Hulya Uslu Asma Barlas - E

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Arts & Humanities, Godsdienstwetenschap, Islam
Share Embed Donate


Short Description

Download Hulya Uslu Asma Barlas - E...

Description

Hulya Uslu Hulya Uslu kwam 9 jaar geleden uit Turkije. Ze heeft vakken gehaald bij de Propedeuse Toegepaste Psychologie en ze heeft voor Systeembeheerder gestudeerd. Ze zit op dit moment in het laatste jaar van de Leraren opleiding Geschiedenis op de Hogeschool Utrecht. Ze heeft bij Vitae gewerkt en een onderzoek naar diversiteit gedaan. Hulya Uslu is de initiatiefneemster en organisator van het symposium. In haar privé leven is ze actief bezig met het strijden voor de rechten van de vrouwen. Zij is lid van het Multi EtnischVrouwennetwerk.

Asma Barlas Asma Barlas is momenteel hoogleraar politicologie aan het Ithaca College te New York. Zij was hoofd van het Department of Politics en oprichtster van het Center for the Study of Culture, Race, and Ethnicity. In Pakistan behaalde zij een bachelors degree in Engelse literatuur en filosofie en een masters degree in journalistiek. Aan de Universiteit van Denver promoveerde zij in International Studies. Barlas is geboren in Pakistan, waar zij een van de eerste vrouwen was die tot de diplomatieke dienst werd toegelaten. Haar carrière werd echter afgebroken toen generaal Zia ul Haq haar ontsloeg vanwege haar kritiek op zijn militaire regime. Daarop ging ze bij oppositiekrant The Muslim werken als assistent redacteur, tot zij in 1983 werd gedwongen het land te verlaten. In de VS vroeg ze politiek asiel aan, waar zij diverse beurzen en aanstellingen ontving, o.a. van het Department of Public Information van de Verenigde Naties, de American Association of University Women en het American Insittute of Pakistan Studies. Asma Barlas ontwikkelde in haar boek "Believing Women" in Islam: Unreading Patriarchal Interpretations of the Qur'an (2002) een feministische theologie op basis van een feministische herinterpretatie van de Koran. Dit boek is het resultaat van haar onderzoek naar traditionele manieren van kennisoverdracht binnen de islam, waarbij ze zich met name richtte op patriarchale exegese van de Koran. Zij publiceerde hierover ook bijdragen in overzichtswerken en artikelen in het Journal of Qur'anic Studies en de Macalester International. Zij nam bovendien deel aan internationale conferenties en bijeenkomsten in Duitsland, Groot-Brittanië, Pakistan, India en Indonesië.

Ceylan Pektas-Weber Ceylan Pektas-Weber wordt geboren en groeit op in een katholiek gezin. Op 21 jarige leeftijd ontdekt zij dat ze daar niet meer vindt wat zij zoekt en begint een zoektocht langs andere levensbeschouwingen. Vijf jaar later maakt zij bewust kennis met de islam en na een half jaar (1989) spreekt zij haar islamitische geloofsovertuiging uit. Ze was voorzitter van de Stichting Nederlandse moslimvrouwen AL NISA en was beleidsmedewerker bij Ihsan, islamitisch instituut voor maatschappelijke ontwikkeling. Ze heeft een boek geschreven over de emancipatie van de moslimvrouwen: "Moslima's. Emancipatie achter de dijken".

Nahed Selim Nahed Selim is een tolk-vertaler, columnist, publicist en schrijfster. Zij studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Caïro en verhuisde in 1979 naar Nederland, waar ze aan de filmacademie studeerde. Ze werkt als tolkvertaler Arabisch en schrijft regelmatig columns voor NRC Handelsblad en Opzij. De in Zwijgen is verraad gebundelde columns handelen over vrouwonvriendelijke praktijken die in naam van de islam worden gepleegd. Selim noemt zichzelf moslimfeministe en zet zich af tegen vrouwen die hoofddoekjes dragen. Orthodox noemt ze die. Nahed Selim kreeg de Harriët Freezerring 2006. Het feministische maandblad Opzij reikt sinds 1978 jaarlijks de Harriët Freezerring uit. Deze prijs is bestemd voor een vrouw wier werk belangrijk is voor de emancipatie. Ze is een van de spreeksters van het panel. Koran interpretatie vanuit vrouwelijke perspectief vindt ze goed, maar niet genoeg. In het panel gaat ze haar kritische stem laten horen en haar nieuwe koers bekendmaken. Publicaties: Brieven uit Egypte, 2000, roman De vrouwen van de profeet: hoe vrouw (on)vriendelijk is de koran?, 2003, non-fictie De vrouwen van de profeet: wat heeft de koran over de vrouw te vertellen? , 2004, non-fictie Zwijgen is verraad: openhartige verhalen over vrouwen en islam, 2005, columns Scheurkalender van de Islam 2007: Een kritische beschrijving van geloof en gedrag in de islam, 2006, Scheurkalender, Allah houdt niet van vrouwen De Vrouwenmoskee, nog niet verschenen,

Ahmed Marcouch Ahmed Marcouch is een Nederlandse politicus van Marokkaanse afkomst. Hij is stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart en lid van de Partij van de Arbeid. Ahmed Marcouch werd geboren in Marokko. Zijn vader was begin jaren zeventig naar Europa vertrokken en werkte als gastarbeider in Amsterdam. Marcouch ging naar het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de MTS. Vervolgens werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, de laatste vijf als brigadier. Hij was leraar maatschappijleer aan het ROC en werkte bij de Gemeente Amsterdam als procesmanager jeugdbeleid. Hij kreeg bekendheid als woordvoerder en bestuurslid van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken (UMMAO). In april 2006 trad Marcouch aan als stadsdeelvoorzitter in stadsdeel Slotervaart. Hij was daarmee de eerste Marokkaanse en islamitische stadsdeelvoorzitter van Nederland. Zijn portefeuille bevat, veiligheid; welzijn & onderwijs; algemene zaken; communicatie & participatie en personeel & organisatie.

Senay Özdemir Senay Özdemir (37) is hoofdredacteur en oprichter van de eerste glossy voor de mediterrane vrouw: SEN. Daarnaast is ze de bedenker van de campagne: 'Nederland wordt weer leuk'. Özdemir is geboren in Turkije en opgegroeid in Nederland. Ze werd in 1993 omroepster bij de TROS en was daarmee de eerste Turkse presentatrice op de West-Europese televisie. Ze is voor de tweede keer getrouwd en heeft een zoon van acht. Tegenwoordig is SEN een e-glossy: uitsluitend te vinden op internet en bereikt daar een grote groep jonge vooral Turkse en Marokkaanse vrouwen in Nederland. Vrouwen en meiden die bezig zijn met hun loopbaan en eventueel moederschap. SEN (Turks voor 'jij') behandelt onderwerpen als mode en lifestyle maar ook veel actuele en controversiële onderwerpen. Dat varieert van samenwonen en echtscheiding tot vrouwenbesnijdenis. Daarmee is de e-glossy enig in zijn soort. De lezer (s)essen kunnen er ook terecht voor hulp en advies. Daar wordt erg veel gebruik van gemaakt. De Volkskrant riep SEN eind 2004 uit tot meest veelbelovende vrouwenblad en Het Parool noemde Senay een van de vrouwelijke toppers van 2004. Senay mengt zich regelmatig in het publieke debat en organiseert ook veel debatten voor en met vrouwen

Mohammed Cheppih Mohammed Cheppih(30) is een Nederlandse islamdeskundige van Marokkaanse afkomst. Cheppih was in 2003 kandidaat voor het Nederlandse voorzitterschap van de AEL. Cheppih mengt zich regelmatig in het publieke debat.

Het Alomtonenkoor Het Alomtonenkoor is een multicultureel vrouwenkoor. Liedjes zingen uit alle landen met vrouwen uit alle windstreken van de wereld. De liederen en de vrouwen komen onder meer uit Sri Lanka, Mongolië, Hongarije, Bosnië, Iran, Indonesië, Georgië, Japan, Zwitserland, België en Nederland. Het koor wordt begeleid door een gitarist.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF