juni - Curiosityworld

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Oudheid, Oude Egypte
Share Embed Donate


Short Description

Download juni - Curiosityworld...

Description

Nieuwsbrief Curiosity Inhoud  Uitgelicht: CiST  Sterrenkijken  Op de agenda  Uitgelicht… Nijmegen  NASA TV  Hemelkalender juni  Rubriek Curiosityuitjes Kunst en Archeologie in museum het Valkhof Nijmegen

Beste lezers, Wat is de maand omgevlogen! Met veel plezier gewerkt bij diverse scholen als Naschoolse Activiteiten. De sterrenkijkavond die helaas op het laatste moment moest worden afgeblazen vanwege oprukkende bewolking uit het Westen, de presentatiedag van Cist, etc. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een nieuwe website daar de huidige website niet ‘responsive’ is. (niet goed zichtbaar voor smartphones en tablets). Het

Uitgelicht… CiST

het aanbod aan familie- en kinderlezingen en kinderworkshops wordt medio 2015/2016 flink uitgebreid. Nieuwe thema’s als Vulkanen (vanaf groep 5), Sterren (vanaf groep 1 t/m3), Dino’s (vanaf groep 1 t/m 3), Dinosaurussen (vanaf groep 5), Ruimtevaart, Mammoeten en nog veel meer worden de komende maanden gelanceerd. De nieuwe thema’s zijn weloverwogen gekozen en niet zomaar uit de lucht komen vallen!

18 mei: Naschoolse Activiteit Chaam (Stenen polijsten)

Veel leesplezier

Cultuureducatie Op 28 mei jongstleden vond in het Jan van Besouwhuis in Goirle, de jaarlijkse presentatiedag van CiST (Cultuur in School) plaats waar Curiosityworld en uit Veel leesplezier naam van theater Van Niks & Van Alles aanwezig waren. Op deze dag werd het cultuuraanbod uit Tilburg en omgeving voor het schooljaar 2015-2016 door educatieve aanbieders gepresenteerd. Na afloop werd de brochure uitgedeeld. Curiosityworld werkt samen met het theater Van Niks & Van Alles. We hopen van harte dat wij met ons ‘Klokhuisformule’ (theater en wetenSchap)op veel belangstelling mogen rekenen.

28 mei: Cultuureducatie CiST (Goirle)

Sterrenkijken in de polder/duinen Kijk je wel eens naar de sterrenhemel en vraag je weleens af, waar en welke planeten of sterren(beelden) te zien zijn? Dit is je kans en laat je rechtstreeks onder de sterrenhemel informeren naar de boeiende wereld van sterren en planeten. Verzamelpunt Hoeksche Waard: Oudeland van Strijen op de Pparkeerplaats nabij vogelobservatiepost. Verzamelpunt Loonse en Drunense Duinen (Udenhout). Bij P-parkeerplaats. Sterrenkijken in de polder/duinen

Meld je tijdig aan want vol = vol ivm beperkte parkeergelegenheid. (Hoeksche Waard)

Kosten € 5 p.p excl. koffie/ thee/siroop/iets lekkers (€0,50) Trek warme kleding aan, want van het stilstaan krijg je het snel koud. Vergeet je handschoenen niet. Zaklampje gewenst, het liefst met rood cellofaan. Heb je dit niet, dan heb ik nog wat op voorraad. Kijk uit op de Hoekse weg (Hoeksche Waard), de auto’s rijden daar hard, dus geef op tijd richting aan om af te slaan naar de parkeerplek.

Sterrenkijkavond zaterdag 3 oktober in Oisterwijk ivm Weekend van de Wetenschap.

Op de agenda… 

Vanaf half maart – juli is Curiosityworld actief bij Brede Scholen en Naschoolse Activiteiten in Goirle, Dongen, Rijen, Chaam en Rotterdam De komende maanden zullen vele kinderen mee reis gaan langs allerlei thema’s over het Zonnestelsel, het Heelal, de Maan, de Zon, Vulkanen & Mineralen & Gesteenten, Fossielen en Egyptische hiërogliefen.Woensdag 3 juni (14:00 – 16:00 uur): Kinderlezing + Kinderworkshop over De Reis door het Zonnestelsel (vanaf 7,5 jaar) Jeugdtheater Van Niks & Van Alles (Oisterwijk) Pastoor van Beugenstraat 10-12 Kosten: €12 inclusief drinken en iets lekkers. Wanneer ouder(s)/begeleider(s) het fijn vinden om gezellig te blijven! U bent van harte welkom (entreekosten: €6)

Alvast op de agenda… 

Dinsdag 21 juli : Zomerschool Udenhout, thema ‘Arround the world’ Kinderlezing + workshop: Vulkanen, Stenen, Mineralen, Kristalvormen en heel veel lava.

2015 ● juni, editie 28 ● Sandra van Dam ● (06) 13908636Maandag 3 augustus: Spetterende opening vakantieschool Bloemhof (Rotterdam) met Jeugdtheater Van Niks & Van Alles Inclusief in die week kinderlezingen + workshops over De Maan en de Sterren.Dinsdag 21 augustus : Zomerschool Udenhout, thema ‘Arround the world’ Kinderlezing + workshop: Arround the Solar System. (Zonnestelsel)Woensdag 23 september (14:00 – 16:00 uur): NIEUW Kinderlezing + Kinderworkshop over Vulkanen Lokatie: Jeugdtheater Van Niks & Van Alles (Oisterwijk) Pastoor van Beugenstraat 10-12 Kosten: €12 inclusief drinken en iets lekkers. Wanneer ouder(s)/begeleider(s) het fijn vinden om gezellig te blijven! U bent van harte wellkom (entreekosten: €6)Zaterdag 3 oktober en zondag 4 oktober: Weekend van de Wetenschap 3 oktober: Familielezing ‘Reis langs de sterren’ met aansluitend een sterrenkijkavond. Bij bewolkte hemel volgt een familieworkshop. 4 oktober: theatervoorstelling, lezing + kinderworkshop over de ‘Reis langs de sterren’. (4 t/m 7 jaar/ouder(s)/begeleider(s). Jeugdheater Van Niks & Van Alles (Oisterwijk)De Kinderboekenweek 2015 (7 – 17 oktober) staat geheel in het teken van ‘Natuur, Wetenschap en Techniek’. Komt dat even mooi uit! Samen met Janine Vriens van Jeugdtheater Van Niks & Van Alles hebben we een prachtige combinatie gevonden om informatie over Natuur, Wetenschap en Techniek speels én inhoudelijk bij de kinderen over te brengen op scholen en bibliotheken. 7 oktober: Opening Kinderboekenweek, Bibliotheek Oss, thema Het Heelal 10 oktober: Kennisbende Kinderboekenweek, Bibliotheek Veghel, thema Het Heelal. 14 oktober: Kinderboekenweek, Bibliotheek Uden, thema Het Heelal 12 oktober: Voorstelling met Van Niks & Van Alles + kinderdoe-lezing van Curiosityworld gezamenlijk van 9.30 uur tot 10.30 uur Aantal verzoeken bibliotheken/scholen momenteel in optie…Zondag 18 oktober, NIEUW Familieworkshop over Hiërofliefen Hiërogliefen is een oud schrift dat Egyptenaren duizenden jaren geleden gebruikten en later door niemand meer kon worden gelezen. Hiërogliefen lijken op een geheimschrift, bestaande uit allerlei tekens en tekeningen. Het is een soort alfabet. In deze familieworkshop gaan we proberen het 'geheimschrift' uit het Oude Egypte te kunnen lezen. We gaan (jong en oud) zelf ook in hiërogliefen schrijven op een echt stuk papyrus uit Egypte en maken het geheel af met mooie Egyptische stempels. Lokatie: Theater Van Niks & Van Alles (Oisterwijk)

Uitgelicht … uitstapje naar Nijmegen Wat doe je met een NS actieticket die nog 2 dagen geldig is? Dan pak je trein en plan je een mooie route. Zaterdag 23 mei zijn we een dagje naar de oudste stad van Nederland gegaan. Nijmegen heeft een leuke oude binnenstad met veel diverse originele winkeltjes die natuurlijk in de oudste straat van Nederland te vinden zijn. We hebben niet alleen gewinkeld maar ook 2 hele leuke musea bezocht: het Natuurmuseum Nijmegen en museum Het Valkhof. Het Natuurmuseum Nijmegen laat momenteel, naast de vaste collectie, een mooie tentoonstelling zien over de steenfabrieken in Nederland. Meer dan 300 fabrieken heeft Nederland vroeger gekend waar slechts 22 van over zijn gebleven. Na het Natuurmuseum zijn we nog even langs museum het Valkhof gegaan. Een groot licht museum met heel veel aandacht voor Romeinse geschiedenis. Nijmegen en de Romeinen…. hoe zat dat ook alweer. We komen zeker terug naar Nijmegen want er valt daar nog veel meer te ontdekken!

NASA TV Onderzoekers hebben in China een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. De dino behoort tot de Titanosauria: een groep waarin we de grootste levende organismen die ooit op aarde rondliepen, aantreffen. De nieuwe dino was zeker niet de grootste in deze groep, maar met langstellenden om kennis te maken met de Heb je ook wel eens gekeken naar de live uitzendingen van NASA-TV? NASA-TV brengt 24 uur per dag een rechtstreeks verslag en beelden van ruimtevaartmissies uit. Natuurlijk alles in het Engels maar eerlijk is eerlijk alleen al naar de beelden te kijken is al geweldig om te zien. Om NASA TV live te kijken, klik op deze link: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Curiosityworld is actueel op Facebook. Bezoek ons facebookpagina en like ons: www.facebook.com/sevandam. Dank je wel!

Wat is er te zien aan de sterrenhemel

Sandra van Dam

Juni

Udenhout Telefoon(06) 13908636 E-mail [email protected] Website www.curiosityworld.nl Volg ons op: Facebook facebook.com/sevandam

1. Saturnus Vanavond is een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus. Om Saturnus te zien, direct rechtsonder de bijna volverlichte maan, heb je wellicht een verrekijker nodig. Rond 23.30 uur staan de twee hemellichamen aan de zuidzuidoostelijke hemel. Later in de nacht neemt de onderlinge afstand langzaam toe.

Saturnus

6. Venus Venus bereikt zijn grootste schijnare afstand ten oosten van de zon. De heldere planeet is daardoor een zeer opvallende verschijning aan de westnoordwestelijke avondhemel; hij gaat pas na middernacht onder.

20. Planeten Aan de avondhemel is

nieuwsbrief, stuur een

een fraaie samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeten Venus (rechtsboven de maan) en Jupiter (boven de maan). Bekijk de groepering tussen 23.00 en 23.30 uur, vrij laag boven de westelijke horizon.

e-mail naar

21. Zomer! Vandaag begint de

[email protected]

sterrenkundige zomer (18.38 uur): de zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 21 op 22 juni is de kortste nacht van het jaar.

Meld je aan voor de

Afmelden? Ook via de mail graag.

21 juni Zonnewende Stonehenge

NIEUW!

Curiosityuitjes

‘Curiosityuitjes’ Steentjes zoeken langs de Waal

“Hoi, woensdagmorgen ben ik weer naar de Waal geweest. Het water is ver genoeg gezakt om bij het strandje te komen (wel slik lopen zeg maar en vooral niet uitglijden! ) Voor het mooie staat het water aan het strandje nog net ff iets te hoog. We hadden een klein strookje om te zoeken en veelal graaiden we in het water. We hebben veel mooie en bijzondere stenen gevonden. Ik denk veel Jaspis en een stukje bergkristal te hebben gevonden maar zeker weten doe ik het niet.”

NANCY (Den Bosch)

Actuele info via Facebook (sevandam). Volgende nieuwsbrief verschijnt in juli.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF