Het bittere kruid

January 14, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Oudheid, Oude Egypte
Share Embed Donate


Short Description

Download Het bittere kruid...

Description

HET BITTERE KRUID Sandesh Kasie

MARCH 13, 2017

Hoofdpersonen -

Marga Minco, meisje in de puberteit die in de tweede wereld oorlog terecht komt. Ze is Joods en wilt Joods blijven ongeacht de oorlog. Vader en moeder, de ouders van Marga hebben een verwarmend karakter. Ze willen ook graag joods blijven maar dit lukt hun niet. Bettie en Hams, dit is de zus en de zwager van Marga. Ze kunnen goed met Marga omgaan. Dave en Lotto, de broer en schoonzus van Marga. Ze kunnen ook goed opschieten met Marga.

Samenvatting Na een evacuatie komt de familie van Marga in Breda. Iedereen in de familie is Joods. Je kan aan de sfeer merken dat het een oorlogssituatie is. De familie vindt het nog niet nodig om onder te duiken. In deze tijd zijn er al Duitsers in Nederland. Een paar dagen daarna komt de vader met Jodensterren aan. Iedereen in de familie moet die op de kleren hebben. Iedereen doet dat zonder enige weerstand. Vanaf dat punt wordt de situatie steeds slechter. De mannen in de familie moeten zich laten onderzoeken omdat er een selectie voor de werkkampen worden gemaakt. Dave drinkt een flesje waardoor ij ziek word en afgewezen, vader word ook afgewezen. Na het afwijzen beginnen soldaten joden aan te houden. Bettie (Marga’s zus) word aangehouden en meegenomen. Marga’s ouders krijgen te horen dat ze gedwongen naar een Amsterdam moeten verhuizen, maar Marga en Dave zijn ziek. Marga Dave en Lotte mogen blijven. Marga besluit naar haar ouder te gaan in Amsterdam. Ze gaat met de trein naar Amsterdam en ziet dat de oorlog echt aan de gang is. Eenmaal bij haar ouders aangekomen moeten ze onderduiken om niet gearresteerd te worden door soldaten. Nadat die patrouille is geweest gaat de moeder van Marga naar de slager en zegt dat de soldaten deze kant opkomen. In de avond staan soldaten voor de deur. De ouders hebben hadden die ochtend een hol in de tuin gevonden. Ze proberen hierin te verstoppen maar dit gaat niet. De soldaten breken de deur in. Marga’s vader vraagt aan Marga of ze de jassen wil halen. Ze ziet haar kans en ontsnapt. Ze gaat terug naar Lotte en Dave. Een dag zag een soldaat dat het joden waren en iedereen moest vertrekken naar Utrecht. Lotte en Dave worden op het station opgepakt. Marga is de enige die naar Utrecht gaat. Ze kan voorlopig in de boerderij slapen. Ze krijgt een andere naam en een andere familie. Hierdoor kan ze haar leven voortzetten. Na de oorlog ziet ze haar familie niet meer terug.

Motieven -

Familie, de familie van Marga worden gescheiden. De ouders van Marga willen het beste voor hun kinderen. Symboliek, het bittere kruid is voedsel dat word gegeten ter nagedachtenis van joden die slaven waren in Egypte. Noodlot, de familie reageert heel rustig op de situatie maar ze gaan toch dood. Het noodlot treft hun toch.

Titelverklaring Het bittere kruid symboliseert een tijd waar veel nare dingen zijn gebeurd. En ook symboliseert het bittere kruid het voedsel ter nagedachtenis van Joden die slaven waren in Egypte. Het bittere kruid is kruid dat joodse mensen eten samen met ongezuurd brood.

Stijl Het boek is geschreven zonder enige moeilijke woorden. Het boek gaat heel vlot door alles en gaat niet in op details.

Tijd Tijdens de tweede wereld oorlog en net na de bevrijding. De tijdsduur van heel het verhaal is ongeveer 5 jaar. Het verhaal wordt op chronologische volgorde verteld met een paar kleine flashbacks.

Plaats Breda, Amsterdam, Amersfoort, Utrecht Nieuw-Vennep, Heemstede en Zeist.

Thematiek Oorlog en religie, het laat zien dat door religie je moet vluchten voor de oorlog.

Taalgebruik Makkelijk taalgebruik met soms oude woorden. Het is meer gevoelens en emoties en weinig gedetailleerde beschrijvingen van eenpersoon of een object.

Vertelsituatie Alles wordt verteld door de ogen van Marga, dus het gaat hier om de Ik-situatie. Je kent de gedachtenissen van Marga dus het is een personale verteller.

Auteur Marga Minco is een schrijfster die ontslagen werd om haar joodse achtergrond. Ze kreeg een lichte vorm van tuberculose en ging in Amsterdam wonen in een joden buurt. Haar familie werd gedood. Dit is precies het verhaal van het bittere kruid. Ze schrijft dus over de realiteit en over de oorlog wat ze heeft meegemaakt. Haar boeken lijken net een geheel verhaal te vertellen als je naar de titels kijkt. De val, de glazen brug, een leeg huis.

Mening Ik vond dit het leukste boek tot nu toe. Dit boek laat zien hoe erg het was om te leven als joodse in de tweede wereld oorlog. Je hebt echt medelijden met Marga en je ziet ook hoe zij hier over denkt. Het boek was ook vrij spannend want je weet nooit wanneer soldaten voor de deur staan. Ik zou dit boek dus wel aanraden.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF