Ett öppet nät som erbjuder en modern infrastruktur

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Arts & Humanities, Communications, Advertising
Share Embed Donate


Short Description

Download Ett öppet nät som erbjuder en modern infrastruktur...

Description

Ett öppet nät som erbjuder en modern infrastruktur för TV, telefoni och bredband i Härjedalen.

Ett öppet fibernät som ger dig full frihet.

Välkommen till stadsnätet i fjällvärlden.

Härjeåns Fibernät är resultatet av ett samarbete mellan Härjeåns Nät AB och Härjedalens kommun. Etableringen är delfinansierad av Europeiska Unionen via Europeiska regionala utvecklingsfonden under perioden 2004–2006.

2

Landskapet och kommunen Härjedalen har ingen stad, men ändå ett väl utbyggt s k stadsnät. Det heter Härjeåns Fibernät och består av optisk fiber. Fibernätet ger invånare och verksamheter i området tillgång till en av Sveriges modernaste infrastrukturer och nätet erbjuder en dynamisk marknad för leverantörer av bredbandstjänster. Vi är stolta och glada över att kunna erbjuda dig som bor och vistas i Härjedalen några av Sveriges lägsta priser på anslutningar och bredbandstjänster.

Härjeåns Nät äger, installerar och sköter driften av Härjeåns Fibernät. Det är ett s k öppet nät som i huvudsak täcker Härjedalen och där tjänsterna i nätet levereras av olika leverantörer. Kunder som är anslutna till fibernätet har full valfrihet att välja tjänsteleverantör, och kan byta leverantör när så önskas. Utbudet i bredbandsnätet utvecklas kontinuerligt och säljs/marknadsförs av respektive leverantör. Härjeåns kvalitetssäkrar varje tjänst separat. De flesta samhällen i Härjedalen är anslutna till fibernätet och merparten av de nya anslutningarna sker idag i den expansiva fjällvärlden där antalet turistbäddar ökar, och kraven på en säker och väl fungerande infrastruktur är mycket höga. Idag finns bl a internet, telefoni (IP-telefoni) och TV (IP-TV) att tillgå via nätet. Tjänsteutbudet kommer sannolikt att öka i takt med att det etableras fler anslutningar. Anslutna tjänsteleverantörer finner du på vår webb www.harjeans.se/bredband samt i slutet av denna broschyr.

3

Att ringa via fibernätet (IP-telefoni)

Att ringa telefonsamtal via Härjeåns Fibernät fungerar nästan som ”vanlig” telefoni, men är ofta mycket billigare. Vid s k IP-telefoni (bredbandstelefoni) via fibernätet använder du dina vanliga telefoner – fasta eller trådlösa – och ansluter dem till en telefondosa (ATA-box) som du får av den tjänsteleverantör du väljer att teckna abonnemang med. Den kopplas till avsedd port på DRG:n (den box som Härjeåns installerar när du får din fiberanslutning levererad, se sid 7). Du behöver alltså varken dator eller internettjänst för att ringa med IP-telefoni.

Ingen annan använder samma fiber som du

Introduktionen av HDTV samt rörliga bilder på internet via Youtube, Skype, FaceTime osv gör att kraven på bandbredd ökar. Det antas att datamängden vid digital trafik kommer att vara tiodubblad i svenska hushåll om fem år! Med en anslutning till Härjeåns Fibernät får du både en framtidssäker lösning med i stort sett obegränsad kapacitet, och bättre tjänster till lägre pris. Med en fiberanslutning hela vägen (FTTH) finns det i praktiken ingen begränsning för hur snabbt det kan gå. En fiber klarar utan problem 40 Gbit/s, mer än tusen gånger snabbare än dagens snabbaste ADSL-anslutningar. Även avståndet kan vara betydligt längre. Idag går trafiken i det s k Backbonenätet med 10 Gbit/s och fastighetsanslutningarna är som lägst 10 Mbit/s. En enda anslutning klarar utan vidare IPtelefoni, IP-TV, videokonferenser etc. Du slipper dela kapaciteten med andra i samma område, som du gör med t ex ADSL. Ingen annan använder samma fiber som du, med fiberoptik får du alltid den hastighet du betalar för!

4

Har du ingen dator kopplar du telefondosan direkt till bredbandsuttaget. Du kan säga upp ditt fasta abonnemang med Telia och spara 145:-/mån (1740:-/ år) bara på abonnemangskostnaden. Telefoni via fibernätet har i regel lägre fasta och rörliga kostnader och kostar mindre än vanlig telefoni. Du kan välja att behålla ditt telefonnummer mot en engångsavgift, eller välja ett nytt telefonnummer och slippa den s k porteringsavgiften till Telia. IP-telefoni levererar minst lika god kvalitet som gammal ”vanlig” telefoni. I fibernätet kan vi kvalitetssäkra så att din telefoni alltid får den prestanda den behöver. Du kan få i stort sett samma funktioner som med vanlig telefoni, t ex vidarekoppling, röstbrevlåda och nummerpresentation, men det kan variera mellan olika leverantörer. OBS! IP-telefoni fungerar inte vid utebliven strömleverans, därför bör aktsamhet iakttagas innan anslutning av trygghetslarm etc sker. Härjeåns har reservkraft till sin utrustning på flertalet ställen, men DRGn på plats hos kunden behöver ström för att telefonin ska fungera. Detta är emellertid inte är så svårt att åtgärda för kortare avbrott. Kontakta oss så diskuterar vi en lämplig lösning!

5

Att titta på TV och film (IP-TV)

IP-TV (Bredbands-TV) är det moderna sättet att få digital-TV. Du får skarpare bild och ljud samt tillgång till ett stort kanalutbud. IP-TV öppnar dessutom nya vägar. Du kan se dina favoritprogram på de tider som passar dig. Med hög bredbandskapacitet kan du också hyra film via fjärrkontrollen dygnet runt, t ex från SF Anytime*). Det är det som ibland kallas för Video on Demand. Med en anslutning till Härjeåns Fibernät behöver du varken parabol eller antenn. Du behöver inte heller byta TV. När du tecknar abonnemang på valda tjänster får du köpa till en digitalbox (engångskostnad), som du kopplar till ditt fibernäts-/bredbandsuttag och din TV. TV:n ansluts till digitalboxen via t ex SCART-kontakt. Boxen, som är specifik för olika leverantörer, ansluts till ett av TV-uttagen i din DRG (se sid 7) som är ansluten till Härjeåns Fibernät. Härjeåns Fibernät kan alltid tillhandahålla den kapacitet som krävs. Att leverera t ex surroundljud (5+1), DVD-kvalitet och HDTV handlar bara om bandbredd. Och det har vi gott om i Härjedalen.

© 2013 Bazmark Film III Pty Ltd. A.R.R.

*) SF Anytime är Nordens ledande Video-on-Demand-tjänst. Tjänsten fungerar på PC och Mac, i Smart TV-apparater från Samsung, Panasonic, LG och Philips, på spelkonsolen Xbox 360 samt på Samsungs surfplattor. SF Anytime har ett brett filmsortiment som innehåller allt från de senaste storfilmerna från Hollywood till smalare kvalitetsfilm och tv-serier. www.sfanytime.com.

Så här fungerar det DRG - Din smarta mediabox (Digital Residential Gateway)

Internet WiFi

Internet WiFi

DRG

Hos varje ny kund installerar vi en liten smart box, en DRG (kallas även mediabox), som används i stadsnät för att styra upp datatrafiken. Till den ansluts datorer, nätverk, telefoni, TV, larm, spelkonsoler och annan digital utrustning. DRG:n har inbyggt trådlöst nätverk (WiFi). DRG:n säkerställer också prestanda för t ex TV, så att TV-bilden inte försämras när någon annan i familjen ”toksurfar” eller spelar online-spel. Det är detta som är skillnaden mellan bredbandsTV och internet-TV.

1 – Internet 2 – Telefoni 3 – TV – Canal Digital 4 – TV – Serverado/Alltele

Det här behöver din dator Ska du ansluta din dator till internet behöver du ett nätverkskort i datorn med trådlös mottagning, eller en nätverkskabel (Ethernet) mellan datorn och uttaget i DRG:n. Ska fler datorer anslutas behöver du en switch eller router med fler uttag för datorer och kringutrustning.

Ur filmen THE GREAT GATSBY.

6

7

Pris & installation

Priset för att ansluta en fastighet till Härjeåns Fibernät är 15.000 kr inkl moms (engångskostnad, avser år 2013). Priset inkluderar hela installationen, dock ej schaktning/förläggning av kanalisation, från vår anslutningspunkt. Varje fastighetsägare betalar verklig kostnad för arbetet på sin ”garageuppfart”. Så här går det till: 1  Härjeåns gräver och anlägger fibernät fram till en anslutningspunkt   (kan vara tomtgräns, skåp eller brunn).

Grävning till anslutningspunkt

Anslutningspunkt (exempel)

2  Fastighetsägaren gräver själv, på egen bekostnad, från angiven anslut   ningspunkt fram till fastigheten samt ombesörjer håltagning. 3  Härjeåns tillhandahåller kostnadsfritt allt material för kanalisation.    Fastighetsägaren förlägger själv kanalisationen på sin tomt. 4  Härjeåns ansluter med fiberkabel och monterar ett bredbandsuttag inom två meters radie. 5  Fastighetsägaren ombesörjer att el är framdraget i närheten av uttaget. 6  Fastighetsägaren ansvarar på egen bekostnad för återställningsarbete    på egen fastighet. Härjeåns kan bistå med kontakter med leverantörer och anläggare för arbetet på fastighetsägarens mark på begäran. Kontakta oss för priser och avtalsförslag.

Nedläggning av optofiber

8

Kanalisering/anslutning till fastighet

Kom ihåg att anslutningen är en investering som i de allra flesta fall ökar fastighetens värde, tekniken med optofiber är både miljövänlig och har lång livslängd.

9

Välj din tjänsteleverantör Triple Play är ett uttryck för de tre mest efterfrågade tjänsterna i ett bredbandsnät, och avser internet, bredbands-TV (IP-TV), och telefoni (IP-telefoni). I Härjeåns Fibernät konkurrerar flera leverantörer om att tillhandahålla de tjänster som behövs för Triple Play. Korta eller uteblivna bindningstider med stor flexibilitet avseende byte eller uppgradering av beställd tjänst erbjuds, vilket bl a passar turister och gästboende i området mycket väl.

OBS! Härjeåns levererar inga tjänster. Vi äger, utvecklar och förvaltar nätet och ser till att tjänsterna går att realisera. Beställ hos någon av de tjänsteleverantörer som anslutit sig till Härjeåns Fibernät, se sammanställning t h.

Internet/IP-telefoni

IP-TV

Bahnhof privat 08 - 555 771 50

Du kan idag välja mellan två olika TV-koncept.

Triple play

Bahnhof företag 08 - 555 771 51 www.bahnhof.se

1.  Serverado bredbands-TV HD-box och grundabonnemang där du får SVT1, SVT2, SVT24, SVTB, Kunskapskanalen, SVT HD och TV4 samt radiokanalerna SR P1, P2 och P3. Du har möjlighet att hyra film direkt med fjärrkontrollen från SF Anytime.

AllTele privat 0910-79 80 00

Grundabonnemanget kan kompletteras med tjänster från flera olika leverantörer, f n Disatra, Kramnet, IP-Sweden och Viasat. Leverantörerna och deras kanalutbud hittar du på www.serverado.se

AllTele företag 0910-79 80 10 www.alltele.se Infonett Röros AS +47 72414860 www.infororos.no Bredband2 0770-81 10 00 www.bredband2.se

2.  Canal Digital Väljer du Canal Digital så får du boxen via dem. Se paket, priser och/eller beställ via www.canaldigital.se Serverado 08-5000 5777 www.serverado.se IP-Sweden 0300-152 40 www.ipsweden.se Kramnet 0612-70 10 00 www.kramnet.se

Disatra 0470-55 10 10 www.disatra.se Canal Digital 0770-33 22 11 www.canaldigital.se

Prisexempel för tjänster i Härjeåns Fibernät oktober 2013 Internet 10/10 Mbit/s 196 kr/mån. Telefoni 29 kr/mån. (ev minutkostnad samt öppningsavgift tillkommer). Bredbands-TV grundavgift 0 kr/mån, grundpaket 39 kr/mån.

10

11

  Mats Falkeman     Ansvarig för Härjeåns Fibernät,   försäljning    Tel 0680-242 64    [email protected]   Mattias Mirårs     Projektledare/beredare, försäljning    Tel 0680-242 76    [email protected]

Orter som är anslutna till Härjeåns Fibernät Härjeåns Nät AB

Sörmovägen 1, Box 129, 842 22 Sveg Platskontor:

Korskällgatan 6, 842 31 Sveg

Rörosvägen 41, 840 95 Funäsdalen e-post: [email protected]

www.harjeans.se/bredband

Sveg, Äggen, Herrö, Lillhärdal, Byvallen, Ytterberg, Älvros, Ytterhogdal, Överhogdal, Överberg, Linsell, Glöte, Lofsdalen, Hede, Hedeviken, Vemdalen, Vemdalsskalet, Björnrike, Vi bryr omLjusnedal, miljön Vemhån, Långå,oss Tännäs, Funäsdalen, Bruksvallarna, Ramund– gör det du också. berget, Tänndalen, Hamra/Fjällnäs, Mittådalen, Messlingen, Huskölen och Karlstrand.

Gittans idé & produktion Lillhärdal 0705 157537 Foto: Joachim Lagercrantz Härjedalsbild, SF Anytime, Mattias Mirårs/Härjeåns m fl.

Se aktuell information på www.harjeans.se/bredband eller kontakta oss om du har frågor eller vill beställa en anslutning!

g 

Härjeåns Fibernät, stadsnätet i Härjedalen.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF