Koriander

January 15, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Oudheid, Oude Egypte
Share Embed Donate


Short Description

Download Koriander...

Description

Koriander

Koriander

Korianderzaad

Officiële naam: Coriandrum sativum Koriander is een van de vele leden van de schermbloemfamilie en is daarmee familie van de peterselie. Dat is goed te zien aan het blad en de bloemen. De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het MiddenOosten en het Middellandse Zeegebied. Van daaruit is het verspreid naar India en Zuidoost Azië, waar het veel gebruikt wordt. Geschiedenis: Koriander is teruggevonden in oude graven van de Egyptenaren, waaruit men kan concluderen dat het kruid ook toen al in Egypte bekend was. Oude Grieken en Romeinen gebruikten het en de Romeinen namen het kruid ten slotte mee naar Midden-Europa. Standplaats en verzorging: Koriander is een eenjarige plant die van vrij veel warmte houdt. In warme zomers vormt de plant zaad en kan zich uitzaaien. Koriander kan ook in een pot worden gekweekt. Zorg dat de grond niet uitdroogt. Koriander kan goed in de buurt van bieten, knolvenkel, koolsoorten en komkommer worden gekweekt. De planten versterken elkaar. Oogsten: Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt voor culinaire doeleinden. Vers korianderblad kan goed worden ingevroren. Wanneer het wordt ontdooid, kan het enigszins donker kleuren, maar het behoudt wel zijn smaak. Door het te drogen verliest het blad veel van zijn aroma. Gedroogde koriander bewaart u het beste in een goed afgesloten pot op een donkere droge koele plaats. Bewaar de zaden nadat ze gedroogd zijn in een gesloten pot en maal ze pas in een vijzel vlak voor gebruik. Zo behouden ze het best hun smaak.

Gebruik in de keuken: De smaak van het blad en van de zaden van koriander zijn heel erg verschillend. De zaden zijn enigszins zoetig, en zijn een onderdeel van speculaaskruiden. Ook worden de hele zaden gebruikt als onderdeel van inmaakkruiden. Gemalen korianderzaad (in de supermarkt verkrijgbaar bij de Indische kruiden als Ketoembar) wordt gebruikt als onderdeel van kerriepoeders en in gerechten uit het Midden-Oosten, Zuidoost Azië en Noord-Afrika. Het blad wordt door sommigen omschreven als enigszins naar peterselie smakend, maar met citrus erbij. Anderen vinden het uitgesproken onsmakelijk. Wie ooit in Thailand op vakantie is geweest herkent de smaak ongetwijfeld van de verschillende soorten Thaise soepen waar het blad in wordt gebruikt. Koriander past goed bij de smaken van knoflook, kokos, citroen en gember. Roerbak gerust eens wat koriander mee of verwerk het in een lekkere stoofschotel. Ook salades kun je prima op smaak brengen met dit kruid. Gebruik nooit te veel korianderblad in een gerecht want het aroma is vrij sterk. Medicinaal: In Indonesië wordt ketoembar samen met betelnoot gebruikt als middel tegen hoofdpijn en maagproblemen. In Iran wordt korianderblad traditioneel voorgeschreven tegen angstaanvallen. Ook slapeloosheid wordt bestreden met koriander volgens de traditionele geneesmethoden in Iran. In India vermengt men korianderzaden met komijn om deze vervolgens te koken in water. Het geheel wordt vervolgens afgekoeld en opgedronken. Dit wordt als een vocht afdrijvend medicijn gebruikt. Koriander voorkomt de opbouw van teveel darmgassen en gaat winderigheid tegen. De doorbloeding van de darmslijmhuid wordt gestimuleerd. Korianderblad zou ook maagkrampen tegengaan. Koriander werkt goed voor het geheugen en verlicht ook verkoudheid, griep en stress. Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht. Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Overige toepassingen: Kauwen op korianderzaadjes neutraliseert de onaangename geur van knoflook.

Deze informatie wordt u aangeboden in het kader van de Nationale Tuinweek door de vereniging Groei en Bloei afdeling Emmen en omstreken, een vereniging van tuinliefhebbers bij u in de buurt. De planten zijn beschikbaar gesteld door Intratuin. Meer weten over onze activiteiten? Bezoek onze website: www.emmen.groei.nl.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF