COGNITIEVE NEURO REVALIDATIE (CNR) Thebe Aeneas

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Engineering & Technology, Informatica, Cognitive Science
Share Embed Donate


Short Description

Download COGNITIEVE NEURO REVALIDATIE (CNR) Thebe Aeneas...

Description

Voor informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met: Cliënten Service Bureau Thebe West-Brabant Tel: 088 117 50 05 Fax: 076 523 38 49 Mail: [email protected] Op werkdagen bereikbaar van 8.00 – 16.30 uur

COGNITIEVE NEURO REVALIDATIE (CNR) Thebe Aeneas

Indien nodig wordt u voor extra informatie doorverbonden met de Specialist Ouderengeneeskunde (hoofdbehandelaar).

Sleeuwijk

Woudrichem

Werkendam

Almkerk

Hank

Drimmelen

Klundert

Lage Zwaluwe

Zevenbergschen Hoek Zevenbergen

Wijk en Aalburg Heusden

Geertruidenberg Moerdijk

Veen

Giessen

Nieuwendijk

Waspik

Raamsdonksveer

Made

Waalwijk

Drunen

Kaatsheuvel

Oosterhout

Loon op Zand Dongen

Teteringen Prinsenbeek

Breda

Etten-Leur

Udenhout Rijen

Oisterwijk Gilze

Rucphen

Haaren

Berkel-Enschot

Tilburg

Moergestel

Chaam Alphen

Rijsbergen

Goirle

Hilvarenbeek

Zundert Baarle Nassau

Locaties | Woonzorgcentra

VOOR MEER INFORMATIE OVER ONZE PRODUCTEN EN DIENSTEN KIJKT U OP WWW.THEBE.NL

WT_COMMP1709_Thebe_folder.indd 1

03-05-17 14:18

Cognitief trainer en fysiotherapeut

WELKE CLIENTEN NEMEN WE OP?

“We zien mensen met bepaalde cognitieve bewegingsstrategieën als foutloos leren, herhalen (10.000 keer), vooruit gaan. Je haalt een handeling in deelstukjes uit elkaar en dan oefen je stukje voor stukje (cognitieve bewegingstherapie).”

DOEL EN GLOBALE DUUR VAN DE COGNITIEVE NEURO REVALIDATIE Het doel is de zelfredzaamheid te vergroten met ontslag naar huis of een zo zelfstandig mogelijke woonvorm. Hiervoor is het nodig cognitieve processen te verbeteren om alledaagse handelingen uit te voeren. Bijvoorbeeld door het opnieuw aanleren van vaardigheden, het leren toepassen van strategieën en het leren gebruik te maken van externe hulpmiddelen. Globale revalidatieduur is 6 tot 9 maanden. WIJ NEMEN CLIËNTEN MET ERNSTIG HERSENLETSEL OP, • bij wie er recent door de cognitieve problemen een beperking is ontstaan in handelen in het dagelijks leven • met een leeftijd tussen globaal 25 en 70 jaar • met een hulpvraag van de cliënt zelf of van het cliëntsysteem • met voldoende communicatieve mogelijkheden (verbaal en/of nonverbaal)

Niet bij elke cliënt met hersenletsel is cognitieve revalidatie haalbaar en soms zijn er belemmerende factoren als bijv. dwaalgedrag, een premorbide psychiatrische aandoening of bijv. verslavingsproblematiek. Neem bij twijfel vooral contact op met het Cliënten Service Bureau van Thebe. Hier kunt u ook terecht voor informatie betreffende de indicatie. De contactgegevens vindt u aan de achterzijde van de folder.

Hoofdbehandelaar en Specialist Ouderengeneeskunde

“In Aeneas worden al ruim 15 jaar mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel verzorgd. Het gaat om mensen met ernstige beperkingen waarvan revalidatiecentra aangeven dat verder revalideren weinig zin meer heeft. Maar wij merkten dat bij een deel meer te bereiken was met Cognitieve Neuro Revalidatie waarbij stapje voor stapje nieuwe vaardigheden worden aangeleerd.”

WT_COMMP1709_Thebe_folder.indd 2

Soms kan de revalidatie stagneren door specifieke stoornissen als bijv. verminderd ziekte-inzicht, passiviteit, initiatiefloosheid. Ook wanneer bepaalde lichamelijke functies onvoldoende vooruit gaan, kan dit de revalidatie doen stagneren. In alle gevallen wordt er gedurende de opname regelmatig met de cliënt en familiesysteem overlegd over de revalidatie, de therapiedoelen en de resultaten.

Disciplines intern: intern zijn vooral de volgende disciplines betrokken bij de cognitieve revalidatie: specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialist, verpleging, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, psycholoog, psychomotore therapie. Disciplines extern: er wordt (indien nodig) nauw samengewerkt met de revalidatiearts en orthopedisch schoenmaker van het revalidatiecentrum Revant in Breda en een psychiater en psycholoog van GGZ-Breburg. LOCATIE AENEAS Verpleeghuis Aeneas bevindt zich in de wijk Boeimeer in Breda. Verblijf tijdens de cognitieve revalidatieperiode is in een eenpersoonskamer in een woongroep van 6 cliënten op de begane grond. Het gaat hier om een woongroep op een open afdeling. Cliënten zijn vrijwillig opgenomen en zijn vrij om naar buiten te gaan.

Verpleegkundige

Echtgenote

“We verplegen door aan te sluiten bij de cliënt. Bij de ene cliënt doe je dat door bijv. vragen te stellen en hem zelf oplossingen te laten bedenken en deze te laten uitvoeren. Bij een andere cliënt door een heel gestructureerd en foutloos-lerenprogramma aan te bieden.”

“Hij komt nu 1 dag in het weekend thuis en kan weer koffiezetten en een warme maaltijd bereiden. Gelukkig zijn de medicijnen tegen zijn onrust afgebouwd. Zijn oriëntatie is verbeterd; hij kon me zelfs de weg wijzen naar hier. Ik vind dat hij ook meer bereikbaar en helder is.”

03-05-17 14:18

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF