Hemma hos Jenny Bryggman

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Vetenskap, Fysik, Mekanik, Force
Share Embed Donate


Short Description

Download Hemma hos Jenny Bryggman...

Description

Gloria Piteå församlings tidning Nr 2. 2014

tema

KRAFT Hemma hos Jenny Bryggman SIDAN 3

Kyrkorådet om sina smultronställen SIDAN 8

Träning ger Tomas Åström balans

SIDAN 6

Kropp, själ och ande I uttrycket kropp, själ och ande finns mycket inspiration att hämta. I det här numret av Gloria får du ta del av hur kraft för just kropp, själ och ande kan inhämtas genom olika tankar och sätt. Teorierna om vad som döljer sig bakom indelningen kropp, själ och ande är många, men en gör gällande att människan är en ande (som står i förbindelse med Gud), att vi har en själ som en inre reflektion och att kroppen är vår yttre reflektion. Oavsett teori kan det inte förnekas, tror jag, att vi mår bra när vi tar hand om både insidan och utsidan. Träningsprofilen Tomas Åström hämtar kraft i sin egen kropp. Den har blivit hans naturliga redskap och träning är en form av återhämtning för honom. Träning blir lätt en jämförelsematch, därför har jag gjort det till min regel att alltid börja på min nivå. Det gäller även min inre utveckling. För även insidan måste få sitt. Följ med på vandring längs Pilgrimsleden på Lindbäcksstadion. Pilgrimsleden består av tio stationer med den välkända frälsarkransen som tema. Vandringen är ett tillfälle för reflektion och en möjlighet att röra sig i den friska luften. För att samla kraft behöver man förstås inte ge sig ut på vandring eller träna. På sidan intill får du träffa floristen Jenny Bryggman som frågar sig varför våra trädgårdar ”måste” vara perfekta. Som Jenny säger: ”Våra liv är ju sällan perfekta, varför ska då våra rabatter och trädgårdar vara det?” Att betrakta trädgården och se liv växa kan också ge inre tillfredsställelse – och kraft. Trevlig läsning!

Välkommen Ett urval av vad som händer framöver

konfirmation Onsdag 25 juni kl. 19.00 Piteå kyrka Onsdag 25 juni kl. 19.00 Öjeby kyrka Torsdag 26 juni kl. 19.00 Öjeby kyrka

havsbadskyrkan Havsbadskyrkan är öppen mellan 25 juni och 3 augusti kl. 15.00 – 22.00. Program onsdag – söndag kl 19.00. Servering alla dagar. Välkommen till en populär turistkyrka!

kyrkmarknad i öjeby kyrkstad 27 juni – 29 juni. En traditionsenlig och folkkär angelägenhet – kyrkmarknaden i Öjeby kyrkstad! På kyrktorget finns hamburgare, kaffe och fika till försäljning. Behållningen går till arbetet bland Syriens barn, Svenska kyrkans internationella arbete.

piteå summer games 27 juni – 29 juni är det dags för fotbollsfesten Piteå Summer Games, som i år firar 25 år. Svenska kyrkan är med som en av många arrangörer med bland annat bolljongleringstävling och teatern ”Vatten till allt”, en dramatisering om vattnets betydelse. Piteå Summer Games fortsätter även i år initiativet för det som många tar för givet – rent vatten.

rönnskärsdagen

TYCK TILL! Vad tycker du om Gloria? Skriv till: [email protected]

Söndag 6 juli kl. 11.00 hålls gudstjänst i Rönnskärs kapell med Helén Lundberg och Maria Gustafsson. Ulrika Stenlund, sång. Efter gudstjänsten: Sångstund vid fyren kl. 12.00 med Dagledigkören från S:t Örjans församling, Skelleftehamn.

piteå dansar och ler 24 – 27 juli hålls gatufestivalen Piteå dansar och ler. Välkommen att besöka Piteå kyrka som håller öppet med Musik i sommarkväll. Se kommande annons.

bland annat i detta nummer: ”Våra liv är sällan perfekta”, sid 3 Möt floristen Jenny Bryggman

café syrenbersån Caféprogram i syrenbersån vid Kyrkcenter i Piteå. Fika, gemenskap, andakt och sång med start kl. 13.00. 25/6 Sång och musik av Musik- och dansskolan. 2/7 Visor i sommartid med Sigurd Granström. 9/7 Från mygg- och myrmark. Sommartankar med Helén Lundberg och Rainer Lind.

Strävan efter balans, sid 6 Tomas Åström hämtar kraft i träning

Med Frälsarkransen som tema, sid 9 Pilgrimsleden i Svensbyn

Gloria

Gloria är Piteå församlings församlingstidning som också kan läsas på vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/pitea Gloria utkommer fyra gånger/år Illustrationer: Emma Larsson Besök oss på Facebook: www.facebook.com/piteaforsamling

2

Gloria Nr 2 2014

Ansvarig utgivare

Helén Lundberg, kyrkoherde

Redaktör

Magnus Borg, informatör

Tryck

RC Tryck

Omslagsbild

Sara Andersson

Piteå församling

Nygatan 23, 941 31, Piteå Växel: 0911-27 40 00 Öppettid vardagar: 08.00-16.00 Lunchstängt: 12.00-13.00 [email protected]

Jenny Bryggman • Ålder: 45 år. • Familj: Sambon

Tommy, 50 år, och dottern Julia, 11 år.

• Bor: Barndomshem i Norrfjärden.

• Yrke: Floristgesäll, butiksägare.

y n n e J m o

VÄXTKRAFT Möt floristen Jenny Bryggman, som gärna vill stöka till i det perfekta. - Våra liv är ju sällan perfekta, varför ska då våra rabatter och trädgårdar vara det? frågar sig Jenny.

I ett vackert trähus i Norrfjärden bor Jenny Bryggman med sin familj. Huset, som är hennes barndomshem, övertog hon för två år sedan. På gården finns projekt i olika former: små planteringar, rabatter, trädgårdsland och ett stort timmerhus, där hennes föräldrar ska flytta in. I familjen Bryggman ingår också två tuppar och tre hönor. Forts. nästa sida Gloria Nr 2 2014

3

Till vänster, en planta som Jenny fått från Färingsö kvinnoanstalt. Genom internernas omsorg gror och växer trädgården och kanske även internernas självkänsla.



Låt trädgården vara en spegling av dig själv och de förutsättningar du har.

Att Jenny skulle jobba med växter och blommor var aldrig självklart, eftersom språk alltid varit ett stort intresse. Från början tänkte hon utbilda sig till tolk eller översättare, men efter två terminer på kulturarbetarlinjen i Umeå, bland korridorer och linoleummattor, kände hon att det inte passade henne. Hon började istället arbeta i olika butiker i Umeå och hamnade till slut i en blomsterbutik. Där fann hon någonting som tilltalade henne. Hon gick grundfloristutbildningen i Luleå och sedan fortsättningsutbildning i Malmö där hon, 1997, tog Gesällbrevet. Det är få som har en formell utbildning i Sverige, berättar Jenny stolt. Efter utbildningen arbetade Jenny i olika blomsterbutiker och handelsträdgårdar, bland annat i sin mors handelsträdgård i Öjebyn. Sedan fem år tillbaka driver Jenny en egen blomsterbutik, vilket hon trivs med. Men det är stor skillnad på att ha det som intresse och som yrke. I jobbet finns deadlines att förhålla sig till och kunders önskemål att tillgodose. Arbetet är också statiskt och fysiskt tungt men det passar henne. Trädgårdsintresset får hon framförallt utlopp för hemma. Inspiration och idéer får Jenny från alla möjliga och oväntade håll. Det kan vara ett uppslag från en bok, en tidning eller något hon ser som kickar igång fantasin. Jenny tror att det är i själva idéstadiet hon får kraft till att skapa. I idéstadiet är allt möjligt, där får fantasier och visioner fritt utrymme utan ekonomiska eller praktiska begränsningar. – I slutändan blir det kanske bara någon kruka man planterar, men processen i sig har gett kraft och energi, säger Jenny. Oftast dras hela familjen in i processen, vilket är viktigt och betydelsefullt för henne. I trädgården finns det något för alla, oavsett ålder, sjukdom eller erfarenhet. – Det finns något helande i växter, men det är ju inte så att vi som har det som yrke är friskare än andra, säger Jenny och skrattar. Det handlar mer om det välbefinnande som infinner sig när vi människor påtar i en rabatt, planterar ett frö eller vandrar i skog och natur. Det är nog därför, tror Jenny, vi ger bort blommor vid speciella tillfällen och vid högtider.

4

Gloria Nr 2 2014

– Vi ger bort en del av livet, en blomma som någon odlat och tagit hand om. Om det bara handlat om utseende så hade plastblommor blivit en dundersuccé. Framförallt idag när man nästan inte ser någon skillnad. Men det är något mer, menar Jenny. – Plast är ett dött ting medan rosen är levande med en begränsad livstid. Det blir därför en fin symbolik med levande blommor på en begravning.

Att Jenny är en kreativ person råder det inga tvivel om när man går runt i hennes barndomshem. I alla vrår finns vackra ting som harmoniserar med miljön i det vackra huset. I ett fönster står en liten röd pelargon. – Det var en ynklig liten pelargon som flyttade in hos mig men genom min omsorg har den börjat växa, berättar Jenny och menar att det är ”växtpeppning”. – Jag får också växa. Pelargonen trivs här hos mig, den gillar mig, jag är ju bra. Det känns gott att tänka så, säger Jenny och skrattar. Via olika Facebook-sidor märker Jenny att det finns mycket ångest och stress kring blommor och trädgård. Man har till exempel köpt ett nytt hus och helt plötsligt är det vår och trädgården vaknar. Många känner sig osäkra och blir stressade. Jenny vill lugna och uppmuntra människor att låta idéstadiet ta plats. Skynda inte på processen, låt det gå en sommar eller två och upptäck vad som finns. – Det kommer ju ingen med ett protokoll som ska granska din trädgård och det finns heller inget färdigt recept på hur det ska vara, menar Jenny bestämt. Låt trädgården vara en spegling av dig själv och de förutsättningar du har. Odlingssäsongen är också begränsad av vintern, det man inte hunnit med tar man nästa sommar oavsett om det handlar om en trädgård, en balkong eller några få krukor. – Det är nog någon som vill säga oss att allt inte går att planera, tror Jenny. Det är som med livet, vi kan bara göra så gott vi kan med det vi har. Vi ska ha visioner och planer men saker kan hända på vägen. Det kan komma en köldknäpp eller en översvämning som tar kål på allt. Vi måste släppa taget lite grann och det är skönt att det får vara så. Text och foto: Sara Andersson

MED ANOR FRÅN 1600-TALET 20 000 BESÖKARE 250 MARKNADSPLATSER TAVLOR MAT

KERAMIK

SKOR

SMYCKEN

DOCKOR

HEMMAGJORD KOLA

TRÄDGÅRD

GODISREMMAR

BASTUPRODUKTER TYGER

Fri entré

Fredag & Lördag 10:00-18:00

OCH MYCKET MER...

MARKNADENS BARNLAND

MARKNADENS ÖPPETTIDER

EN ABF-SCENM PROGRA

MUNKAR

Med hoppborgar

Fredag & Lördag 10:00-18:00

Söndag 12:00-16:00

Söndag 12:00-16:00

fredag

lördag

söndag

27:e JUNI

28:e JUNI

29:e JUNI

15:00 Aino Sundstedt

11:00 Pite Moppers

12:00 Hans Berglund

16:00 Stefan B Andersson

13:00 Maria Jonsson & Gustav Afsahi

13:00 Isabelle Andersson

Somriga visor och sånger på svenska Välkänd piteåprofil, kommer att bjuda på egna verk, huvudvärk och ett koggamoj

Ställer ut sina fantastiska retromopeder Inslag av schlager, rock och country

Sång musik och roliga historier

14:00 ABF Dansgille

2:a i förra årets PDOL-talangjakt. Isabelle bjuder på sånger med hjärta

14:00 Catrin Sjögren & Robert Svensson

15:00 Stefan B Andersson och Annika Gaudet

SOLANDERGÅRDEN

Bjuder på en blandad repertoar. Mestadels svenska låtar/texter

Blandar vackra sånger med skratt och värme

15:00 Ulrika Stenlund

Sommarallsång för barn och vuxna

Servering av halstrad strömming, smör, bröd och dryck Fredag & Lördag: 10:00-18:00 Söndag: 12:00-16:00

öjeby kyrka 11:00 Festlig marknads gudstjänst med dop

öjebyns bibliotek Konst utan gränser ställer ut i Öjebyns konsthall (biblioteket) Konst i kulturmiljö, Solanderparken

latser.

arknadsp

d 250 m

lan Fynda b

Njut av underh

ållningen.

t gott att ta

Hitta någo

! n e m m o välk

.

med hem

Foto: Emma Larsson

Med kroppen som kraftkälla Heligt tempel är en populär omskrivning för kroppen. Underhåll av templet i form av träning kan vara ett dåligt samvete eller en källa för kraft. För Tomas Åström, träningsprofil i Piteå, är träning en väsentlig del i strävan efter balans i livet. I det nyrenoverade hemmet i Munksund har helgen precis inletts och medan sambon Hanna tar parets dotter på promenad i vagnen bjuder Tomas Åström på nykokt kaffe och hembakta bullar. Men det blir inte några bullar för Tomas. Han har nyligen inlett en 30-dagarsutmaning som går ut på träna minst 30 minuter varje dag och att undvika allt socker i just 30 dagar. Utmaningen är till för att han ska förstå sina kunder. Vad de går igenom när de säger nej till socker. För Tomas är träning både arbete och fritid. Struktur och passion. Han började träna när han var fem-sex år och har hållit igång sedan dess. Som många andra idrottsintresserade barn var fotboll och hockey ingången. I 15-årsåldern började han styrketräna. Redan i tonåren var Tomas intresserad av att lämna sin trygghetszon och prova andra träningsformer. Styrketräningen kombinerades med löpning, cykling och längdskidåkning. Han ville testa kroppens gränser. Än idag är det utmaningsmomentet som tilltalar Tomas. Den träningsform Tomas huvudsakligen ägnar sig åt idag är crossfit, där han också tävlar lite smått.

6

Gloria Nr 2 2014

– Men man börjar ju bli gammal och jag har dragit på mig lite skador sedan jag började. Man håller inte lika bra som tidigare. När man var 20 år var man mer odödlig. Som nybliven pappa har Tomas dragit ned på träningen. Hans förhållningssätt kring träning är dock så rutinerat vid det här laget att han ser möjligheter istället för hinder. På den inspirationsblogg där han är delaktig har han skapat fliken ”pappaträning”, en träningsform han började med redan på sjukhuset då han och sambon fick stanna kvar något längre på grund av havandeskapsförgiftning. – Jag får vanligtvis abstinens efter tre-fyra dagar utan träning och hade med mig en frysbag som jag fyllde med olika grejer och sedan körde jag styrketräning. Man har ju inte vanligtvis redskap med sig. Just med pappaträning tänker jag att det är bättre att träna en kort stund än inget alls. Behovet att träna är en sådan given del av Tomas tankesätt att alternativet – att inte träna – är otänkbart. Det betyder inte att han tränar hårt varje dag, utan att han skapar tillfällen för träning. – När jag väl tränat får jag en kick i kroppen, en endor-

Tomas Åström • Ålder: 26 år.

sambon Hanna

ed • Bor: Tillsammans ms i Munksund. och dottern i ett hu

uktör när

instr • Började arbeta som han var 20 år.

nlig tränare,

rso • Arbetar idag som pe hälsovägledare. kostrådgivare och

en femte-

i på • Hamnade i februar kt mästerskap i plats i ett norrländs crossfit.

tränings-

rad • Crossfit är en varie styrketräning

form med fokus på ing i kombisom tung tyngdlyftn ndningar vä nation med snabba s även anm ry och ryck. I crossfit löpning m so dra träningsformer litet är bi xi fle och gymnastik där eftersträvansvärt.

finkick. Det i sig gör att jag blir piggare under dagen och jag blir klarare i huvudet. Får jag röra på mig cirka en kvart-tjugo minuter ganska intensivt så räcker det för att jag ska känna mig piggare. Lyckokänslan infinner sig för hans del också mitt under träningen. Tidigare i Tomas liv var de visuella förbättringarna en stor del av hans träning. Idag står välmående i fokus. – Många kan känna att de blir missnöjda med kroppen om de inte får träna hela tiden. Som kille kanske man tycker att armarna ser lite mindre ut eller att magen ser lös ut bara efter några dagar. Sådant har jag släppt. Visst kan man vara lite fåfäng, men jag bryr mig inte längre om hur jag ser ut kroppsmässigt. Det viktigaste för mig är att jag mår bra i mig själv, säger Tomas. Träning överlag ger ett längre liv, och en hälsosam livsstil ger också många vinster under livets gång, menar Tomas. Han strävar hela tiden framåt. – Jag är ingen toppmänniska och kan vara osund, men man måste tänka på framtiden också, när man är 40, 50, eller 60 år. När livets efterrätt kommer med barnbarn, då vill jag orka leka med dem. Om man håller i med träning hela livet tror jag att man blir en piggare och gladare människa även när man är äldre. En betydande del av livet handlar idag om att arbeta och tjäna pengar. Tid för träning och egen tid att göra sådant som ger njutning är en bristvara. – Man kanske har den finaste bilen eller det finaste huset, men inte hälsan att njuta av det. Då kan jag tycka att det är bättre att dra ned på jobbtiden och kanske

Man kanske har den finaste bilen eller det finaste huset, men inte hälsan att njuta av det.



tjäna mindre, om man har de förutsättningarna, för att satsa på hälsan. Balansen Tomas hela tiden arbetar för har inte alltid varit självklar. I början av 2013 köpte han och sambon huset i Munksund och Tomas totalrenoverade huset på drygt ett halvår med hjälp av några kompisar. Under det halvåret var han också skadad i axeln efter en tävling och kunde inte träna överkroppen. Han arbetade mer än heltid på jobbet och renoverade samtidigt. Även helgerna gick åt till renovering. – Psykiskt mådde jag inte bra, men jag visste samtidigt att det fanns ett slut och att jag skulle få sitta vid mitt matbord och njuta när jag var färdig. Det tog kanske ett halvår att komma tillbaka, men nu känner jag mig i fas igen. Jag tror det är många som inte klarar att hitta tillbaka. Det var nära att jag inte gjorde det själv, nog kände jag att väggen var nära. Tomas är övertygad om att han har de långvariga rutinerna med träning att tacka för att han hittat glöden igen. Träningen har också gett honom förståelse för hur hans kropp fungerar. – Efter varje pass har jag kommit ett steg närmare det jag vill. Sedan finns det också sämre pass där den mentala biten sjunker en del. Man måste tänka att träning aldrig bara går uppåt. De gånger jag inte har allt mentalt drar jag kanske ned på vikterna. Många är missnöjda när träningen inte går som de vill, men jag tycker det är viktigt att vara nöjd med allt man gör. Text: Magnus Borg

Gloria Nr 2 2014

7

Högsböleskiftet, vid havet.

Mitt hem blir mitt smultronställe när mina barnbarn kommer på besök.

Sven Ivar Lidström

Siv Marklund

Bibeln är mitt smultronställe. I den finner jag ro och får styrka.

Fårön, där är luften full av fågelsång. Mayvor Ekberg

Lars Norén

Stavaträsk, för där är jag uppväxt och har kvar farfars hus.

Mitt smultronställe är hemmanet i Svensbyn. Mitt paradis på jorden!

Helén Lundberg

Britta Lysholm

Kyrkorådets ordinarie ledamöter utanför kyrkstadsmuseet i Öjebyn. Sven Ivar Lidström, Per Lönnberg, Lars Norén, Anders Pettersson, Siv Marklund, Dan Burström, Lennart Thelin, Yvonne Häggström, Mayvor Ekberg, Margit Johansson, Britta Lysholm, Helén Lundberg. Saknas gör Ulf Karlsson.

Kyrkorådets smultronställen På sommaren söker sig många till sina smultronställen, platser där det finns möjlighet att varva ned. Kyrkorådet i Piteå församling delar med sig av sina smultronställen, som i vissa fall är närmare än vad man kan tro. Kyrkorådet i Piteå församling sammanträder ungefär en gång i månaden på Margretelund i Öjebyn. Mellan sammanträdena arbetar flera av kyrkorådets ledamöter med ärenden på olika sätt. Det kan handla om att bereda ett ärende som senare ska beslutas om i kyrkorådet eller hänvisas vidare till kyrkofullmäktige, församlingens högsta beslutande instans. Under juli månad blir det dock inga sammanträden för kyrkorådet och många av ledamöterna tar också paus från sina andra engagemang. På frågan ”Vilket är ditt smultronställe?” svarar några av kyrkorådets ordinarie ledamöter så här: Lennart Thelin: – Lillängsgatan i Piteå, för där känner jag mig hemma. Anders Pettersson: – Det som skulle ha kunnat vara mitt smultronställe såldes nyligen.

8

Gloria Nr 2 2014

Yvonne Häggström: – Lillpite. Från min lägenhet ser jag älven och en otrolig vacker och skir grönska. Text och foto: Magnus Borg

Kyrkofullmäktige • Det högsta beslutande organet i Piteå församling med 35 ledamöter och 15 ersättare. • Ordförande är Yvonne Häggström. • Sammanträder minst två gånger per år. Sammanträdena är öppna för allmänheten. • Beslutar i alla viktiga finansiella frågor och vid frågor som är av större vikt. • Ledamöter väljs i samband med kyrkoval som hålls vart fjärde år. • Väljer vid varje ny mandatperiod ett kyrkoråd. Kyrkoråd • Kyrkorådet med 13 ledamöter är församlingens styrelse med uppdrag som att förvalta församlingens angelägenheter, genomföra de beslut som kyrkofullmäktige fattar samt bereda ärenden som senare ska beslutas av kyrkofullmäktige. • Ordförande är Sven Ivar Lidström. • Kyrkoherden är självskriven ledamot.

www.svenskakyrkan.se/pitea

Vandring för inre ro Pilgrimsleden på Lindbäcksstadion i Svensbyn är gjord av Piteå kristna råd och bygger på armbandet frälsarkransen. Den fyra och en halv kilometer långa vandringen förenar rörelse med reflektion och inre vila. Pilgrimsleden med frälsarkransen som tema invigdes förra sommaren och är uppsatt av Piteå kristna råd, som består av olika församlingar och samfund i Piteå. Vandringsleden är uppsatt med tillstånd av Verbum förlag, som publicerat flera böcker med frälsarkransen som tema. Vid caféet på Lindbäcksstadion (före detta Vallsberget) finns en karta över pilgrimsvandringen att hämta. Varje hållpunkt längs vägen berättar om frälsarkransens pärlor. De tio hållpunkterna är pauser i vandringen, tillfällen att stanna upp för att ta in pärlornas innebörd. Pilgrimsleden är möjlig att vandra vår, sommar eller höst. Den har en del utmanande partier både uppför och nedför, därför är det nog bra med starka ben. Precis som i livet kan det vara berikande att ta med sig en vän på vandringen. Frälsarkransen är ett radband skapat av Martin Lönnebo, biskop emeritus i Linköpings stift. Frälsarkransen kan fungera som ett stöd för meditation och bön. Radbandet består av 18 pärlor (12 runda, 6 avlånga), alla med sin unika symbolik, bland annat kring Gud, kärlek, död och uppståndelse.

Skogen bäddar in pilgrimsleden och blir med den klara luften en rofylld omgivning.

Frälsarkransen.

Text och foto: Magnus Borg

Kyrkoherden kåserar - Den goda kraften Kraft att vara människa och stå upp för de livsvärden som jag håller viktiga. Kraften att ta den svagares parti gentemot makten. Kraften att stå emot det onda i vårt samhälle. När 400 människor samlas på gågatan för lilla Maria och hennes sårade och svaga familj – då finns den goda kraften där. Konfirmanderna är nästan 120 stycken i sommar! Det är populärt att utforska den kristna tron. De har varit på läger och konfirmeras i slutet av juni. Rapporten ”En tid fylld av mening - en

studie av konfirmandtiden som meningsbärare bland dagens unga” av Jonas Bromander från 2012 visar att en tredjedel av alla Sveriges konfirmander upplever att de har bättre självförtroende än innan konfirmationsläsningen. Konfirmanderna samlar på sig kraft och har potential att bli en god kraft för hela vårt samhälle. Samlar på sig kraft kan vi även göra genom att gå till kyrkan och gudstjänster. Att finnas med i ett sammanhang där människor ber och lovsjunger, det är att samla kraft för sitt inre. Liksom att gå på gym och träna sin kropp, kan vi gå till kyrkan och träna vår inre människa! Ett hälsoarbete, helt enkelt. Välkommen att delta i gudstjänster i sommar och vårda hela din kropp som i Bibeln kallas för ett heligt tempel (1 Kor 3:16). Följ på twitter!

@herdenipite

Text: Helén Lundberg

Gloria Nr 2 2014 9

Ord på vägen Var kommer livskraften från? Den frågan ställde jag vid ett samtal under veckan. Hon som satt mittemot mig svarade: Allt hör ihop – kropp, själ och ande. Vi människor har ett vackert symbolspråk när vi beskriver vad som händer i naturen under våren och sommaren. Det finns så mycket samlad kraft i orden när vi talar om solen som värmer, porlande vatten, hav och ljumma vindar. Många människor får en skön känsla i kroppen och jag tror att Gud vet om det. Han vill på många sätt låta oss förstå att livet och allt det vi upplever och känner hör ihop med Honom. Jag tycker mycket om att gå ut på promenader. När jag går så tänker jag så bra. Om jag är orolig eller bekymrad förändras ofta mina tankemönster när jag rör på mig och jag kan tänka nya tankar. För något år sedan hörde jag en predikan av en präst som arbetade på en folkhögskola i fjällen. Han fick många tillfällen att vandra upp på höga berg. Han talade om att nya insikter förutsätter utsikt. Han menade att om man ska få se något nytt behöver man utsikt och överblick på sin situation eller sina tankar. Kanske har ni också känt den där härliga känslan av lycka i kroppen när ni stått på ett högt berg och varit betagna av utsikten. Att tro på Gud mitt i livet är inte bara en skön känsla av att Gud finns. Att tro är också att kämpa tillsammans med någon som säger: Var inte rädd, jag är med dig. Magnus Malm ber i sin bok Under Mandelträdet så här: Gode Gud, det bräckliga i oss har också styrka. Det sköra bär en kraft. Gud jag vill lita på dig, kunna viska, jag har dig, du är hos mig, håller mig i handen också när jag är bräcklig. Din skaparkraft sipprar igenom.

Vad är en volontär? I begreppet volontär inkluderas även andra definitioner som till exempel ideell, frivilligarbetare, aktiv medlem. Att vara volontär i Piteå församling (VIP) innebär att du frivilligt har ett ideellt uppdrag i församlingen utan ekonomisk ersättning. Du gör något för någon annan. Det kan handla om att fotografera interiören i Piteå församlings kyrkor, baka, servera, leverera material till byablad, vara ledare för olika grupper, med mera. Att engagera sig som volontär ger gemenskap, nya vänner, uppskattning, inbjudan till gemensamma aktiviteter för volontärer, med mera. Bli en VIP! (Volontär i Piteå församling). På www.svenskakyrkan.se/pitea kan du läsa mer om aktuella volontäruppdrag och verksamheten.

10

Gloria Nr 2 2014

Att vara människa är att vara en del av Guds kraft, en skapande kraft som är större än oss själva. Det finns alltså lagt inom oss människor att vara skapande och kreativa. Göran Larsson, präst och terapeut, menar att den kreativa vågen kommer efter övning, ansträngning och misslyckanden. Det står också i Bibeln att i svagheten blir kraften som störst. Men han svarade: ’Min nåd är allt du behöver.’ Ja, i svagheten blir kraften störst. Därför vill jag helst skryta med min svaghet, så att Kristi kraft kan omsluta mig. 2 Kor 12:9 Jag tror att livskraft och kreativitet hör ihop och kommer från samma källa. När vi vårdar vår kropp och själ kommer Guds goda krafter i omlopp. När vi låter Gud vårda vår ande får vi ta del av Guds skaparkraft. Vi lever våra liv här i vår vardag – med allt vad det innebär. Att gå med Jesus innebär inte att fly bort från vardagen eller våra liv. Det handlar om att leva, mitt i allt det som vi möter och lita på att Gud alltid är närvarande. En stund med Jesus kan innebära att vi inte känner oss ensamma, det ger nya perspektiv. Våra ögon öppnas och vi får kraft att se nya saker och gå vidare. Vi får ana att det finns en evighet synlig här i våra liv genom både små och stora händelser. Om du får tillfälle i sommar, gå upp på ett berg, litet eller stort, en härlig kväll. Gå ensam eller i sällskap med någon. Njut av utsikten. Ta emot känslan, livskraften i kroppen, som en gåva från Gud. Text: Karin Lundberg, diakon

VIP-HÖRNAN

Foto: Emma Larsson, Sara Andersson

Gloria frågar...

Hur samlar du kraft?

Öjeby kyrka och kyrkstad 27/6 - 8/8 mån - fre kl. 12.00-19.00 med guide Kulturskatten Öjeby kyrkstad med sina unika omgivningar som omger kyrkan är värd ett besök. Öjeby kyrkstad – en handelsplats som lade grunden för Piteås stadsbildning år 1621. Enligt sägner fanns Piteå sockens första träkyrka på marknadsplatsen i kyrkbyn som var belägen i Långnäs. På 1400-talet lämnades dock marknadsplatsen och bebyggelsen då handelsplatsen flyttades och en ny kyrka uppfördes i Öjebyn. I kyrkstaden är även Sockenstugan som år 1989 gjordes om till kyrkstadsmuseum öppen för allmänheten under sommaren. Besök även kyrkstuga nr 28 från år 1804 som är församlingens visningsstuga. Den består av fyra olika rum med inredning från 1700-talet fram till tidigt 1900-tal. Café öppet 9 juli – 8 augusti, onsdag och fredag Våffelservering kl. 12.00-15.00 Onsdag kl. 12.00-15.00 Norrbottens hemslöjdsförening och Paltbitarna.

Piteå kyrka 27/6 - 8/8 mån-fre kl. 12.00–19.00 med guide I centrala Piteå finns en av övre Norrlands äldsta träkyrkor, Piteå kyrka. Ta en paus i shoppingturen och sitt ner en stund. Känn stillheten.

Britt Johansson, Blåsmark

Inger Pekkari, Piteå

- Det kan vara på så många sätt. Genom att lyssna på musik eller vara med mina barnbarn. När man inser att livet inte är självklart, blir det lilla i vardagen större.

- Genom att man har det bra runt omkring. Jag får kraft genom att familjen och barnbarnen mår bra.

Kerstin Lundberg, Degerberget

Bo Lundberg, Degerberget

- Genom att gå långpromenader i naturen. Att vara tillsammans med barnbarnen är också något som ger mycket kraft.

- Vi bor i skogen, ute i skärgården, 35 meter från havet. Där finns ett rikt fågel- och djurliv. Där samlar jag kraft. Det är så rofyllt.

Ingrid Westerberg, Sjulnäs

Henrik Theorin med sonen Dilan, Piteå

- Genom att vara med familj och vänner.

- Jag sover mycket.

På Hedens kyrkogård i Böle kommer arbetet med en minneslund och en askgravlund att påbörjas i liten skala under sommaren. Skog kommer att röjas där lundarna ska anläggas. En minneslund är en gemensam grav där gravsättningen av askan sker anonymt. Anhöriga får inte får inte vara med när askan strös ut eller grävs ner. Platsen för askan markeras inte. En gemensam plats för blommor och ljus finns dock oftast vid en minneslund. En askgravlund liknar minneslund, men med den skillnaden att anhöriga har rätt att närvara vid nedgrävning av askan. Namn på gravsatta uppförs också på en särskild tavla.

Enkät: Linda Jele

Nytt på Hedens kyrkogård

Gloria Nr 2 2014

11

Facit Nr 1, 2014

Ta chansen och vinn:

1:a pris Vacker ängel i glas 2:a och 3:e pris Fairtrade-produkter Vinnarna presenteras i nästa nummer av Gloria samt på vår hemsida. Korsordstävlingen är till för alla förutom församlingens anställda och förtroendevalda.

Rätt svar

Skriv ner det du får fram i de gula rutorna. Ditt svar vill vi ha senast 14 september. Maila: [email protected] eller skicka till Piteå församling, Nygatan 23, 941 31, Piteå Märk kuvertet med ”Korsord”

Vi vann!

Café Nyfiket Sommar Välkommen till Café Nyfiket som håller sommaröppet vid Kyrkstadsmuseet i Öjebyn (nedanför Öjeby kyrka, på Sockengränd). Tre tillfällen med fika, samvaro och ute- aktiviteter på följande datum: 22/7, 29/7 och 5/8. Öppettider: kl. 18-21. Inställt vid regn.

Till sist...

0

Vi vill härmed gratulera vinnarna i korsordstävlingen i Glorias vårnummer: 1:a pris Gudrun Sidenmark 2:a pris Maud Bergvall 3:e pris Berit Sandberg

...vill vi dela ut en Gloria till alla föräldrar som agerar nattledare på sommarens konfirmandläger. Ni gör ett viktigt jobb!

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF