Document

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Oudheid, Oude Egypte
Share Embed Donate


Short Description

Download Document...

Description

Breien!

WAT IS BREIEN? • Breien is een handwerktechniek waarbij je gebruikmaakt van een lange draad en twee of meer breinaalden. Het doel van breien is om een elastisch weefsel te maken. Verschillende breisteken resulteren in verschillende stijlen. Het gebruik van meerdere kleuren levert vaak ook leuke patronen op. GESCHIEDENIS • Al eeuwenlang breien mensen. Vroeger breiden mensen vooral kleding waarin ze warm bleven; wol heeft namelijk een isolerende werking. In het Victoria en Albert Museum (Londen) is een paar gebreide sokken te zien uit Egypte. Volgens oude bronnen is dit sokkenpaar gemaakt in de vierde eeuw na Christus. • Vroeger (voor de negentiende eeuw) breiden de mannen ook. Dit waren vooral vissers en schaapsherders en zij deden dit meestal als tijdverdrijf. Vanaf de negentiende eeuw waren het vooral vrouwen die breiwerken maakten. Deze breiwerken waren voornamelijk kledingstukken, van ondergoed tot bovenkleding. • Halverwege de twintigste eeuw raakte het breien uit de mode, maar sinds het begin van deze eeuw is breien weer helemaal hot! Voornamelijk truien, vesten en poncho’s zijn in trek, maar ook sjaals, mutsen, handschoenen en gebreide tassen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. • Om te breien heb je twee dingen nodig: breinaalden en garen.

Breinaalden • Breinaalden (ook wel breipennen genoemd) zijn lange naalden zonder oog. Er zijn verschillende dikten verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Met de dunste breinaalden kan je fijne breiwerkjes maken, met de dikkere pennen maak je grove(re) breisteken. De pennen kunnen aan beide zijden open zijn, maar een kant kan ook afgewerkt zijn met een stop, zodat het breiwerk niet van de naald kan glijden. Om te breien heb je minimaal twee breinaalden van dezelfde dikte nodig.

Garen

• Het tweede materiaal dat je nodig hebt, is garen. De garens kunnen van veel materialen gemaakt zijn, maar katoen of wol wordt het meest gebruikt. Andere voorbeelden van garens zijn sisal, touw en raffia. Deze laatste materialen worden niet voor kleding gebruikt, maar voor bijvoorbeeld tassen of onderzetters. Hoe dunner de garens, hoe fijner het breiwerk van textuur zal zijn.

WAT KUN JE MAKEN?

• Wat je kunt maken met breiwerken is zeer uiteenlopend. Je kunt truien maken, vesten, poncho’s, sokken, sjaals, mutsen en dergelijke. Ook tassen, onderzetters, spreien en dekens worden vaak gebreid. Je kunt kiezen voor één kleur, maar het breiwerk kan ook heel kleurrijk zijn door meer kleuren te gebruiken.

WILDBREIEN / YARN BOMBING / URBAN KNITTING • Sinds een jaar of vijf is het wildbreien heel erg in de mode. Met wildbreien is het de bedoeling dat je lappen gaat breien, om vervolgens de natuur of straat aan te gaan kleden. Wildbreien doe je in lekker felle kleuren, om zo veel mogelijk op te vallen. Je kan het breiwerk om een boom binden, maar ook om een bankje in het park of op je fiets. Zo valt alles lekker op en het geeft het stadsleven of de natuur een extra interessant uiterlijk! https://www.youtube.com/watch?v=Aba9PX_T3PU https://www.youtube.com/watch?v=enWyj1xYWws

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF