Checklist voor het selecteren van onderzoeksgegevens

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Engineering & Technology, Informatica, Data Management
Share Embed Donate


Short Description

Download Checklist voor het selecteren van onderzoeksgegevens...

Description

Checklist voor het selecteren van onderzoeksgegevens Onderzoeksgegevens kunnen om verschillende redenen bewaard worden. Bijvoorbeeld voor analyse of vervolgonderzoek, of omdat een financier dit verplicht stelt. Als u besluit om data te bewaren, welke punten zijn dan essentieel om op te letten? Deze factsheet is bedoeld om u te ondersteunen bij deze vraag. Er kunnen verschillende redenen zijn om onderzoeksgegevens te bewaren: • Het belang van de gegevens: potentiële waarde voor hergebruik, (inter)nationale positionering en kwaliteit, oorspronkelijkheid, omvang, schaal, de productiekosten van de gegevens of bijvoorbeeld het innovatieve karakter van het onderzoek. • De uniciteit van de gegevens: de gegevens omvatten niet-herhaalbare waarnemingen. • Het belang van de gegevens voor historisch onderzoek, in het bijzonder wetenschapshistorisch onderzoek. • De onderzoeksgegevens zijn om niet-wetenschappelijke doeleinden (cultureel erfgoed, musea of presentaties) belangrijk om te bewaren.

• Technisch: in welke formaten zijn de data beschikbaar? Data worden zoveel mogelijk in digitaal duurzame dataformaten, software (standaard of op maat gemaakt) of hardware opgeslagen. • Bewerkingsfase: bevinden de data zich in een bewerkingsstadium (ruw/onbewerkt, half bewerkt of gepubliceerd) dat voor hergebruik het meest relevant is? • Metadata: is er voldoende informatie over de data beschikbaar? Denk hierbij aan codeboeken, de structuur van de gegevens, het intellectueel eigendom, de context en bijvoorbeeld of er links naar publicaties of gerelateerde databestanden beschikbaar zijn. • Intellectuele eigendomsrechten: is er duidelijkheid over de intellectuele eigendomsrechten, zoals auteurs-, databank- of octrooirecht en het gebruik van persoonsgegevens?

Naast deze algemene overwegingen stellen financiers van onderzoek, zoals de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), in toenemende mate verplicht dat onderzoeksgegevens worden bewaard om hergebruik mogelijk te maken. Ook de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening VSNU verplicht onderzoekers om ruwe gegevens minimaal vijf jaar te bewaren om controle mogelijk te maken.

Selecteren van gegevens Indien op basis van bovenstaande inhoudelijke redenen wordt besloten om data te bewaren, is de vraag op welke wijze dit het beste kan worden gedaan. De onderstaande punten geven aan waar u op kan letten bij het selecteren van onderzoeksgegevens.

>>>

www.dans.knaw.nl

• Infrastructuur: is er een duurzame infrastructuur beschikbaar voor het bewaren van de gegevens? Denk hierbij aan een data-archief of een institutionele of thematische repository.

Meer informatie

tot digitale onderzoeksgegevens. Hiertoe stimuleert DANS dat wetenschappelijke onderzoekers gegevens duurzaam archiveren en hergebruiken, bijvoorbeeld via het online archiveringssysteem easy.dans.knaw.nl. Tevens biedt DANS met www.narcis.nl toegang tot duizenden wetenschappelijke datasets, e-publicaties en andere onderzoeksinformatie in Nederland. Daarnaast verzorgt het instituut training en advies en doet het onderzoek naar duurzame toegang tot digitale informatie.

Meer informatie over het selecteren van onderzoeksgegevens staat in de publicatie ‘Selection of Research Data, Guidelines for appraising and selecting research data’. Deze publicatie is beschikbaar op de website van DANS. Meer informatie over het deponeren van data staat ook op de website van DANS.

Gedreven door data zorgt DANS er met zijn dienstverlening en deelname in (inter)nationale projecten en netwerken voor dat de toegang tot digitale onderzoeksgegevens verder verbetert. Kijk op www.dans.knaw.nl voor meer informatie en contactgegevens.

Data Archiving and Networked Services (DANS)

DANS is een instituut van KNAW en NWO.

• Kosten: wordt er rekening gehouden met de kosten voor het selecteren, converteren en het langdurig bewaren en beschikbaar stellen van de gegevens?

Kunt u ondersteuning en advies gebruiken bij het selecteren en bewaren van onderzoeksgegevens? DANS kan u helpen. DANS staat voor Data Archiving and Networked Services. DANS bevordert duurzame toegang

Data Archiving and Networked Services (DANS) Anna van Saksenlaan 10 | 2593 HT Den Haag Postbus 93067 | 2509 AB Den Haag 070 3446 484 | [email protected] | www.dans.knaw.nl

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF