Arbetsplan för Rosenholmskolan läsåret 2010

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Samhällsvetenskap, Psykologi, Educational Psychology
Share Embed Donate


Short Description

Download Arbetsplan för Rosenholmskolan läsåret 2010...

Description

Arbetsplan för Rosenholmskolan läsåret 2010-2011 Rosenholmskolans placering på Telenor Arena Karlskrona, med vacker natur och fantastiska möjligheter för idrottande, ger oss en härlig miljö att leva och utvecklas i. Här utgör skolan en trygg bas där kunskaper och färdigheter skapas; en arena för ungdomarnas sociala gemenskap och deras avstamp mot framtiden. Att våra elever utvecklas, känner växandets glädje och får uppleva den tillfredsställelse som det ger att göra framsteg och övervinna svårigheter utefter sina egna behov och förutsättningar är en ständig drivkraft för oss på Rosenholmskolan. Genom vår idrottsinriktning i en hälsosam inramning vill vi ge våra ungdomar de bästa förutsättningarna för att satsa både på sina studier och på sin idrott. Med stort engagemang strävar vi efter gott samarbete och en tillitsfull relation med hemmen för att skapa trivsel och delaktighet i den lilla skolan.

Kunskap och lärande Rosenholmskolan strävar efter att organisera lärandet i helheter och sammanhang. Vi vill ge våra elever nya kunskaper på ett lättförståeligt och naturligt sätt. Vi tror också att våra arbetsformer, med både ämnesövergripande och ämnesvisa studier, ger goda möjligheter att skapa en djupare förståelse för olika företeelser, och kunna se sambanden. Lärarna planerar i hög grad undervisningen så att eleverna får förutsättningar att vara delaktiga och kunna ta ansvar för sitt eget lärande. Genom undervisning/lärande i flexibla grupper ger vi fler och mer möjligheter att vid olika tillfällen anpassa elevernas gruppstorlekar utefter föränderliga behov. Eleverna på skolan kan ofta själva eller tillsammans med andra lägga upp sitt arbete i kortare eller längre pass. Vår inriktning på Idrott och Hälsa ger eleverna stora pluseffekter. Ungdomarna har en hälsosam vardag med nyttig kost och idrott varje dag, och blir därigenom motiverade att lägga kraft och energi på skolarbetet. Rosenholmskolan drar nytta av idrottens alla möjligheter till social gemenskap i form av lekar, tävlingar, friluftsliv och andra gruppaktiviteter, och integrerar också idrotten i lärandet då så är lämpligt.

Planering Varje termin planeras upp i olika perioder där det ingår: Flera större arbetsområden Ämnesspecifik undervisning, i veckoschema och i andra perioder Temaveckor

Arbetsområden (vardera 3-4 veckor) ingår oftast följande ämnen: Samhällsorienterande ämnen (Samhällskunskap-Geografi-Historia-Reliogionskunskap) Naturorienterande ämnen (Biologi-Fysik-Kemi) Teknik (år 8-9) Svenska Hemkunskap (år 8 och 9) Bild

Ämnesundervisning i fastlagt schema ligger oftast: Matematik Moderna språk (Spanska, Tyska och Franska), samt Engelska förstärkning. Engelska Slöjd Musik (år 6 och 9) Idrott

Under perioder sker undervisning helt och hållet ämnesvis och vid lämpliga arbetsområden kan ett eller flera ”ämnesvisa” ämnen ingå. Skolans övergripande planering/organisation sker på gemensamma studie- och kompetensutvecklingsdagar. Gemensam planering för arbetslagsgrupperna sker varje måndag eftermiddag och lärarnas individuella planering sker fortlöpande. Tid avsätts på konferensen på onsdagar för arbetslagets och skolans gemensamma frågeställningar. Lokala pedagogiska planeringar görs arbetsområdes- och ämnesvis. Eleverna görs delaktiga i planeringarna inför uppstart och under arbetets gång i syfte att ge eleverna inflytande och möjligheter att påverka arbets- och redovisningsformer. Uppföljning och utvärdering sker fortlöpande och efter avslut.

Indelning av Klasser/Grupper Flertalet arbetsområden är organiserade/indelade för år 6-7, 87 elever och år 8-9, 77 elever. Lämpliga grupperingar bestäms under planeringen av arbetsområdet. Undervisning ämnesvis organiseras i åldersindelade klasser, ca 20-26 elever. Klass består av samtliga elever i samma ålder. Klassen delas upp i grupper som är föränderliga under läsåret. Det är då möjligt att gruppera av pedagogiska skäl utefter behov, i små och/eller större grupper och av sociala skäl för att kunna bryta dåliga mönster eller förbättra relationer. I år 8 sker viss undervisning i full klass, 32 elever. Ändamålsenliga lokaler och resurslärare ska då i förväg vara inplanerat. Varje elev ingår i en mentorsgrupp som har en mentor. Mentorsgruppen är en trygghetsgrupp med cirka 18 elever från alla årskurser.

Ansvar, inflytande och delaktighet Att varje elev ska känna tillhörighet och vara respekterad för sin egen skull på Rosenholmskolan är ett grundläggande mål. Varje elev ska utifrån detta synsätt ges möjligheter och förutsättningar att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig för sina studier och sin arbetsmiljö.

I de lokala pedagogiska planeringarna, per arbetsområde och ämne, ska varje elev kunna påverka sina individuella villkor för sina studier (se stycket ”Kunskap och lärande” och ”Utveckling av arbetssätt och arbetsformer i skolan”). På Rosenholmskolan finns ett aktivt Elevråd, där valda elever från de olika klasserna och mentorsgrupperna finns representerade. Rådet träffas minst en gång varje månad för att ta upp och diskutera olika frågor. På mentorsgruppstiden på måndagar ges utrymme för samtliga elever att återkoppla till och från Elevrådet. Där ges även utrymme för nya frågeställningar att tas upp. I jourgruppens arbete (se stycket Mentorsgrupper) tränas också eleverna i förmågan att ta eget ansvar och att vara delaktiga i en större helhet.

Stöd Vi strävar efter att varje elev på Rosenholmskolan ges optimala förutsättningar i sitt lärande. Elevhälsan är väl planerad och det är angeläget och självklart för oss att varje elev på alla plan får den uppmuntran, stöd och hjälp som den behöver. På Rosenholmskolan finns resurspedagog och elevvårdsassistent anställda för att fungera som extra resurs för eleverna under lektioner och arbetspass. Skolvärdinna finns på skolan och stöttar eleverna i vardagen i caféet, mediateket, under idrotten och i skolarbetet vid behov. Lärare med specialpedagogiska kompetenser i Matematik arbetar för att supporta och ge stöd till elever med särskilda behov i detta ämne. Alla lärare på skolan arbetar för att anpassa undervisningen efter våra elevers olika behov och förutsättningar. Åtgärdsprogram upprättas vid behov. Rosenholmskolans hela organisation med flexibla grupper, mentorsgrupper, regelbundet värdegrundsarbete, ämnesintegrerat lärande och en engagerad och kompetent personalgrupp är grunden till det goda klimatet och den positiva lärandemiljön som är den mest betydelsefulla faktorn för att varje elev ska få en god skolgång. Vi strävar efter att kombinera våra olika stödåtgärder för varje elev, så att det tillsammans blir en framgångsfaktor för eleven. Rosenholmskolans plan för elevhälsa visar den struktur och de arbetsmodeller som vi har valt att arbeta efter inom detta område.

Utveckling av arbetsformer och arbetssätt i skolan På Rosenholmskolan startade vi under föregående läsår, en förändring av arbetsformer och arbetssätt. Under innevarande läsår kommer vi att fortsätta med detta utvecklingsarbete och särskilt fokusera på nedanstående förbättringsåtgärder: - Arbetsområdenas innehåll säkerställs i högre grad mot timplanen för de olika ämnena. - Förtydliga de lokala pedagogiska planeringarna avseende, målformuleringar, bedömningskriterier och den tid som eleverna har till sitt förfogande. - Ge eleverna goda förutsättningar att vara delaktiga och kunna påverka ämnesinnehåll och arbetsoch redovisningsformer för sitt eget lärande. - Ett enkelt planeringsverktyg för eleverna ska arbetas fram under höstterminen. - Lärararbetslaget och eleverna delas upp i två arbetslagsgrupper (år 6-7 och år 8-9). En tydligare arbetsgång för lärarna, förenklad schemaläggning och gemensam utveckling av bedömning och betygsättning är målet. - Fortsatt kvalitetsutveckling av samtliga moment i Schoolsoft (IUP med skriftliga omdömen och Utvecklingssamtal).

- Sätta upp en detaljerad plan för uppföljning och utvärdering i ämnen och arbetsområden. En lärare från varje arbetslagsgrupp och rektor arbetar fortlöpande med arbetet. - Sträva mot en långtgående planering i två-årsperioder för eleverna. - Vara än mer noggranna med utredning av stödbehov och därmed sätta in rätt stöd vid rätt tid. - I ämnet matematik ges större möjligheter till individualisering genom införandet av nya grupper vissa timmar i veckan. ”Spetsmatte” = Utmanande matematik och ”Laborativ matte”= Praktisk matematik.

Mentorskap - Mentorsgrupper Eleverna är indelade i åldersintegrerade mentorsgrupper om cirka arton elever i varje, från år 6 till år 9. Mentorsgrupperna stimulerar samarbetet över åldersgränserna och skapar trygghet för eleverna, både i den mindre gruppen och i skolan. Varje mentorsgrupp har en ansvarig lärare, som följer eleverna genom skoltiden på Rosenholmskolan. Mentorsgrupperna fungerar också som forum för elevernas åsikter och en plattform för diskussioner. Två veckor varje termin har gruppen tillsammans ”jour” och man ansvarar för caféverksamhet och den gemensamma trivseln på skolan. Mentor ansvarar för ”sina” elever genom att: - arbeta aktivt för att skapa en god relation med eleven - hålla en god och regelbunden kontakt med elevens föräldrar. - ansvara för informationen till elev och hem - supporta och stötta eleven - tillrättavisa och markera gränser vid behov - följa upp utveckling och resultat – uppmärksamma eleven, föräldrar och kollegor vid behov. - ansvara för det goda utvecklingssamtalet - ha koll på hur eleven mår och följa upp vid sjukdom eller allvarliga händelser, samt visa omsorg och hålla kontakt med hemmet. - medverka aktivt vid skolans aktiviteter, där mentorsgruppen behöver sin mentor. Mentorsgrupperna samlas varje måndag morgon för att få information och/eller avstämning om veckan som gått och veckan som kommer. Ungefär en gång i månaden möts mentorsgrupperna i olika turneringar för att stärka gemenskapen. När det är dags för utvecklingssamtal träffas elev, förälder/vårdnadshavare och mentor för att stämma av elevens utveckling. Eleven uppmuntras att i stor utsträckning leda sitt utvecklingssamtal medan mentor fyller på med information från de olika ämneslärarna.

Trygghet Rosenholmskolan är en liten skola, med totalt 165 elever i år 6-9. Vid varje läsårsstart läggs stor vikt vid att skola in de nya 6:orna med varandra och med de ”gamla” eleverna. Samarbetsövningar, mentorsgruppsaktiviteter, lägerskola, extra uppmärksamhet och omtanke från alla vuxna på skolan är exempel på innehållet i de första teambuildingveckorna. Med fokus på trygga och goda relationer är eleverna indelade i grupper – mentorsgrupper med elever från samtliga klasser. Det innebär att en elev ingår i en trygghetsgrupp om cirka 18 elever i olika åldrar med en mentorslärare (Se stycke ”Mentorskap-Mentorsgrupper”). Eleven ingår också i en större åldershomogen klass där större delen av undervisning/lärande sker i olika flexibla grupperingar. Eleverna lär känna varandra bättre och får fler sociala kontakter, vilket genererar en allmän känsla av ”vi tillsammans”.

Skolan strävar efter att skapa en trivsam atmosfär, där bland annat miljön i lokalerna inbjuder till social samvaro. Vi anstränger oss för att hålla snyggt och ha välskötta lokaler och lärarna ser kontinuerligt till att eleverna är delaktiga i detta arbete. Med arbetsplatser som är centralt placerade mitt i skolan är lärarna tillgängliga för eleverna både i vardagen och vid behov av stöd och hjälp. Vi arbetar för att eleverna alltid ska kunna lita på de vuxna i skolan och veta att de ingriper när det behövs. I elevhälsoarbetet hålls fokus på att alla elever ska få stöd när de behöver. All personal på skolan är uppmärksamma och engagerade i våra ungdomar och är måna om att varje elev varje dag ska bli sedd och få positiv bekräftelse. Idrotten ger roliga och utvecklande tillfällen till social gemenskap där eleverna tränas i regler, laganda och hänsynstagande. Eftersom trygghet och bekräftelse är ovärderlig för alla som är verksamma på skolan är vi ytterst angelägna om att slå vakt om dess betydelse. Det är med vi-känslan som fundament vi bygger förtroenden hos både elever och föräldrar. I varje klass finns det elever som är utvalda för att ingå i gruppen ”Kompisstödjare” och representerar där sin klass/grupp. Kompisstödjarna träffas med ansvarig elevvårdsassistent minst en gång per månad, där de för samtal om t ex umgängesklimatet i skolan, mobbing, språkbruk, mobil/IT-vanor m m. De arbetar sedan tillsammans med lärarna ute i klasser/grupper med förebyggande aktiviteter och övningar utifrån Likabehandlingsplanen. Övriga elever har också möjlighet att kunna vända sig till sin kompisstödjare om man vill föra fram åsikter eller få stöd av en jämnårig.

Normer och värden Rosenholmskolans Likabehandlingsplan beskriver detaljerat hur värdegrundsarbetet är organiserat. Den beskriver aktiviteter och positiva arbetsformer för vårt värdegrundsarbete, samt en handlingsplan för åtgärder när det inte fungerar. Skolan är en ”Friendsskola” där vi tar nytta av organisationen ”Friends” genom att anlita deras föreläsare, använda Friendsmaterial i likabehandlingsarbetet tillsammans med våra Kompisstödjare och övriga elever på skolan. Tillsammans med ungdomarna och med godkännande av föräldrar har Rosenholmskolan fastslagit några få icke förhandlingsbara regler – Trivselregler. Dessa utgår från en positiv syn på regler, ett sätt att underlätta den dagliga samvaron. Samtal kring dessa regler/förhållningssätt förs varje vecka på skolan. På Rosenholmskolan * respekterar vi varandra och varandras ägodelar * äter vi inte godis eller använder tobak * kommer vi i tid till lektionerna. Efter tre sena ankomster får vi komma en ”studiehjälpstimme” för att ta igen den tid vi missat * har vi inte mobilerna på under lektionstid, har vi det så får lärarna ta dem tills lektionen är slut. * har vi inte ytterkläder på oss inomhus. * håller vi snyggt omkring oss. * har vi en positiv attityd och inställning I undervisningen och i den dagliga verksamheten i skolan, är frågeställningar/samtal och förankringsarbete inom normer och värden ett grundläggande fundament. Det ingår naturligt i ämnen och arbetsområden, och bidrar till att uppnå uppsatta mål.

Idrott Idrotten är en central och viktig del på Rosenholmskolan och alla elever har börjat på skolan väl medvetna om att idrotten tar stor plats i skolvardagen. Rosenholmskolan erbjuder en lustfylld och social idrott där elever varje dag erbjuds fysisk aktivitet. Varje elev har möjlighet att välja allt från varierad motionsidrott till en mer riktad satsning på sin specialidrott. Ämnet idrott och hälsa syftar till att utveckla elevernas fysiska, psykiska och sociala förmåga samt ge kunskaper om den egna livsstilens betydelse för hälsan. Tre olika benämningar har skolan på idrottslektionerna; Skolidrott - Specialidrott/Multiprofil – Samidrott som är indelad enligt följande: Måndag – Skolidrott i klass Tisdag – Specialidrott/Multiprofil Onsdag – Skolidrott i klass Torsdag – Specialidrott/Multiprofil Fredag – Samidrott. Gemensam idrott, alla på skolan. Dessutom får eleverna under sin skoltid rika tillfällen till friluftsliv, vatten- och andra utomhusaktiviteter. Teoretiska pass läggs in fortlöpande i form av ledarutbildning, träningslära, droginformation m m. Att skolan är godisfri och med ett café som tillhandahåller nyttiga mellanmål är en självklarhet. Skolidrott har varje elev två gånger i veckan. Där får eleverna en allsidig undervisning i idrott och hälsa. Vi utgår oftast ifrån Idrottshallen eller Konstgräsplanen, som båda ligger alldeles bredvid skolan. Specialidrott/Multiprofil Två tillfällen i veckan (20 veckor under läsåret) har våra elever i år 7-9 möjlighet att antingen välja sin Specialidrott eller välja Multiprofilen. Specialidrotter är t ex ishockey - tjejer/killar, konståkning, fotboll, handboll, tennis och innebandy. Skolan har ett nära samarbete med flera idrottsföreningar, där kompetenta ledare/tränare ger eleverna kvalificerade tränings- och utvecklingsmöjligheter. Multiprofilen väljer de elever som hellre vill prova på många olika idrotter och aktiviteter. Regelbundet under läsåret ligger uppehållsveckor inlagda. Under dessa veckor får eleverna ta del av olika kompletterande Teoretiska block. Eleverna i år 6 har istället ett skolidrottspass, som fokuserar mera på den lustfyllda och sociala delen, samt ett multiprofilpass tillsammans med övriga elever i år 7-9. Samidrott Ett tillfälle i veckan genomför samtliga elever tillsammans med sina mentorer och övriga lärare, ett gemensamt idrottspass. Här ligger fokus på social gemenskap med lekar, mentorsgruppstävlingar och andra gruppstärkande aktiviteter. Tillfällen att prova på idrotter på andra platser i kommunen är också vanliga, likväl som att inbjudna ledare från andra

idrotter kommer till Rosenholm och visar nytt. Samidrotten är schemalagd på fredag eftermiddag och avslutar veckan på Rosenholmskolan.

Friluftsliv Läsårets andra skolvecka innehåller två lägerdagar, där nya elever i friluftsmiljö får en inskolning och goda möjligheter att lära känna lärare, de lite äldre eleverna och övrig personal. Under vårterminen i maj månad genomförs lägerskolor i fyra olika upplägg; År 6 lever lägerliv i ett Naturskyddsområde, där vi har arbetat fram ett koncept tillsammans med Hemvärnet. År 7 genomför en cykelutfärd mellan skolan och en kursgård, med övernattning och friluftsaktiviteter. År 8 vandrar med ryggsäck och packning på Blekingeleden, med övernattning i tält och stuga. År 9 avslutar sin grundskoletid med en gemensam kanotfärd, en äventyrlig färd i Lyckebyåns vattensystem, med övernattning i militärtält. Vinterutbildning Genom en ekonomisk satsning av skolan, lite sparande av elever/föräldrar och gemensamt arbete åker eleverna i år 9 till Tandådalen och sin vinterutbildning under fem dagar i januari. Dagarna innehåller utförsåkning, längdskidåkning, skidskytte, skidlekar, snowboard och fjällkunskap. Moment i ämnet Hemkunskap tränas i form av matlagning, köksarbete och städning. Sammanhållningen i gruppen och gemenskapen i stugorna är en värdefull bonus. De gemensamma vinterupplevelserna skapar en god grund för att uppnå starka studieresultat under vårterminens tuffa utmaningar i form av nationella prov och det hårda arbetet inför slutbetygen och avslutandet av grundskolan.

Föräldrar På Rosenholmskolan strävar vi med stort engagemang efter att skapa en en tillitsfull relation mellan skola och hem. Ett gott samarbete mellan skola och föräldrar är av största betydelse för att eleverna ska få en harmonisk social utveckling och ges optimala förutsättningar att nå goda studieresultat. För Rosenholmskolans föräldrar anordnas under läsåret informations- och föräldramöten, drop-in kaffe, visning av utställningar, redovisningar av skolarbeten, föreläsningar och andra liknande aktiviteter. Föräldrar är alltid välkomna till skolan och lärare och skolledning är måna om att i hög grad vara tillgängliga och nåbara. Varje mentorslärare har regelbunden kontakt med föräldrarna till ”sina” elever. Föräldrarådet består av föräldrar till elever i de olika årskurserna. Rådet träffas tillsammans med rektor och några lärare cirka tre gånger per termin. Träffarna innehåller information från skolan, frågor/punkter från föräldrarådet eller från övriga föräldrar och förutbestämda diskussionsämnen. Skolans inre arbete, trafikfrågor, säkerhet, idrotten m m är ämnen som är vanliga. För skolan är föräldrarådet en viktig referensgrupp i olika frågor och är också en värdefull stöttning för skolan i flera sammanhang. Varje läsår avslutas i den vackra trädgården på ”Slottet” på Rosenholm. Skolavslutningen är ett samlande tillfälle då de flesta föräldrar är med och avtackar avgångseleverna och hälsar sommarlovet välkommen till tillsammans med elever och personal.

Omvärlden Rosenholmskolans placering på Telenor Arena Karlskrona, mitt i Karlskrona kommun, ger fantastiska förutsättningar för skolans verksamhet. Arenan och området är en satsning på idrott och hälsa i Karlskrona kommun. Området har under de senaste åren förvandlats från en militär anläggning till en modern idrotts- och evenemangsanläggning. Anläggningen inrymmer konstgräsplan, idrottshall, is- och evenemangshall, badmintonhall, tennisbanor inomhus och utomhus, boulehall och redskapsgymnastikhall. Flera idrottsföreningar, SISU-idrottsutbildarna och andra utbildningsföretag, samt andra företag och organisationer har placerat sin verksamhet där. Skolan ligger mitt i arenan och i skolbyggnaden har flera av arenans aktörer sina mötes- och utbildningslokaler och kontor. Eleverna möter dagligen föreningsaktiva, företagskunder, utbildningsdeltagare och andra besökare, vilket gör att skolan blir en integrerad och naturlig mötesplats i samhället. Omgivningarna består av vacker natur och skogsområden. Flera löpspår och promenadvägar är anlagda. Ett flertal skolor har startat verksamhet i området. Närheten till centrum och goda förbindelser gör att eleverna på Rosenholmskolan ofta besöker andra delar av kommunen. Besök på teater, idrottsplats, gym, simhall, studiebesök av olika slag är exempel på aktiviteter som genomförs regelbundet. Några gånger per år åker elever och lärare iväg på lägerskolor och ibland görs även besök på andra platser i landet. Rosenholmskolan har ett väl inarbetat samarbete med många idrottsföreningar, andra skolor, organisationer, föreläsare och andra som berikar skolans och elevernas vardag.

Information Information om skolan finns på www.karlskrona.se/rosenholmskolan . En helt ny hemsida har arbetats fram och publiceras under oktober månad. Den riktar sig först och främst till externa besökare men kommer även att vara informativ för internt bruk. Elever och föräldrar får information via webportalen Schoolsoft. Inloggningsuppgifter har alla elever och föräldrar. Vi inväntar ett nytt system som är mer heltäckande, en så kallad Lärplattform, där vi kan lägga ut all pedagogisk planering tillsammans med de funktioner som idag finns i Schoolsoft. Den fyller i dagsläget inte fullt ut de behov vi har av att lämna ut information, och kommunikationen kring den. Under detta läsår kommer Rosenholmskolan ändå att försöka utöka informationsmöjligheterna med Schoolsoft, fram tills den nya lösningen är i bruk. Veckobrev skickas ut varje vecka, på fredag eftermiddag, via e-post till alla föräldrar/elever. Brevet innehåller allmän information om veckan som gått och detaljer inför kommande vecka; läxor, idrotten, möten/träffar och annan allmän information.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF