Handleiding: Hoe vind je de juiste informatie op het internet voor

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Oudheid, Oude Egypte
Share Embed Donate


Short Description

Download Handleiding: Hoe vind je de juiste informatie op het internet voor...

Description

Handleiding: Hoe vind je de juiste informatie op het internet voor een werkstuk? Je zit er elke dag op. Internet is de plek waar je even het laatste voetbalnieuws opzoekt, de laatste modetrends volgt, chat met vrienden en vriendinnen. Ook informatie die je kunt gebruiken voor werkstukken zoek je hier op. Dat laatste lijkt heel simpel, maar is het niet. Typ maar eens het woord ‘Napoleon’ op Google. Je krijgt enkele duizenden links op je scherm. Welke ga je gebruiken? Welke sla je over? In het kort wil ik je een aantal tips mee geven hoe je de juiste informatie kunt vinden over jouw onderwerp. Bedoeling: Je kunt per onderwerp een aantal zoektermen verzinnen waarmee je aan het werk gaat. Héél belangrijk: - Tijdens de lessen werken we vanuit de methode Sfinx. Leg dit boek er dus altijd naast. Stap 1: Wat weet je al over het onderwerp? Maak eens een woordspin hiervan. Een voorbeeld heb ik hieronder uitgewerkt met als onderwerp Egypte.

Hiërogliefen

Ambtenaren

Egypte

Delta Priesters

Farao

Piramide

Sfinx

Cleopatra

Woestijn Irrigatie

Toetanchamon

Nijl

Alexandrië

Stap 2: Kijk eens goed waar het onderwerp over moet gaan. In dit voorbeeld moet ik een verslag maken over het bestuur van Egypte. Schrijf dus nu de zoektermen op die je nodig hebt. Pak Sfinx er gerust bij. Dan blijven dus over: - Ambtenaren. - Hiërogliefen. - Irrigatie. - Farao. - Priesters. Stap 3: Typ één voor één de zoekterm in op Google. Let erop dat je alleen internetpagina’s uit Nederland aanklikt!

Stap 4: De links zijn altijd op ‘relevantie’ gesorteerd. De meeste kans op een goede website over de farao is dus één van de eerste.

Stap 5: Bekijk de eerste vier websites. - Kijk naar de afbeeldingen, titels en woorden die veel voorkomen in de tekst. Is dit een website die gaat over Farao’s? - Lees kort en snel de teksten. Begrijp je de teksten? Of staan er wel erg veel moeilijke woorden in? Kijk dan eens op een andere website. - Probeer er achter te komen door wie de informatie op de website gezet is. Werkstukken van www.scholieren.com hoeven inhoudelijk niet te kloppen. Informatie van een historicus, docent, archeoloog, historicus of onderzoeksinstituut is goed te gebruiken. Stap 6: Kies één of twee websites en gebruik die voor je werkstuk, náást de informatie afkomstig uit Sfinx. Kies niet teveel websites. Je verdrinkt dan in de hoeveelheden informatie die je moet verwerken. Tips bij het verwerken van de informatie: - Deel dit in aan de hand van je zoektermen. - Klik op de website op de opties home of startpagina. Misschien vind je de informatie gekoppeld aan andere trefwoorden ook wel.

Waar je goed op moet letten: - Je kunt doorgestuurd worden naar een startpagina. In bovenstaand voorbeeld is dat http://farao.startkabel.nl/ . Het kan zijn dat veel links op die startpagina niet werken. Ga dus niet onnodig lang door met het openen van websites op http://farao.startkabel.nl/ .

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF