De aanpak van CaCoT.

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Wetenschap, Health Science, Psychiatrie
Share Embed Donate


Short Description

Download De aanpak van CaCoT....

Description

Van

uit de running naar

up en running Met het stressprogramma van

Stress

Voorkom burnout door stress serieus te nemen.

CaCoT Sneltest©

Een veel voorkomende reactie om toch grip te houden is: ‘ik laat me niet klein krijgen’. Men doet er juist een schepje bovenop en gaat steeds harder werken in plaats van een stapje terug te doen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarin men uiteindelijk vastloopt. Dit leidt bijna altijd tot stressklachten en mogelijk zelfs burnout. Behalve werkdruk kunnen ook impactvolle gebeurtenissen in de privésituatie een stressbron vormen.

Aanpak

1. De intensiteit van het werk. 2. Gebrek aan ondersteuning van collega’s en/of leidinggevende. 3. De hoeveelheid werk. 4. De tijdsdruk. 5. De meervoudigheid van taken.

Symptomen

Stress krijg je niet (alleen) van hard werken, grote spanning of inspanning. Deze factoren kunnen ons juist tot topprestaties brengen. Stress ontstaat als iemand de macht over het eigen functioneren verliest. Wanneer de werkdruk zo groot wordt dat men er onder gebukt dreigt te gaan. Hoge werkdruk wordt veroorzaakt door:

Stress

Stress klachten: wanneer wordt stress ongezond?

Aanpak CaCoT

Klachten van psychische aard zijn: negatieve gedachten, cynisme, verminderde belangstelling voor de omgeving en sociale activiteiten, concentratie- en geheugenproblemen, snelle irritatie, piekeren, verstrooidheid, besluiteloosheid, desinteresse e.d.

Symptomen

Zolang stress energie geeft, is er niks aan de hand. Maar wanneer het slapeloze nachten oplevert of conflicten veroorzaakt (thuis of op het werk) is er een probleem. Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn: hoofdpijn of andere chronische pijnen, slapeloosheid, vermoeidheid, hoge bloeddruk, verhoogde hartslag, rusteloosheid, niet meer kunnen ontspannen e.d.

Sneltest©

Stress

De aanpak van CaCoT.

Sneltest©

Fase 3 – afronding. Ter afronding van het traject vindt er een overdrachtsgesprek plaats met de medewerker, de leidinggevende en CaCoT. Hierin komt onder andere ter sprake hoe leidinggevende en medewerker de verworven inzichten in de praktijk kunnen brengen.

CaCoT

Fase 2 – aan de slag. In de 1ste sessie wordt de vragenlijst Stress/Burnout (ontleend aan Beverly Potter) ingevuld. De resultaten vormen de basis voor het te volgen traject. De sessies bestaan niet alleen uit gesprekken, maar ook uit opdrachten waarmee de medewerker zelf aan de slag gaat.

Aanpak

Fase 1 – probleemverheldering en aanpak. Deze bestaat uit een intakegesprek met de medewerker, eventueel aangevuld met een gesprek met de leidinggevende en/of HR-verantwoordelijke. Op basis hiervan wordt een aanpak opgesteld, met daarin de doelstelling, de werkwijze en een inschatting van het aantal sessies. Uit de praktijk blijkt dat veel bereikt kan worden in 6 à 8 sessies.

Symptomen

In de aanpak van CaCoT wordt rekening gehouden met het gegeven dat ieder mens anders reageert op stress en stressvolle situaties. CaCoT kent dan ook geen standaard aanpak, maar hanteert echter wel een vaste fasering.

Stress

Over CaCoT.

Zijn is gecertificeerd in Gedrag- en Motivatieanalyse van MDI® en de Emotionele Intelligentie analyse BarOn EQi®.

Symptomen

CaCoT is in 2004 opgericht door Drs. Caroline de Haan. Zij is psycholoog en is werkzaam als (team) coach, trainer en organisatieadviseur. Ze werkt met verschillende methodieken: de Oplossingsgerichte Methode, RET, Gedraggerichte Methode.

Aanpak CaCoT Sneltest©

Parklaan 51 2011 KR Haarlem T 023 525 61 35 M 06 51 121 621 E [email protected] I www.cacot.nl

Home

Sneltest© stress

Dubbelklik op onderstaande tabel, zodat deze opent in Excel. Zet vervolgens per vraag - in de meest bij jou passende kolom – het cijfer 1. De tabel berekent dan automatisch je totale score.

Nooit

Soms

Regelmatig

Vaak

Altijd

Ik heb het gevoel dingen niet meer onder controle te hebben Ik neem m’n werk mee naar huis (kan het niet goed achter me laten) Ik heb problemen met slapen Ik pieker over mijn werk Ik heb moeite met voor mezelf opkomen Ik ben sneller geirriteerd dan voorheen Ik ervaar onvoldoende steun van collega's en leidinggevende Ik weet niet goed wat er van mij wordt verwacht Ik heb last van vermoeidheid (ook na goede nachtrust) Ik heb last van pijnen (b.v. hoofd, nek, schouders, maag, rug) Ik kan me minder goed concentreren dan voorheen Ik zie er tegenop naar het werk te gaan Ik heb minder plezier in mijn werk dan voorheen Ik voel me onzeker in mijn werk Ik heb moeite me te ontspannen 0 0

Score 15-30: Je doet het goed. Let wel op de onderwerpen waar je hoger op scoort. Score 31-45: Tref preventieve maatregelen. Score 46-60: Je loop het risico overspannen te raken. Score 61-75: Je bent overspannen of burnout.

0

0

0

0

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF