de middeleeuwen.

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Wereldgeschiedenis, Middeleeuwen
Share Embed Donate


Short Description

Download de middeleeuwen....

Description

DE MIDDELEEUWEN. gemaakt door Anniek bakker. De school is de Vogelenzang in Spijkenisse

INHOUDSOPGAVEN. De middeleeuwse straffen. Het heksengeloof van de middeleeuwen. De middeleeuwse ziekte. Karel de Grote.

DE MIDDELEEUWSE STRAFFEN. Er zijn heel erg veel verschillende straffen. Dit zijn er een paar. In de middeleeuwen waren ze heel erg streng. Als je iets steelt dan moet je bijvoorbeeld gelijk aan de galg. En zo heb je er nog veel meer zoals deze:

de schandpaal

zweep slagen

Het afgehakte hoofd

de afgehakte hand

de nek breker

de levende begraving.

WAAROM STRAF?

De mensen kregen straf omdat ze bijvoorbeeld: Als je een regel overtreedt daarvoor heb je een schandpaal. Dan mocht je door de bevolking worden bekogeld met pap.

HET HEKSEN GELOOF.

Vroeger geloofden de mensen in heksen. Als je werd beschuldigd van hekserij heb je weinig kans om te bewijzen dat je geen heks bent. Vroeger dachten ze dat als je een heks was dat je bent gebeten door de duivel. Dan gaan ze opzoek naar een kenteken van een duivel zoals: een wrat, een moedervlek of een litteken. Ze dachten vroeger dat de wrat tepel is waarmee ze haar demoon voed en als ze daar dan in prikten dan voelde die heks niks en het bloedde ook niet. Als je je wou laten wegen moest je er flink voor betalen: 6 gulden en 10 stuivers een vermogen in die tijd.

DE MIDDELEEUWSE ZIEKTE. De bevolking in de stad was niet echt wat je noemt netjes. Ze hadden geen wc, dus hun *boodschappen deden ze in een emmer en gooiden het naar buiten. Daardoor werden ratten aangetrokken. En die ratten hadden bepaalde vlooien. Als je door zo’n vlo werd gebeten had je een probleem. Die mensen werden heel erg ziek. De mensen noemden het daarom ook de PEST, ook wel de ZWARTE DOOD. * Hun poep en plas.

DE LONGPEST. Een van die pestziektes heet de longpest. Dan zijn die *bacteriën in de longen gekomen.

* De bacteriën van de vlo.

KAREL DE GROTE

Karel de Grote is een van de belangrijkste mannen in de middeleeuwse tijd. Hij was de keizer van het westen. Na de dood van zijn vader moest hij het overnemen.

BRONNEN Verleden van Utrecht afl.4 Heksenvervolging in Oudewater ( Youtube ). Dagelijks leven Middeleeuwen.mpg ( Youtube ). [email protected] SchoolTV aflevering 'De Middeleeuwen' van 20 februari 2001 ( Youtube ). Koken in de Middeleeuwen ( Youtube ). Je mag dit kopiëren en doorsturen.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF