Edwin Hubble och hans största upptäckter

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Vetenskap, Astronomi
Share Embed Donate


Short Description

Download Edwin Hubble och hans största upptäckter...

Description

Edwin Hubble och hans största upptäckter Amerikanska Edwin Hubble (1889-1953) var en av det tidiga 1900-talets främsta astronomer. Han var en man med talanger på många olika håll. Som barn och ungdom utmärkte han sig i ett flertal sporter som höjdhopp, basket och boxning. Men den unga Edwin Hubble var mycket intresserad utav andra världar och astronomins vetenskap. Han började studera matematik och astronomi och tog en grundexamen i dessa ämnen. Därefter började han studera juridik vid Oxfords University, men upptäckte att det trots allt var astronomi som fascinerade honom mest. Vid 24 års ålder återvände han till Amerika och började studera vid Yerkes observatoriet och fyra år senare doktorerade han i astronomi vid University of Chicago. Han kom att bli den som utformade en av de viktigaste teorierna, den kosmologiska principen. Hubbles kosmologiska princip bygger på att ”Universum ser i stort sett likadant ut för alla betraktare var de än befinner sig”. Under 1920-talet så ägnade Edwin Hubble

Andromedagalaxen

större delen av sin tid åt att studera spiralgalaxer. Tillslut lyckades han urskilja enstaka stjärnor i dessa men han fann också så kallade cephieder, en sorts variabla stjärnor. Cepheider är jätte- eller superjättestjärnor som varierar i ljusstyrka på ett bestämt sätt. Edwin Hubble lyckades fotografera dessa cephieder genom ett reflekterande Hookerteleskop och 1924 kunde Edwin Hubble beräkna avståndet till cepheiderna i den galax som senare kom att kallas Andromedagalaxen. Stjärnorna i Andromedagalaxen ligger på så långt avstånd att Hubble kunde påvisa att de finns i en annan galax, utanför Vintergatan. Detta kom

att bli en revolutionerande upptäckt eftersom forskare och astronomer i alla tider varit så gått som överens om att all universums materia var samlad i vår galax Vintergatan. För att kunna organisera galaxerna så utarbetade han också ett klassificeringssystem. Han delade in galaxerna efter vad de innehåller, deras former, avståndet från jorden och ljuset i varje galax. I samband med detta arbete så gjorde han ytterligare en stor upptäckt, rödförskjutningen. Utifrån alla dessa observationer och nya upptäckter så kunde han bevisa de teorier som astronomen George Lemaitre(1894-1966) tidigare bara hade spekulerat i. Utifrån sina upptäckter utformade han Hubbles lag med hjälp utav sin konstant, Hubbles konstant. Problemet för astronomerna har i alla tider varit att tolka Hubbles konstant på rätt sätt. Den kan variera mellan (20 ± 3)km/s per miljoner ljusår. Om man räknar med ett högt värde på Hubbles konstant så leder det till att universum, efter beräkningar, får en allt för låg ålder. Om denna ålder skulle understiga 12 miljarder år (de äldsta stjärnornas ålder) så minskar astronomins trovärdighet. v = H(t) * r v = galaxens radiella hastighet r = är avståndet till galaxen H(t) = är Hubbles konstant, ungefärligt värde H(t) ≈ (20 ± 3)km/s per miljoner ljusår 1929 konstaterade Edwin Hubble att universum expanderar och blir allt större. Han beräknade avstånden till galaxerna och kunde då se att de rörde sig allt längre och längre ifrån varandra. Han kunde då dra slutsatsen att universum expanderar vilket också kom att stödja The Big Bang Theory.

« Lise Meitner – kärnfysikern som inte ville bygga någon bomb.

Elise Meitner föddes den 7 november 1878 i Wien i Österrike. Hon var det tredje av åtta barn till en rik advokat. Tjejer förväntades inte studera vidare i Österrike i slutet av 1800talet, men Lise övertalade sin pappa att låta en privatlärare förbereda henne för inträdesprov till Wiens universitet, och hon kom in. Lise Meitner doktorerade i fysik 1907 och började forska om radioaktivitet tillsammans med kemisten Otto Hahn. Motståndet var stort mot kvinnor, så hon och Hahn placerades i ett litet rum för sig, och Lise förbjöds att gå in i laboratorierna där endast män arbetade. 1926 anställdes Lise Meitner vid universitetet i Berlin, och hon blev därmed den första kvinnan som blev professor i Tyskland. Men när hon skrev vetenskapliga artiklar undertecknade hon dem L. Meitner, så att det inte skulle märkas att hon var kvinna. Lise Meitner och Otto Hahn gjorde flera upptäckter tillsammans, men det var han som fick äran för dem.

När Hitler kom till makten i Tyskland fick Lise Meitner sparken, eftersom hon kom från en judisk familj. 1938 flydde hon till Sverige och blev så småningom svensk medborgare. Lise Meitner och Otto Hahn fortsatte sitt samarbete via brev. Genom att breven funnits kvar har det kommit fram att Hahn fortsatte experimentera med att bestråla uran med neutroner, och att han inte kunde begripa vad som hände. Han skrev till Lise och bad henne att hjälpa honom förstå. Lise var på julledighet i Kungälv hos väninnan och fysikern Eva von Bahr-Bergius. Dit kom också Lises systerson Otto Frisch, som precis som moster Lise hade utbildat sig till fysiker. I diskussioner med dem räknade Lise ut att uranatomerna måste ha klyvts på mitten, vilket hon skrev till Hahn. I januari 1939 skrev Otto Hahn en Lise Meitner i labbet tillsammans med Otto Hahn.

artikel om sitt experiment. Även Lise Meitner och hennes systerson skrev en artikel, där de för första gången beskrev atomklyvningen med uttrycket fission. Deras artikel fick rubriken Sönderfall av uran genom neutroner: en ny typ av kärnreaktion. Det var flera som begrep att upptäckten skulle kunna användas till att skapa vapen, och för att inte nazisterna skulle bli först startade ett amerikanskt projekt för att göra en atombomb.

Lise Meitner blev inbjuden att vara med, men hon svarade bestämt: Jag vill inte ha något att göra med en bomb! Hon avskydde tanken att deras upptäckt skulle kunna döda människor. Hon ville att den skulle kunna användas till framtida energi och medicin. 1944 fick Otto Hahn ensam Nobelpriset i kemi för deras

gemensamma forskning. Många har frågat sig varför Lise Meitner inte fick dela nobelpriset med honom – om det berodde på att hon var judinna, att hon var kvinna eller att Nobelkommittén helt enkelt inte förstått hennes arbete.

Vartefter fick Lise Meitner ändå äran för sina upptäckter. Hon fick flera pris och olika hederstitlar, och i Sverige blev hon invald i Kungliga Vetenskapsakademin. Men Lise Meitner trivdes inte i Sverige och 1960 flyttade hon till Cambridge i England, där systersonen Otto Frisch bodde och jobbade som professor i teoretisk fysik. Där dog Lise Meitner den 27 oktober 1968, tio dagar innan hon skulle ha fyllt 90 år.

7e9c6575067463

Vem var Isaac Newton? Text 396711, v6 - Inmatad av Adryan Linden Källa Mimers brunn Newton föddes den 25 december 1642. Han växte upp i den lilla byn Woolsthope, en mil från Grantham i Linconshire som ligger i östra England. Som barn var Newton väldigt sjuk, och till sina anhörigas förvåning klarade han sig genom sina första mycket kritiska levnadsår. Hur som helst, bara några månader innan Newton föddes så hade hans far dött. Detta lede till att Newtons mor gifte om sig med en präst, som ställde krav på att Newton skulle bo och uppfostras av sina morföräldrar. Men som nio-åring fick han återvända hem till sin mor, då styfadern hastigt gick ur världen. Newtons inledande skolning mottog han vid Granthams grammatikskola, där han lärde sig tala och skriva latin. Senare som 21-åring så skulle hans mor komma att skicka honom till Trinity College i Cambridge. Efter fyra år i Cambridge, började pesten att härja vilket gjorde att han var tvungen att upphöra med studierna vid universitetet, men det skulle komma bli just hemma som Newton skulle komma att göra en av sina största upptäckter, d v s att ljus består av ett helt spektra av våglängder, där vitt ljus kan delas in i en mängd färger. Förutom detta skulle även Newton i hemmets lugna vrå uppfinna det mattematiska verktyget differential- och integralkalkylen. Men den största upptäckten Newton under denna period skulle göra var avslöjandet av gravitationslagarna. När pestepedemin upphörde återvände han till universitetet och tog sin examen. Som 27-åring blev han professor i Matematik då hans mentor Isaac Brown, den tidigare professorn i matematik, överlät platsen till honom. 1687 skrev han boken, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica till stöd för den engelske astronomen Edmund Halley. Hans framgång skulle tackvare boken bli ett faktum, då han i den presenterade de tre gravitationslagarna och förklarade Keplers lagar matematiskt, som tidigare endast var fastställda empiriskt. 1697 anställdes Newton av det Engelska myntverket, där hans roll var att förnya och uppdatera myntsystemet. Han gjorde det så bra, att det inte tog många år tills han blev chef för myntverket. 1705 adlades han av drottning Anne. Sir Isaac Newton lämnade jordelivet den 20 mars 1727 i London. Han blev 85 år.

NEWTONS LAGAR

Text 532027, v2 - Inmatad av Cirodite FÖRSTA, TRÖGHETSLAGEN: Varje kropp förblir i ett tillstånd av vila eller likformig, rätlinjig rörelse, såvida den inte av drafter tvingas att ändra detta tillstånd. ANDRA, ACCELERATIONSLAGEN: Rörelsens förändring (acceleration) är proportionell mot den verkande kraften och riktad längs den räta linje i vilken kraften verkar. TREDJE, LAGEN OM VERKAN OCH MOTVERKAN: Mot varje kraft svarar en lika stor motsatt riktad motkraft, så att de ömsesidigt mellan två kroppar verkande krafterna alltid är lika stora och motsatt riktade. GRAVITIONSLAG: Varje kropp attraherar varje annan kropp med en kraft som är direkt proportionell mot produkten av de båda kropparnas massor och omvänt proportionellt mot kvadraten på deras avstånd.

Vem var Albert Einstein? Albert Einstein är en av våra största vetenskapsmän. Han använde mycket av sin tid till att tänka på sådant han ej kunde se. Det han kom fram till vände uppochner på våra förestållningar om tid och rum.

Redan i unga år var Albert nyfiken på naturen och dess matte. Vid fyra års ålder blev han imponerad av en kompass. Han tyckte att nålen verkade påverkad av en osynlig kraft. Einstein var en mycket duktig matematiker. Han trivdes dock inte något vidare i skolan och hans lärare spådde honom ingen ljus framtid. 1879 Albert Einstein föds i Tyskland den 14:e mars. 1894 Vid 15 års ålder flyttade Einstein till sina föräldrar i Italien. 1903 Albert gifte sig med Mileva Maric som var den enda kvinnan i Alberts fysikklass. 1904 Albert fick en son. 1905 Under detta år hinner Einstein, blott 26 år, med mycket. Han lägger fram den speciella

relativitetsteorin som visar att ljus existerar både som vågor och som små partiklar vilka kallas fotoner. Han kommer vidare med en ny metod för att avgöra en atoms storlek. Dessutom bevisade han att atomer verkligen existerar. Einstein kom vidare fram till följande samband mellan energi och massa: E=mc2, detta samband bekräftades 1930 då vetenskapsmån lyckades ta isär atomkärnan ur atomer. Vill du veta mer om sambandet mellan energi och massa, E=mc2? 1907 Einstein inser att gravitation och acceleration är jämförbara. 1909 Albert blev professor vid universitetet i Zürich 1910 Alberts andra son föddes. 1912 Albert blev professor vid Swiss Federal Institute of Technology. 1914 Den tyska regeringen ger Albert ett forskarutmärkelse i Berlin. 1915 Einstein blir färdig med den generella relativitetsteorin. För första gången fanns en teori som gjorde det möjligt att ställa upp matematiska ekvationer som beskrev universums uppbyggnad. Den generella relativitetsteorin förutspådde en märklig effekt, nämligen att när en ljusstråle passerar nära en massiv kropp så kommer ljusstrålen böjas av. Detta bekräftades 1919 när en solförmörkelse avslöjar stjärnor i sådana positioner som bäst förklaras av den generella relativitetsteorin, nämligen att ljuset böjs av pga gravitationen hos solen. Vill du veta mer om Einsteins relativitetsteori? 1917 Einstein beskriver hela universums beteende med hjälp av den generella relativitetsteorin. Einstein började med att anta att universum är statiskt, det vill säga att det varken expanderar eller drar ihop sig. Detta var ett mycket rimligt antagande på den tiden. Problemet var att når han anvånde sina ekvationer visade de att universum expanderade och det kunde inte Albert tro på. För att lösa detta så införde han en konstant i sina ekvationer, den kosmologiska konstanten. När han infört den visade även ekvationerna att universum var statiskt. Edvin Hubble och hans iakttagelser visade dock att universum expanderade, det vill säga att Einsteins ursprungliga ekvationer nog var de riktiga. Einstein insåg snabbt att han hade haft fel når han införde sin "kosmologiska konstant". Vill du veta mer om Einsteins relativitetsteori? 1919 Albert skiljde sig från Mileva och gifte sig med sin kusin Elsa Löwenthal.

1922 Detta år får Albert Einstein Nobelpriset! 1955 Albert Einstein dör 76 år gammal.

Ernest Rutherford - atomkärnan Från Wikipedia

Ernest Rutherford, från 1931 Baron Rutherford of Nelson (Lord Rutherford), född 30 augusti 1871 i Brightwater nära Nelson, Nya Zeeland, död 19 oktober 1937 i Cambridge, Cambridgeshire, var en nyzeeländsk-brittisk fysiker. Han brukar av många kallas atomfysikens fader. 1908 mottog han Nobelpriset i kemi för sina undersökningar av radioaktivt sönderfall och de radioaktiva ämnenas kemi.

Rutherfords teori om atomkärnan Den engelske fysikern J J Thomson hade 1897 upptäckt elektronen, eller rättare sagt konstaterat att den utgjorde en beståndsdel av atomen (som dittills antagits vara odelbar). Men fortfarande hade man ingen aning om hur elektronerna hängde ihop med resten av atomen. En del forskare tänkte sig elektronerna som "russin" inuti en positivt laddad "kaka". Men 1909 lät Rutherford sina studenter göra ett experiment där man sköt en stråle av heliumkärnor (alfapartiklar) mot en mycket tunn guldfolie. (Han var inte medveten om att det var atomkärnor, bara att det var positivt laddade partiklar). Experimentet var tidskrävande och omfattande. Över en miljon små ljusblixtar, noterade via mikroskop, räknades manuellt av studenterna nere i en kolsvart källare. De flesta atomkärnorna passerade rakt igenom, men några studsade tillbaka. Detta var något helt oväntat.

Det var som att skjuta med en pistolkula mot ett papper, och finna att kulan några få gånger studsade från papperet. Rutherford drog då slutsatsen att det måste finnas en positiv kärna i mitten av guldatomerna. Bara de kärnor i Rutherfords stråle som kom rakt mot guldatomkärnan studsade tillbaka. De andra kunde passera igenom mellan kärnan och elektronerna. Enligt Rutherfords teori kretsade elektronerna i banor runt kärnan, likt planeterna runt solen. Den typ av spridning som Rutherford påvisade i sitt klassiska experiment kallas Rutherford-spridning och ligger till grund för "Rutherfordsk bakåtspridningsspektroskopi", en metod för materialanalys.

Copernicus 1543 gav den polske prästen och läkaren Nicolaus Copernicus ut boken ”Om himlakropparnas omlopp”, där han berättade om hur han trodde att universum såg ut. Han hade väntat till slutet på sitt liv med att göra detta, för han anade vilket rabalder det skulle bli. Copernicus var egentligen ingen vetenskapsman, men som präst hade han översatt flera skrifter på grekiska. Bland de antika texterna läste han olika astronomiska verk, och började själv bli nyfiken på hur världsalltet var uppbyggt. Efter att ha studerat himlen i flera år kom han fram till att solen låg i mitten av vårt solsystem, och inte jorden, som resten av världen trodde. Den mäktiga katolska kyrkan hade lärt ut att det var just jorden som allt annat i himlarna snurrade kring, och om någon påstod det motsatte uppfattade man det som ett farligt hot. När Copernicus bok kom ut blev det mycket riktigt ett fasligt liv, och många exemplar beslagtogs och brändes.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF