kursguide VFU 2 ht16

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Samhällsvetenskap, Psykologi, Educational Psychology
Share Embed Donate


Short Description

Download kursguide VFU 2 ht16...

Description

Institutionen för Didaktik och pedagogisk profession

Kursguide Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 4-6 och lärare år F-3 7,5 högskolepoäng

L6VU20/L3VU20, ht - 16

1

Välkommen till VFU 2 I denna kursguide finner du det mesta av den information du behöver inför och under kursen. Läs kursguiden noga den innehåller viktig information om vad du som student måste göra inför och under VFU-kursen. Besök också regelbundet kursens GULaktivitet. Denna VFU-kurs genomförs under perioden: 24/10-27/10 samt 7/11-1/12 Kursintroduktion 24/10: 8:15-10:00 L3VU20 BE 015 10:15-12:00 L6VU20 BE 015 Det är viktigt att du är med på introduktionen då det sker genomgång av kursens VFUuppgifter och annat praktiskt som du behöver känna till inför din VFU. De VFU-kurslärare som ska besöka er under VFUn och som har möjlighet kommer att titta in under introduktionen för ett första möte med er. Du måste registrera dig på kursen innan kursstarten för att få gå ut på VFU. För att kunna registrera dig och gå kursen måste du uppfylla förkunskapskraven de innebär att du måste vara godkänd på L3/6VU11 samt på minst 15hp kärnkurser. Under kursen kommer du att ha kontakt med flera personer (LLU, Koordinator/Samordnare, VFU-kurslärare och VFU-kursledare). Du som student har ansvar för att hålla kontakt med framför allt din LLU och din besökande VFU-kurslärare. I god tid inför kursstart ska du kontakta din LLU och tala om när du kommer. Du måste också tidigt i kursen hålla kontakt med din besökande kurslärare för att planera det besök som ska göras. Det kommer att finnas information på GUL om vem som är din LLU och din VFU-kurslärare. Kursadministratör: Eva Lisnell [email protected] Kursledare: Marie Fredriksson [email protected]

Kursbeskrivning Från novis till professionell I LUN:s Riktlinjer för VFU beskrivs hur den verksamhetsförlagda utbildningen knyter samman teori och praktik under utbildningen till lärare och att den dessutom är den enda arena där studenten kan utveckla förmågan till att i praktisk handling agera som lärare. Där beskrivs också hur examensmålen för lärarprogrammen pekar mot en rad olika förmågor och kompetenser som en färdig lärare ska besitta, och att i stort sett samtliga av dessa finns med under VFU:n genom dess integration av teori och praktik. Examensmålen för ditt program hittas i utbildningsplanen.

2

VFU-kurslärares besök är av både summativ och formativ karaktär. Din självvärdering bör vara framåtsyftande och huvudsakligen en formativ värdering där du själv reflekterar över din kompetens utifrån en tänkt progression mot examensmålen. Du förväntas inte uppnå examensmålen förrän efter VFU-kurs 4, och nedan ges därför en beskrivning av hur en generell utveckling mot dessa bör utvecklas under VFU-kurs 2. Denna beskrivning försöker sätta ord på de komplexa förmågor som skall utvecklas under utbildningen. Fokus är på VFU, men samtidigt är progressionen i samklang med de universitetsförlagda delarna av utbildningen. För att tydliggöra detta beskrivs även vilka kurser du läst innan den specifika VFU-kursen. Alla beskrivningar av utvecklingen till att kunna arbeta professionellt som lärare blir dock en viss förenkling. Beroende på dina specifika erfarenheter och kunskaper inom olika områden, såväl som den specifika VFU-skolans förutsättningar, kommer vissa delar av lärarkompetensen att träda fram mer än andra under de olika VFU-kurserna. Men eftersom examensmålen täcker in de förmågor och kompetenser som professionen kräver, så finns en möjlighet att under utbildningens gång synliggöra och lyfta fram helheten i läraryrket, och att säkerställa att denna helhet framträder under de fyra VFU-kurserna.

VFU-kurs 1 har fokus på: skolmiljön, lokal lärarutbildares praktik och att på ett prövande sätt själv agera som lärare.

VFU-kurs 2 har fokus på: att visa en ökad kunskap om lärares praktik och i handling pröva och ompröva en undervisning på vetenskaplig grund. Du har sedan VFU-kurs 1 läst 1) Matematik 1 för lärare, 2) Lärande utveckling och didaktik 2, 3) Engelska 1 för lärare (4-6) 3) Svenska 1 för lärare (F-3)

3

Du börjar kunna formulera och med en bestämd riktning gestalta din kunskap om lärares uppdrag och ansvar, du prövar dig fram och får stöd av din LLU. I VFU-kurs 2 fortsätter du att observera LLU:s praktik och delta i den verksamhet som LLU planerat, men du tar ett allt ökat ansvar för att på egen hand vara aktiv.. Vid flera tillfällen utformar du din egen undervisning. Det gör du utifrån styrdokument, ämneskunnande och didaktiskt kunnande och du reflekterar och är beredd att ompröva din undervisning efter gjorda erfarenheter. Du tar ansvar för minst 4 undervisningstillfällen/vecka (gärna fler när det finns lämpliga tillfällen). Du visar i undervisningen relevanta ämnes-, ämnesdidaktiska och allmändidaktiska kunskaper för de ämnen du läst, däri inkluderat en begynnande metodisk förmåga. Du visar en begynnande förmåga att ta hänsyn till den variation mellan elever som finns med avseende på förutsättningar och förkunskaper och du reflekterar över hur din LLU arbetar med planering och genomförande av undervisning och tränar själv på att planera för undervisning. Du kan i viss mån motivera sina didaktiska val utifrån tidigare studier och erfarenheter. Du observerar och försöker själv medvetet skapa en verksamhet där man aktivt arbetar med värdegrundsfrågor och du reflekterar över hur elevers olika förutsättningar och behov bemöts och hanteras. Du reflekterar till exempel över hur VFU-skolan arbetar med elever som har hamnat i eller riskerar att hamna i läs- och skrivsvårigheter, matematiksvårigheter eller socioemotionella svårigheter. Eventuella konflikter mellan elever uppmärksammas och försök görs att hantera dem, vid behov med stöd av LLU. Under kursen fokuserar du även på hur lärare kommunicerar med elever och hur elever kommunicerar sinsemellan. Du fortsätter utveckla din ledarroll och lär känna sina starka respektive svaga sidor samt visar ett empatiskt förhållningssätt. Du försöker aktivt utveckla din förmåga till kommunikation präglad av ett professionellt förhållningssätt och språk.

VFU-kurs 3 har fokus på: att i handling visa sig förstå lärares praktik, samt kunna reflektera över elevers lärande och utveckling såväl individuellt som i grupp.

VFU-kurs 4 har fokus på: att utifrån en helhetssyn på yrket kunna agera som lärare och att kunna medverka till en utveckling av verksamheten.

Examinationer: 1. I denna VFU-kurs kommer du att få ett examinerande besök av en VFUkurslärare som ser dig undervisa. Besökande lärare kommer från Pedagogen och är insatt i lärarutbildningen. Efter din undervisning följer en dialog där du och VFUkursläraren ges tillfälle att, ur olika didaktiska perspektiv, samtala om din genomförda undervisning. Det är viktigt att du aktivt agerar i samspel med eleverna vid besöket 4

så det finns möjlighet för dig att visa dina kompetenser. Undervisningen kan inte i huvudsak bestå av eget arbete för eleverna, en provsituation är inte heller lämplig. Undervisningen ska ske i helklass/större elevgrupp. Du ska visa din förmåga att starta upp, genomföra och avsluta en lektion samt att behandla ett innehåll i samspel med eleverna där du visar medvetenhet om vad eleverna ska utveckla förståelse för och kunskap om. Inför din undervisning ska du ha formulerat en skriftlig planering. En planering kan se ut på olika sätt, men den ska beskriva lektionens lärandemål för eleverna (vad ska eleverna lära) samt arbetsformer (hur du tänker att lektionen ska genomöras och hur du och eleverna ska arbeta för att jobba mot målen). Du kan också kort beskriva dina motiveringar (varför) till de val av innehåll och arbetsformer du gjort. Planeringen ska ha stöd i styrdokumenten. Diskutera gärna din planering med din LLU (ett dokument som beskriver hur en planering kan se ut finns på GUL under dokument). Inför besöket ska du även ha fyllt i en enkel självvärdering ( blankett finns på GUL, under dokument) där du angett vad du anser är dina starka sidor och ditt största behov av vidare utveckling. Självvärdering och planering lämnar du in i respektive inlämningsmappar på Gul senast kl 12:00 dagen före besöket. 2. Vid ett tillfälle under VFU-kursen kommer du in till pedagogen för ett praxisseminarium. Då får du tillfälle att tillsimmans med andra studenter och en VFUkurslärare utbyta erfarenheter och diskutera frågor och situationer som uppkommit under VFUn. Du får också inblick i hur förhållanden och förutsättningar kan variera mellan olika skolor. Det finns ett dokument på GUL där du ser när, var och för vilken kurslärare du ska ha ditt praxisseminarium. Du meddelar din LLU i god tid att du inte kommer att vara på VFU-platsen vid detta tillfälle. Du förbereder dig inför praxisseminariet genom att senast dagen innan maila läraren för praxisseminariet tre frågeställningar/reflektioner: a) Ledarskap , välj en situation du observerat eller själv varit delaktig i under VFu. Som är ett exempel på en lärares förmåga till ledarskap. Det kan vara exempel på ett gott ledarskap eller något du tycker kunde gjorts annorlunda. Det kan vara i en klassrumsituation eller utanför lektionstid. Vad utmärker gott ledarskap? Hur upplever du din egen förmåga till ledarskap? Vad är svårt? Vad bör man tänka på? b) Planera och genomföra undervisning, välj en situation du observerat eller själv varit delaktig i under VFu som problematiserar att planera och genomföra undervisning. Det kan vara exempel på en väl planerad och väl genomförd undervisning eller något du tycker kunde gjorts annorlunda. Vad har du lärt dig om planering? Vad behöver man tänka på? Vilka aspekter är svåra att ta hänsyn till vid genomförandet? Hur hänger planering och genomförande ihop? c) En valfri fråga/ reflektion som du vill diskutera. 3. skriftlig inlämningsuppgift: Utvecklad VFU-reflektion, I examensmålen finns de kunskaper, förmågor och förhållningssätt beskrivna som du ska utveckla under din utbildning. Du ska under denna kurs kontinuerligt reflektera över och dokumentera din utveckling av din lärarroll. Ett viktigt mål med reflektionen är att du ska få syn på ditt eget agerande och koppla ihop kunskaper från HFU med erfarenheter från VFU för att analysera, tolka och förstå vad som sker när du agerar i verksamheten och identifiera vad du behöver utveckla ytterligare. Du arbetar med uppgiften kontinuerligt under hela VFUn och skriver regelbundet egna privata anteckningar i till exempel en loggbok, blogg 5

eller annan dagbok. Gör kontinuerligt reflektioner och bokför dina tankar. Använd lämpliga delar av lärarutbildningens examensmål och/eller målen för denna kurs som hjälp till vad du kan reflektera över. När kursen är slut sammanställer du delar av dina anteckningar till ett dokument som du lämnar in. Detta dokument ska innehålla: A Tillbakablick, förväntningar och några utvalda situationer från din VFU. Börja med dina erfarenheter från VFU 1, dina förväntningar och hur det känns inför denna VFU. Välj sedan några av dina viktigaste reflektioner angående aspekterna nedan. Tänk på att både lyfta fram situationer som du känner dig trygg och bekväm med samt situationer du upplever svåra och där du behöver med träning, identifiera dina behov av ytterligare kunskap. Då får du med både dina starka sidor och vad du behöver utveckla mer. Aspekter som du ska kommentera är • Din förmåga att planera och organisera undervisning, • Dina ämnes- och didaktiska kompetenser • Din förmåga att kommunicera med elever i olika situationer • Din ledarskapsroll (att leda arbetet, sätta gränser, fatta beslut, stötta och handleda) • hur HFU-kurser du läst har hjälpt till att utveckal din kompetens, Därutöver lyfter du vilka aspekter du själv vill. B: Tillför tankar från den respons du fått. Både från din LLu och från VFUkurslärarens besök Hur stämmer den respons du fått med hur du själv uppfattar din lärarroll? Vilka utvecklingsområden har du fått syn på och fått hjälp att utveckla? Har du kommit att tänka på något ytterligare som ni borde diskuterat? Vad ska du tänka speciellt på till nästa VFUkurs? C: Tillför tankar från praxis-seminariet. På seminariet ges ytterligare möjligheter att få diskutera dina erfarenheter. Skriv även om dina reflektioner från seminariet. Hur överensstämde dina kursares erfarenheter med dina? Vad hade ni för gemensamma funderingar och upplevelser och var det något du kände dig ensam om att ha reflekterat över.

Allt sammantaget får vara max 4 A4-sidor(12 pkt) och formen är fri. Dokumentet ska vara inlämnat i avsedd inlämningsmapp i GUL senast klockan 20:00 söndag 4 decemberi. 4. Närvaro. Det är 100% närvaro på VFU. Din LLU ska rapportera in din närvaro efter avslutad kurs till din besökande lärare. LUNs blankett ska användas. Du hittar länk till den på GUL-sidan. Du får inte vikariera under din VFU och du ska ha handledning av en behörig lärare. Sammanfattning av kursens examinerande moment: 1. Av VFU-kurslärare genomfört besök med efterföljande samtal och inlämnad lektionsplanering och självvärdering. 2. Aktiv medverkan på praxisseminariet. 3. Enligt instruktioner genomförd och inlämnad Skriftlig uppgift; Självreflektion. (se beskrivning av uppgiften längre fram i kursguiden) 4. Godkänd närvaro på VFU:n. 6

Bedömning och betyg i kursen. I kursen ges betyg utifrån en tregradig skala; U, G eller VG. Det är din besökande VFU-kurslärare som examinerar dig och det är i huvudsak vid det genomförda besöket med efterföljande samtal du som student ges möjlighet att visa dina kvaliteter. Dessa kvaliteter kan därutöver utvecklas och synliggöras i den skriftliga självreflektionen, vid praxisseminariet samt stödjas av underlag från LLU.

Kursens mål:

Efter avslutad kurs ska studenten

Kursens mål: Efter avslutad kurs ska studenten • med stöd av sin lokala lärarutbildare, utifrån styrdokumenten planera och på egen hand genomföra undervisning utifrån didaktiska, ämnesdidaktiska ( inklusive metodiska) överväganden, så att eleverna ges möjlighet att lära och vara delaktiga med viss hänsyn tagen till elevgruppens förutsättningar • inom ett avgränsat område kunna beskriva och bedöma elevers lärande. • Kunna kommunicera och bemöta elever på lämpligt sätt i undervisningssituationer och andra situationer på VFU-skolan samt på ett tydligt sätt kunna leda egen pedagogisk verksamhet. • utifrån såväl tidigare genomförda högskoleförlagda kurser som egna erfarenheter från VFU kunna reflektera över sitt eget agerande i lärarpraktiken och identifiera både starka sidor och behov av ytterligare kunskap.

Betygskriterier: För betyget Godkänd krävs att den studerande: - uppfyller kraven på närvaro och deltagande i praxisseminarium och på VFU. - visar förmåga att planera och genomföra undervisning av något moment som är anpassat till elevgruppen och lokala förutsättningar. - visar förmåga till ledarskap i undervisningssituationen, så att eleverna ges möjlighet att lära om ett innehåll - visar färdigheter i att kunna bemöta elever på lämpligt sätt. - kan diskutera sin egen lärarroll genom att urskilja relevanta aspekter av sitt eget agerande utifrån uppkomna situationer 7

För betyget Väl Godkänd krävs att den studerande utöver kraven för godkänd även: - visar förmåga att hantera yrkesrollens komplexitet med avseende på planering av undervisning, genomförd undervisning och bemötande av elever och deras olikheter. - på ett fördjupat sätt problematisera yrkesrollen och sitt eget agerande. Till exempel genom att: - på goda grunder kunna motivera sitt val av ämnesinnehåll och sina ämnesdidaktiska och metodiska överväganden. -tillvarata och utveckla elevers respons i klassrummet i dialog och diskussion -visa förmåga att kreativt handla i och problematisera uppkomna situationer i verksamheten. - analysera, problematisera och se andra möjligheter till agerande i uppkomna situationer .

Lycka Till och med önskan om en givande VFU!

Vid eventuella frågor som rör din VFU-placering ska du alltid kontakta: i första hand din Koordinator/samordnare i andra hand Håkan Kollberg på LUN [email protected] (Vi på Pedagogen kan inte hjälpa dig med placering eller ev. omplacering)

8

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF