de koninklijke weg door maastricht

January 13, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Wereldgeschiedenis
Share Embed Donate


Short Description

Download de koninklijke weg door maastricht...

Description

DE KONINKLIJKE WEG DOOR MAASTRICHT 200 JAAR KONINKRIJK Bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk vervult Maastricht terecht een belangrijke rol als een van de vijf vieringlocaties in het Koninkrijk. Ter gelegenheid van die feestelijke gebeurtenis heeft de gemeente Maastricht deze routekaart uitgebracht met een Koninklijke Weg door het centrum van de stad en op de keerzijde een Koninklijk Tijdpad met de belangrijkste historische gebeurtenissen die herinneren aan de relatie tussen stad en Koningshuis.

KONINKLIJKE WEG Aanvankelijk stond de Koninklijke Weg voor de weg die het snelst naar een bepaald doel voerde, want de Koninklijke weg was de grote doorgaande weg die belangrijke steden met elkaar verbond. Tegenwoordig staat de Koninklijke weg voor de meest elegante weg die niet afdwaalt langs zijpaden of onnodige omwegen. Deze Koninklijke Routekaart belicht de belangrijke ankerplekken en gebeurtenissen die in Maastricht herinneren aan ons Koninklijk Huis.

3

Dit stadspaleis was de residentie van generaal Dibbets die Maastricht tijdens de Belgische opstand voor het Koninkrijk wist te behouden. Als dank voor zijn resoluut optreden bij de verdediging van Maastricht verleende de koning hem in 1835 de adellijke titel van baron. Na zijn overlijden in 1839 schonk Koning Willem I hem een eregraf, dat momenteel op het terrein van de Tapijnkazerne staat.

4

VRIJTHOF 18 MUSEUM AAN HET VRIJTHOF

De Koninklijke Route begint bij een keizerlijke residentie. Het Spaans Gouvernement was in het begin van de 16de eeuw de residentie van Keizer Karel V. Hij verbleef hier voor het eerst bij zijn Blijde Inkomst in 1520 en daarna nog in 1529 en 1532. Ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk is er in het Museum aan het Vrijthof een expositie ingericht over de Maastrichtse Hofleveranciers.

2

VRIJTHOF 25 HOOFDWACHT

Lange tijd was de Hoofdwacht de thuishaven van de Limburgse Jagers: dit regiment viert nu ook haar 200 jarig bestaan. Het was Kolonel Phaff die aan het einde van de Franse bezetting op 23 november 1813 zijn eigen infanterieregiment oprichtte en hij stelde dat ten dienste aan de op 30 november geïnstalleerde Soeverein Vorst, de latere Koning Willem I. Marslied van de Limburgse Jagers: Wij zijn, van het Regiment, Het regiment der Limburgse Jagers. Van ons embleem symbool van kracht, Zijn wij de fiere dragers. Wij marcheren door de straten, Van ons mooie Limburgse land. En zijn trots te mogen dienen, Voor Koning en het Vaderland!

PLATIELSTRAAT 9: PATRAQUE

Geboortehuis van Henriette d’Oultremont: de tweede echtgenote van koning Willem I. Omdat Henriette katholiek was leidde het voorgenomen huwelijk met de koning tot grote consternatie. De ophef was zo groot dat Willem afzag van een huwelijk. Na zijn aftreden op 7 oktober 1840 vertrok Willem naar Berlijn waar hij in het geheim met Henriette trouwde. Henriette noemde zich zelf op latere leeftijd: ”Vieille Patraque”(= Oude hangkast): later werd het café in dit pand ook La Patraque genoemd.

1

VRIJTHOF 45: GENERAALSHUIS

5

KEIZER KARELPLEIN: HEKWERK ROND GEDENKBOOM JULIANA

7

MARKT: STADHUIS

GEDENKBOMEN DIE HERINNEREN AAN HET KONINGSHUIS

24

Het stadhuis op de Markt was voor het stadsbestuur de meest prominente locatie voor ontvangsten van koningen, koninginnen, prinsen en stadhouders. Soms werd de hal van het stadhuis bij gelegenheid van deze ontvangsten omgebouwd tot een feestzaal. In 1895 werd de bibliotheekzaal op de tweede verdieping verbouwd tot feestzaal, met het oog op de ontvangst van koningin-regentes Emma en Koningin Wilhelmina. In de nieuwe zaal stonden twee tronen die naar ontwerp van architect Pierre Cuypers waren gedecoreerd met wapenschilden; schildhouders en de deviezen van de beide koninginnen.

Het planten van gedenkbomen ter gelegenheid van gebeurtenissen in het leven van leden van het koninklijk huis, is een gebruik dat stamt uit de vorige eeuw. De lindeboom is de boom die van oudsher gebruikt wordt als gedenkbomen in relatie tot het koningshuis, want deze boomsoort kan eeuwen oud worden. Vooral tijdens de regeerperiode van koningin Wilhelmina raakte het planten in zwang.

13 Koningin Julianaboom: de Julianaboom is een linde die werd aangeplant op 2 mei 1909 ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana op 30 april 1909. Zij werd vernoemd naar Juliana van Stolberg, de moeder van Willem van Oranje. Het plein werd toen ook naar haar vernoemd. Het smeedijzeren hekwerk rond de boom werd vervaardigd door de Maastrichtse Machinefabriek.

9 8

BOSCHSTRAAT: EREPOORT

Op de kop van de Boschstraat werden in 19de eeuw vaak grote Erepoorten gebouwd bij ontvangsten van leden van het koningshuis. Belangrijke kunstenaars, als Fons Olterdissen en Frans van de Laar kregen van het stadsbestuur de opdracht om deze poorten te ontwerpen.

De lindeboom op het Keizer Karelplein is geplant bij de geboorte van prinses Juliana op 30 april 1909. Rondom de Julianaboom staat een smeedijzeren hekwerk in art nouveau-stijl. Aanvankelijk heette het driehoekig pleintje bij het vml. Postkantoor ook Julianaplein, maar bij de annexatie van de Gemeente Heer is de naam van het plein veranderd in Keizer Karelplein.

8 27

3

5 13 25

10

7

19

12

28

14 Prinses Beatrixboom: deze paardenkastanje werd in 1938 op het Oranjeplein geplant ter herinnering aan de geboorte van prinses Beatrix. De Beatrixboom stond echter in het tracé van de Willem Alexandertunnel en moest daarom wijken. Maar zodra de tunnel gereed is wordt hier een nieuwe Beatrixboom geplant.

11

2

1

18

4

21 22

20 26

6

15 Prinses Margrietboom: deze lindeboom werd in 1943 ten tijde van de bezetting in het geheim aangeplant op de hoek St. Pietersstraat en Nieuwenhofstraat, vlakbij het monument dat herinnert aan de Franse slachtoffers uit de eerste wereldoorlog. Prinses Margriet werd geboren in Canada op 19 januari 1943 en is de derde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard.

17 6

BOUILLONSTRAAT 1-3: OUD-GOUVERNEMENT

In het gouvernement logeerden koningin Wilhelmina; Juliana en Beatrix. Het gebouw werd ontworpen door de Rijksbouwmeester Bremer, op de plaats van het 18de eeuwse Gouvernementspaleis. In 1927 was dit gebouw zo bouwvallig geworden, dat bij het bezoek van koningin Wilhelmina het balkon gestut moest worden. In 1929 werd het gebouw gesloopt om plaats te maken voor een nieuw Provinciehuis.

9

WILHELMINABRUG

Wilhelmina is niet alleen de naamgever van deze brug, maar zij zorgde er ook voor dat de St. Servaasbrug behouden bleef en in 1930 gerestaureerd werd.

10

16 Prinses Amaliaboom: de lindeboom aan de Limburglaan is geplant 15

nabij het Provinciehuis bij de geboorte op 7 december 2003 van Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Prinses van Oranje-Nassau. Zij is sinds 30 april 2013 de eerste in lijn van troonsopvolging en wordt formeel aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje.

23

KLEINE GRIEND: RELIËFS OVER DE STADSGESCHIEDENIS

17 Koning Willem Alexanderboom: bij de troonsbestijging van koning

Deze twee kunstwerken stonden aanvankelijk op de twee middenpijlers van de Wilhelminabrug. Het beeldhouwwerk is uitgevoerd door de Rijksbeeldhouwer Hendrik van den Eijnde. De reliëfs tonen belangrijke episodes uit de geschiednis van de stad, zoals de komst van de Romeinen; de Noormannen, de intocht van St. Servaas; de Tweeherigheid en de bouw van de Stadsommuring en in de laatste scène is de intocht van koning Willem I in Maastricht uitgebeeld.

11

18 Maximaboom:

SERVAASBRUG

Tijdens de restauratie van 1930 zijn de sluitstenen van de grote boog in de kademuur van de Oeverwal & Cörversplein geplaatst: hierop de stadsengel met het wapen van Maastricht en de gekroonde >W< van Koning Willem I.

12

Willem Alexander op 30 april 2013 werd in het stadspark ter hoogte van de aanlanding van de Hoge Brug een lindeboom met hartvormige blaadjes geplant. De lindeboom wordt omringd door een sierhek dat door Margot Berkman is ontworpen. Hierin zijn een gestileerde oranjeboom en enkele emblemen van het koningschap uitgebeeld.

DINGHUIS: VVV KANTOOR

16

aan de Kommel in het plantsoen voor het Kruisherenhotel heeft Koningin Maxima op 13 juni 2013 een magnolia aangeplant ter herinnering aan het eerste koninklijke bezoek aan Maastricht. De magnoliaboom staat voor de afwisseling van de seizoenen en de voortgaande transitie van oud naar nieuw en van jong naar oud.

DE MAASTRICHTSE HOFLEVERANCIERS 19 MARKT 9: DRANKENSHOP BAMS SLIJTERIJ Bams heeft een enorm assortiment van maar liefst 3600 verschillende alcoholische versnaperingen. In het interieur van deze slijterij proef je nog steeds de sfeer van weleer. De zaak is gesticht in 1901. De vijfde generatie slijters drijft de winkel. Dat is de reden waarom deze bijzondere winkel het predicaat Hofleverancier mag voeren. 20 STOKSTRAAT 41: MAISON LOUIS HERENMODE Met de kwalificatie ‘Nouveauté: confection’ prees Louis Foyer in 1879 zijn herenmodezaak aan bij het Maastrichtse publiek. In die tijd kende men alleen maatpakken. Foyer had zijn zaak naar zichzelf genoemd: Maison Louis. Foyer nam een coupeur mee uit Parijs om patronen te ontwerpen voor zijn herenconfectiemode. 21 WOLFSTRAAT 28: MAISON BLANCHE DAEL Op 17 april 1878 werd in de Wolfstraat een winkel in koloniale waren gevestigd. Guilliaume Dael sticht aldaar in 1905 een koffiebranderij. Op 5 oktober 1923 trouwt Louis Boesten met Blanche Dael, de jongste dochter van de oprichter. Zij zal haar naam geven aan het florerende bedrijf, dat vanaf 1928 officieel de naam Maison Blanche Dael, Koffiebranderij en Theepakkerij draagt. 22 ONZE-LIEVE-VROUWEPLEIN 27: SALON CRAFT KAPSALON In 1889 begon coiffeur Nikkela Craft met een herenkapperszaak die een begrip werd in de stad. Zijn zoon Mathieu nam de zaak over in 1919. In 1952 vestigde hij de salon in het huidige pand. In 1960 volgde zijn zoon Nico hem op en de vierde generatie Craft in de persoon van Eric trad in 1983 aan. Inmiddels is Salon Craft een compleet verzorgingscentrum voor de man en sinds 1989 ook hofleverancier.

25 BRUSSELSESTRAAT 37: SLAGERIJ WILLEMS In 1890 begon Johan Willems zijn slagerij op Hoogfrankrijk. Zeventien jaar later vestigde hij zich in het pand aan de Brusselsestraat. Vijf kinderen Willems namen het bedrijf over in 1915. Van 1929 tot 1958 zwaaide Sjeng Willems er de scepter naast Willie Willems, die van 1948 tot 1992 in de zaak stond. Servé Willems begon in 1991 in de zaak aan de Brusselsestraat. Een familiebedrijf pur sang. 26 STOKSTRAAT 49: FRISSEN PIETERS BLOEMENSALON Frissen Pieters Bloemensalon is het oudste bloemenhuis van Nederland. In 1847 werd de zaak opgericht in de Abtstraat en achter dit pand lag een grote bloemen- en plantenkwekerij. In 1888 verhuisde de zaak naar de Wolfstraat en sinds 2001 is deze chique bloemenspeciaalzaak gevestigd in de Stokstraat in het huis waar Toon Hermans jarenlang heeft gewoond. De zaak wordt momenteel geleid door Michel Smeets en Loes Palant. 27 GROTE GRACHT 18: THIESSEN WIJNKOOPERS In 1717 begon koopman Guillaume Thiessen zijn wijnhandel in het pand Den Ancker. De oudste kelders maakten deel uit van de Maastrichtse vestingwerken. De laatste telg van de familie Thiessen overleed in 1907. Sedertdien is het bedrijf talloze malen verkocht, uitgebreid, gerenoveerd. Thiessen bleef groeien. In 2003 werd het bedrijf overgenomen door Moraco. 28 WYCKER BRUGSTRAAT 2: HOTEL BEAUMONT Willem Beaumont nam op 1 april 1912 een hotel over in het stadsdeel Wyck. Op die dag werd Hotel Beaumont gesticht. Willem legde de basis voor een familiebedrijf dat tot een begrip in de hotellerie zou uitgroeien. Van grootvader op vader, van vader op zoon en van zoon op beide zonen: de Beaumonts vormen een dynastie van hoteliers. Dit mooie bedrijf mag zich sinds het eeuwfeest in 2012 hofleverancier noemen.

23 LEVIGNELUNET 9 D: SCHEFMAN SCHILDERS In februari 1991 werd aan het schildersbedrijf Schefman het predicaat hofleverancier toegekend. Het bedrijf bestond in dat jaar maar liefst anderhalve eeuw. De firma is 150 jaar lang in handen van de familie Schefman gebleven. In 1840 richtte J. Schefman zijn schildersbedrijf op en vestigde zich in een pand aan de Calvariestraat. Sinds 1980 is Peter Schefman directeur. 24 AMBYERSTRAAT 148: SOONS ROLLUIKEN & ZONWERING Het bedrijf is in 1896 opgericht als timmerfabriek van houten rolluiken door de heer Henk Soons. Rond 1940 nam Harry Soons het roer over. Zijn opvolger was Paul Soons, die met de productie van moderne zonwering startte. Inmiddels staat schoonzoon Jean-Paul Bremen aan het roer van het bedrijf, dat inmiddels zo`n 30 werknemers telt. In 1996 verkreeg het bedrijf het predicaat Hofleverancier.

COLOFON Tekst: Jac van den Boogard & Servé Minis Fotografie: Regionaal Historisch Centrum Limburg en Marcel van Hoorn Vormgeving: Richard Hanssen Gemeente Maastricht Drukwerk: Houx Digiprint Maastricht Productie: Ton Wanders Gemeente Maastricht Maastricht 2014 MET DANK AAN: “Maastricht Viert 200 jaar Koninkrijk”; Museum aan het Vrijthof; Regionaal Historisch Centrum Limburg; VVV Maastricht.

1772 - KONING WILLEM I

1826 - Bassin EN ZUID-WILLEMSVAART

1846 - DE KONINKLIJKE HARMONIE

1925/1932 - JULIANAKANAAL

1959 - KONINGIN JULIANA EN KONING BOUDEWIJN

1980 - vele BEZOEKEN VAN KONINGIN BEATRIX

2001 - VERLOVINGSTOCHT

Onze eerste koning werd in 1772 in Den Haag geboren als zoon van stadhouder Willem V. In 1795 moest hij een Franse invasie van de Nederlanden verhinderen. Toen dit mislukte vluchtte hij naar Engeland. Na de nederlaag van Napoleon bij de Slag bij Leipzig in 1813 werd Willem ingehuldigd als ‘Souvereine Vorst’ van Nederland. Op 16 maart 1815 riep hij zichzelf uit tot koning der Verenigde Nederlanden.

Het Bassin werd feestelijk geopend op 24 augustus 1826, de verjaardag van koning Willem I. Met de aanleg van kanalen en havens wilde de koning de handel en industrie stimuleren. Het Bassin werd de binnenhaven tussen de Zuid-Willemsvaart en de Maas, waardoor Maastricht als overslagplaats een aantrekkelijke vestigingsplaats voor nieuwe fabrieken werd.

Koning Willem II bezoekt Maastricht voor de tweede maal en verleent een koninklijk predikaat aan de stedelijke harmonie, die vijf jaar tevoren tijdens het eerste bezoek van Willem II voor de muzikale omlijsting had gezorgd.

Op 22 oktober 1925 brengen koningin Wilhelmina en de jeugdige Prinses Juliana een bezoek aan Maastricht. Juliana steekt de eerste schop in de grond voor de aanleg van het Julianakanaal. Tien jaar later wordt het kanaal door Wilhelmina en Juliana plechtig geopend.

Aan het slot van een driedaags staatsbezoek aan Nederland bezochten de Belgische Koning Boudewijn en Koningin Fabiola samen met Juliana en Bernhard op 11 juli 1959 Maastricht. Het bezoek stond in het teken van de beide Limburgen die samen op het Vrijthof een groots spektakelstuk hebben opgevoerd.

Koningin Beatrix heeft Maastricht zeer veelvuldig bezocht tijdens haar regeerperiode. Het eerste bezoek aan Maastricht vindt plaats op 24 juni 1980 samen met Prins Claus. Een jaar later is zij opnieuw in Maastricht als gastvrouw op de eerste Maastrichtse Eurotop. In 1986 opent zij het nieuwe Provinciehuis en weer een jaar later de vernieuwde Jan van Eyckacademie. In 1992 is zij opnieuw gastvrouw van de tweede Maastrichtse Eurotop. In 2001 bezoekt zij de wijk Malberg en het Turks cultureel centrum. In 2005 is zij in Maastricht ter gelegenheid van de viering van 25 jaar Universiteit. In 2007 opent zij in de Beatrixhaven de hightech Sphinxfabriek en het jaar daarop is zij aanwezig voor de viering van het 125-jarig bestaan van het Limburgs Symfonie Orkest. In 2009 spreekt zij in het AZM met patiënten, medewerkers en vrijwilligers in het Oncologiecentrum en bij MAASTRO-Clinic.

Prins Willem Alexander en zijn verloofde Maxima Zorreguieta bezoeken Maastricht op hun kennismakingstour door Limburg op 22 oktober 2001. In het stadhuis wordt het paar begroet door het Mooswief in levende lijve. Zij biedt Prins Willem Alexander verse groenten aan met veel vitaminen om de verlovingsperiode goed door te komen.

1830 - BELGISCHE OPSTAND 1815 - fort KONING WILLEM I Toen Napoleon op 1 maart 1815 zijn verbanningsoord op Elba ontvluchtte, wist hij nog één keer een leger op te richten. In Maastricht werd in allerijl een nieuw fort op de Caberg opgeworpen. Het fort werd vernoemd naar de nieuwe koning, die op 6 juni 1815 naar Maastricht kwam om de vorderingen aan het fort te inspecteren.

1815 - Waterloo Napoleon trok met zijn leger op naar Brussel, maar hij werd bij het gehucht Quatre-Bras tegengehouden door Nederlandse troepen onder bevel van de Prins van Oranje, de oudste zoon van koning Willem I. Op zondag 18 juni 1815 werd Napoleon definitief verslagen bij het dorp Waterloo ten zuiden van Brussel. Op het slagveld van Waterloo liet koning Willem I in 1823 een 40 meter hoge piramide oprichten.

1700

De Belgische opstandelingen konden in Maastricht wel op enige sympathie rekenen, maar aansluiting bij België werd voorkomen door toedoen van Generaal Dibbets, die de vesting Maastricht voor het Nederlands Koninkrijk wist te behouden. Na het overlijden van Dibbets schonk Koning Willem I hem een eregraf, dat nu op het terrein van de Tapijnkazerne staat.

1895 - TWEE KONINGINNEN Koningin-Regentes Emma en Koningin Wilhelmina brengen een vierdaags bezoek aan Maastricht van 20 tot 24 mei 1895. De stad is versierd met grote triomfbogen op de Servaasbrug, op het Keizer Karelplein, aan het begin van de Tongersestraat en aan het begin van de Boschstraat. Tijdens het verblijf in Maastricht bezoeken de koninginnen tal van monumenten en ze maken een rijtour naar Slavante om de mergelgroeve te bewonderen. Hier plaatste Wilhelmina haar handtekening onder haar portret.

1903/1914 - BEZOEK WILHELMINA EN HENDRIK Koningin Wilhelmina bezoekt Maastricht samen met haar echtgenoot Prins Hendrik van Mecklenburg, met wie zij in 1901 in het huwelijk was getreden. In 1905 en 1914 volgen bezoeken die vooral een militair karakter hadden in verband met politieke spanningen in de buurlanden.

1841 - VAESHARTELT

1914/1918 - EERSTE WERELDOORLOG

Het kasteel Vaeshartelt werd in dat jaar aangekocht door Willem II, die na de abdicatie van zijn vader in 1840 tot nieuwe koning was benoemd. Willem II vertoefde slechts twee keer in dit buitenverblijf. Na de dood van Willem II in 1849 werd het kasteel aangekocht door Petrus Regout. Hij liet in de kasteeltuin ter nagedachtenis aan de koning een zuiltje met zijn portretbuste oprichten. Daarvan rest thans alleen de monumentale gedenksteen bij de entree tot het kasteel.

Hoewel Nederland neutraal bleef had de oorlog toch invloed op de gemeenten die aan de grens met België lagen. Duizenden Belgische en Franse vluchtelingen zochten hun heil in Nederland. Aan de Franse vluchtelingen die in Nederland het leven lieten herinnert het monument aan het begin van de Nieuwenhofstraat. Het monument werd in 1926 onthuld door Prins Hendrik, die toen voorzitter van het Rode Kruis was.

1800

1940/1945 - BEZETTE STAD Als zoveel andere steden in Nederland kreeg Maastricht ook te maken met de ingrijpende gevolgen van de oorlog en de bezetting zoals de deportaties van de Joden; Arbeitseinsatz; economische malaise; voedselschaarste en een leven in voortdurende angst. Onder de bezetting werden de namen van straten die herinneren aan het koninklijk huis veranderd. Zo werd de naam van de Wilhelminasingel gewijzigd in Wyckersingel.

1944 - BERNHARD BEZOEKT BEVRIJD MAASTRICHT De Oorlog duurde in Maastricht precies 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen: op 13 september werd Wyck bevrijd en werd er gefeest op de kadeoever aan de Maas, terwijl Maastricht nog bezet en verduisterd was. Maar niet voor lang want de volgende dag werd ook de linker Maasoever door de Amerikanen bevrijd. Op 18 september 1944 landt Prins Bernhard met zijn vliegtuig op het open veld aan de Bilserbaan.

1969 - MAASTRICHT UNIVERSITEIT Op 16 september 1969 maakt Koningin Juliana in de troonrede bekend dat de achtste medische faculteit door de regering aan Maastricht is toegewezen. Datzelfde jaar bezoekt Koningin Juliana Maastricht ter gelegenheid van de 25ste herdenking van de bevrijding van Limburg en onthult aan de Beeldsnijdersdreef een monument dat de landing van Prins Bernhard in 1944 memoreert.

1976 - KONINGIN JULIANA OPENT DE UNIVERSITEIT 1945 - WILHELMINA BEZOEKT DE BEVRIJDE STAD Op 21 maart 1945 brengt Koningin Wilhelmina een bezoek aan het bevrijde Maastricht, terwijl het noorden van haar land nog is bezet. In het stadhuis spreekt zij met het stadsbestuur en met enkele verzetstrijders. Prinses Juliana bezocht de bevrijde stad op 6 juni 1945: precies een jaar na D-Day.

Koningin Juliana opent de Universiteit Maastricht op 9 januari 1976. Zij wordt door het bestuur van de Universiteit welkom geheten tijdens een buitengewone academische zitting in het voormalige Jezuïetenklooster waar de universiteit een voorlopig onderkomen heeft gevonden. Daarna volgt de officiële oprichtingsplechtigheid in de St. Servaaskerk. In de namiddag vindt er een receptie plaats op het Stadhuis en in de avond is er een feestelijk spektakel rond de Limburgse folklore in de Eurohal.

1900

2005 - ZILVEREN JUBILEUM VAN BEATRIX Het koninklijk bezoek van koningin Beatrix vond plaats op 24 mei 2005. Het was het derde provinciebezoek dat de koningin aflegde. In Maastricht wordt zij op het Provinciehuis ontvangen door de Gouverneur van Limburg Van Voorst tot Voorst.

2012 - STAATSBEZOEK PRESIDENT GÜLL Op 19 april 2012 bezoekt Koningin Beatrix samen met de Turkse president Abdullah Güll de stad Maastricht, bij gelegenheid van de herdenking van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Op de Markt in Maastricht vindt de afscheidsceremonie plaats in het bijzijn van koningin Beatrix.

1986 - INTERNATIONALE INSTITUTEN

2013 - EERSTE BEZOEK KONINKLIJK PAAR

Op 18 november 1986 komt Koningin Beatrix naar Maastricht om aan het Onze Lieve Vrouweplein het Europees Instituut voor Bestuurskunde te openen. Haar echtgenoot Prins Claus was later zeer betrokken bij de doelstellingen de Stichting Europees Centrum voor Ontwikkelingsmanagement, dat ook in 1986 was opgericht en dat later haar domicilie kreeg in het Huis met de Pelikaan. In 2011 heeft Prins Constantijn een fotobeeld van zijn vader onthuld in de centraal gelegen Prins Claushal.

Op 12 juni 2013 worden koning Willem Alexander en Koningin Maxima in het Provinciehuis ontvangen door de Commissaris van de Koning Theo Bovens en de burgemeester van Maastricht, Onno Hoes. Het bezoek wordt opgeluisterd door een optreden van de Mastreechter Staar en hierna volgt een boottocht op de Maas.

1992 - verdrag VAN MAASTRICHT In het Provinciehuis aan de Maas wordt op 7 februari 1992 het Verdrag van Maastricht getekend. Bij deze gelegenheid houdt koningin Beatrix een politiek getinte toespraak voor de Europese regeringsleiders. Ook eerder al in 1981 had Koningin Beatrix op de lunch van de eerste Maastrichtse Eurotop gesproken over het belang van een verenigd Europa.

2014 - viering 200 jaar koninkrijk der nederlanden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen op 30 augustus een bezoek aan Maastricht ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Ook Zijne Majesteit Koning Filip en Hare Majesteit Koningin Mathilde van België alsook Hunne Koninklijke Hoogheden Groothertog Henri en Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg alsmede Bondspresident Joachim Gauck van Duitsland en zijn partner Daniela Schadt zijn hier bij aanwezig.

2000

DE KONINKLIJKE WEG DOOR MAASTRICHT

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF