Do`s en Dont`s na de bevalling - Healthy Mama

January 12, 2018 | Author: Anonymous | Category: Sociale wetenschappen, Psychologie, Abnormal Psychology
Share Embed Donate


Short Description

Download Do`s en Dont`s na de bevalling - Healthy Mama...

Description

Do’s en Dont’s na de bevalling Zwanger zijn is een zware opgave voor je lichaam. Hormonen gieren door je lijf, je komt gemakkelijk aan en je krijgt last van allerlei kwaaltjes zoals misselijkheid, last van je rug, wisselende stemmingen, moeilijk slapen enzovoorts. Dan komt de bevalling. Die vergt ook meer dan genoeg van je. Zeker bij belastende of traumatische ervaringen heb je alle tijd en rust nodig om te herstellen en te ontzwangeren. Welke factoren zorgen ervoor zorgen dat je gezond en verantwoord hersteld en welke dat je verzwakt waardoor klachten kunnen ontstaan? Onderstaand een rijtje met feiten en fabels.

Fabel

Feit

Je weet vanaf het begin hoe je alles moet doen als moeder en je zult instinctief handelen

Niets bereidt je werkelijk voor op het ouderschap. De eerste weken zijn een chaotische wervelstorm van nieuwe ervaringen. Het verzorgen van een baby bestaat uit warmte en aandacht. Een gedeelte zul je instinctief doen maar het grootste gedeelte zul je leren gaandeweg.

Je moet het alleen kunnen

Als mama ben je even geen supervrouw! Hulp moet kunnen. Een vriendin die boodschappen brengt, of even oppast terwijl jij naar de kapper gaat (of slaap inhaalt) is géén schande en nodig als je even afstand moet nemen. De sleutel is wel: vraag erom en plan het.

Je zult lekker genieten en leven bij de dag

Moeder zijn en wennen aan je nieuwe leven is meer dan lichamelijke veranderingen. Baby blues kan weken, soms maanden aanhouden door ontregeling van het lichaam. Mogelijke uitingen; labiliteit, spanning, angst, onrust en emotionele uitbarstingen. Dingen die je voor een kind had met gemak deed, gaan je nu plots niet meer zo makkelijk af. Daarnaast heeft de baby al je aandacht nodig en regeert je dag (en nacht!). 100% moederen geeft naast vreugde ook tegenslag, frustratie en verdriet. Accepteer dat en geef zo mogelijk uiting aan.

Je bent snel weer de oude

Voor lichamelijke aanpassingen mag je rekenen op zes à acht weken, al verschilt dat van vrouw tot vrouw. De 1e menstruatie geeft het einde van de (fysieke) ontzwangerperiode aan. Emotioneel en mentaal herstel vergt zeker veel langer dan een paar weken. Je hebt tijd nodig voor jezelf en met je partner nodig om te relativeren en de batterij weer op te laden.

Ontzwangeren gaat vanzelf

Handelingen, slaaptekort, mentale- en emotionele belasting zijn uitputtende elementen voor een lichaam dat ontzwangert. Door de

stress raken biochemische processen in het lichaam gemakkelijker uit balans en kun allerlei lichamelijke en psychische klachten krijgen. Juist nu is de Zorg voor Jezelf om je zelfherstellend vermogen te versterken, echt noodzakelijk! Je hoeft je niet voor te bereiden op de periode na de bevalling

Er is heel wat compensatie nodig om in balans te komen door de extra belasting die er is, fysiek en mentaal. De meeste moeders houden geen rekening met ontzwangeren en wat er van het lijf gevraagd is. Zo goed als ze zorgden voor zichzelf in de zwangerschap, zo makkelijk wordt zelfzorg nu vergeten. Soms moet je echt met rust herstellen maar wacht niet te lang met aktiviteiten. Voor een goede gemoedstoestand bijvoorbeeld is bewegen een must. Je maakt er de juiste stoffen door aan.

Als je niet moe bent, hoef je ook niet te rusten of slapen

Slaap is niet vanzelfsprekend als kersverse moeder, zeker niet de eerste maanden. Toch is het een belangrijke factor in je herstel én op je gewicht. Wie moe is, grijpt sneller naar te vet of zoet eten. Dit verergert de zaak echter alleen maar. Voor je het weet loop je straks weer te rennen en daar moet je wel sterk genoeg voor zijn. En je kunt beter voor je kind zorgen, als je zelf ook uitgerust bent. Stel een dutje structureel in en/of spreek met je partner een uitslaapdag af of schakel (groot)ouders in.

Je moet je nu 100% richter op de baby die van jou afhankelijk is, jijzelf komt later wel

Om goed voor je baby te kunnen zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Het moederschap mag dan overweldigend zijn, je bent niet alleen maar een moeder. Je bent ook nog jezelf, een partner, dochter, zus, een vriendin, werknemer enzovoorts. Verlies dat niet uit het oog. Het is niet omdat je een baby hebt, dat jij niet meer bestaat. Maak dan ook bewust tijd voor jezelf en doe af en toe iets dat jij graag doet (een bad nemen, een boek lezen) en sta jezelf toe ook aandacht aan jezelf te geven, door nieuwe kleren te kopen of jezelf te trakteren op een schoonheidsbehandeling. Spreek dingen af met jezelf en/of je partner om dicht bij jezelf te blijven.

Voor je partner verandert er niet zo veel

Jij kan maar niet begrijpen waarom het zo lang duurt als hij de pamper ververst, en dan hangt hij nog scheef ook. Nee, dan doe je het liever zelf. Foute redenering! Ten eerste ontneem je je partner zo de kans om een band te vormen met het kind, ten tweede is een andere manier niet noodzakelijk verkeerd en misschien wel het belangrijkst; je ontzeg jezelf een rustpauze, een moment om los te laten! Laat je partner ook een deel van de taken doen en vergeet jullie relatie niet. Maak bewust tijd voor elkaar, praat bij en liefst met de baby (of jullie) uit huis.

Alles moet perfect zijn want zo gaat het bij andere moeders ook

Néé, je hoeft niet persé te strijken, op te ruimen, en wat je verder nog wenst om alles aan kant en perfect te hebben als je baby een uurtje slaapt. Ook jij mag eens een dutje doen, de krant lezen, of je favoriete serie inhalen. Of gewoon dromerig liggen staren naar je baby. Over een tijdje als je gewend bent, krijg je de dingen makkelijk op de rit. Deze periode komt nooit meer terug: vergeet dus niet te genieten van de tijd met je baby.

Een postnatale depressie is iets dat sommige vrouwen overkomt

Ongeveer 10 procent van de vrouwen lijdt na de bevalling aan een postnatale depressie. Nog eens 10% ontwikkelt er een op termijn. Een veel hoger percentage heeft last van de babyblues te weten verwarde, gemengde en soms negatieve gevoelens die de eerste dagen en weken opduiken. Vele moeders hebben meer kwaaltjes en problemen dan ze zelf (dapper glimlachend) zullen toegeven. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de vrouwen na een jaar nog steeds erg weinig energie heeft en zich niet de oude voelt. De helft heeft last van de rug, vaker hoofdpijn en heeft minder interesse in de partner. Vier op de tien vrouwen hebben slaapproblemen. Blijf je moe, futloos en voel je je depri: stap dan naar een dokter. Als die je klachten niet serieus neemt, neem dan contact met ons op. Lichamelijke klachten kunnen best te wijten zijn aan een vitamine- of mineralentekort (of slaaptekort!), maar soms is er meer aan de hand. In dat geval heb je hulp nodig om erger te voorkomen. Laat die ook toe.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF