De ontdekking van het ontstaan van de natuurkunde in 3 mavo Door

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Engineering & Technology, Mechanical Engineering, Audio Engineering
Share Embed Donate


Short Description

Download De ontdekking van het ontstaan van de natuurkunde in 3 mavo Door...

Description

De ontdekking van het ontstaan van de natuurkunde in 3 mavo Door de heer Lensink

Op dinsdag 25 oktober en vrijdag 28 oktober jongleden gingen de leerlingen van 3 mavo met de bus richting Haarlem. Daar gingen zij op bezoek bij het voormalige huis van Pieter Teyler. Dhr Teyler schonk na zijn overlijden in 1778 zijn verzamelde historische collectie, zijn vermogen en zijn woonhuis aan de stichting. Deze stichting ontwierp en bouwde een zaal achter de fundatie van het woonhuis voor de expositie van deze historische voorwerpen. In 1784 de ovale zaal geopend. Dit is later uitgebreid tot wat het museum nu is en waar vele grote wetenschappers en wereldleiders door de zalen hebben

gelopen om de verschillende uitvindingen van die tijd te bekijken. De leerlingen traden in de voorsporen van wetenschappers als Einstein en Newton, kunstenaars als Rembrandt en Wolkers en Wereldleiders als Napoleon en vele anderen. Die daar de eerste batterij en de grootste elektriseer machine kwamen bewonderen om zo de werking van de elektriciteit te begrijpen. Dit hebben de leerlingen dus ook gedaan. In drie verschillende ronden hebben zijn een rondleiding in het museum gehad, zelf experimenten in de experimenteerzaal en een ontdekking naar de verschillende kanten van de natuurkunde in het laboratorium begaan. Tijdens de rondleiding in het museum kregen zijn een uitleg over de werking van de grootste elektriseer machine, hebben ze de eerste telefoon, de eerste voorloper op de mp3-speler en de eerste batterij gezien. En natuurlijk kon de geïnteresseerde genieten van de mooie architectuur uit die tijd, zowel interieur als exterieur. Ook werd er verteld over de eerste expeditie naar de top van de Mont Blanc en welke natuurkundige experimenten daar uitgevoerd werden om bijvoorbeeld de werking van luchtdruk te begrijpen. Zoals het transport van geluid bij lage luchtdruk door het afvuren van een pistool en de verandering van stofeigenschappen door het koken van water op de top. Om de leerlingen bij de les te houden konden de leerlingen zelf ervaren wat een dynamiet voelt voordat hij tot ontploffing wordt gebracht. Dit gebeurd namelijk met een elektrische schok en niet aansteken en hard wegrennen. En als afsluiting van de rondleiding werd de leerlingen nog gedemonstreerd dat je een horloge nog op tien meter afstand kan horen tikken.

In de experimenteerzaal en het laboratorium konden de leerlingen zelf proefjes, met lucht, elektriciteit, optica en geluid. Zo hebben de leerlingen zelf een cola batterij gemaakt en hun telefoon naar de ruimte gestuurd om te kijken of het geluid nog te horen was. In de experimenteerzaal deden ze dat aan de hand van schoolexperimenten en in het laboratorium door middel van touchscreen kasten met vragen en waar de antwoorden aan de hand van proefjes ondervonden konden worden. Als de leerlingen genoeg vragen goed hadden beantwoord was de finale show opgeladen. Dit was een show met tesla coils, deze apparaten produceren bliksem. Mooi om te zien, maar het maakt wel een verschrikkelijke herrie. De leerlingen hebben zich goed vermaakt en erg veel geleerd. Het was weer een geslaagde excursie!

View more...

Comments

Copyright ´┐Ż 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF