Last ned rapporten - Kompetens, utveckling, statistik och

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Vetenskap, Geovetenskap, Geografi
Share Embed Donate


Short Description

Download Last ned rapporten - Kompetens, utveckling, statistik och...

Description

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

Projekt KUSK Temagrupp Näringsliv

Näringsstrukturer i KUSK-området

Handledare: Henning, Martin ([email protected]) Temagrupp: Daisley, Annika ([email protected]) Kömmits, Urmas ([email protected]) Vingerhagen, Steinar ([email protected]) Karlsson, Lotta([email protected]) Carlberg, Sonja ([email protected])

Sidan 1 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

Sammanfattning KUSK är en förkortning av Kunnskap, Utvikling, Statistikk og Kommunikasjon i grenseregionen. KUSK er et INTERREG prosjekt med aktører i Vestre Götaland og Østfold. Det geografiska området som belyses med statistisk materiale er Vestre Götaland, Østfold, Akershus og Oslo. Syftet är att bidra till ett kreativt och kompetent arbete med vision och strategi för tillväxt i regionen. Dette sker genom att ta fram och visualisera fakta och statistikk, utveckla egen analys- och planeringskompetens och utveckla kunskapen om förutsättningar för tillväxt i gränsregionen. I tillegg har en også tatt med data fra Stockholm for å se om det er spesielle næringsgrener som dominerer i hovedstadene. Statistikken som er benyttet omfatter perioden 2004 – 2009. Det er den statistikken som er lett tilgjengelig i Statnord og som er lagt inn i Statistics Explorer som har vært verktøyet som er benyttet. Dette er ingen lang tid for å se hvorledes utviklingen i arbeidsplasser er, men visse tendenser kan en se. Vi har analysert 7 næringsområder, slik det er definert av SCB. Vi har valgt å benytte den engelske betegnelsen fordi det kan skille litt på norske og svenske betegnelser. Rapporten forutsettes lest sammen med den interaktive statistikken. Da kan en se tall og utviklingen i alle kommuner innen området. Ellers viser også kartene et generelt bilde av at situasjonen i 2004 og 2009. Innledningsvis ser vi at kompetansenivået øker i alle næringsområdene. Statistikken viser andelen av arbeidsplasser i kommunene (dagbefolkningen) i de forskjellige næringsområdene i forhold til totalen i kommunen. Den viser ikke til absolutte tall for antall arbeidsplasser. Rapporten viser visse forskjeller mellom kommuner og regioner. Bl.a. ser en en veldig utvikling av andel arbeidsplasser innen Business Service i Ullensaker. Dette viser effekten av Oslo Lufthavn. Business service dominerer også i Oslo og ikke minst i Stockholm som er hovedstader. Det er også blitt det største næringsområdet generelt. Statistikken viser noen forskjeller i dominerende næringsområder mellom Norge og Sverige. Spesielt vil en peke på at i de svenske kommunene i området er det gjennomgående høyere andel sysselsatte innen utdanning. Rapporten har ikke sett på sammenhenger mellom befolkningsutviklingen i kommunene og utvikling i antall arbeidsplasser. Dette kan være et område det bør arbeides videre med. Den har heller ikke sett på pendling kommuner i mellom og over grensa, som igjen kan ha betydning for infrastruktur utbygging og arealplanlegging.

Sidan 2 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

Innehållsförteckning Sammanfattning …………………………………………………………………………..

2

Definitioner………………………………………………………………………………....

4

1. Inledning ……………………………………………………………………………….

6

1.1 Problemdiskussion ……………………………………………………………….....

9

1.2 Syfte ……………………………………………………………………………........

2. Metod ……………………………………………………………………………….….

9

3. Resultat ……………………………………………………………………………..…

9

3.1 Andel sysselsatta efter näringsgren………………………………………………..

9

3.2 Andel sysselsatta med lång utbildning …………………………………………….

10

3.3 Andel sysselsatta inom Agriculture, hunting and fishing………………………….

11

3.4 Andel sysselsatta inom Business service..…………………………………………

12

3.5 Andel sysselsatta inom Health and social work ……………….……………….…

13

3.6 Andel sysselsatta inom Education…………...……………………………………

14

3.7 Andel sysselsatta inom Goods production ….…………………………………….

14

3.8 Andel sysselsatta inom Other private and public service …………………….…

15

3.9 Andel sysselsatta inom Retail and restaurant…………………………………….

15

4. Slutsatser ………..…………………………………………………….………………. 16 5. Litteraturförteckning……………………………………………….…………………… 17

Sidan 3 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

Definitioner Här förklaras begrepp vi använt i denna rapport.

Begrepp

Definitioner

Fyrbodal

En av fyra delregioner (regionala kommunalförbund) i Västra Götalands län. Består av 14 kommuner som samarbetar för tillväxt. I Fyrbodal bor 258 000 invånare. Fyrbodal gränsar mot Østfold fylke.

KUSK-området

18 kommuner i Østfold, 22 kommuner i Akershus fylke, Oslo kommune samt Västra Götaland med 49 kommuner. KUSK-området behandlas i denna rapport.

Västra Götalandsregionen

Västra Götaland är ett av de största länen i Sverige med en landareal på 23 941 km2, vilket utgör sex procent av Sveriges landyta. I länet bor drygt 1,5 miljoner människor. 2001 bildades i Västra Götaland fyra regionala kommunalförbund: Göteborgsregionen, Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad.

Østfold fylke

Østfold fylke är ett fylke (region) i sydöstra Norge. Fylket gränsar till Sverige i öster. I Nord grenser det til Akershus, och både söder i väster ligger Oslofjorden. Det finns 18 kommuner i fylket. På en yta av 4 184 km² bor cirka 278 000 personer per 1.1.12. (Kilde SSB)

Akershus fylke

Akershus fylke är ett fylke (region) i sydöstra Norge. I söder gränsar fylket till Østfold fylke, i öster til Hedmark fylke och till Sverige och i sydväster ligger Oslofjorden. I nord og Vest grenser det til Oppland och Buskerud fylker. Det finns 22 kommuner i fylket. På en yta av 4 918 km² bor cirka 556 000 personer per 1.1.12 (Kilde SSB)

Oslo Fylke

Oslo är huvudstad och en egen kommune som også har status som fylke. Oslo ligger innerst i Oslofjorden og grenser ellers bare til Akershus fylke. På en yta av 454 km² bor 613 000 personer.

Indelning av näringsgrenar

Enligt Statnord är indelning av näringsgren något modifierade jämfört med den nationella indelningen. Grunden är standard för svensk näringsgrensindelning (SNI), Standard for næringsgruppering i Norge (SN). Samtliga länders indelning bygger på EU:s näringsgrensstandard Nomenclature statistique des Activités économiques dans la Communauté Européenne (NACE). På 4-siffer nivå överensstämmer NACE med de nationella indelningarna medan den femte och sjätte positionen är nationella tilläggsnivåer. I databasen redovisas en gruppering av näringsgren som är kopplad till en internationell bokstavsgruppering. Observera att i de tabeller där redovisningen sker på bokstavsnivå är det NACE rev 2 som används som standard/indelning för statistiken som avser år 2008 och framåt.

Sidan 4 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

Översättning motsvarar NACE rev 2 Agriculture, hunting, forestry and fishing

Jordbruk,

A

Business Services

Företagstjänster,

J+K+L+M+N

Education

Utbildning,

P

Goods production etc.

Varuproduktion,

Health and social work

Vård och omsorg; sociala tjänster;

Other private and public services

Andra privata och offentliga serviceverksamhet, O+R+S+T+U

Retail and restaurants

B+C+D+E+F

Q

Detaljhandel och restaurangverksamhet, G+I

Utbildningsbegrepp:   

Kort utbildning Medel utbildning Lång utbildning

ISCED 1+2 Grundskoleutbildning ISCED 3+4 Gymnasial utbildning + Eftergymnasial utbildning < än 2 år ISCED 5+6 Eftergymnasial utbildning längre än 2 år inklusive forskarutbildning

Gränspendlare

En gränspendlare är en person som är bosatt i det ena landet, men som samtidigt haft sin huvudsakliga löneinkomst i grannlandet under ett givet år och därmed betraktas som sysselsatt i grannlandet.

Övrig inkomsttagare

Övriga inkomsttagare är de personer som vid sidan av sin inkomst i hemlandet även har inkomst i annan kommun över riksgräns.

Dagbefolkning

Dagbefolkning är enligt SCB definition alla som jobbar i en viss kommun oavsett om de bor i kommunen eller ej. Statistiken är uttagen på "employed by region of employment". I Norge – etter arbeidssted

Språket i rapporten er delvis svensk, delvis norsk. Vi har ikke lagt vekt på å holde oss til kun et språk.

Sidan 5 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

1. Inledning/bakgrund KUSK är en förkortning av Kunnskap, Utvikling, Statistikk og Kommunikasjon i grenseregionen. KUSK er et INTERREG prosjekt med aktører i Vestre Götaland og Østfold. Det geografiska området som belyses med statistisk materiale er Vestre Götaland, Østfold, Akershus og Oslo. Syftet är att bidra till ett kreativt och kompetent arbete med vision och strategi för tillväxt i regionen. Dette sker genom att ta fram och visualisera fakta och statistikk, utveckla egen analys- och planeringskompetens och utveckla kunskapen om förutsättningar för tillväxt i gränsregionen. Prosjektets olika komponenter: 1. Ta fram, visualisera och publisera jämförbar statistik om gränsregionen. 2. Genomföra utbildningsinsatser om att tolka statistikk och använda visualiseringsverktyg, ta fram planeringsunderlag och göra analyser samt utveckla förmågan att på olika sätt kommunicera och informera. 3. I ett processinriktat arbete med berörda aktörer bidra med kunskap om gränsregionen och dess planerings- och tillväxtförutsettningar. 4. Sprida kunskap om prosjektet bl.a. genom att delta i och främja samarbete mellan aktörer i nordiska och europeiska gränsregioner och samverka med andra utviklingsprosjekt i området.

I hela området mellan Göteborg och Oslo (Västra Götaland, Østfold, Akerhus och Oslo) bor ungefär 2,8 miljoner människor. Regionen utgör områdets starka ”nav”, och svarar för fler och tätare kontakter mellan länderna än någon annan stans längs hela svensk-norska gränsen. Under 2008 motsvarade den totala gränspendling från Sverige till Norge drygt 50 000 personer varav 26 000 gränspendlare och drygt 24 000 övriga inkomsttagare enligt StatNord och SCB.

KUSK-området.

Sidan 6 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

1.1 Problemdiskussion Næringsgruppa i KUSK interregprosjektet formulerte følgende som utgangspunkt for prosjektoppgaven: Problemstilling: "Storbyene trenger regionen og regionen trenger storbyene" Kan dette dokumenteres statistisk? - Hvordan har utviklingen i antall arbeidsplasser i ulike bransjer vært sedan 2004? Analyseres pr. kommune i Osloregionen og Västra Götaland. - Vilka är de dominerande branscherna ? - Vilka branscher dominerar i gränskommunerna? Finns skillnader? - Finns det några skillnader mellan näringslivsstrukturen i Oslo og de närliggande kommunerna jämfört med i Göteborg og de närliggande kommunerna? - Kan vi finna andra mönster/skillnader mellan ”storstaden” (Oslo är huvudstad, storstad och ett eget fylke, Göteborg är en storstad) jämfört med ”småstaden” som påverkar tillväxt? -Finnes det litteratur som kan beskrive slike forhold?

Det har vært en forutsetning for arbeidet at vi skulle bruke Statistics eXplorer som presentasjonsverktøy. I grunnlagsdataene i dette verktøyet ligger data om sysselsetting i de enkelte kommunene og regioner, se definisjon av de forskjellige dataene over. Vi har valgt å bruke dette som utgangspunkt for våre analyser selv om det er noe avvikende i forhold til vår problemstilling/hypotese. Vi har også sett på endring over tid, for den tiden som er tatt inn i datagrunnlaget i Statistics eXplorer.

1.2 Syfte Huvudsyftet med KUSK är ökad kunskap. Syftet med denna rapport och med tillhörande presentation i Statistics Explorer är att: Visualisera fakta och statistik och öka kunskapen om vilka näringsgrenar i KUSK-området som dominerar som stöd till planerings- och tillväxtarbetet i gränsregionen.

Sidan 7 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

2. Metod Grundläggande källor är officiell statistik i Sverige och Norge, men även Internet utgör studiens empiriska underlag. Internet är i sig en nästan obegränsad källa, men det gäller att säkerställa sanningen i framtagna fakta. Denna rapport bygger på insamlad och sammanställd data från statistikdatabasen StatNord1. Syftet med StatNord är bland annat att ge gränsregioner, som har behov av jämförbar statistik från båda sidor av gränsen, ny och anpassad statistik som stöd för samhällsplanering och tillväxtarbete. Vi har valt att avgränsa rapporten till att använda statisk gällande dagbefolkningen för att spegla näringslivet. Data från StatNord har importerats och bearbetats i Statistic eXplorer och Statistic Publisher. Programmen ger möjlighet till visualisering av resultaten på ett nytt sätt som ger mottagarna lättare att förstå statistiken betydelse. Vi har valt att använda data från tidperioden 2004 –2009. Kartan positionerar det geografiska området i vårt projektarbete. Vi har även använt stapeldiagram, distributionsgraf samt tidsgraf för att illustrera trenden som sedan publicerats i så kallade ”vislets” indelade i olika kapitel. Vi har analysert 7 næringsområder, slik dete r definert av SCB. Vi har valgt å benytte den engelske betegnelsen fordi det kan skille litt på norske og engelske betegnelser.

1

http://www.statnord.org. Sidan 8 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

3. Resultat Temagrupp Näringsliv har gjort en analys i programvaran Statistic eXplorer för att identifiera vilka näringsgrenar som är dominerande i kommunerna i KUSK-området. Vi har även tittat på hur näringsgrenarna förändrats storleksmässigt (tabell 1) samt på förändringen av andelen sysselsatta med lång utbildning inom olika näringsgrenar från 2004 till 2009 (tabell 2). För att illustrera skillnaden mellan olika kommuner i KUSK-området har vi också valt att redovisa storleken av varje näringsgren för sig på olika platser 2009 (tabell 3-10).

3.1 Andel sysselsatta efter näringsgren Den största näringsgrenen i KUSK-området är Business service med en andel av den totala mängden sysselsatta som 2004 var 22 procent och 2009 hade ökat till 25,3 procent. Den näst största näringsgrenen är Goods production där andelen av de sysselsatta var 21,3 procent 2004 men 2009 hade minskat till 19,1 procent. Av de övriga näringsgrenarna har Retail and restaurant samt Health and social work haft en liten ökning andelen sysselsatta mellan 2004 och 2009. Other private and public service, Education samt Agriculture har däremot minskat sina andelar.

Tabell 1. Andel sysselsatta efter näringsgren i KUSK-området. Näringsgren

Andel sysselsatta efter näringsgren

Andel sysselsatta efter näringsgren

Förändring

2004 (procent)

2009 (procent)

Business service

22,0

25,3

3,3

Goods Production

21,3

19,2

- 2,2

Retail and restaurant

17,8

17,9

+0,1

Health and social work

16,7

17,3

+0,5

Other private and public services

12,1

10,1

-1,7

Education

8,8

8,7

-0,1

Agriculture

1,4

1,3

-0,1

(procentenheter)

Källa: Statnord.org.

Diagrammet i Statistics eXplorer kompletterar denna rapport och illustrerar utvecklingen från 2004 till 2009 av sysselsättningen inom näringsgrenarna i KUSK-området i Sverige och Norge. Ved å følge denne lenken ser en variasjonene i perioden 2004 til 2009: http://www.vgregion.se/upload/Regionkanslierna/regionutveckling/Statistik/statkarta/wizlets/Naringsg renarKUSK.html Dette er ingen lang periode, men det viser trender. Ser en på statistikken ser en at innen Business service øker andelen sysselsatte mens den synker innen Goods production. Den stiger også noe innen health og social work.

Sidan 9 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

3.2 Andel sysselsatta med lång utbildning Tabell 2 visar andelen sysselsatta med lång utbildning enligt ISCED 5+6 inom olika näringsgrenar i KUSK-området i Sverige och Norge. ISCED 5+6 står för eftergymnasial utbildning längre än 2 år inklusive forskarutbildning. Från 2004 till 2009 har andelen sysselsatta med hög utbildning ökat i samtliga näringsgrenar. Den största andelen högutbildade har näringsgrenen Education där andelen sysselsatta med lång utbildning var 67,6 procent år 2004. 2009 hade siffran ökat till 70,2 procent. Den näst största andelen högutbildade har näringsgrenen Other private and public services där andelen sysselsatta med lång utbildning ökade från 41,7 procent 2004 till 48,8 procent 2009. Detta är den största ökningen bland de studerade näringsgrenarna. Den tredje största andelen högutbildade har näringsgrenen Health and social work där andelen sysselsatta med lång utbildning var 40,6 procent 2004 och ökade till 44,3 procent 2009. Den minsta skillnaden mellan de jämförda åren fanns inom näringsgrenen Goods production där ökningen var endast 0,4 procentenheter från 2004 till 2008. Av tabellen ser man också att andelen högutbildade är betydligt lägre i Goods production, Retail and restaurant samt Agriculture än i de övriga näringsgrenarna. Oversikt over utdanningsnivået finnes i samme statistikken, chapter 2, som vist til over: http://www.vgregion.se/upload/Regionkanslierna/regionutveckling/Statistik/statkarta/wizlets/Naringsg renarKUSK.html Tabell 2. Andel sysselsatta med lång utbildning i KUSK-området. Näringsgren

Andel sysselsatta med lång utbildning efter näringsgren

Andel sysselsatta med lång utbildning efter näringsgren

Förändring (procentenheter)

2004 (procent)

2009 (procent)

Education

67,6

70,2

2,6

Other private and public services

41,7

48,8

7,1

Health and social work

40,6

44,3

3,7

Business service

34,3

38,5

4,2

Goods Production

16,4

16,8

0,4

Retail and restaurant

15,2

16,8

1,6

Agriculture

10,7

12.4

1,7

Källa: Statnord.org.

Vi har gått nærmere inn på de enkelte næringsgrener. Basis for de tabellene som er tatt inn under finnes i følgende lenke chapter 1 - 10: http://www.vgregion.se/upload/Regionkanslierna/regionutveckling/Statistik/statkarta/wizlets/Naringsg renarKUSKkapitel.html Lenken er også benyttet som grunnlag for å kunne si noe om de regionale forskjellene.

Sidan 10 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

3.3 Andel sysselsatta inom Agriculture, hunting and fishing Inom KUSK-området hade Agriculture, hunting and fishing (exempelvis jordbruk) störst andel av de sysselsatta är gränskommunen Aremark med 16 procent och lägst andel i Oslo, Göteborg och Stockholm med 0,1 procent under 2009. I KUSK-området hade även gränskommunerna Marker, Trögstad, Rakkestad, Skiptvet och Tanum har hög andel sysselsatta inom ”Agriculture, hunting and fishing”. Övriga kommuner Grästorp, Essunga, Herrljunga, Färgelanda och Mellerud hade hög andel med sysselsatta inom näringsgrenen (se Statistic eXplorer). Norge som helhet hade en högre andel sysselsatta än Sverige, 3 respektive 1,8 procent . Tabell 3. Andel sysselsatta inom Agriculture, hunting and forestry Kommun

Andel sysselsatta inom Agriculture, hunting and fishing 2009 (procent)

Aremark – Högst

16,0

Oslo, Göteborg och Stockholm– Lägst

0,1

Källa: Statnord.org.

2004

2009

Andel sysselsatte inne dette området er gjennomgående lave både i Sverige og Norge.

Sidan 11 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

3.4 Andel sysselsatta inom Business Services Business Services (exempelvis företagstjänster som reklambyråer, banker, mäklare, teknisk support med mera) hade störst andel i kommunen Ullensaker där 42 procent var sysselsatta inom näringsgrenen och lägst andel hade Essunga med närmare 7 procent under 2009. Oslo hade 35 procent sysselsatta inom Business Services och motsvarande siffra i Göteborg var 31 procent och i Stockholm 43 procent. Kommunerna runt Oslo visar på en högre andel sysselsatta inom näringsgrenen jämfört med kommunerna runt Göteborg. Gränskommunerna hade hög andel sysselsatta inom ”Business Services” i jämförelse med hela KUSK-området (25 procent) där Dals-Ed hade 22 procent och motsvarande siffra i Halden var 17 procent (se Statistic eXplorer). Tabell 4. Andel sysselsatta inom Business Services Kommun

Andel sysselsatta inom Business services 2009 (procent)

Ullensaker – Högst

42,0

Essunga – Lägst

6,6

Oslo

35,0

Göteborg

31,0

Stockholm

43,0

Dals-Ed

21,8

Halden

17,3

Källa: Statnord.org.

2004

2009

Kartbilden i Statistic eXplorer visar på en generellt högre andel sysselsatta i Norge inom detta området Regionvis er det flest sysselsatte inne dette området nær Oslo, i regionene Vestområdet, Follo og Oslo, foruten spesielt Ullensakerer kommune. Nedre Glomma regionen har noe høyere andel enn Trollhätta regionen.

Sidan 12 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

3.5 Andel sysselsatta inom Education I KUSK-området hade Education (utbildning) störst andel i kommunen Ås där 22 procent var sysselsatta inom näringsgrenen och lägst andel hade Ullensaker med knappt 4 procent under 2009. Oslo var 6 procent sysselsatta inom Education och motsvarande siffra i Göteborg och Stockholm var 8 procent. I Ås kommun ligger UMB, Universitetet for Miljø og Biovitenskap. Dette er en dominerende arbeidsplass i kommunen. Övriga kommuner med hög andel är sysselsatta inom näringsgrenen Education var Ale 18 procent och Lerum med 20 procent (se Statistic eXplorer). Tabell 5. Andel sysselsatta inom Education Kommun

Andel sysselsatta inom Education 2009 (procent)

Ås – Högst

22,5

Ullensaker – Lägst

3,9

Oslo

6,4

Göteborg

8,3

Stockholm

7,9

Källa: Statnord.org.

2004

2009

Kartbilden i Statistic eXplorer visar på en högre andel sysselsatta inom Education på den svenska sidan av KUSK-området. Norge har en något lägre andel sysselsatta än Sverige, 8 respektive 10 procent.

Sidan 13 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

3.6 Andel sysselsatta inom Goods production I KUSK-området hade Goods production (varuproduktion som industrier, gruvdrift, stenbrott, biltillverkning med mera) störst andel i kommunen Tranemo där 55 procent var sysselsatta inom näringsgrenen och lägst andel hade Frogn med närmare 10 procent under 2009. I Oslo var 10 procent sysselsatta inom Goods production, Göteborg var närmare 20 procent och motsvarande siffra i Stockholm var 10 procent. Tabell 6. Andel sysselsatta inom Goods production Kommun

Andel sysselsatta inom Goods production 2009 (procent)

Tranemo – Högst

58,0

Ås – Lägst

10,0

Oslo

11,0

Göteborg

19,6

Stockholm

9,8

Källa: Statnord.org.

2004

2009

Generelt har de svenske regionene høyere andel sysselsatte innen dette området enn de norske. Kartbilden i Statistic eXplorer visar att Sverige hade 22 procent sysselsatta inom näringsgrenen respektive 20 procent i Norge. Kommuner med en högre andel sysselsatta inom Goods Production finns i Västra Götalands södra- och sydöstra delarna. Ser en spesielt på Nedre Glomma regionen og Trollhätta regionen, var forskjellen knapt 6 procent i 2009, mens den var 7 procent i 2004.

Sidan 14 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

3.7 Andel sysselsatta inom Health and social work I KUSK-området hade Health and social work (exempelvis vård och omsorg, hälsa och sociala tjänster) störst andel i kommunen Våler där 39 procent var sysselsatta inom näringsgrenen och lägst andel hade Ullensaker med 9 procent under 2009. I både Oslo och Göteborg var 14 procent sysselsatta inom Health and social work medan Stockholm ligger på 9 procent. Övriga kommuner med hög andel inom Health and social work är Hobøl, Nesodden, Hurdal, Lørensko samt Nedre Glommaregion (se Statistic eXplorer). Tabell 7. Andel sysselsatta inom Health and social work Kommun

Andel sysselsatta inom Health and social work 2009 (procent)

Våler – Högst

39,0

Ullensakerer – Lägst

9,6

Oslo och Göteborg

14,0

Stockholm

9,2

Källa: Statnord.org.

2004

2009

En tendens synes å være at det er en høyere andel sysselsatte inne dette området i regionene i Norge enn i Sverige. Kartbilden i Statistic eXplorer visar att Norge hade 20 procent sysselsatta inom Health and social

work än och motsvarande siffra i Sverige var 16 procent under 2009.

Sidan 15 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

3.8 Andel sysselsatta inom Other private and public service I KUSK-området hade Other private and public service (andra privata och offentliga serviceverksamheter som kommuner, försvaret med mera) störst andel i kommunen Karlsborg där 29 procent var sysselsatta inom näringsgrenen och lägst andel hade Vårgårda med drygt 4 procent under 2009. Oslo var 15 procent sysselsatta inom Other private and public service och motsvarande siffra i Göteborg var 10 procent samt och Stockholm 14 procent. Gränskommunerna Rømskog hade hög andel med 17 procent sysselsatta inom Other private and public service. Även kommunerna Vänersborg, Mariestad, Lidköping hade hög andel sysselsatta inom näringsgrenen (se Statistic eXplorer). Tabell 8. Andel sysselsatta inom Other private and public service Kommun

Andel sysselsatta inom Other private and public service 2009 (procent)

Karlsborg – Högst

29,0

Vårgårda – Lägst

3,6

Oslo

14,8

Göteborg

10,1

Stockholm

13,8

Rømskog

17,4

Källa: Statnord.org.

2004

2009

Kartbilden i Statistic eXplorer visar att både Sverige och Norge som helhet ligger på 10 procent.

Sidan 16 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

3.9 Andel sysselsatta inom Retail and restaurant I KUSK-området hade Retail and restaurant (detaljhandel och restaurangverksamhet) störst andel i gränskommunen Strömstad där 41 procent var sysselsatta inom näringsgrenen och lägst andel hade Rømskog med 6 procent under 2009. Kommuner som ligger nära Ski visade på hög andel inom näringsgrenen. Oslo var 18 procent sysselsatta inom Retail and restaurant och motsvarande siffra i både Göteborg och Stockholm var 16 procent. Förutom Strömstad (41 procent) hade även gränskommunerna Tanum och Hvaler hög andel sysselsatta inom Retail and restaurant. Tabell 9. Andel sysselsatta inom Retail and restaurant Kommun

Andel sysselsatta inom Retail and restaurant 2009 (procent)

Strömstad – Högst

40,6

Rømskog – Lägst

6,1

Oslo

18,0

Göteborg

16,5

Stockholm

16,4

Tanum

20,3

Hvaler

25,1

Källa: Statnord.org.

2004

2009

Generelt ser en at regionene i Norge har høyere andel sysselsatte enn regonene og kommunene i Sverige med unntak av Strømstad och Tanum kommune. Kartbilden i Statistic eXplorer visar att Norge hade 18 procent sysselsatta inom retail and restaurants respektive 15 procent i Sverige.

Sidan 17 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

4. Slutsatser Vi har gått ut fra problemstillingen ”Storbyene trenger regionen og regionen trenger storbyene” og belyst dette med statistikk. Vi har tatt utgangspunkt i statistikk for KUSK området slik dette er beskrevet innledningsvis. Statistikken vi har benyttet er for årene 2004 –2009. Dette er en svært begrenset periode som bare kan si noe om tendenser innen utvikling av sysselsettingen. Statistikken gjelder bare andel arbeidsplasser innen forskjellige nærignsområder i kommunene. Vi har valgt å holde oss til disse datene fordi det er disse som i utgangspunktet var tilgjengelige via Statnord.org. De største næringsgrenene for hele området er Business services og Goods production. Den første øker, den andre avtar. Vi vet imidlertid at befolkningen øker i antall i stort sett hele området , men vi har ikke gjort noen analyser som sier noe om i hvilken retning antallet sysselsatte i disse næringene endres. Vi ser at sysselsettingsandelen innen Goods production er gjennomgående høyere i de svenske regionene enn i de norske. I Oslo med nærliggende regioner er andelen innen dette området vesentlig lavere enn i Gøteborgregionen. Det samme ser en også i Stockholm. Vi ser også at andel sysselsatte innen Education synes å ligge høyere i de svenske regionene enn i de norske. I Norge synes sysselsettingsandelen i følgende områder å ligge gjennomgående høyere enn i de svenske regionene: Retail and restaurant, Health and social work og Other private and public service. Vi finner ikke noe grunnlag for gjennom den statistikken vi har lagt til grunn å kunne påvise noen spesiell forhold som underbygger påstanden om at ”Storbyene trenger regionen og regionen trenger storbyene”. Vi ser at i enkelte kommuner så er det enkelte sysselsettingsområder som peker seg spesielt ut. Vi kan anta at det er speseielle forhold som gjør det, som f.eks. at Business services dominerer i Ullensaker fordi hovedflyplassen ligger i kommunen. Vi kan også anta at i noen kommuner rundt Oslo dominerer Other private and Public service fordi det er hovedstad og har funksjoner i forhold til dette. Den største sysselsettingsandel i Oslo er Business services. Dette området dominerer også i Göteborgs regionen og ikke minst i Stockholmsregionen. Således kan vi med støtte i vårt materiale påstå at dette er hovedstad og storby næringeer. I Strömstad dominerer Retail and restaurants som følge av stor grensehandel. Det er vanskelig å påstå at det er spesielle forhold som dominer spesielt i grensereginoen. Vi ser at også ellers kan en finne kommuner som har tilsvarende forhold som grensekommunene ellers i KUSK området. Vi har påvist at sysselsettingsandelen innen Education gjennomgående er større i de svenske regionene enn i de norske. Vi ønsker å stille spørsmålet om dette bidrar til sterkere innovasjon i Sverige enn i Norge? Gruppen har ikke gjort litteratursøk som underbygger eller motsier de resultatene som er påvist gjennom våre statistikkundersøkelser. Videre arbeid Rapporten har ikke sett på sammenhenger mellom befolkningsutviklingen i kommunene og utvikling i antall arbeidsplasser, men bare på relative tall for næringsområder i forhold til total sysselsetting. Det kan være et område å se på sammenhengen mellom antall arbeidsplasser og befolkningen. I rapporten Sidan 18 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

har vi heller ikke sett på pendling kommuner i mellom og over grensa, som igjen kan ha betydning for infrastruktur utbygging og arealplanlegging. Rapporten tar for seg næringsområder. Dette kan belyses langt mer detaljert ved å gå inn på de enkelte næringene, som et næringsområde omfatter, men krever betydelig mer innsats enn det har vært mulig å mobilisere i forbindelse med KUSK gruppas arbeid. I rapporten er tall fra Stockholm trukket inn. Disse viser noen samsvarende hovedstadsfunksjoner, men disse kan bearbeides videre.

Sidan 19 av 20

Projekt KUSK, Temagrupp Näringsliv

5. Litteraturförteckning Under denna rubrik har vi samlat litteratur och andra källlor som vi initialt ser som relevanta och trovärdiga: 

Christiansson, C & Rennesund, K m fl, (2008), Gränslöst arbete – gränslös fritid Rapport ; Analys av planerinsg och utvecklingsförutsättningar i gränsregionen Østfold fylkeskommune och Västra Götalandsregionen (Ny Gränsregional statestik)



Hauger, T & Rennesund, K (tryckt 15 jan. 2010), Østfoldprofilen 2009, Østfold stattesitkk , ISBN 978-82-91932-40-8



Västra Götalandsregionen, Regionutvecklingssekretariatet m fl (2009), Fakta om Västra Götaland, Mariestad



Oversikt over NACE koder tilhørende de forskjellige bokstavene i oversikten over standard sysselsettingsområder.

Webbsidor http://www.ostfoldf.kommune.no/modules/module_123/proxy.asp?D=2&C=348&I=21205&m=1409, hämtad 201204-05. http://www.akershus.no/akershus/fakta/ hämtad 2012-04-05. Statistics Explorer se lenke tidligere

Sidan 20 av 20

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF