Condensatieketel op aardgas

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Engineering & Technology, Mechanical Engineering, Heat Transfer
Share Embed Donate


Short Description

Download Condensatieketel op aardgas...

Description

Condensatieketel op aardgas dé topbrander

Inhoud

Voorwoord

Voorwoord  .....................................................................................................................................................................................................................................................  3

Energiezuinig verbouwen, dat wil toch iedereen. Is uw oude verwarmingsketel aan vervanging toe? Of staat de vervanging van individuele kachels door centrale verwarming op de planning? Dan is een moderne hoogrenderende condensatiekachel op aardgas wellicht iets voor u.

Zuinig en efficiënt verwarmen  ........................................................................................................................................................................................  4 Waarom verwarmen met aardgas?  .......................................................................................................................................................................  5 Condensatieketel op aardgas: de beste keuze  ..................................................................................................................................  6

Naast een lagere energierekening en een bijdrage aan een gezonder milieu, heeft de condensatieketel nog meer in petto. U leest er alles over in deze brochure, samen met tal van interessante weetjes en nuttige tips om uw verwarmingskosten te verlagen.

Aandachtspunten bij de selectie van een nieuwe ketel  ........................................................................................................  8 Ketelonderhoud: proper en voordelig  ............................................................................................................................................................   10 Eén ketel voor verwarming én warm water  ...........................................................................................................................................   11 Slimme besparingstips  ..........................................................................................................................................................................................................   12 Klantenkantoren  ...............................................................................................................................................................................................................................   14

2

Condensatieketel op aardgas

Condensatieketel op aardgas

3

Zuinig en efficiënt verwarmen

Waarom verwarmen met aardgas?

Wist u dat zo’n 66 % van uw huishoudelijk energieverbruik wordt opgeslokt door de verwarming? Elke investering om te besparen op uw verwarmingsbudget, is dus een stap in de goede richting.

Als kandidaat-bouwer of verbouwer vraagt u zich natuurlijk af welke verwarmingsbron u een maximum aan comfort en een minimum aan energieverbruik biedt. Aardgas is hierbij een juiste keuze. Verwarmen met aardgas heeft een waaier van voordelen. We sommen ze voor u op:

Zuinig verwarmen betekent niet dat u kou moet lijden. Integendeel! Met een moderne verwarmingsinstallatie en enkele eenvoudige maatregelen, kunt u aanzienlijk besparen, terwijl het toch behaaglijk warm blijft.

Lekker warm comfort 13 %

66 %

5%

3%

Met aardgas speelt u op veilig. Het is niet zelfontbrandend: er is een hittebron nodig van meer dan 650°C om het te laten ontbranden. Aardgas is ook niet giftig. Een bijkomende waarborg is het kwaliteitslabel. U herkent een condensatieketel aan het label HR TOP. Het geeft aan dat uw ketel beantwoordt aan alle reglementaire voorschriften die in België van toepassing zijn.

Warm water

5 %

Verwarming

Verlichting

Koelen en vriezen

Milieusparend Een aardgasvlam is zeer precies regelbaar. De ingebouwde voelers van aardgastoestellen werken uiterst nauwkeurig. Kamer per kamer bekomt u exact de gevraagde temperatuur.

Zuinig, dus goedkoper

Overige

4 %

Koken

4 %

Wassen en drogen

Het grootste deel van uw huishoudelijk energieverbruik gaat naar de verwarming van uw woning.

Moderne aardgastoestellen met hoog rendement verbruiken minder. Het feit dat u geen opslagtank nodig hebt, bespaart u plaats en geld. Daarnaast hebt u het voordeel van gespreide betaling van uw energiekosten.

Makkelijk te plaatsen Zuinig met energie Energiezuinig verwarmen maakt niet alleen een verschil voor uw portemonnee. Ook het milieu vaart er goed bij. Op welke manier bespaart u in uw woning de meeste energie tegen de minste kost? Stapsgewijs doet u dat zo:

Stap 1 - Voorkom energieverbruik Energie die u niet gebruikt is nog steeds de goedkoopste. Zorg ervoor dat uw woning zo weinig mogelijk warmte verliest. Isoleer daarom eerst uw dak en vervolgens buitenmuren, vloer en ramen.

Stap 2 - Kies voor energiezuinige toepassingen Als het over verwarming gaat, kies dan de meest efficiënte verwarmingsinstallatie.

4

Condensatieketel op aardgas

Veilig

Stap 3 - Spring zuinig om met uw energietoepassingen Met een kleine moeite spaart u op jaarbasis heel wat euro’s uit. Zet bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager. Was uw handen met koud in plaats van warm water … Hou bovendien uw energieverbruik in de gaten en laat uw verwarmingstoestel regelmatig onderhouden en afregelen.

Stap 4 - Gebruik hernieuwbare energie Wilt u een extra inspanning leveren voor het milieu? Kies dan ‘groene’ toepassingen die gebruik maken van hernieuwbare energie.

Een condensatieketel kunt u gemakkelijk plaatsen op de zolder, in de garage, in de berging … Voor gesloten ketels volstaat zelfs een keukenkast. De toevoer van lucht en de afvoer van verbrandingsgassen kunnen, afhankelijk van het toestel, via een bestaande schoorsteen of via een muurdoorvoer.

Weinig onderhoud In Vlaanderen bent u wettelijk verplicht om uw condensatieketel op aardgas om de twee jaar te laten nakijken. Een goed onderhouden ketel verbruikt minder aardgas en gaat langer mee. Aardgas vormt bij de verbranding geen roet. Dat is niet alleen voordelig voor het onderhoud van uw schoorsteen, maar ook voor uw gezondheid en voor het milieu.

Aardgas stoot bij de verbranding minder CO2 uit dan andere fossiele brandstoffen. Dankzij het ondergronds transport van aardgas is er geen vervuiling door het vrachtverkeer. Ook het grondwater en de bodem blijven schoon, want u hoeft aardgas niet op te slaan in een voorraadtank.

Warm water Voor de opwarming van uw sanitair warm water verbruikt u met aardgas bijna de helft minder energie dan met elektriciteit. Aardgas biedt bovendien verschillende mogelijkheden om efficiënt warm water te bereiden. Ofwel via de centrale verwarmingsketel, ofwel via een apart toestel zoals een gasboiler of een condenserend doorstroomtoestel.

Nog geen aardgasaansluiting? • Ga na of er een aardgasnet in uw buurt ligt. • Zoek een installateur en kies uw toestellen. • Contacteer Eandis voor uw aansluiting en kies een aardgasleverancier. • Geniet alle voordelen van aardgas.

Condensatieketel op aardgas

5

Condensatieketel op aardgas: de beste keuze Is uw oude verwarmingsketel aan vervanging toe? Dan kunt u met een condensatieketel op aardgas tot 40 % energie besparen. Een condensatieketel biedt een pasklare oplossing, zowel voor nieuwbouw als voor bestaande woningen.

Wat is een condensatieketel? Een condensatieketel is een moderne hoogrenderende verwarmingsketel die extra energie recupereert uit zijn verbrandingsgassen. Daardoor is de condensatieketel efficiënter dan de traditionele ketels. Zijn rendement ligt gemiddeld elf procent hoger. Installeert u een condensatieketel in combinatie met een modulerende thermostaat en/of een weersafhankelijke regeling, dan kunt u tot 40 procent energie besparen ten opzichte van een oude klassieke ketel.

Welk toestel kiest u? Win advies in bij uw aardgasinstallateur of surf naar de ‘Toestelkiezer’ van www.aardgas.be. Die webmodule begeleidt u bij uw keuze uit alle condensatieketels (HR TOP) op aardgas.

Hoe werkt een condensatieketel? Bij de verbranding van aardgas komt waterdamp vrij, die nog veel warmte bevat. Het is precies díe warmte die een condensatieketel recupereert en het hoge rendement levert. In plaats van de nog warme verbrandingsgassen (1) via de schoorsteen te laten ontsnappen, worden ze afgekoeld via een warmtewisselaar. Door diezelfde warmtewisselaar stroomt immers het retourwater van de radiatoren of de vloerverwarming, waarvan de temperatuur lager is dan 58 °C. Daardoor gaat de in de rookgassen aanwezige waterdamp condenseren en neerslaan in de warmtewisselaar, tot een vloeibare toestand. Bijgevolg is de temperatuur van de rookgassen aanzienlijk lager. De teruggewonnen warmte (2) kan op haar beurt het retourwater van de radiatoren voorverwarmen.

Hoe haalt u het hoogste rendement uit uw condensatieketel? We helpen u graag op weg met enkele tips waarmee u zoveel mogelijk rendement haalt uit uw condensatieketel: • Isoleer uw dak, buitenmuren, vloer en ramen, evenals de cv-leidingen in niet-verwarmde ruimten. In een geïsoleerde woning kan er op lagere temperatuur worden verwarmd. • Kies het juiste ketelvermogen, afgestemd op het volume van de te verwarmen ruimten en de isolatiegraad van uw woning. Hou eventueel ook rekening met uw warmwaterproductie. Hoe beter het vermogen is afgestemd op uw specifieke situatie, hoe efficiënter uw energiegebruik. Hoe groter het vermogen van uw ketel, hoe duurder ook de aanschafprijs. • Kies bij nieuwbouw of renovatie voor vloerverwarming of voor LT- (Lage Temperatuuur) radiatoren. Zorg er voor dat ze voldoende groot zijn zodat ze tijdens het stookseizoen bij een permanente lage keteltemperatuur toch nog voldoende warmte afgeven.

warmtewisselaar

(1) verbrandingsgassen (voornamelijk waterdamp)

• Kies een modulerende condensatieketel met weersafhankelijke regeling en/of met modulerende thermostaat. Die past zijn vermogen traploos aan volgens de vraag. De watertemperatuur in de ketel schommelt dus in functie van de buitentemperatuur en/ of de instelling van uw thermostaat. • Kies een slimme temperatuurregeling. Met een programmeerbare kamerthermostaat en afzonderlijke thermostaatkranen op uw radiatoren kunt u de temperatuur in elke kamer optimaal regelen.

Temperatuurregeling Het brein achter een zuinige verwarmingsinstallatie is een goed regelsysteem. Dat zorgt ervoor dat uw condensatieketel steeds voldoende, maar geen overtollige warmte produceert. Kamerthermostaat, thermostaatkranen en weersafhankelijk gestuurde ketelregelaar slaan daarvoor de handen in elkaar. Een goede temperatuurregeling betekent zowel een besparing in energiekosten als een verbetering van uw comfort.

Installatie van een condensatieketel Laat uw nieuwe ketel enkel door een specialist installeren. Op www.lne.be vindt u een lijst van erkende technici, gerangschikt volgens postnummer. Kiest u voor een CERGAinstallateur, dan vindt u de lijst daarvan op www.aardgas. be. • Bij nieuwbouw stelt de plaatsing van een condensatieketel geen probleem. In een bestaande woning bekijkt u de mogelijkheden het best eerst met een vakman. • Voor de aan- en afvoerkanalen wordt de condensatieketel verbonden met een speciale concentrische dubbelwandige buis. De buitenste opening dient om lucht aan te zuigen, de binnenste buis om rookgassen af te voeren. Dat kan zowel via een bestaande schouw als met een opening via dak of buitenmuur.

Extra technische tip Om optimaal te condenseren, moet de retourwatertemperatuur onder de 58 °C blijven. Dat kan met een instelling van de keteltemperatuur van 65 °C of lager. Bij een retourwatertemperatuur beneden 55 °C komt een condensatieketel pas echt tot zijn recht. Laat uw ketel dus goed afstellen. Kies een instelling die ervoor zorgt dat de keteltemperatuur zo laag mogelijk is en dat ze varieert in functie van de buitentemperatuur. Ook door de circulatiepomp wat lager af te stellen, krijgt het verwarmingswater meer tijd om zijn warmte af te geven. Daardoor is het retourwater kouder en vergroot de kans op condenseren.

uitstoot via schoorsteen 2% (2)

verwarming radiatoren en convectors ...

warmterecuperatie door condensatie 11 %

• Een condensatieketel vereist ook een afvoer voor het condenswater. Dat mag via de gewone afvoerleiding naar de riolering. Indien er geen riolering in de buurt is, wordt een condensaatpomp geplaatst.

condensatieketel

6

Condensatieketel op aardgas

Condensatieketel op aardgas

7

Aandachtspunten bij de selectie van een nieuwe ketel Is uw ketel al een dagje ouder? Dan doet u er goed aan om die te vervangen door een condensatieketel op aardgas. Condensatieketels vertonen een veel beter energetisch rendement dan niet-condenserende ketels. Ook in energiebesparing zijn ze een uitblinker. Waarop moet u zoal letten bij de aanschaf van een nieuwe ketel?

Wilt u fors besparen op uw energiefactuur, kies dan voor een condensatieketel, dé prestatie-kampioen. Hij behaalt een rendement van meer dan 100 % op de calorische onderwaarde van het aardgas (zie kader). Zijn rendement ligt zo’n 11 % hoger dan bij een gewone hoogrendementsketel.

Kies een ketel met modulerend vermogen

Let op het elektriciteitsverbruik van de circulatiepomp Bij de meeste bestaande cv-ketels (ouder dan 5 jaar) werkt de circulatiepomp dag en nacht. Met een verbruik van 300 tot 450 kWh per jaar, is ze veruit de belangrijkste ‘verborgen’ stroomverbruiker. Laat daarom de circulatiepomp sturen door een thermostaat met pompschakelaar, zodat ze enkel werkt wanneer het nodig is. Op die manier bespaart u al gauw 200 tot 250 kWh per jaar. Nog beter is een ‘hoogefficiënte pomp’, kortweg HEP genoemd. Dankzij de specifieke constructie en regeling verbruikt ze ruim 60 % minder elektriciteit dan een standaard circulatiepomp.

8

Condensatieketel op aardgas

Open of gesloten ketel?

Afhankelijk van de beschikbare ruimte, kunt u kiezen voor een vloermodel of een wandmodel.

Vraag eerst advies aan uw aardgasinstallateur over de mogelijkheden in uw woning.

• Een vloerketel plaatst u, zoals de naam het al zegt, op de grond. Hij neemt meer plaats in dan een wandketel en heeft vaak ook een groter vermogen. Bij nieuwe ketels zijn circulatiepomp en expansievat meestal ingebouwd.

• Een open ketel heeft een schoorsteen nodig om de verbrandingsgassen af te voeren. Elk open aardgastoestel is voorzien van een afvoerbeveiliging om terugslag van verbrandingsgassen te verhinderen. Voor een goede werking van de ketel en voor de veiligheid, is in de stookruimte een constante luchtaanvoer nodig. Zorg dus voor luchtroosters die niet afsluitbaar en voldoende groot zijn.

• Een wandketel hangt u gewoon tegen een muur, zoals een warmwatertoestel. Het expansievat en de circulatiepomp zijn meestal ingebouwd. Hij is heel wat compacter en kan vandaag al grotere vermogens aan, voldoende voor een grote woning. De meeste wandketels hebben geen schoorsteen nodig. De afvoer van verbrandingsgassen gebeurt dan via een muurdoorvoer.

Ga voor een hoog rendement

Oude ketels kunnen enkel aan- en uitschakelen. Efficiënter zijn de tweetrapsketels, met twee vermogenstanden (laag/hoog). Hedendaagse ketels hebben meestal een modulerend vermogen. Dat wil zeggen dat ze zich traploos aanpassen aan de warmtevraag. Is er weinig verwarming nodig, dan werken ze op een laag pitje, tot op 20 à 30 % van hun totaalvermogen. Komt er meer vraag naar warmte, dan steken ze automatisch een tandje bij. Ze werken bijzonder zuinig in combinatie met een weersafhankelijke regeling en thermostaatkranen.

Wand- of vloerketel?

• Een gesloten ketel heeft geen klassieke schoorsteen nodig. Een doorvoer door de gevel of het dak volstaat. Bij nieuwbouw of renovaties met bouwvergunning is de plaatsing ervan streng gereglementeerd, onder meer om rookhinder voor buren te voorkomen. De rookgasafvoer en de aanvoer van verse lucht gebeuren langs hetzelfde kanaal (concentrisch = buis in buis). De ruimte tussen binnen- en buitenbuis dient voor de aanvoer van verse buitenlucht. De binnenbuis dient voor de afvoer van de verbrandingsgassen. Zo’n gesloten systeem is zuiniger en veiliger omdat het zorgt voor een optimale verbranding.

Weetje Het ketelrendement wordt in België uitgedrukt t.o.v. de calorische onderwaarde. In de brander van de ketel worden aardgas en lucht omgezet in rookgassen. De warmte die daarbij vrijkomt, noemt men de ‘calorische bovenwaarde’. Vóór de jaren ‘80, toen er nog geen condensatieketels op de markt waren, beschouwde men de warmte die vrijkwam bij condensatie als ‘verloren’. Daarom heeft men de ‘calorische bovenwaarde’ verminderd met de condensatiewarmte en zo de ‘calorische onderwaarde’ gedefinieerd. Voor aardgas is de calorische onderwaarde ongeveer 11 % lager dan de bovenwaarde.

Condensatieketel op aardgas

9

Ketelonderhoud: proper en voordelig

Eén ketel voor verwarming én warm water

Met aardgas zit u goed. Vergeleken met andere fossiele brandstoffen komt er bij verbranding beduidend minder CO2 vrij en helemaal geen SO2 (dat zure regen veroorzaakt). Er vormt zich ook geen roet. Dat is niet alleen belangrijk voor het milieu en uw gezondheid, maar ook voor het onderhoud van ketel en schoorsteen. Het onderhoud van uw condensatieketel is een wettelijke verplichting waar u zelf alle baat bij hebt.

In vele woningen levert de centrale verwarmingsketel ook het sanitair warm water. Een condensatieketel die zowel instaat voor verwarming als voor warm water is een combiketel.

Waarom is een regelmatig nazicht en onderhoud zo belangrijk? Regelmatig nazicht en onderhoud van uw verwarmingsketel staan garant voor een jarenlang hoog rendement. Deze kleine investering verlaagt uw energieverbruik met 3 tot 5 % en verlengt de levensduur van uw ketel.

Wanneer een onderhoudsbeurt? Verwarmingsinstallaties op stookolie en vaste brandstof vereisen een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Aardgasketels moet u slechts tweejaarlijks laten nakijken. De beste periode voor dit onderhoud loopt van het voorjaar tot en met de zomer. Zo komt u op een koude winterdag nooit voor verrassingen te staan.

Wie mag uw ketel onderhouden? Laat uw ketel enkel onderhouden en afstellen door een erkend technicus. Hij doet dat onder optimale voorwaarden van vakmanschap en veiligheid. Op de website van de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en energie (www.lne.be) vindt u een lijst van erkende technici, gerangschikt volgens postnummer en bedrijf. Kiest u voor een ‘Cerga-installateur, dan vindt u de lijst daarvan op www.aardgas.be.

Neemt u vaak een bad, dan is het debiet belangrijk, terwijl bij douches de temperatuur constant moet blijven. In de keuken hebt u dan weer kleine hoeveelheden warm water op hogere temperatuur nodig. Afhankelijk van de warmwaterbehoeften en het gewenste comfort kunt u kiezen voor een toestel met geïntegreerde doorstromer en/of ingebouwde voorraadboiler.

Wat houdt zo’n onderhoud in? De technicus voert ondermeer een rookgasanalyse uit met rendementsmeting, zorgt voor ontstoffing en reiniging van de luchtaanzuigopeningen, branderbedden en warmtewisselaar. Hij zal ook de druk checken en de trekkracht van de schoorsteen controleren bij open toestellen. Het onderhoud van een cv-ketel valt ten laste van de gebruiker. Bij huurwoningen is dat de huurder.

Vraag steeds attesten en factuur Na elke onderhoudsbeurt zal de technicus u een reinigingsattest afleveren en een verbrandingsattest met de gemeten parameters van de rookgassen. Als huurder bezorgt u hiervan een kopie aan de eigenaar. Bewaar steeds de laatste twee attesten.

Periodiek onderhoud van uw schoorsteen

Doorstromer Doorstromers zijn het zuinigst. Een doorstromer verwarmt pas water als u het nodig hebt. Het debiet, m.a.w. de hoeveelheid warm water die per minuut wordt aangemaakt, hangt af van het vermogen. Als u op verschillende aftappunten tegelijk warm water wenst, kiest u beter voor een krachtiger doorstromer met een hoger warmwaterdebiet.

Voorraadboiler Boilers met een inhoud van 150 tot 200 liter zorgen voor een groot debiet en een maximaal comfort. Bij dit systeem stroomt het warme ketelwater door een ingebouwde boilerspiraal en warmt het water op. Wanneer de temperatuur in de boiler te laag wordt, slaat de ketel aan en wordt de hele watervoorraad weer opgewarmd tot de gewenste temperatuur.

Combinatie doorstromer en kleine voorraadboiler Dankzij een combiketel met ingebouwde compacte boiler van ongeveer 50 liter, tapt u bij een grotere vraag zowel warm water van de doorstromer als van de boiler. Is de boiler leeg, dan tapt u met een kleiner debiet, maar valt u niet zonder warm water.

Zonneboiler Sommige condensatieketels kunt u combineren met thermische zonnepanelen en een zonneboiler. Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte, waardoor u gemiddeld tot 1 500 kWh per jaar bespaart. Een correct afgestelde zonneboiler levert tot 50 % gratis energie voor uw sanitair warm water. Als de opwarming door de zon onvoldoende is, zorgt uw condensatieketel voor de nodige bijverwarming. Voor een doorsnee gezin van vier personen is een collectoroppervlakte nodig van ongeveer 4,2 m2.

Aardgas is de meest schone fossiele brandstof. De rookgassen zijn zuiverder dan die van andere brandstoffen en bij normale verbranding ontstaat geen roet. Enkel open aardgasketels hebben een schoorsteen nodig. In Vlaanderen bent u verplicht om de schoorsteen te laten vegen bij het tweejaarlijks onderhoud van uw aardgasketel. Voor dit periodiek onderhoud schakelt u een erkend schoorsteenveger in. Ook wanneer u overschakelt van stookolie op aardgas, laat u eerst uw schoorsteen grondig reinigen.

10

Condensatieketel op aardgas

Condensatieketel op aardgas

11

Slimme besparingstips Tips voor een hoger rendement van uw verwarming

Hoe bespaart u op uw verwarmingsbudget, zonder comfort in te leveren? We zetten u graag op weg met enkele nuttige tips. Sommige zijn zonder veel moeite te realiseren en geven onmiddellijk resultaat. Andere tips zorgen ervoor dat u ook op langere termijn energie bespaart.

Kies het juiste ketelvermogen. Een verwarmingsketel met een te groot vermogen is duurder en heeft een hoger energieverbruik. Voor de verwarming van een doorsnee nieuwe woning moet een ketel van 10 kW volstaan (sanitair warm water niet inbegrepen).

Installeer een modulerende kamerthermostaat of weersafhankelijke regeling.

Tips om uw verwarmingskosten te verlagen Warme lucht stijgt, ook in uw woning. Isoleer dus in de eerste plaats het dak of de zoldervloer.

Hij kan het ketelvermogen optimaal aanpassen aan de warmtevraag. De watertemperatuur van uw aardgasketel wordt dan hoger of lager in functie van de warmtebehoefte of de buitentemperatuur. Dit noemt men glijdende of modulerende ketelsturing.

Kies voor superisolerende beglazing.

Let op het energielabel van de circulatiepomp.

Hoogrendementsglas isoleert vijf tot zes maal beter dan enkel glas en tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas.

Kies voor een hoogefficiënte circulatiepomp met Energy+label. Door de elektronische regeling verbruikt ze tot 60 % minder energie dan een standaard pomp.

Isoleer uw dak.

Vermijd vochtigheid.

Vermijd bij een condensatieketel zoveel mogelijk mengpunten.

In een vochtig huis moet u meer stoken! Zorg voor voldoende ventilatie, zodat vochtige lucht wordt afgevoerd.

Om de rookgassen te laten condenseren, hebt u immers water met een lage retourtemperatuur nodig. Mengpunten tussen vertrekkend water en retourwater drijven de temperatuur op.

Sluit ramen en deuren als de verwarming werkt. Laat tijdens het stookseizoen geen deuren openstaan, ook geen binnendeuren. Zet liever de verwarming lager dan een raam te openen.

Hou bij (ver)bouwplannen rekening met een doordacht leidingschema voor uw centrale verwarming. Hoe korter het leidingcircuit, hoe minder warmteverliezen.

Hou convectors stofvrij.

Isoleer leidingen in niet-verwarmde ruimten.

Zet de verwarming lager voor het slapengaan.

Reinig regelmatig uw convectors met een stofzuiger, want stof vermindert de warmteafgifte.

Zet de verwarming op nachtstand een uurtje voor u naar bed gaat. Het huis koelt immers niet meteen af.

Gebruik tochtstrips.

Buisisolatie in niet-verwarmde ruimten zorgt ervoor dat de leidingen van uw centrale verwarming en warm water bijna 80 % minder warmte verliezen. Ze is goedkoop en makkelijk zelf aan te brengen. Eén lopende meter buisisolatie van 24 mm, doet uw jaarlijkse aardgasfactuur met 8,50 euro slinken.

U bespaart gemiddeld 7 % brandstof voor verwarming, of zo’n 40 euro per jaar.

Zet de verwarming lager bij afwezigheid. Gaat u het huis uit, zet de verwarming dan wat lager. Bij lange afwezigheid kunt u de thermostaat op 6° C zetten. Het huis blijft dan vorstvrij.

Stook niet of nauwelijks in weinig gebruikte ruimtes. Zet de thermostaatkraan op de laagste stand (✱). Zo houdt u de kamer vorstvrij en bespaart u tot 20 euro per jaar.

Condensatieketel op aardgas

Maak kieren en spleten onder deuren dicht met tochtstrips. Eén meter tochtstrip zorgt voor een besparing van ongeveer 10 euro per jaar.

Plaats isolatiefolie tussen buitenmuur en radiator. Breng radiatorfolie aan met de spiegelende zijde naar de radiator toe. Die folie kan het rendement van de radiator met 5 tot 10 % verhogen. Per m2 folie bespaart u ± 7 euro per jaar.

Programmeer uw kamerthermostaat overdag bijvoorbeeld op 20° C en ’s nachts op 16° C. Als u uw huis ’s nachts te sterk laat afkoelen, is er ‘s morgens veel meer energie nodig om het weer warm te krijgen.

Ontlucht regelmatig uw radiatoren. Na zekere tijd kunnen uw radiatoren lucht bevatten en worden ze niet volledig warm. Daarom ontlucht u ze het best bij het begin van het stookseizoen. Zo verhoogt u het rendement en bespaart u energie. • Schakel eerst de kamerthermostaat uit zodat de ketel niet in werking kan treden. • Wacht minstens een uurtje om de luchtbellen naar boven te laten trekken. Begin met de radiatoren die zich op de laagste verdieping bevinden (ongeacht waar de ketel staat) en eindig met de radiatoren op de bovenverdieping. • Draai met een ontluchtingssleutel het kraantje open dat zich bovenaan elke radiator bevindt. Sluit het kraantje wanneer er water uitstroomt. • Vul eventueel water bij als de druk daalt. Overschrijd nooit de maximumdruk die op de drukmeter in het rood staat vermeld. Moet u te vaak ontluchten, laat dan de oorzaak opsporen.

Beperk de lengte van uw cv-leidingen.

Het belemmert de warmteafgifte en u verspilt energie. Plaats ook geen kast of zetel voor een radiator.

Stel de thermostaat overdag in op 20° i.p.v. 21° C.

12

Dek radiatoren en convectors nooit af.

Beperk het temperatuurverschil tussen dag- en nachtstand.

Installeer thermostaatkranen. Vervang de kranen van uw radiatoren door thermostaatkranen. Zo kunt u de temperatuur kamer per kamer regelen. Ze laten u toe rekening te houden met bijvoorbeeld gratis zonnewarmte. Opgelet: installeer geen thermostaatkranen in de ruimte waar uw kamerthermostaat werd geplaatst.

Condensatieketel op aardgas

13

Klantenkantoren

Dit zijn de adressen van onze klantenkantoren, gerangschikt naar postcode: • 1500 Halle, Louis Vanbeverenstraat 27

• 8630 Veurne, Ieperse Steenweg 1

• 1800 Vilvoorde, Toekomststraat 38

• 8800 Roeselare, Meensesteenweg 5

• 2018 Antwerpen, Appelmansstraat 12-14

• 8900 Ieper, Stationsstraat 39

• 2100 Antwerpen (Deurne), Merksemsesteenweg 233

• 9000 Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 62

• 2220 Heist-op-den-Berg, Boudewijnlaan 20

• 9100 Sint-Niklaas, Heistraat 88

• 2300 Turnhout, Koningin Elisabethlei 38

• 9160 Lokeren, Oud-Strijderslaan 3

• 2440 Geel, Dokter Van de Perrestraat 218

• 9300 Aalst, Dendermondsesteenweg 75A

• 2500 Lier, Kantstraat 6 • 2800 Mechelen, Elektriciteitstraat 70 • 2960 Brecht, Lessiusstraat 18 • 3012 Leuven (Wilsele), Aarschotsesteenweg 58 • 8000 Brugge, Scheepsdalelaan 56

(Vanaf 25 september 2012: Industrielaan 2, 9320 Erembodegem)

• 9500 Geraardsbergen, Kaai 15 • 9600 Ronse, Zonnestraat 55 • 9800 Deinze, Gentpoortstraat 20 • 9900 Eeklo, Molenstraat 58

(Vanaf begin oktober 2012: Molenstraat 135 bus 2, 9900 Eeklo)

• 8400 Oostende, Hendrik Serruyslaan 66 - 68 • 8500 Kortrijk, President Kennedypark 12

Openingsuren Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag:

van 8.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 16 uur. van 14 tot 18 uur. van 8.30 tot 12 uur. van 8.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 16 uur. van 8.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 16 uur.

Voor meer info, surf naar www.eandis.be.

14

Condensatieketel op aardgas

Condensatieketel op aardgas

15

9010017-v1 - September 2012 - v.u. : Luc Desomer, Communicatie en Public affairs Eandis - Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle - Gedrukt op milieuvriendelijk papier

Nuttige contacten

16

• Algemeen nummer Op dit nummer kunt u terecht voor : - vragen over nieuwe aansluitingen - verzwaren van aansluitingen, verplaatsen en vervangen van meters - vragen over de opneming van meterstanden - vragen over rationeel energiegebruik - vragen over budgetmeters en de dienstverlening van de sociale leverancier. - melden van klachten (bij voorkeur via www.eandis.be > Over Eandis > Opmerkingen of klachten melden) Het nummer is iedere werkdag bereikbaar van 8 uur tot 20 uur en op zaterdag van 9 uur tot 13 uur.

078 35 35 34

• Gasreuk Dit nummer om een gasreuk te melden is altijd bereikbaar. Oproepen worden prioritair behandeld.

0800 65 0 65

• Storingen en defecten Op dit nummer kunt u terecht om storingen of defecten op het elektriciteits- of aardgasnet te melden. Het nummer is altijd bereikbaar.

078 35 35 00

• Spraak- en gehoorgestoorden Spraak- en gehoorgestoorden kunnen gasreuk, storingen en defecten melden via sms-codebericht naar Meer info op www.eandis.be • Defecte straatlampen - www.straatlampen.be Een defecte straatlamp ? Geef de adresgegevens van de paal door (via telefoon of website) en het defect wordt zo snel mogelijk hersteld.

0800 6 35 35

• Ombudsdienst De Ombudsdienst is iedere werkdag bereikbaar van 8 uur tot 20 uur en op zaterdag van 9 uur tot 13 uur. U kunt ook schrijven of mailen via de website: - Ombudsdienst Eandis, Postbus 60, 9090 Melle - www.eandis.be > Over Eandis > Ombudsdienst Eandis

0800 6 00 01

• Website www.eandis.be

Condensatieketel op aardgas

0477 77 70 80

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF