Didactisch lesontwerp

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Wetenschap, Aardwetenschappen, Geologie
Share Embed Donate


Short Description

Download Didactisch lesontwerp...

Description

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Gülizar Heyecan Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be

Vakkencombinatie: Geschiedenis - Aardrijkskunde Stagebegeleider DLO: Hannelore Verstappen

School: KHLeuven

Les gegeven door: Gülizar Heyecan

Onderwijsvorm: A-stroom

Vak: Aardrijkskunde

Richting: MW

Onderwerp: Bouwmaterialen in de eigen leefruimte

Klas: 101

Vakmentor: Hannelore Verstappen

Lokaal: 0.29

Datum/Data: 25/11/2013

Aantal leerlingen:

Lesuur/-uren:

BEGINSITUATIE Situering in de lessenreeks Vorige les: Thema 3: Het Reliëf afgehandeld Volgende les: Gesteenten in het dagelijks gebruik, p. 61.

Relevante voorkennis (en/of kennis die nog niet aanwezig is) De leerlingen hebben nog geen voorkennis. ‘Thema 3: Bodem en Ondergrond’ wordt met deze les opgestart.

Belevings- en ervaringswereld & Actualiteit Aansluiting bij interesses, leefwereld van de leerlingen: video Pingus, afbeelding Bob de Bouwer.

Leerniveau van de klasgroep, klassfeer, … DIDACTISCHE VERANTWOORDING

Welke (vak)didactische principes komen in je les aan bod? (= opsomming)

EINDTERMEN & LEERPLANDOELEN Situering in de eindtermen: (Vakoverschrijdend en/of vakgebonden) ET11 In de eigen leefruimte en België bouwmaterialen in verband brengen met gesteenten of de verwerking ervan.

Situering in het leerplan: VVKSO, Leerplan Aardrijkskunde 1ste graad, Brussel, September, 2008. 3.1 Bodem en ondergrond 11. in de eigen omgeving bouwmaterialen in verband brengen met gesteenten of de verwerking ervan.

ALGEMEEN LESDOEL De leerlingen kunnen verschillende bouwmaterialen herkennen en benoemen. Ze kunnen het verband leggen tussen bouwmaterialen en gesteenten.

SCHOOLAGENDA (Van de leerlingen. Verwijs naar het werkblad en/of de pagina’s in het werk- en/of handboek.) Bouwmaterialen in de eigen leefwereld en België en het verband met gesteenten (WB p. 58). BRONNEN (Noteer alle gebruikte bronnen, volgens BIN.) COPPENHOLLE, J., VAN MOL, R., VERSTAPPEN, H., GAEREMYNCK, V., APPLMANS, G., VAN BROECK, C., Geogenie 1, De Boeck, Antwerpen, 2010, 159 p. VAN KERREBROECK, C., VAN BROECK, C., VERSTAPPEN, H., Geologie, de dynamische aarde, Katholieke Hogeschool Leuven, Leuven, 2013-2014, 136 p.

TERUGSPOELENNL, Pingu bouwt een iglo, internet, 2013-11-26, (http://www.youtube.com/watch?v=z_xCNA4PLss).

LEERMIDDELEN & MEDIA - Werkboek aardrijkskunde: Geogenie 1. - Ppt bouwmaterialen en gesteenten - Video: pingu bouwt een iglo

Didactisch lesontwerp

Leerdoelen

KRACHTIGE LEEROMGEVI NG Lesfasen & timing Instapfase: 5 min. Motivatiefase

Onderwijs- en leeractiviteiten

Media

Leerinhoud

Je neemt je agenda, je schrijfgerief en je werkboek (Geogenie) op de bank maar je houdt alles nog gesloten. Ik laat jullie een video zien, kijk goed naar wat er gebeurt in de video. 1. Wat doen de pingu’s in deze video? 2. Waarom bouwen de pingu’s een iglo? 3. Hoe kunnen we deze video vergelijken met ons eigen leven?

Youtube-video:

Pingu’s bouwen een iglo

De pingu’s zijn inderdaad een woning aan het bouwen zoals wij dat ook doen. In dit geval hebben de pingu’s een iglo nodig om daar in te wonen en wij een huis. Probleemstelling: In deze les gaan we leren: - Welke bouwmaterialen voorkomen in onze omgeving. - Waaruit onze bouwmaterialen bestaan? Invullen agenda: Jullie mogen jullie agenda invullen: Bouwmaterialen in de eigen leefwereld en België en het verband met gesteenten (WB p. 58). Lesfase 1: 4 min. zelfontdekking

Onderwijsleergesprek Bouwmaterialen in de eigen leefwereld - Wat hebben de pingu’s nodig om een iglo te bouwen? Maar wij hebben meer materialen nodig dan pingu’s om een huis mee te kunnen bouwen.

PPT Probleemstelling Bouwmaterialen in de eigen leefwereld en België en het verband met gesteenten (WB p. 58). BORD

De leerlingen kunnen a.d.h.v. een foto bouwmaterialen herkennen en benoemen. Lesovergang

In jullie werkboek op pagina 58 zien jullie een afbeelding van een overheidsgebouw. Het is de bedoeling dat jullie de bouwmaterialen gaan benoemen die gebruikt zijn.

Werkboek p. 58

- Welke bouwmaterialen herkennen jullie in dit gebouw?

BORD

Gebruikte bouwmaterialen: - baksteen - kalksteen - arduin - glas

De bouwmaterialen die we hebben benoemd zijn dus noodzakelijk om een huis of een ander gebouw te bouwen. Maar waaruit komen al die bouwmaterialen?

Lesfase 2: De leerlingen 4 min kunnen bouwmaterialen verwerking in verband brengen met gesteenten. Lesfase 3: 2 min Besluit

Komen alle materialen die we juist benoemd hebben rechstreeks uit de grond?

PPT gesteenten

- Welke gesteente hebben we nodig om glas te maken? - Hoe worden de bakstenen gemaakt? - Wordt arduin en kalksteen ook verwerkt zoals glas of is dat puur gesteente?

Glas: zand, kwarts Baksteen: gebakken klei Arduin/blauwe kalksteen: puur gesteente Kalksteen: puur gesteente

Vandaag hebben we geleerd welke bouwmaterialen voorkomen in onze omgeving en waaruit deze materialen bestaan. PPT probleemstelling

vastzetting Opmerkingen i.v.m. bijlagen:  Steeds kopie toevoegen van ingevuld werkblad of -boek.  Indien gebruik gemaakt wordt van transparanten of digitale presentatie: handouts toevoegen (verkleind, zwart/wit).  Indien de klasopstelling gewijzigd wordt: plan en/of omschrijving toevoegen.

BORDSCHEMA Agenda: Bouwmaterialen in de eigen leefwereld en België en het verband met gesteenten (WB p. 58).

PPT

Gebruikte bouwmaterialen: - baksteen - kalksteen - arduin - glas

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF