie zijn er ruim twintig gevallen bekend waarbij dieven op deze manier te werk zijn gegaan. Deze inbraken vinden doorgaans plaats op doordeweekse dagen tussen 18.00 en 20.00. Uit de praktijk blijkt dat de inbraken plaatsvinden in gebieden waar veel parkeergarages staan. Extra toezicht De politie houdt extra toezicht in de gebieden waar de inbraken zich hebben voorgedaan. Tevens doet de politie een beroep op oplettende burgers om “verdachte situaties” te melden. Politiewoordvoerder Wim Hoonhout waarschuwt automobilisten om geen dure apparatuur in de auto achter te laten. “Voorkomen is beter dan genezen.”

Ive: ‘Concurrentie steelt Apple’s ideeën’ Jony Ive, Apple’s topman als het gaat om vormgeving en design, haalt in een interview met The Sunday Times flink uit naar de concurrentie. Hij beschuldigt ze van diefstal, onnadenkendheid en slordigheid. Hun producten zijn in Ive’s ogen kopieën van Apple’s ideeën. En hij voegt er aan toe: “What’s copied isn’t just a design, it’s thousands and thousands of hours of struggle”. Ive is wellicht een van de bekendste designers ter wereld. Hij is beroemd geworden door zijn bijdragen aan diverse high-end producten van Apple zoals de iPad, iPhone, iPad, iMac en het mobiele besturingssysteem iOS 7. Vanwege zijn vooruitstrevende ideeën benoemde Apple hem in oktober 2012 tot senior vice president of design. In het interview met het Britse The Sunday Times praat hij vurig en vol passie over zijn vakgebied. Hij stelt dat iedereen in zijn werkomgeving dezelfde liefde en respect deelt voor het design en de vormgeving. Hij ergert zich dan soms ook aan de ‘slecht ontworpen producten’ die hij in de winkels ziet liggen. “We're surrounded by anonymous, poorly made objects. It's tempting to think it's because the people who use them don't care -- just like the people who make them. But what we've shown is that people do care. It's not just about aesthetics. They care about things that are thoughtfully conceived and well made.” Diefstal Vanzelfsprekend stelt Ive dat Apple alleen producten op de markt brengt die mooi en goede vormgeving hebben. “Our success is a victory for purity, integrity -- for giving a damn”, aldus de ontwerper. Als de presentator hem vraagt naar Samsung, dat in het verleden meer dan eens is beschuldigd van het kopiëren van Apple’s producten, haalt Ive flink uit. Zonder het Zuid-Koreaanse bedrijf specifiek bij naam te noemen, stelt Ive over de vormgeving van de producten van de concurrentie: “It’s theft. What's copied isn't just a design, it's thousands and thousands of hours of struggle." Rechtszaak In 2011 oordeelde de Duitse rechtbank dat de Galaxy Tab 10.1 van Samsung een ‘slaafse’ kopie is van de iPad 2. Samsung kreeg toen een verkoopverbod voor het product opgelegd. Om het verkoopverbod te omzeilen, bracht het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf een nieuwe variant van de tablet op de markt met een iets dikkere metalen rand die enigszins overloopt op de voorzijde: de Samsung Galaxy Tab 10.1n.

Nokia Lumia 2520 verschijnt in nieuwe videoclip J-Lo De Lumia 2520 van de Finse tablet- en smartphoneproducent Nokia is kort te zien in de videoclip “I Luh Ya Papi”, de nieuwste single van R&B-zangeres Jennifer Lopez. In de clip is te zien hoe de diva een foto neemt en een video schiet van een spierbonk in zwembroek. De Lumia 2520 is de eerste tablet die Nokia op de markt brengt. Vorig jaar oktober onthulde de Finse fabrikant de high-end tablet op het Nokia World congres in Abu Dhabi. De Lumia 2520 heeft een 10.1 inch full HD IPS scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 218 ppi. De tablet is voorzien van een quadcore Snapdragon 800 processor, een nieuwe generatie supersnelle chips van Qualcomm. Deze is volgens de fabrikant geklokt op 2.2 GHz. De tablet draait op het mobiele besturingssysteem Windows RT 8.1. Op de achterzijde heeft de Lumia 2520 een 6,7 megapixelcamera. Hiermee is het mogelijk om haarscherpe foto’s te maken en video’s op te nemen in 1080p kwaliteit met 60 frames per seconde. Onder gelach van haar vriendinnen demonstreert Jennifer Lopze in de videoclip beide features voor de camera. Tevens is het kenmerkende Windows-logo onder het scherm goed in beeld te zien. Verder heeft de Nokia Lumia 2520 2 GB aan RAM-geheugen, 32 GB aan opslagcapaciteit, een batterij met een capaciteit van 8.120 mAh, NFC en een microUSB 3.0- en microHDMI-aansluiting. Naast WiFi zit er ook een 4G-module in voor razendsnel internet. Wat betreft software is Microsoft Office Home & Student 2013 vooraf geïnstalleerd. Momenteel is de Nokia Lumia 2520 nog niet te koop in Nederland. Wanneer de tablet bij ons in de winkels ligt is nog niet bekend. Vorige week werd bekend dat de eerste Europese winkels inmiddels bestellingen aannemen. Omtrent de adviesprijs bestaat nog onduidelijkheid. Het prijskaartje komt waarschijnlijk op 499 euro of 599 euro. Hieronder kun je de videoclip (en de Nokia Lumia 2520) zelf bekijken. httpvh://youtu.be/c4oiEhf9M04

Costolo brengt eerste bezoek aan China Dick Costolo, CEO van Twitter, brengt deze week zijn eerste bezoek aan China. In Shanghai zal hij overheidsambtenaren, academici en studenten ontmoeten. Welke onderwerpen de hoogste topman met hen bespreekt is niet bekend. Dat schrijft het Amerikaanse persbureau Reuters. Een woordvoerder van de microblogdienst omschrijft het bezoek van Costolo als “een persoonlijk tour om kennis te maken met de Chinese cultuur en de bloeiende technologiesector”. De zegspersoon ontkent dat de topman het land in het Verre Oosten bezoekt om de blokkade van Twitter op te heffen. Blokkade De Chinese overheid blokkeert Twitter sinds 2009. Bedrijven die in het land zaken willen doen, moeten instemmen met de Chinese wet- en regelgeving. Daar vallen onder meer de beruchte, strenge censuurregels onder. Om die reden trok Google zich in 2010 terug van de Chinese markt. Ook de websites van technologiebedrijven als Facebook, YouTube en Yahoo! worden in China geblokkeerd. De microblog heeft in het verleden meer dan eens gezegd dat het niet van plan is om op korte termijn een vestiging te openen in China vanwege de strenge censuurregels. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Costolo dit gespreksonderwerp ter sprake zal brengen tijdens zijn bezoek. Weibo Het alternatief voor Twitter in China heet Weibo. Qua functionaliteit lijkt de dienst als twee druppels water op Twitter. Maar in tegenstelling tot de Amerikaanse microblog wordt Weibo niet geblokkeerd door de Chinese autoriteiten. Twitter kent maandelijks 250 miljoen actieve gebruikers. Ondanks de blokkade van Twitter kent China volgens sommige schattingen tientallen miljoenen gebruikers. Desondanks is volgens onderzoeksbureau Gnip slechts 0,05% van alle tweets in het Chinees geschreven. Staatsmedia als persbureau Xinhua, tv-zender China Central Television en de krant Hu Xijin hebben een officiële Twitter-account. De inhoud van de tweets is echter door Chinese overheden gedirigeerd en kent geen kritische geluiden.

Google onthult per ongeluk nieuwe features in Google Play Games update In aanloop naar de Game Developers Conference (GDC), dat deze week plaatsvindt in San Francisco, is een nieuwsbericht voortijdig wereldkundig gemaakt. Google komt met een update voor de applicatie Google Play Games. Daarbij wordt het voor Android- en iOS-gamers mogelijk om het tegen elkaar op te nemen in een multiplayer modus. Als gameontwikkelaars deze optie in hun games integreren, kunnen gamers van beide platformen elkaar uitdagen. Een medewerker bij Google publiceerde per ongeluk een blogbericht te vroeg online met deze aankondiging als onderwerp. De blogbijdrage is inmiddels offline gehaald, maar niet voordat diverse Amerikaanse media het bericht hadden opgemerkt, waaronder Android Community. In de blog kondigde Google een nieuwe update voor Google Play Games aan. Met deze app kunnen gamers nieuwe games in de Play Store vinden, prestaties en highscores bijhouden, en met vrienden over de hele wereld spelen. Grootste toevoeging aan de update is dat Android- en iOS-gamers het tegen elkaar kunnen opnemen. Daarnaast wordt het mogelijk om virtuele in-game goederen aan andere spelers te sturen, inclusief je Google+-contacten. Voor ontwikkelaars is de update ook interessant. De update gaat gepaard met verbeterde Play Games statistieken en Google Analytics mogelijkheden. Zo kunnen ze zien hoe gamers met elkaar interacteren als ze hun games spelen, en hoe ze omgaan met de in-game advertenties. Volgens Android Community rolt Google de update voor Google Play Games morgen uit.

‘Microsoft onthult deze maand Office voor de iPad’ Na een aantal jaar van speculatie en uitstel zou het deze maand dan eindelijk zover zijn. Satya Nadella, de kersverse CEO van Microsoft, kondigt naar verluidt op 27 maart de langverwachte MS Office versie voor de iPad aan. Het Amerikaanse technologiebedrijf houdt die datum een persbijeenkomst in San Francisco waar het de tekstbewerkingsapplicatie officieel onthult. Dat melden diverse Amerikaanse media, waarvan Re/code de eerste was die hierover berichtte. Er gaan al twee jaar verhalen de ronde dat Microsoft werkt aan een iPad-applicatie van de Office suite. Aanvankelijk ontkende Microsoft dat het aan een dergelijk project werkte, maar onder druk van investeerders Onder druk van investeerders zou het technologiebedrijf gezwicht zijn om de populaire suite ook voor tabletgebruikers beschikbaar te maken en niet alleen vast te houden aan een desktopversie. Volgens Reuters loopt Microsoft jaarlijks 2,5 miljard dollar aan inkomsten mis doordat het de iPadapplicatie nog niet beschikbaar heeft gesteld voor consumenten. Mobiel De persbijeenkomst op 27 maart is het eerste openbare optreden van Satya Nadella, die vorige maand tot CEO werd benoemd nadat Steve Ballmer zijn aftreden had aangekondigd. Volgens anonieme bronnen zal hij dit podium gebruiken om “news related to the intersection of cloud en mobile” te bespreken. Bij zijn aantreden kondigde Nadella aan dat hij sterker de nadruk op mobiele apparaten wil leggen en het de software op deze platforms eerder beschikbaar gaat stellen. Vorig jaar juni introduceerde Microsoft al een iPhone-versie van Office. Outlook Met de aanstaande lancering van Office voor de iPad kunnen gebruikers volgens The Verge niet alleen bestanden bekijken, maar ook maken en aanpassen. Het gaat hier dus om een volwaardig pakket dat niet onder doet aan de desktopversie. Volgens de techwebsite is voor het bewerken van bestanden een abonnement vereist op Office 365, wat ook het geval is voor de iPhone-versie. Naar verluidt stelt Microsoft alleen Word, Excel, Powerpoint en OneNote beschikbaar. Over Outlook, de e-mailapplicatie, wordt nog geen woord gerept.

WhatsApp topman wil privacyzorgen ontzenuwen Jam Koum, de CEO van berichtendienst WhatsApp, reageert voor het eerst sinds de overname door Facebook op de privacyzorgen van haar gebruikers. Volgens hem circuleren al een hele tijd onjuiste verhalen over wat de overname betekent voor de privacy van WhatsApp-gebruikers. Op zijn blog probeert hij deze geruchten te ontzenuwen. In de blogbijdrage praat Koum over zijn jeugd in de Oekraïne en Rusland. “Een van mijn sterkste herinneringen uit die tijd is een zin die mijn moeder altijd zei als ze aan de telefoon hing: ‘dit is geen gespreksonderwerp voor de telefoon, ik vertel het je persoonlijk’. De angst dat we niet vrijuit konden praten uit angst dat onze gesprekken werden afgeluisterd door de KGB is de reden waarom wij naar de Verenigde Staten verhuisden.” Vrijheid Hij stelt daarom dat respect voor privacy in het DNA van WhatsApp zit. “We hebben WhatsApp gebouwd rondom het doel dat we zo weinig mogelijk van je weten. Je hoef ons je naam niet prijs te geven en we vragen niet naar je e-mailadres. We weten niet wanner je jarig bent. We kennen je adres niet. We weten niet waar je werkt, wat je liket, waar je op internet naar zoekt en we houden je gps-locatie niet bij.” Koum stelt dat de overname niet betekent dat deze principes overboord worden gegooid. WhatsApp blijft onafhankelijk en autonoom opereren. “Speculeren op het tegenovergestelde is ongegrond en onverantwoordelijk (…) Mensen over de hele wereld hebben de vrijheid om te zeggen wat ze willen zonder angst”, aldus de topman. Dwarsbomen Vorige maand bood Facebook 19 miljard dollar om WhatsApp te mogen overnemen. Het is het hoogste bedrag dat ooit geboden is in de technologiewereld voor een overname. Facebook zei toen al dat de overname geen gevolgen zou hebben voor de gebruikers van WhatsApp. Een echte geruststelling was het niet, omdat Nederlandse gebruikers massaal overstapten op Telegram. Diverse Amerikaanse belangenorganisaties voor online privacy dienden begin deze maand een klacht in bij de Federal Trade Commission (FTC) om een stokje te steken voor de overname. Ze maken zich zorgen dat de persoonlijke gegevens van gebruikers verkocht worden om relevante advertenties aan te bieden en reclame-inkomsten op te strijken. Hetzelfde gebeurde namelijk bij de overname van Instagram door Facebook in 2012. Update Vorige week kwam WhatsApp met een update voor nieuwe privacyinstellingen. Gebruikers kunnen voortaan instellen wie kan zien wanneer ze voor het laatst online zijn geweest en wie je profielfoto en status mag bekijken.

Google neemt verkoop Nexus-toestellen in eigen hand Google neemt het heft in eigen hand. Het technologiebedrijf verkoopt vanaf vandaag zelf zijn eigen Nexus-toestellen in Nederland. Daarvoor bouwt het bedrijf geen eigen verkooppunten, maar maakt het gebruik van de Play Store. Vooralsnog gaat het alleen om de Nexus 5 smartphone en Nexus 7 tablet, maar het is niet uitgesloten dat andere modellen in de toekomst zullen volgen. Dat heeft Google vandaag bekend gemaakt, zo meldt Tweakers.net. Tot nu toe verliep de verkoop van Nexus-producten altijd via webwinkels en winkelketens. Het plan van Google kent dan ook verschillende voordelen. Zo is het bedrijf niet enkel afhankelijk van de verkoopprestaties van andere partijen. Consumenten profiteren doordat de apparaten bij de lancering direct beschikbaar zijn en een lager prijskaartje hebben. Nexus-lijn Nexus is een samenwerkingsverband tussen Google en een andere producent op de elektronicamarkt. Diverse partijen mogen hun ideeën en ontwerpen indienen bij de zoekmachinegigant. Op basis van deze schetsen bepaalt Google wie de eer krijgt om de nieuwe Nexus-tablet of smartphone te maken. Producten uit de Nexus-lijn worden in de technologiewereld als vernieuwd en toonaangevend gezien. Fabrikanten doen er dan ook alles aan om de productieopdracht van Google binnen te slepen. Daarnaast zijn de Nexus-apparaten de eerste toestellen die zijn uitgerust met de nieuwste van het mobiele besturingssysteem Android. Een ander voordeel voor de consument is dat de adviesprijs van Nexus tablets en smartphones lager ligt dan andere high-end toestellen. Nexus 8 en 10 Google zal aanvankelijk alleen de Nexus 5 en Nexus 7 verkopen via Google Play. De prijzen van deze toestellen in de Nederlandse Play Store zijn op dit moment nog niet bekend. Het is aannemelijk dat ook andere Nexus-producten in de toekomst zullen volgen. Volgens geruchten die op internet circuleren werkt Google samen met ASUS aan de opvolger van de Nexus 7: de Nexus 8. Het is het eerste 8 inch model in de Nexus-lijn, omdat Google voorheen alleen modellen op de markt bracht die zich eerder hebben bewezen. Volgens de laatste geruchten krijgt de Nexus 8 een 64-bit processor van Intel. Daarnaast werkt Google momenteel aan een nieuwe versie van de Nexus 10. Welke partij Google daarbij als partner kiest is onbekend, maar diverse namen zijn reeds genoemd. Volgens de laatste geruchten zou Google de opdracht aan HTC hebben toegekend, maar ook ASUS en LG zijn vorig jaar genoemd als potentiële samenwerkingspartner.

iPad 2 niet langer te koop in Apple Store Na drie jaar is het dan nu toch echt zover: Apple verkoopt niet langer de iPad 2 in de Apple Store. De populaire en veel verkochte tablet maakt plaats voor de vierde generatie iPad: officieel de 'iPad With Retina' geheten. Deze is vanaf nu te koop in de Apple Store met 16 GB aan opslaggeheugen en een prijs van 379 euro. Voor een 4G-model rekent Apple ruim 100 euro meer: 499 euro. In 2011 introduceerde oud-topman Steve Jobs (56) de iPad 2. De iPad 2 was de eerste tablet van Apple met een camera aan de voorzijde. Daarnaast was het de eerste tablet die compatible was met de magnetische Smart Cover en die naast zwart ook in het wit verkrijgbaar was. Een jaar later introduceerde Apple de derde generatie iPad, ‘The New iPad’ genaamd. Deze tablet is uitgerust met een retinascherm. Sindsdien brengt het Amerikaanse technologiebedrijf alleen nog maar tablets uit met een retinascherm, wat een hoge pixeldichtheid kent waardoor het beeld haarscherp wordt weergegeven. Zo lanceerde Apple in september 2012 twee iPads met retinascherm: de vierde generatie ('iPad with Retina') en de iPad Mini. Afgelopen herfst voegde Apple daar nog de iPad Air en iPad Mini 2 aan toe. Productiestop Vorige maand gingen er al geruchten dat Apple zou stoppen met het produceren van de iPad 2. Dit omdat steeds meer consumenten de voorkeur aan geven een iPad met een retinascherm. Niet alleen vanwege het haarscherpe beeld, maar tevens vanwege de scherpe prijzen. Sinds vorig jaar september kunnen consumenten een derde generatie iPad met retinascherm kopen voor 369 euro. Dat was nagenoeg dezelfde prijs als de iPad 2. Daarom kiezen consumenten voor een iPad met retinascherm, die bovendien ook nog eens lichter en compacter is. iPad 4 Apple ververst het assortiment door de iPad 2 te vervangen door de iPad 4 ('iPad With Retina'). Deze heeft een 9.7 inch retinascherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels en een pixeldichtheid van 264 ppi. De iPad 4 draait op een dualcore A6X-chip met grafische quadcore processor. De WiFi-only versie met een opslagcapaciteit van 16 GB kost 379 euro in de Apple Store, de 4G-variant 499 euro. Alle iPad-modellen zijn nu voorzien van een nieuwe lightning connector. De enige tablet zonder retinascherm die Apple nog verkoopt, is de eerste iPad Mini, die het bedrijf in 2012 lanceerde.

Aandelen Microsoft schieten omhoog Het gerucht dat Microsoft later deze maand een persbijeenkomst houdt en daar de iPad-versie van Office lanceert, heeft het technologiebedrijf bepaald geen windeieren gelegd. Aandeelhouders, beurshandelaren en investeerders reageerden positief op het bericht. Daardoor steeg de waarde van een aandeel Microsoft in één dag tijd van 38 dollar naar 39,90 dollar, omgerekend een stijging van 5%. Op het moment van schrijven is de koers gestabiliseerd op 39,50 dollar. Gisteren meldden diverse Amerikaanse media dat Microsoft op 27 maart een mediaevenement houdt. Daar zou de onlangs aangestelde CEO Satya Nadella naar verluidt de langverwachte iPadversie van Microsoft Office aankondigen. Onder druk van investeerders zou het Amerikaanse technologiebedrijf overstag zijn gegaan en de suite ook voor iPad-gebruikers toegankelijk hebben gemaakt. Of het gerucht waar is of niet, feit is dat Microsoft op financieel vlak de vruchten plukt van het bericht. De aandelen van het beursgenoteerde bedrijf stegen naar een recordhoogte van 39,90 dollar. Persbureau Reuters stelt dat het bijna 14 jaar geleden is dat aandelen Microsoft voor deze prijs verhandeld werden. De marktwaarde van het technologiebedrijf steeg hierdoor met 15 miljard dollar. Inmiddels is de koers weer enigszins gedaald, maar lijkt zich te stabiliseren rond een waarde van 39,50 dollar. Te laat Volgens analisten is Microsoft een flinke som geld misgelopen door nu pas met een aangepaste versie van Office te komen. Mark Moerdler van investeringsbureau Bernstein Research schat dat Microsoft 1,1 tot 1,5 miljard dollar per jaar is misgelopen door de lancering van een iPad-versie uit te stellen. Andere analisten stellen dat Microsoft te lang heeft gewacht met de aangepaste suite. Door het uitblijven daarvan zijn er de afgelopen jaren talloze ondernemers geweest die goedkope en touchvriendelijke applicaties hebben ontwikkeld voor tekstbewerking en andere Office-toepassingen. Andere analisten zijn minder sceptisch en verwelkomen de iPad-versie van het Office-pakket. Volgens hen is het een signaal dat Microsoft mobiel en cloud serieus neemt en inzet op een crossplatform strategie.

‘Google lanceert dit jaar twee nieuwe Nexus-tablets’ Google komt dit jaar niet met één, maar met twee nieuwe Nexus-tablets op de markt. Het gaat om een 8.9 inch grote Nexus-tablet en de derde generatie Nexus 7. Dat stelt Rhoda Alexander, analist en hoogste baas van de afdeling tablet and monitor research bij IHS Technology, in een e-mail aan CNET. Volgens Alexander wordt de 8.9 inch Nexus-tablet een high-end model. Over de specificaties kan ze nog niks zeggen. Volgens haar begint Google in de zomermaanden juli en augustus met de massaproductie van de tablet. Het prijskaartje? Ook daar kan ze nog geen zinnig woord zeggen, maar ze geeft aan dat ze er niet van staat te kijken als het hoger is dan 299 dollar. Ten slotte noemt ze het Taiwanese HTC als producent van de tablet. Volgens geruchten die op internet circuleren werkt Google samen met ASUS aan de Nexus 8. Het is het eerste 8 inch model in de Nexus-lijn, omdat Google voorheen alleen modellen op de markt bracht die zich eerder hebben bewezen. Volgens de laatste geruchten krijgt de Nexus 8 een 64-bit processor van Intel. Nexus 7 Dan is er nog het gerucht van een nieuwe Nexus 7 tablet, de derde generatie. Alexander stelt: “We still expect to see a 3rd generation of the Nexus 7 product at some point in 2014 but do not have any confirmation of actual contracts for such a product at present.” Het zou niet vreemd zijn als Google later dit jaar daadwerkelijk met een update van de Nexus 7 op de proppen komt. De Nexus 7, die Google in samenwerking met ASUS heeft gemaakt, heeft vele positieve reacties gekregen en is door de bezoekers van Tablet Guide twee jaar achtereen uitgeroepen tot ‘Tablet van het jaar’. Nexus-lijn Nexus is een samenwerkingsverband tussen Google en een andere producent op de elektronicamarkt. Diverse partijen mogen hun ideeën en ontwerpen indienen bij de zoekmachinegigant. Op basis van deze schetsen bepaalt Google wie de eer krijgt om de nieuwe Nexus-tablet of smartphone te maken. Producten uit de Nexus-lijn worden in de technologiewereld als vernieuwd en toonaangevend gezien. Fabrikanten doen er dan ook alles aan om de productieopdracht van Google binnen te slepen. Daarnaast zijn de Nexus-apparaten de eerste toestellen die zijn uitgerust met de nieuwste van het mobiele besturingssysteem Android. Een ander voordeel voor de consument is dat de adviesprijs van Nexus tablets en smartphones lager ligt dan andere high-end toestellen. Nexus 10 Er gaan ook geruchten de ronde dat Google momenteel aan een nieuwe versie van de Nexus 10 werkt. Welke partij Google daarbij als partner kiest is onbekend, maar diverse namen zijn reeds genoemd. Volgens de laatste geruchten zou Google de opdracht aan HTC hebben toegekend, maar ook ASUS en LG zijn vorig jaar genoemd als potentiële samenwerkingspartner. Het aantal nieuwe Nexus-tablets zou dus ook best wel eens op drie terecht kunnen komen.

Onderzoek: tablets slecht voor onze relaties Amerikaans onderzoek toont aan dat tablets en smartphones in het alledaagse leven meer kwaad kunnen doen dan we beseffen. Meer aandacht voor je mobiele apparaat in plaats van de persoon tegenover je veroorzaakt deuken en verslechterde verhoudingen in onze relaties. "Het is hoog tijd dat we mensen leren op de vingers tikken en attent maken op hun gedrag, enkel zo kan beleefdheid hand in hand gaan met technologie." Dat stelt de Amerikaanse onderzoeker Joseph Grenny. De gedragsspecialist ondervroeg 2.025 volwassen mannen en vrouwen. Voor zijn studie vroeg hij de onderzoeksgroep of zij het gevoel hadden dat ze wel eens genegeerd waren doordat de persoon tegenover hen alleen oog had voor zijn tablet of smartphone. Uit zijn studie blijkt dat 89% van de respondenten dat inderdaad vindt. Negen van de tien respondenten zegt dit op wekelijkse basis te ervaren. Een kwart stelt dat dit tot zware ruzies heeft geleid. Onbewust onbeschoft De onderzoeksgroep noemt talloze voorbeelden. Een vrouw zegt dat zij haar man een e-mail stuurde met de boodschap dat het eten klaarstond. Saillant detail: ze zaten beiden aan tafel, maar hij was zo druk met zijn smartphone bezig dat het de enige manier was waarop zij tot hem kon doordringen. Ook verhalen van iemand die op een begrafenis zijn telefoon aanneemt en een man die geen oog heeft voor zijn vrouw op hun trouwjubileum noemt Grenny in zijn onderzoeksrapport. Andere plekken waar tablets en smartphones ongepast gebruikt worden zijn volgens de respondenten de vergaderruimte (63%), in de winkel (52%) en de kerk (35%). De gedragsspecialist gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat aandacht voor het mobiele apparaat de voornaamste oorzaak van auto-ongelukken in de VS is (naar schatting 1,6 miljoen ongevallen per jaar). Respondenten weten donders goed wanneer het ongepast is om de aandacht te vestigen op de tablet of smartphone. 90% vindt het onacceptabel dat we onze mobiele apparaten raadplegen als we aan tafel zitten, aan het rijden zijn, in de schoolbanken zitten, een kerkdienst bijwonen of in de rij bij de kassa staan. Grenny stelt dat we in deze gevallen veelal onbewust onbeschoft zijn. “Elektronische uitingen van ongevoeligheid ervaren we anders dan persoonlijke uitingen van ongevoeligheid omdat ze vaak niet doelbewust zijn. Mensen zijn onbeleefd zonder het te beseffen.” EDI 87% van de respondenten stelt dat dit probleem het afgelopen jaar erger is geworden en het meer schade toebrengt aan relaties. De onderzoeker bestempelt tablets en smartphones in zijn studie dan ook als ‘Electronic Displays of Insensitivity’ (EDI). Wat we aan deze problematiek kunnen doen? Een boze blik trekken helpt niet volgens de onderzoeker. Zwijgen is toestemmen, zo stelt hij. Grenny vindt het de hoogste tijd om mensen op hun vingers te tikken en hen aan te spreken op hun gedrag. “Enkel zo kan beleefdheid hand in hand gaan met technologie.”

‘Microsoft rondt overname Nokia volgend maand af’ Microsoft zegt dat het in april de overname van de mobiele tak van het Finse Nokia volgend maand definitief zal afronden. Dat is iets later dan het Amerikaanse technologiebedrijf aanvankelijk voorspelde: afgelopen jaar ging het bedrijf nog uit van het eerste kwartaal van 2014. De inlijving van Nokia door Microsoft, dat gemoeid gaat met een bedrag van 7,5 miljard dollar (5,4 miljard euro), werd vorig jaar september aangekondigd. Op deze manier krijgt het in Redmond gevestigde bedrijf van vandaag op morgen een flink deel van de smartphonemarkt in handen. Ook wil het bedrijf hiermee de positie van de mobiele besturingssystemen Windows en Windows Phone versterken. Zo slaat het Amerikaanse bedrijf twee vliegen in één klap. Voordat de overname vaste vormt kon krijgen, moest Microsoft van aandeelhouders en diverse mededingingsautoriteiten wereldwijd toestemming krijgen. Op deze manier erkennen de officiële instanties dat er ook na de overname sprake is van eerlijke concurrentie op de markt. Twee weken na de aankondiging van de plannen gingen de investeerders en aandeelhouders van het bedrijf vrijwel unaniem akkoord. Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie gaf het groene licht voor de transactie. In december vorig jaar gaf ook de Europese Commissie zijn fiat, maar zei de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Dwarsliggers Niet alle mededingingsautoriteiten gaven zonder slag of stoot toestemming voor de overname van Nokia’s mobiele afdeling. Twee Chinese fabrikanten, naar verluidt Huawei en ZTE, probeerden een stokje te steken voor de inlijving door Microsoft door bepaalde voorwaarden te stellen, zoals over de hoogte van de licentiekosten voor het gebruik van draadloze technologieën. Ook Google, Samsung en Korea Electronics Association (KEA) trokken aan de bel toen ze van de plannen hoorden. Microsoft zegt in een verklaring te verwachten dat het binnenkort de goedkeuring krijgt van diverse Aziatische mededingingsautoriteiten, die momenteel nog onderzoek verrichten naar de overname. Als de overname formeel is goedgekeurd, treden de 32.000 Nokia-werknemers bij Microsoft in dienst. Of ze allemaal hun baan zullen houden is nog onbekend.

‘Verkoopcijfers 12.2 tablets Samsung gaan tegenvallen’ Samsung introduceerde onlangs de Galaxy TabPRO 12.2 en Galaxy NotePRO 12.2, de eerste tablets met een schermformaat dat groter is dan de gebruikelijke 10.1 inch-modellen. Hoewel deze tablets in dat opzicht vernieuwend zijn en zich onderscheiden van de concurrentie, zullen de verkoopcijfers desondanks toch tegenvallen. Digitimes Research, de onderzoeksafdeling van de Taiwanese techwebsite Digitimes, schat dat de Zuid-Koreaanse tabletfabrikant op korte termijn slechts één miljoen exemplaren van deze nieuwe tabletlijn zal verkopen. Volgens de onderzoekers besloot Samsung in de tweede helft van afgelopen jaar om zijn focus niet langer te richten op goedkope notebooks. In plaats daarvan zette het bedrijf zijn pijlers op de ontwikkeling van de nieuwe 12.2 inch tablets. Samsung stak grote sommen geld in de ontwikkeling van een nieuwe user interface, software, applicaties en hardware-integratie. Ook zocht het bedrijf samenwerking met derden om de basis voor de applicaties te versterken. Op deze manier wil Samsung zijn aandeel op de tabletmarkt vergroten en het gat dat de verminderde notebookverkoop heeft veroorzaakt opvullen. Notebooks Ondanks al deze inspanningen meent Digitimes Research dat de verkoop van de Galaxy TabPRO 12.2 en NotePro 12.2 aandeelhouders en investeerders nog wel eens kunnen teleurstellen. De tablets zullen volgens de onderzoekers moeite hebben om te concurreren met goedkopere notebooks, die qua prestaties, geheugen en opslagruimte niet onderdoen aan de tablets. Een tweede punt dat meespeelt zijn het geringe aantal vernieuwingen. Digitimes Research erkent dat de TabPRO en NotePRO dunner en lichter zijn dan andere tablets en ook de batterij een groot pluspunt is. Dat rechtvaardigt volgens de onderzoekers echter niet het prijskaartje van respectievelijk 650 euro en 750 euro. Deze adviesprijs is gelijk aan de instapprijs voor notebooks. Apps Ook het geringe aantal beschikbare apps en zakelijke toepassingen voor de 12.2 inch grote tablets in vergelijking met Windows en iOS X speelt parten. Dit alles tezamen genomen is voor Digitimes Research aanleiding om te stellen dat de verkoop van de nieuwe Galaxy-lijn op korte termijn zal tegenvallen. Of er een toekomst is weggelegd voor de tablets op langere termijn vermeldt de onderzoeksafdeling van Digitimes niet.

‘Tablets verantwoordelijk voor dalende tv-verkoop’ De verkoopcijfers voor televisies dalen al drie jaar op een rij. De meeste onderzoeksbureau kunnen of willen het niet hardop zeggen, maar Faultline heeft daar geen moeite mee: volgens de onderzoekers van dit bureau is de daling te danken aan de populariteit van mobiel tv-kijken op tablets. Dat zegt het onderzoeksbureau in een analyse op The Register. In 2011 gingen er nog zo’n 256 miljoen televisies over de toonbank. Een jaar later daalde dat aantal met 7% naar 238 miljoen exemplaren. In 2013 zette de daling zich voort: toen verkochten televisiefabrikanten 6% minder tv’s dan het jaar ervoor, wat neerkomt op 225 miljoen stuks. Onderzoeksbureau IHS Technology verwacht dat er dit jaar 11% televisies over de toonbank zullen gaan. Daarmee komt de totale tv-verkoop onder de ‘magische’ grens van 200 miljoen. Herstel IHS Technology en DisplaySearch voorspelden dat de televisiemarkt zich in 2013 zou herstellen, maar het tegendeel blijkt nu het geval te zijn. Volgens Jusy Hong, hoofdonderzoeker bij IHS Technology, is dit te wijten aan de tegenvallende vraag uit Aziatische en Oost-Europese landen. Door verzadiging van de Amerikaanse en West-Europese markt –vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een flatscreen– verkochten producenten ook hier minder televisies aan consumenten. Een prijzenoorlog of subsidies op de verdere ontwikkeling van OLED-televisies kan volgens IHS Technology het tij keren. 4K televisies worden steeds populairder in Aziatische landen. Als dit enthousiasme overslaat naar Westerse landen, kan dit volgens het onderzoeksbureau de dalende verkoop uit het slop trekken. Tablets Volgens onderzoeksbureau Faultline hielden IHS Technology en DisplaySearch bij hun voorspellingen geen rekening met de ‘tablet mania’. Televisiekijken en Video-On-Demand (VOD)-diensten zijn volgens de onderzoekers van Faultline erg populair op tablets en smartphones. In plaats van een tweede tv aan te schaffen, kiezen consumenten er steeds vaker voor om zich tot hun tablet te wenden. Televisies staan nog altijd prominent in de woonkamer, maar steeds minder in andere kamers. Dana Brunetti, producent van de Netflix hitserie ‘House of Cards’, stelde onlangs dat binnen nu en vijf jaar en oude verdienmodel –waarin kabelbedrijven en televisiezenders het aanbod bepalen– tot het verleden behoort. Digitale distributie is volgens hem de toekomst. “Een programma dat over vijf jaar niet te bekijken is via smartphones, tablets of streaming via de computer? Dat zou absurd zijn”, aldus Brunetti. Onderzoek Onderzoek van het Britse Thinkbox toonde aan dat we slechts mondjesmaat televisiekijken op onze mobiele apparaten. Van de bijna 4 uur die we dagelijks spenderen aan tv-kijken, brengen we 98,5% van deze tijd door achter het ‘traditionele’ tv-scherm. De overige 1,5%, goed voor gemiddelde van drie-en-een-halve minuut per persoon per dag, wenden we ons tot onze tablet, smartphone of laptop. Stichting Kijkonderzoek (SKO) stelt dat live televisiekijken op mobiele apparaten in Nederland steeds populairder wordt. Afgelopen jaar verdubbelde het aantal mensen dat live tv-uitzendingen op tablets en smartphones ten opzichte van 2012. Dat is volgens het SKO te danken aan de enorme groei van het aantal mobiele apparaten.

Consument kiest massaal voor iOS7 iOS 7, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Apple, is erg geliefd bij de consument. Een half jaar na de lancering heeft 85% van de gebruikers deze versie op zijn iPad of iPhone geïnstalleerd. Ongeveer één op de acht consumenten (12%) blijft trouw aan iOS 6, de resterende 3% gebruikt een oudere versie van het besturingssysteem. Dat blijkt uit de laatste cijfers die Apple gisteren publiceerde op de supportpagina. Verklaring Een mogelijke verklaring voor het hoge aandeel iOS 7 heeft wellicht te maken met de compatibiliteit van het mobiele besturingssysteem. iOS 7 kan niet alleen geïnstalleerd worden op de meest recent uitgebrachte iPads en iPhones, maar ook op oudere modellen. Ook de in 2011 gelanceerde iPad 2 kan op de laatste versie van het besturingssysteem draaien. Smartphones vanaf de iPhone 4, die inmiddels vier jaar oud is, bieden ondersteuning aan iOS 7. Een tweede reden voor het hoge percentage heeft te maken met het beschikbaar stellen van nieuwe versies van het mobiele besturingssysteem. Apple heeft de volledige controle over het uitbrengen van zowel nieuwe hardware als software. Zodra het bedrijf een nieuwe versie heeft gemaakt van het besturingssysteem, kan het deze direct uitrollen naar de consument. Dit in tegenstelling tot bij Android, waar iedere fabrikant een nieuwe versie nog moet voorzien van hun eigen schil of softwarelaag. Tussen de lancering van een nieuwe Android-versie en het beschikbaar zijn daarvan voor je tablet of smartphone, kunnen soms wel maanden overheen gaan. Soms besluiten fabrikanten om het besturingssysteem simpelweg niet beschikbaar te stellen voor bepaalde modellen, zoals bijvoorbeeld het geval is met de HTC One X+ en Android KitKat (4.4). Opmars NUtech.nl weet dat in december vorig jaar 74% van de iPads en iPhones op iOS 7 draaide, 22% van de mobiele apparaten had toen nog de verouderde versie iOS 6. In januari was het aandeel iOS 7 al opgelopen tot 80%. Daar is de afgelopen twee maanden dus nog 5% bijgekomen. Inmiddels zijn we aanbeland bij iOS 7.1. Dit is volgens Apple ‘de meest stabiele iOS-versie’ die het tot op heden heeft uitgebracht. Het Amerikaanse technologiebedrijf komt tot deze conclusie, omdat slechts 1,6% van alle apps die consumenten opstart crasht. In voorgaande versies lag dat percentage altijd boven de 2%. iOS 8 De verwachting is dat Apple over enkele maanden alweer een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem uitbrengt. Naar verluidt zal de tabletproducent in juni op het eigen Mobile World Developers Conference (MWDC) iOS 8 presenteren. Benieuwd welke vernieuwingen iOS 7 met zich meebrengt? Lees het in het artikel ‘iOS 7: welke nieuwigheden werken op mijn iPad?’

Google test nieuwe update Android KitKat Google is momenteel bezig met het testen van een update van Android KitKat, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van de zoekmachinegigant. Het gaat om versie 4.4.3 met buildnumber KTU72B. Deze update verhelpt naar alle waarschijnlijkheid het bekende probleem met de camera van de Nexus 5. Gebruikers meldden dat de camera van deze tablet veel van de CPU vergt, wat eveneens zijn weerslag heeft op de batterij. Dat meldt ontwikkelaar @LlabTooFeR op Twitter. Wanneer de update beschikbaar zal zijn voor het publiek kan hij op dit moment nog niet zeggen. Vorig jaar oktober lanceerde Google Android KitKat (4.4). De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem bracht geen grootste veranderingen met zich mee, maar wel diverse kleine aanpassingen die het gebruiksgemak van tablets bevorderen. Zo kreeg Google Now een prominentere rol, verbeterde Google met de nieuwe versie de batterijduur en kregen diverse applicaties een opfrisbeurt. Android KitKat is met name ontwikkeld voor mobiele apparaten met minder goede specificaties, zoals beperkte hoeveelheid werkgeheugen (512 MB) of minder krachtige processor (dualcore). Marktaandeel Het aantal tablets dat op dit moment op Android KitKat draait, is gering. Naar schatting is zo’n 2,5% van de tablets uitgerust met de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem, zo berekende Android Developer Dashboard begin deze maand. Momenteel draaien alleen Nexus-tablets en smartphones nog op Android 4.4, maar dat zullen er in de nabije toekomst meer en meer worden. Half februari bevestigde Samsung aan Tablet Guide dat een groot aantal smartphones en tablets een update krijgen naar Android 4.4, waaronder de Samsung Galaxy Tab 3 en Galaxy Note. Ook andere fabrikanten als Acer, ASUS en Sony rollen vroeg of laat een update uit voor hun tablets. Het is dus een kwestie van tijd dat het aandeel KitKat toeneemt. Benieuwd welke tablets een update naar Android KitKat (4.4) krijgen? Tablet Guide zette ze op een rijtje.

Microsoft lanceert Office voor de iPad Afgelopen week waren het nog geruchten, maar ze blijken achteraf wel te kloppen. Satya Nadella, de onlangs aangestelde CEO van Microsoft, heeft vanavond Nederlandse tijd Microsoft Office voor de iPad officieel gelanceerd. Naast het tekstbewerkingsprogramma Word bestaat het Office-pakket ook uit Excel en Powerpoint. Het pakket is vanaf dit moment te downloaden in de App Store. De persbijeenkomst van vandaag was het eerste publieke optreden van de kersverse CEO, die vorige maand Steve Ballmer opvolgde als topman van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft. In zijn presentatie stelt Nadella dat Office geoptimaliseerd is voor de iPad. Volgens de topman is het niet simpelweg een kopie van de Windows-app. Om zo gebruiksvriendelijk mogelijk te zijn, heeft Microsoft vrijwel alle functies van de desktopversie overgenomen op de iPad-versie. Als consumenten de werking en functionaliteit van de laptop- of desktopversie gewend zijn, dan kunnen ze ook met Office voor de iPad uit de voeten. Abonnement Als iPad-gebruikers de Office-app eenmaal op hun tablet geïnstalleerd hebben, kunnen ze Wordbestanden of Powerpoint-presentaties bekijken. Als consumenten deze ook daadwerkelijk willen bewerken, dan zijn ze aangewezen op een Office 365-abonnement. Het abonnementsgeld bedraagt 10 euro per maand. Wie voor een heel jaar vooruit betaald, krijgt een korting van ongeveer twee tientjes en betaalt 99 euro. Naast Word zitten ook Excel en Powerpoint in het pakket. Volgens de geruchten die afgelopen week de ronde deden, zou ook het notitieprogramma OneNote deel uitmaken van het Office-pakket. Dat blijkt niet het geval te zijn. Inkomstenbron Twee jaar geleden doken de eerste verhalen op dat Microsoft werkte aan een iPad-applicatie van Office. Aanvankelijk ontkende Microsoft de berichtgeving, maar onder druk van investeerders zou het softwarebedrijf gezwicht zijn om de populaire suite ook voor iPad-gebruikers beschikbaar te maken en niet alleen vast te houden aan een desktopversie. Volgens analisten liep Microsoft jaarlijks 2,5 miljard dollar aan inkomsten mis doordat er geen iPadapplicatie beschikbaar was voor consumenten. Nu deze er wel is, blijft het volgens experts spannend of het bedrijf miljarden aan extra inkomsten kan verzilveren. Sommigen beweren dat Microsoft veel te laat is ingesprongen op de tablettrend. Andere bedrijven zouden het gat inmiddels opgevuld hebben met zelf ontworpen applicaties om Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden te maken en bewerken.

Na Twitter nu ook YouTube geblokkeerd in Turkije Na Twitter is het nu de beurt ook YouTube. De Turkse premier Erdogan heeft naast de microblogdienst vandaag ook de populaire videodienst van Google geblokkeerd. De Turkse toezichthouder voor telecommunicatie TIB zegt in een persbericht “voorzorgsmaatregelen” te hebben genomen tegen YouTube. De blokkade houdt verband met een video die op het platform was geplaatst. In deze clip waren geluidsopnames te horen van een geheime vergadering over Syrië. In de video zouden naar verluidt de stemmen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en het hoofd van de veiligheidsdienst te horen zijn. Premier Erdogan verzocht daarop Google, de eigenaar van het videoplatform, om de gewraakte video offline te halen. Door gaf de zoekmachinegigant geen gehoor aan. Daarop besloot toezichthouder TIB om “voorzorgsmaatregelen” te treffen en YouTube te blokkeren. Dat besluit is zonder tussenkomst van de rechter geïmplementeerd. Twitter Vorige week ontstond er zowel nationaal als internationaal veel commotie nadat bekend werd dat Erdogan Twitter op zwart had gegooid. Diverse regeringsleiders reageerden afwijzend tegenover de blokkade, bijvoorbeeld door te stellen dat het een schending van de mensenrechten is. Erdogan stelde in een reactie dat het hem “helemaal niets kan schelen” hoe de buitenwereld erover denkt. Volgens de premier wordt de microblog gebruikt om leugens over corruptie te verspreiden en hem in een kwaad daglicht te plaatsen. Omzeilen De blokkade leek aanvankelijk weinig effect te hebben, omdat grote groepen de blokkade wisten te omzeilen door gebruik te maken van DNS-servers van Google. Nu ook deze zijn geblokkeerd in Turkije, is het lastiger om gebruik te maken van Twitter. Via het Tor-netwerk is het mogelijk om de website te bereiken en tweets te versturen. Onrechtmatig Woensdag oordeelde een Turkse rechtbank dat de blokkade van Twitter onrechtmatig is. De premier had een verzoek ingediend bij Twitter om bepaalde accounts te blokkeren. Toen de microblogdienst weigerde het verzoek in te willigen, besloot Erdogan om dan het hele netwerk te blokkeren. Dat mag dus niet volgens de rechtbank en beval om de blokkade op te heffen.

‘Microsoft wil dit jaar 25 miljoen Windows-tablets verschepen’ Microsoft is ambitieus in haar doelstelling om meer Windows-tablets aan de man te brengen. De Amerikaanse tabletfabrikant wil het komende jaar maar liefst 25 miljoen van deze tablets verschepen. Dat is vijf keer zo veel als het afgelopen jaar. Dat stelt althans een anonieme bron uit de productieketen tegenover Digitimes. Deze onbekende, maar welingelichte persoon zegt verder dat dit aantal veel te hoog ligt: volgens hem is 18 tot 20 miljoen verscheepte Windows-tablets aan realistischere inschatting. Windows Microsoft doet er alles aan om consument warm te laten lopen voor tablets met het eigen mobiele besturingssysteem Windows 8.1. Na de mislukking van de Surface RT en Surface Pro-tablets, kwam het technologiebedrijf vorig jaar september met de opvolgers: de Surface 2 en Surface Pro 2. Begin deze maand stelde het bedrijf dat de verkoop van deze nieuwe generatie zo goed verloopt dat het niet aan de vraag kan voldoen. Microsoft verwacht dit jaar dan ook tussen de vijf en zes miljoen Surface-tablets te verschepen, wat neerkomt op een verdubbeling ten opzichte van 2013. Naast haar eigen tabletlijn probeert Microsoft ook andere producenten zo ver te krijgen dat ze tablets aanbieden met Windows 8.1 als besturingssysteem. Tot op heden lopen ze daar niet warm voor vanwege de hoge licentiekosten. Daarom zou Microsoft bereid zijn om fabrikanten die low-end en midrange-tablets aanbieden kortingen tot wel 70% te geven. Interesse Volgens de anonieme tipgever tonen Sony en Lenovo weinig interesse in het bod van Microsoft, hoewel het laatste bedrijf naar verluidt binnenkort wel een nieuwe Windows-tablet uitbrengt. ASUS en Acer daarentegen zouden er wel wat voor voelen om nieuwe Windows-tablets op de markt te brengen. De bron zegt dat het Taiwanese ASUS dit jaar naar schatting 12 miljoen tablets zal verschepen, waarvan 4 miljoen Windows-tablets. Acer mikt op 10 miljoen verscheepte tablets, waarvan 2 miljoen met Microsofts besturingssysteem. Ook Hewlett-Packard (HP), Dell en Toshiba willen volgens de anonieme bron meer Windows-tablets produceren.

Microsoft: ‘Klanten misbruiken Office loophole niet’ Afgelopen donderdag lanceerde Microsoft het Office-pakket voor de iPad, bestaande uit Word, Excel en Powerpoint. Hoewel iPad-gebruikers deze applicaties gratis kunnen downloaden, om ze volledig te kunnen benutten is een Office 365 abonnement vereist. Maar technisch gesproken kan het ook zonder abonnementskosten te betalen. Microsoft is daarvan op de hoogte, maar gaat ervan uit dat consumenten hier geen misbruik van maken. Wat is nou precies het geval? Om Word-documenten en andere Office-bestanden te bekijken, volstaat het om de applicaties gratis uit de App Store te downloaden. Maat als je zelf tekstbestanden en presentaties wilt maken of bestaande wilt bewerken, dan moet je een abonnement nemen op Office 365. Daarvoor ben je 10 per maand kwijt, of 99 euro voor een heel jaar. Sommige gebruikers willen de Office-applicaties graag volledig gebruiken, maar zien de kosten als een deal breaker. CNET ontdekte dat het kinderlijk eenvoudig is om dit obstakel te omzeilen. Je hebt slechts één component nodig, namelijk iemand die wel de abonnementskosten betaalt. Deze persoon hoeft alleen zijn inlognaam en wachtwoord op een andere tablet in te voeren. Daarna is deze persoon vrij om de volledige versies te gebruiken, ondanks dat hij geen cent ervoor betaald heeft. En dit trucje kan bij een onbeperkt aantal gebruikers herhaald worden. Algemene voorwaarden In de algemene voorwaarden staat dat abonnees de Office-applicaties op vijf Macs en vijf iPads mag installeren. De programma’s op meerdere tablets volledig installeren is dus niet toegestaan. Microsoft zegt wel bij te houden hoe vaak een individuele gebruiker de applicaties heeft geïnstalleerd, maar legt geen sancties op als een abonnee in overtreding is. Vertrouwen Microsoft weet van het bestaan van deze loophole. In een reactie tegen CNET zegt een woordvoerder van het bedrijf het volgende: "Similar to our commercial use rights, we do not strictly enforce the limit on tablet installations, but trust that our users respect and understand the device limits outlined in the EULA [end user rights agreement]." Het is denkbaar dat Microsoft op dit moment geen actie onderneemt, omdat het registreren, bijhouden en aanpakken niet opwegen tegen de opbrengsten. Dat wil zeggen, nog niet. Als in de toekomst blijkt dat deze loophole te veel geld kost, is de kans groot dat het technologiebedrijf op een gegeven moment overtreders wel gaat aanpakken.

Aziatische verkopers verhogen orders 8 en 10 inch Windows-tablets Goed nieuws voor Microsoft. Japanse en Koreaanse tabletverkopers hebben het orderaantal voor 8 en 10 inch tablets bij tabletproducenten verhoogd. Dat betekent dat het aandeel tablets dat op Windows draait verder zal toenemen. Dat zegt een anonieme bron uit de productieketen tegen de Chinese techwebsite Digitimes. Volgens de onbekende, maar welingelichte tipgever doen de Aziatische tabletverkopers dat om twee redenen. In de eerste plaats omdat de prijsconcurrentie op de 7 inch tabletmarkt zeer hevig is, wat betekent dat de omzet en winstmarges sterk onder druk staan. Omdat er dus meer te verdienen valt op tablets met grotere schermformaten, richten verkopers zich op het 8 en 10 inch segment. Japan De tweede reden heeft met de verzadiging van de algehele tabletmarkt te maken. Omdat de vraag naar tablets onder consumenten steeds minder wordt, willen verkopers hun koopgedrag stimuleren door een breder assortiment aan te bieden. Concreet betekent dit dat Japanse en Koreaanse verkopers aan tabletfabrikanten vragen om meer Windows-tablets te produceren. Volgens de bron zijn Windows-tablets op dit moment erg populair onder Japanse consumenten. Dat komt volgens hem doordat een op Flash gebaseerde game de verkoop stimuleert van tablets met Microsofts mobiele besturingssysteem. Daardoor is het aandeel Windows-tablets in Japan opgelopen van 3% naar 15%. Over welke game de bron het heeft is niet bekend, maar kennelijk eentje die exclusief voor Windows-tablets beschikbaar is. Windows-tablets Deze week meldde een anonieme bron dat Microsoft intern een ambitieuze doelstelling heeft geformuleerd: het technologiebedrijf wil dit jaar 25 miljoen tablets wereldwijd verschepen. Dat is vijf keer zo veel als afgelopen jaar. Naast haar eigen tabletlijn probeert Microsoft ook andere producenten zo ver te krijgen dat ze tablets aanbieden met Windows als besturingssysteem. Tot op heden lopen ze daar niet warm voor vanwege de hoge licentiekosten. Daarom zou Microsoft bereid zijn om fabrikanten die low-end en midrange-tablets aanbieden kortingen tot wel 70% te geven. Android Volgens de laatste cijfers van onderzoeksbureau Gartner zijn tablets met Android verreweg het populairst onder consumenten. Wereldwijd is het marktaandeel Android-tablets 61,9%. Apple’s iPad daalde vorig jaar van 52,8% naar 36%. Desalniettemin is het bedrijf met dit resultaat goed voor een tweede plaats op de tabletmarkt. Ondanks dat Microsoft in 2013 goede zaken deed (het bedrijf verkocht ruim drie keer zo veel tablets als het jaar ervoor), draait slechts 2,1% van alle tablets wereldwijd op Windows. Daarmee staan Windows-tablets op de derde plaats van de tabletmarkt.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF