Effektrapport FRII 2016

January 14, 2018 | Author: Anonymous | Category: Samhällsvetenskap, Statsvetenskap, International Relations
Share Embed Donate


Short Description

Download Effektrapport FRII 2016...

Description

Erikshjälpens effektrapport 2016 En resultatrapport i enlighet med FRII kvalitetskod Namn Organisationsnummer Juridisk form

Erikshjälpen, Insamlingsstiftelsen Farbror Eriks barn och hjälpverksamhet 827500-4789 Stiftelse

Erikshjälpens värdegrund vilar på tre ben 1. Eriks anda Vi värnar om Erik Nilssons arv som formades av hans personliga engagemang och kristna tro. Trots svår sjukdom hade han blick och hjärta vända utåt, mot andras behov. Att verka i Eriks anda innebär för oss att vara empatiska och kreativa, med fokus på möjligheter. Precis som Erik är vi måna om en ansvarsfull förvaltning av givarnas gåvor och kundernas medel. 2. Kristen människosyn Erikshjälpens värderingar utgår från en kristen människosyn, med särskild betoning på att: • Alla människor är älskade av Gud, och har samma värde. • Alla människor har rätt till ett värdigt och utvecklande liv. • Alla människor har ansvar för jorden, att bruka och inte missbruka den. 3. Barnkonventionen FN:s konvention om barnets rättigheter definierar ytterligare de universella villkor som barn i vår värld har rätt att leva under och som Erikshjälpen vill verka för. Det gäller bland annat alla individers lika och unika värde, oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, livsåskådning och religion. Vad vill er organisation uppnå?

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation. Utifrån barnkonventionen kämpar vi för att barn som lever i fattigdom och utsatthet ska få ett bättre liv, både nu och i framtiden. Utifrån en vision om en förändrad värld där barns drömmar får liv bedriver Erikshjälpen ett professionellt utvecklingsarbete tillsammans med partnerorganisationer i 22 länder inklusive Sverige. Sverige är fortfarande en viktig del av verksamheten. Här stödjer vi exempelvis barn i socialt utsatta situationer. Och vår grundare Eriks idé, att uppmuntra barn på sjukhus, lever fortfarande kvar. Genom insatser för utbildning, hälsa samt trygghet och skydd ger vi barn och unga runt om i världen hjälp och möjlighet att våga drömma om framtiden. Vi vill att alla barn ska bli sedda och tagna på allvar och få vara med och förändra sin och andras värld. För att detta ska kunna ske måste barnen få bli delaktiga i utvecklingsinsatserna vilket kräver en tilltro och positiv barnsyn som många gånger utmanar gällande normer och kulturer.

sida 1

I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?

Erikshjälpen genomför normalt sina insatser tillsammans med en lokal partnerorganisation. Det är i det lokala sammanhanget som man bäst vet hur situationen ser ut, vilka problem som finns och hur de långsiktigt kan lösas. Erikshjälpen fungerar i de flesta fall som partner, rådgivare och finansiär medan projektens praktiska genomförande vilar på den nationella lokala organisationen. Genom att samarbeta med lokala organisationer stärks det civila samhället som är av avgörande betydelse för utveckling och fattigdomsbekämpning. Att projekten ägs och drivs av lokala organisationer är dessutom en förutsättning för att skapa hållbara lösningar. Målsättningen är alltid, redan från början, att Erikshjälpen så snart som möjligt ska kunna lämna över hela ansvaret för både verksamhet och finansiering till de människor som utgör målgruppen för insatsen. För att ytterligare förstärka det lokala perspektivet har Erikshjälpen inrättat tre regionkontor i Mali, Uganda och Kambodja med lokalt anställd personal som arbetar med uppföljning och utvärdering. Just nu arbetar Erikshjälpen för att också starta upp i Sydasien och Östeuropa. Erikshjälpen är medlem i Svenska Missionsrådet (SMR) och ingår också i olika internationella nätverk som arbetar för att effektivisera och utveckla biståndet.

Vilka strategier har ni för att uppnå era mål?

Erikshjälpens övergripande strategi för målet att minska fattigdomen och förverkliga barns drömmar är att arbeta för och genom det civila samhället. Det civila samhället kan definieras som ”en arena, skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet, skapad av enskilda människor, grupper och organisationer som agerar tillsammans för gemensamma intressen”. Erikshjälpens strategi är att arbeta för att stärka det civila samhället i förverkligandet av barns rättigheter. Gemensamt, utifrån gruppens egen definition av vad som saknas, kan man som del av det civila samhället organisera tjänster och ge det stöd människor behöver, och samtidigt agera röstbärare för dessa människor. Med denna utgångspunkt har vi identifierat fyra för Erikshjälpen särskilt strategiska tillvägagångssätt: 1. Att arbeta rättighetsbaserat 2. Att arbeta med lokala samarbetsorganisationer 3. Att främja barns deltagande 4. Att samverka med andra aktörer Erikshjälpen arbetar med följande tre tematiska områden: 1. Barns rätt till Trygghet och skydd ”Alla barn har rätt till skydd mot fysiskt och psykiskt våld, övergrepp och skydd mot barnarbete.” Barnkonventionen, ur artikel 19, 32, 34, 36

sida 2

2. Barns rätt till Utbildning ”Alla barn har rätt till utbildning och grundskolan ska vara gratis.” Barnkonventionen, ur artikel 28 3. Barns rätt till Hälsa ”Alla barn har rätt till trygghet, att vara så friska som möjligt och att leva och utvecklas.” Barnkonventionen, ur artikel 6, 24, 26 Inom samtliga tre områden arbetar vi både med praktiska insatser och påverkansarbete riktat till myndigheter och beslutsfattare. Erikshjälpen arbetar långsiktigt med fleråriga projekt och landstrategier för prioriterade programländer. Vilka partnersorganisationer och projekt Erikshjälpen väljer att arbeta med är beroende av vilka förändringsmål organisationen vill bidra till i ett visst land eller ett visst område. Vissa insatser är begränsade till specifika lokala förändringsmål medan andra insatser handlar om att åstadkomma förändrade attityder på nationell nivå. Det senare kräver samverkan och nätverksarbete med bred uppslutning. Vilken kapacitet och vilket kunnande har ni för att uppnå ert mål?

Som nämnts ovan samarbetar Erikshjälpen med lokala partnerorganisationer. Dessa väljs ut baserat på deras förmåga att genomföra relevanta projekt. På Erikshjälpens kontor i Sverige och på organisationens tre regionkontor finns professionella programkoordinatorer som arbetar med att planera och följa upp projekten i både Sverige och internationellt. Erikshjälpen och organisationens medarbetare har god kännedom och egen erfarenhet av det civila samhällets funktion. Medarbetarna inom Erikshjälpens programavdelning representerar en bredd av kompetenser med yrkesbakgrund inom t.ex. pedagogik, socionom och statsvetenskap etc. Under de senaste två åren har arbetet med att förstärka Erikshjälpens programavdelning fortsatt, både på huvudkontoret och på de tre regionkontoren. Det innebär att det genom våra samarbetspartners finns tre anställda på varje regionkontor från 2016. En tjänst som biträdande programchef med ansvar för Erikshjälpens Internationella arbete har också tillsatts. På Programavdelningens Sverigesektion har personalstyrkan också ökat med fyra programkoordinatorer inom olika projektområden. Utöver Programavdelningen är Kommunikationsavdelningen, Insamlingsavdelningen och den Administrativa avdelningen viktiga resurser för att kvalitetssäkra och utveckla Erikshjälpens verksamhet.

sida 3

Under det sista året har Erikshjälpen genomfört långsiktiga insatser för utsatta barn i totalt 22 länder, Sverige inkluderat. Tillsammans med ett 60-tal lokala partners både i Sverige och internationellt, bedrivs arbete för barns rätt till hälsa, utbildning, trygghet och skydd. Lokala samarbetspartners har den stora fördelen att de kan sin kultur och kontexten i de områden de verkar. De finns kvar på lång sikt och bygger lokal kompetens. Detta stärker trovärdigheten för de insatser som utförs. I Mali, Uganda och Kambodja har Erikshjälpen regionkontor som på nära håll kan bidra till att utveckla arbetet. Samarbetet med andra organisationer bidrar till att utveckla Erikshjälpen och det arbete organisationen utför. Under 201516 har Erikshjälpen bland annat arbetat tillsammans med Läkarmissionen, Individuell Människohjälp och International Aid Services. På Europanivå har samarbete bedrivits med bland andra Strömmestiftelsen, Medair, Cord och Tearfund UK. Erikshjälpen arbetar också i nära samarbete med dotterorganisationerna Human Bridge och Skandinaviska Läkarbanken. Human Bridge är specialiserade på olika former av materialbistånd med ett särskilt fokus på sjukvårdsmaterial och medicinsk utrustning. Skandinaviska Läkarbanken skickar ut omkring 50 läkare per år till sjukhus och projekt runt om i världen. Dessa båda organisationer utgör ett viktigt komplement till Erikshjälpens egna resurser som främst är inriktade på utvecklingssamarbete. Erikshjälpen har sedan organisationen grundades varit beroende av enskilda människors engagemang och givande. Så är fallet än idag. Månadsgivare, faddrar och andra givare bidrar tillsammans med tusentals volontärer i våra 60 Second Handbutiker till att ge Erikshjälpen en trygg ekonomisk grund. Under de senaste fem åren har Erikshjälpen vuxit stadigt och fått förutsättningar att hjälpa fler. Andra viktiga finansiärer är Sida, via Svenska Missionsrådet och Forum Syd, Radiohjälpen genom kampanjen Världens Barn samt Musikhjälpen och Postkodlotteriet. En rad företag väljer också att stödja Erikshjälpens insatser för barn. Här kan bland andra Bixia och Hestra Inredningar nämnas. Nätverkande har med åren blivit allt viktigare och under år 2015-16 har Erikshjälpen varit aktiv partner i flera sammanhang. Nämnas kan Svenska Missionsrådet som samlar kyrkor och organisationer med kristen värdegrund som bedriver internationellt arbete. Concord för civilsamhällesorganisationer med arbete inom global utveckling. Forum för idéburna organisationer med social inriktning samt EU-Cord,

sida 4

ett europeiskt nätverk för organisationer med kristen värdegrund som arbetar med utveckling och humanitära insatser.

Hur vet ni om er organisation gör framsteg?

Erikshjälpen arbetar med målstyrning på flera olika nivåer. Styrelsen fastställer en övergripande ”målbild” som beskriver hur organisationen och verksamheten ska utvecklas under de kommande åren. Med utgångspunkt i denna målskrivning formuleras sedan ett måldokument för varje verksamhetsår som innehåller mätbara mål för organisationens övergripande utveckling, men också konkreta mål för varje avdelning: Programavdelningen, Kommunikationsavdelningen, Insamlingsavdelningen och Administrativa avdelningen. Dessa mål bryts sedan ner till aktivitetsmål där varje avdelning klargör hur de ska arbeta för att nå sina mål. En rapport om resultaten jämfört med måldokumenten lämnas regelbundet till styrelsen i samband med dess sammanträden. I programverksamheten beskrivs målen för de olika sociala och humanitära projekten både på projektnivå och på en övergripande sammanfattande nivå för olika regioner och länder i fleråriga landstrategier som fastställs av Erikshjälpens styrelse. Erikshjälpens förändringsteori bygger på ett rättighetsperspektiv. Organisationens uppdrag är att bidra till att alla barn får alla sina rättigheter tillgodosedda enligt FN:s konvention om barns rättigheter, med ett särskilt fokus på barns rätt till utbildning, hälsa samt trygghet och skydd. Om barnet har rättigheter så förutsätter det att andra har skyldigheter gentemot barnen. Det handlar i första hand om stater, myndigheter och offentliga institutioner. Men även föräldrar, bygemenskaper, föreningar och kyrkor har moraliska skyldigheter att se till barnets bästa. Den naturliga och mest hållbara strategin blir därför att verka för att dessa olika skyldighetsbärare fullgör sina roller mot barnet. Det handlar både om att ge kunskap om barns rättigheter, stärka system och skyddsnät runt barnen och att utmana skyldighetsbärare som inte gör vad de ska för att uppfylla barns rättigheter. Under 2015 har Erikshjälpen har utarbetat och antagit ett nytt mål- och resultatramverk som ännu tydligare än tidigare bygger på förändringsteorin som beskrivits ovan. För varje temaområde; utbildning, hälsa samt trygghet och skydd, har Erikshjälpen definierat önskvärda resultat på fyra nivåer. Den första nivån gäller barns egna möjligheter att ha inflytande över sina rättigheter. Den andra nivån hur väl legala skyldighetsbärare lever upp till sitt ansvar. Den tredje nivån gäller familjers, föreningars och andra moraliskt ansvarigas roll. Och slutligen på nivå fyra vill Erikshjälpen kunna mäta den

sida 5

faktiska förbättringen som förväntas ha skett för barnen. Det nya mål- och resultatramverket har legat till grund för en uppdatering av de landstrategier som styr arbetet i Erikshjälpens programländer. För varje land finns en kontextanpassad resultatmatris som bygger på det övergripande ramverket. Inför starten av ett projekt görs normalt en förstudie, en s.k. ”base line study” som beskriver hur situationen och behoven ser ut innan insatsen implementeras. Under projektens gång och efter avslut följs resultaten upp jämförs med förstudien. Denna utvärdering genomförs dels av Erikshjälpens egen personal i Sverige och på regionskontoren och dels av oberoende konsulter och revisorer. Vad har ni åstadkommit så här långt?

Erikshjälpen bedriver ett professionellt utvecklingsarbete tillsammans med partnerorganisationer i 22 länder inklusive Sverige. För att ta del av vad vi åstadkommit inom vårt internationella arbete se följande bifogade rapport: ERIKS - Global Programme Report 2015 I Sverige är Erikshjälpen med och sprider kunskap om barnkonventionen och om hur barn i Sverige och världen har det. Gapet i Sverige mellan barn som lever i ekonomisk utsatthet och andra barn är stort och därför vill vi informera och engagera med hjälp av musik och äventyrspedagogik på skolor och i andra miljöer. Vi ger också barn, som annars inte hade haft den chansen, möjlighet att delta i olika typer av aktiviteter. Det kan vara sommarläger eller evenemang på hemmaplan men också stöd så att de kan delta i exempelvis idrottsaktiviteter tillsammans med andra barn. Barn som lever i hem präglade av missbruk och kriminalitet och där föräldrar kanske är frihetsberövade, står också i fokus för Erikshjälpens insatser. Erikhjälpen är även med och sprider kunskap om barns rättigheter. Både för barn, som lever i ekonomiskt utsatta familjer och riskerar att få både sämre hälsa, utbildning och fritid, men också till beslutsfattare för att påverka dem att tänka mer på framförallt barn som lever i sårbara situationer. Med fotbollen som redskap lyfter Erikshjälpen ungdomar ur hopplöshet, utanförskap och marginalisering och motiverar, utmanar och hjälper dem att utvecklas till sin fulla potential på fyra kärnområden; sportsligt, akademiskt, socialt och andligt.

sida 6

TRYGG - i en osäker värld

De senaste fem åren har mer än 1,5 miljon syrier flytt till grannlandet Libanon, ett land som är lika litet som Skåne. Här växer en hel generation flyktingbarn upp under mycket svåra förhållanden. Ihop med hjälporganisationen Medair är Erikshjälpen med och ger barn tillgång till hälsovård, så att de kan få tillbaka hälsan och hoppet. I Syrien stödjer Erikshjälpen även ett projekt som ger barn möjlighet att gå i skolan i en trygg miljö.

sida 7

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF