For Release - Metaal Magazine

January 19, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, European History, Europe (1815-1915), Industrial Revolution
Share Embed Donate


Short Description

Download For Release - Metaal Magazine...

Description

HE187-casestudy voor onmiddellijke publicatie

De kracht van water [Aantal woorden: ca. 1800]

Kendal is een Engelse plaats in het Lake District in Cumbria, een graafschap dat gelegen is in het noordwesten van Engeland. De naam Lake District verwijst naar de talrijke meren die de regio rijk is. Eigenlijk was Wet District een toepasselijker naam geweest gezien het natte klimaat van de streek. Maar iedereen die deze verre maar prachtige uithoek van het Verenigd Koninkrijk al heeft bezocht, zal wel begrijpen dat dergelijke eerlijkheid het toerisme geen goed zou doen. En het toerisme is er een belangrijke inkomstenbron. Daarom pakt de toeristische dienst vooral graag uit met de schitterende meren. Nochtans heeft het Lake District net zoals het minder bekende – en minder natte – naburige Peak District ook hoog oprijzende heuvels en ruige bergtoppen die het bezoeken waard zijn.

Lang voordat het natuurschoon van het Lake District massa’s toeristen begon aan te trekken, verdienden de inwoners van Kendal de kost met activiteiten zoals het maken van pijptabak, snuiftabak en “mint cake”. Kendal mint cake is een lekkernij die zijn oorsprong vindt in de jaren 1860 en vandaag nog steeds wordt gemaakt en verkocht. In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, is Kendal mint cake geen taart of gebak maar een zoete versnapering op basis van glucose en pepermunt. Het is erg geliefd bij herders en bergwandelaars vanwege zijn hoge energiegehalte. Mint cake zou wel eens je leven kunnen redden mocht je verdwaald raken tijdens een uitputtende tocht op een door wolken omringde bergtop in de regio.

In het midden van de 19e eeuw was het noordwesten van Engeland nog geen toeristische trekpleister. De regio kende toen vooral een bloeiende industriële activiteit. De industriële revolutie was honderd jaar eerder ontstaan op zo’n 250 kilometer ten zuiden van Kendal. Hoofdkantoor: Mercuriusstraat 28, B -1930 Zaventem, België Tel.: 32-2-522-99 05 • Fax: 32-2-523-08 55 • www.HaasCNC.com

Kolen speelden daarbij een belangrijke rol: ze werden gebruikt om de machines mee te stoken. Maar in de valleien van het toenmalige graafschap Westmorland, waar Kendal gelegen was, keken de eigenaars van productiemiddelen begerig naar het stromende water waaraan hun omgeving rijk was. Het was een alternatieve en goedkopere bron van energie om hun machines aan te drijven en het rad van hun watermolens te laten draaien.

In 1853 werd het bedrijf Gilbert Gilkes and Gordon Ltd. opgericht om de turbines en de infrastructuur te ontwerpen en bouwen die nodig waren om de kracht van het water dat van de hellingen stroomde om te zetten in energie. Watermolens zijn vroege voorbeelden van turbines. Het in Kendal gevestigde bedrijf bestaat nog steeds en doet nog steeds waar het goed in is. Het maakt bovendien nog altijd gebruik van het gebouw waar het zich 120 jaar geleden vestigde. Interessant is dat een deel van het Lancashire Canal hier ooit liep. Dat kanaal werd gebruikt door pakketboten die goederen en passagiers van het naburige graafschap naar de streek vervoerden. De boten voeren via het kanaal in tunnels onder de fabriek van Gilkes. Die tunnels zijn lang geleden afgesloten maar gemetselde gewelven op de plaats waar het oude gebouw vandaag overloopt in het nieuwe, zijn stille getuigen van de vroegere aanwezigheid van tunnels. Op een sepiafoto in de huidige productiehal zie je hoe de boten vroeger goederen laadden en losten in de fabriek.

Maar die gewelven zijn dan ook een van de weinige restanten die nog doen denken aan lang vervlogen tijden. De ene helft van de fabrieksvloer staat vandaag vol met de nieuwste CNC-bewerkingsmachines van Haas. Ze zijn geordend in productiecellen en worden gebruikt om pompen te maken voor dieselmotoren. De andere helft van de fabriekshal is een open ruimte waar de onderdelen van waterkrachtturbines worden gemonteerd voordat ze de fabriek verlaten en worden verzonden naar hun eindbestemming. Het bedrijf heeft klanten over de hele wereld. Met meer dan 6500 geïnstalleerde turbines in 80 landen heeft het bedrijf een indrukwekkend trackrecord. Hoofdkantoor: Mercuriusstraat 28, B -1930 Zaventem, België Tel.: 32-2-522-99 05 • Fax: 32-2-523-08 55 • www.HaasCNC.com

De CNC-gestuurde Haas-bewerkingsmachines worden gebruikt om allerlei geavanceerde pompen te bouwen voor koeling van dieselmotoren en installaties. Veel van ’s werelds grootste fabrikanten van dieselmotoren zijn klant van Gilkes. Daarnaast produceert het bedrijf ook pompoplossingen om gas- en stoomturbines te smeren. In feite, zegt Operations Director Andy Poole, produceert Gilkes pompen voor vrijwel elke toepassing. Het geniet een uitstekende reputatie op het gebied van pompen, die al dateert van de Tweede Wereldoorlog.

“We ontwikkelden toen een pomp die werd gebruikt op trawlers”, zegt hij. Trawlers zijn boten die met een trawlnet vissen. “Toen de oorlog eindigde, bleef onze naam hangen bij vissers. Toen ze eigen boten lieten bouwen, lieten ze de motorleveranciers weten welke pompen ze wilden, de onze. Sindsdien is de vraag naar onze producten blijven groeien.”

Dergelijke pompen worden vaak gebouwd met een rubberen waaier. Een waaier, ook wel schoepenwiel genoemd, is het rad met schoepen dat bevestigd is op de as die in de pomp gaat en al het werk doet. Rubber verslijt echter. “Wij hebben altijd al metalen waaiers gebruikt”, zegt Andy Poole. “Daardoor gaan onze pompen langer mee en leveren ze langer optimale prestaties. Dit jaar alleen al zullen we ongeveer 19.000 waaiers maken. Dat gebeurt

allemaal

op

onze

Haas-bewerkingsmachines

in

deze

vestiging.”

De

turbineonderdelen daarentegen worden niet in Kendal gemaakt. “Wij ontwerpen die onderdelen,” zegt Poole, “maar ze worden gemaakt door bedrijven die voor ons in onderaanneming werken. De onderdelen worden daarna hier gemonteerd. We hebben ook een pompfabriek in Houston, die zo’n 35 jaar geleden werd opgericht. Daar worden gebruikte pompen gereviseerd om ze een nieuw leven te geven als refurbished pompen voor de Amerikaanse markt.”

Hoofdkantoor: Mercuriusstraat 28, B -1930 Zaventem, België Tel.: 32-2-522-99 05 • Fax: 32-2-523-08 55 • www.HaasCNC.com

“Zowel Caterpillar als Cummins hebben refurbishingprogramma’s, waarbij ze gebruikte motoren van klanten terugnemen en weer in goede staat brengen voor hergebruik. Meestal sturen ze de pomp dan naar ons, zodat wij die kunnen refurbishen. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat de pompen die we vandaag maken voor generatoren en industriële en maritieme toepassingen, mogelijk na ongeveer 7 of 8 jaar zullen terugkeren naar onze fabriek voor refurbishing. De bronzen pompen die je hier in de fabriek ziet, zijn pompen die bestemd zijn voor maritieme toepassingen.”

Op de plaats voor goederenontvangst staan hoog gestapelde pallets met gegoten pomphuizen in verschillende afwerkingen en kleuren. De gietstukken zijn allemaal afkomstig van leveranciers uit het Verenigd Koninkrijk. Door met Britse leveranciers te werken, kan het bedrijf eventuele kwaliteitsproblemen snel en eenvoudig oplossen. Is een gietstuk in orde, dan duurt het ongeveer één week om er een afgewerkte pomp van te maken. Het eindproduct wordt daarna verzonden naar klanten in het Verenigd Koninkrijk of in het buitenland.

“Wij hebben geen kanbansysteem maar een make-to-stock- of make-to-order-aanpak”, zegt Andy Poole. Met een kanbansysteem gebeurt de productie op basis van verbruik. Wanneer de voorraad onderdelen die nodig zijn voor de productie tot een bepaald punt is gedaald, wordt er een signaal gegeven aan het proces stroomopwaarts om de voorraad weer bij te vullen. Als signaal voor herbevoorrading worden zogenaamde kanbankaarten gebruikt. “Kanban” is Japans voor “signaal”. Bij “make to stock” (MTS) wordt bewust een voorraad aangehouden en wordt er uit de voorraad verkocht, terwijl bij “make to order” (MTO) een product pas wordt gemaakt nadat de klant het order heeft geplaatst. Hij vervolgt: “We hebben een magazijn in de Verenigde Staten omdat onze grootste klant, Caterpillar, slechts zelden meer dan één of twee dagen van tevoren een afroeporder plaatst.” Een afroeporder is een verzoek tot levering van een bepaalde hoeveelheid Hoofdkantoor: Mercuriusstraat 28, B -1930 Zaventem, België Tel.: 32-2-522-99 05 • Fax: 32-2-523-08 55 • www.HaasCNC.com

onderdelen voor of op een bepaalde datum.

De beslissing om te investeren in CNC-bewerkingsmachines van Haas had veel te maken met de Noord-Amerikaanse activiteiten van Gilkes.

“We onderzochten de markt en maakten een shortlist van machinebouwers waarin we geïnteresseerd waren”, zegt Poole. “Een van onze belangrijkste beslissingscriteria voor de investering was dat we zowel in onze Amerikaanse fabriek in Houston als hier, in het Verenigd

Koninkrijk,

dezelfde

machines

wilden

gebruiken.

We

wilden

ook

bewerkingsmachines waarvoor we aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zouden kunnen rekenen op ondersteuning. Een ander criterium was dat de machines dezelfde CNC-besturing moesten hebben. We kozen voor Haas. Haas heeft een enorme gebruikerscommunity in Amerika en biedt een brede waaier aan machines die geschikt zijn voor tal van toepassingen. Onze keuze voor Haas heeft als voordeel dat onze ontwerpers in het Verenigd Koninkrijk gemakkelijk hun ervaring en best practices kunnen delen met hun collega’s in de Verenigde Staten.”

De Haas-bewerkingsmachines van Gilkes zijn geordend in productiecellen. Het uiteindelijke doel is om over 6 cellen te beschikken. Het bedrijf is van plan al zijn oudere bewerkingsmachines te vervangen door Haas-machines.

In de eerste productiecel worden kleine lagerhuizen, behuizingen en pomphuizen gemaakt

op

twee

Haas

SL-30-draaimachines

en

één

EC300

horizontaal

bewerkingscentrum. In de tweede productiecel worden assen geproduceerd. Momenteel worden in deze cel alleen oudere machines van andere merken gebruikt, maar die zullen allemaal worden vervangen door Haas-machines. “Sommige van deze machines zijn ouder dan ik”, zegt Poole. Hoofdkantoor: Mercuriusstraat 28, B -1930 Zaventem, België Tel.: 32-2-522-99 05 • Fax: 32-2-523-08 55 • www.HaasCNC.com

In een derde productiecel, waar grotere behuizingen en pomphuizen worden gemaakt, wordt gebruikgemaakt van SL-40-draaimachines en VF-3 verticale bewerkingscentra. De vierde productiecel is een speciale cel voor hoog-volume productie. Op de dag van mijn bezoek aan het bedrijf waren ze bezig met het installeren en testen van de cel, die uitgerust is met een Haas DS-30SSY-hogesnelheidsdraaimachine met Y-as en aangedreven gereedschappen. Deze cel heeft ook een Haas-stafaanvoersysteem, een robot van ABB voor het lossen van werkstukken en een compact Renishaw Equator-meetsysteem voor metingen tijdens het productieproces. Wanneer de cel echt in gebruik zal worden genomen, zullen er twee ploegen per dag werken in deze cel. Hier zullen voor elke pomp een asafdichting en een afstandsbus worden gemaakt. De cel zal ook worden gebruikt voor de productie van reserveonderdelen. Dat alles zal goed zijn voor ongeveer 50.000 onderdelen per jaar. Wat het kostenplaatje betreft, de hele investering bedraagt maar liefst bijna 400.000 GBP.

“We hebben ook nog 2 extra Haas-draaimachines besteld, die later deze week worden geleverd”, zegt Poole. “Die zullen een vijfde productiecel vormen, die zal worden gebruikt voor de productie van waaiers.”

Broederlijk naast elkaar staan twee Haas TL-2 Toolroom-draaimachines die bronzen onderdelen maken voor maritieme pompen. In het midden van de werkplaats staat één TM-1P, die specifiek wordt gebruikt om waaiers te maken.

Gilkes heeft een gevuld orderboekje. De robuuste industriële producten die het Britse bedrijf ontwikkelt en bouwt, zijn bestemd voor wereldwijde klanten en toepassingen. Het bedrijf wordt nog steeds geleid door familie van de oprichters. Maar in tegenstelling tot bedrijven die moeite hebben om het verleden los te laten, investeert dit bedrijf in de Hoofdkantoor: Mercuriusstraat 28, B -1930 Zaventem, België Tel.: 32-2-522-99 05 • Fax: 32-2-523-08 55 • www.HaasCNC.com

toekomst. Het heeft onlangs een subsidie van de overheid gekregen om een fabriek te bouwen aan de rand van de stad. Dat gebouw zal het bedrijf de ruimte bieden om verder uit te breiden. Het zal de grootste uitbreiding in de geschiedenis van het bedrijf zijn.

In tijden waar veel bedrijven zichzelf op de borst kloppen omdat ze superwinsten maken, geeft Gilkes and Gordon Ltd. het goede voorbeeld door zich bovenal te richten op kwaliteit. Je kunt je afvragen hoeveel van die andere bedrijven een eeuw later nog zullen bestaan. Voor Gilkes ziet de toekomst er rooskleurig uit. Zolang het Lake District nat is, voorspel ik dat er altijd vraag zal zijn naar hun producten.

Einde

Neem voor meer informatie contact op met: MBMC – International Press and Publicity +44 (0)1603 283 601 [email protected]

Hoofdkantoor: Mercuriusstraat 28, B -1930 Zaventem, België Tel.: 32-2-522-99 05 • Fax: 32-2-523-08 55 • www.HaasCNC.com

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF