Hoofdstuk 4 - Plantengroep_V5

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Wetenschap, Biologie, Plantkunde, Plants
Share Embed Donate


Short Description

Download Hoofdstuk 4 - Plantengroep_V5...

Description

Opdrachten Plantengroep In de Stadswaard groeien wel 100 verschillende soorten planten, struiken en bomen. Sommige ruiken lekker, sommigen prikken en andere smaken heel lekker. Op de honing komen vlinders en bijen af en planteneters doen zich te goed aan de sappige blaadjes. Maak met de camera uit de krat foto’s van jullie werkzaamheden en ontdekkingen. De foto’s kunnen jullie gebruiken voor de presentatie op school! Bijzonder! Bedenk dat er in de Stadswaard nooit wordt gemaaid! Koeien, paarden en andere planteneters houden de plantengroei in toom. Even drie begrippen Oever (waterkant), oeverwal en weiland.

Oeverwal Weiland

Oever/waterkant

Langs de lijn Loop eerst eens langs de lijn (als hij er al ligt tenminste) en bekijk eens welke planten er groeien. Staan ze in groepjes of alleen, is er aan gegeten, leven er beestjes op en zien jullie verschil in planten groei op de oever, de oeverwal en het weiland? Veel planten in groepjes?

Ja

nee

Is er aan veel planten gegeten?

Ja

nee

Leven er beestjes op de planten? (zien jullie iets bijzonders, roep de dierengroep!)

Ja

nee

Verschil plantengroei oever, oeverwal, weiland?

Ja

nee

01

Zaden Loop nog eens langs de lijn en kijk of jullie zaden kunnen vinden. Verzamel ze in een bakje. Met name aan het einde van de zomer en in de herfst tref je ze aan. Op school kun je in een bakje aarde de zaden platen en kijken of er iets opkomt. Het Stadswaard Herbarium In jullie krat zit een map met het Stadswaard Herbarium. Een herbarium is een verzameling gedroogde planten (herba = plant). Zo is er in Leiden het Nationale Herbarium met alle planten die in ons land groeien. In het Stadswaard Herbarium zitten bijna alle planten die jullie tegen kunnen komen. Let op! Als de plant heel groot is, hebben we een stukje gedroogd: een bloem en een blad.

De Waal Strook van 10 meter 5m links en 5m rechts van het touw

Op zoek naar planten Zoek in een strook van 10 meter (zie plaatje) naar plantensoorten (inclusief struiken en bomen). Jullie mogen ze plukken. Probeer de namen van de planten te vinden met hulp van het Stadswaard Herbarium. Kruis op het aankruisblad de planten aan die jullie hebben gevonden. Maak ook foto’s van de planten!

Het touw

Weiland

02

Aankruisblad De planten waarvan jullie de naam hebben gevonden kunnen jullie aankruisen op dit blad. Bijzonderheden Bij andere bijzonderheden kunnen jullie letten op: vraatsporen, gekke zaden, bouw van de bloemen, beestjes die op de plant leven, opvallende aantallen: een paar of juist héél veel, opvallend groot of klein, etc.

Aankruisblad planten Naam plant, struik of boom

Onze gevonden plant...

Waar hebben jullie de plant gevonden? Oever

Oeverwal

Weiland

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 7 03

Ruikt lekker

Prikt

Andere bijzonderheid nl:

Naam plant, struik of boom

Onze gevonden plant...

Waar hebben jullie de plant gevonden? Oever

Oeverwal

Weiland

Ruikt lekker

Prikt

Andere bijzonderheid nl:

28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Schoolherbarium Pluk 10 mooie planten (niet te groot!), stop ze in een plastic tas en neem ze mee naar school. Doe ze daar tussen de pagina’s van een oud telefoonboek of Gouden Gids. Laat ze een flinke week drogen en plak ze op vellen papier. Namen erbij en het …........…….....….* herbarium is geboren. (*Vul op de stippellijn de naam van jullie school in.) Afsluiting De plantenrijkdom van de Stadswaard is door jullie in kaart gebracht. Prima gedaan! Neem de geplukte planten mee en alles wat jullie hebben opgeschreven.

04

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF