Lean som verksamhetsstrategi i LiÖ

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Arts & Humanities, Filosofi
Share Embed Donate


Short Description

Download Lean som verksamhetsstrategi i LiÖ...

Description

Lean som verksamhetsstrategi i LiÖ LiÖ:s Målbild har utformats av landstingsdirektören med utgångspunkt i de övergripande politiska verksamhetsplanerna, med inriktning på områdena tillgänglighet, kvalitet och delaktighet. Syftet med målbilden är att fokusera verksamhetsplanen på det som är direkt värdeskapande för patienten.

Målbilden har formen av ett leanhus vilket illustrerar att Lean, som är en filosofi som går ut på strävan efter ständiga förbättringar, ska hjälpa oss att nå fortsatta goda resultat. Lean är uttalat att vara LiÖ:s verksamhetsstrategi för att styra våra verksamheter mot målbilden. Lean som strategi och filosofi ser vi som tankesätt, principer, metoder som hänger samman för vägledning och stöd, i syfte att styra och utveckla verksamheten. Leanhuset, se nedan, är en visuell beskrivning av de beståndsdelar som vi i LiÖ anser att Lean står för; Patient-/kundfokus: Kundfokus innebär att skapa värde för patienten/kunden genom att vi som profession får en gemensam förståelse för patientens/kundens perspektiv. Det handlar bland annat om att se patienten som individ och se till patientens hela behov, att göra patienten delaktig i sin egen vård och att involvera denne i utvecklingsarbete. Patientsäkerhet: Grunden i vår verksamhet är säker vård. LiÖ arbetar systematiskt för öka patientsäkerheten genom att analysera, fastställa och undanröja orsaker till risker, tillbud och negativa händelser för patienten.

Skapa flöde: Systematiskt etablera flöde i processerna, genom att samordna aktiviteter i processerna, undvika att gasa och bromsa och eftersträva att det blir så få ansvarsbyten som möjligt. Att samordna aktiviteterna i processerna kräver sidledsansvar. Rätt från mig: Se till att fel förebyggs, identifieras och elimineras för att skapa kvalitet på alla nivåer. Syftet är att skapa en miljö där avvikelser åtgärdas så att de inte uppträder igen. Jämna ut arbetsbelastningen: Förstå inflöde och variationen samt bemanna med rätt resurser, planera och följa upp produktionen. Med planering av produktionen kan man aktivt påverka och till stora delar jämna ut arbetsbelastningen. Eliminera slöserier: Ta bort exempelvis dubbelarbete, väntetid och stopp i processen. Lita på standarder: Fastställa väl fungerande rutiner och riktlinjer som definierar hur uppgifter löses på rätt sätt och vilken kvalitet som skall utmärka en viss åtgärd. Avvikelser från standarder ska ses som en drivkraft till förbättring. Synliggöra: Få en tydlig överblick över enhetens arbetsprocesser och resultat. Bryta ner övergripande mål till mål för daglig styrning. Regelbundet följa upp mål och agera på avvikelser. Lean-/målstyrningstavla är ett av redskapen för att visualisera mål, resultat och pågående förbättringsarbete. Coachande ledarskap och aktivt medarbetarskap: Tillsammans skapa delaktighet och engagemang för uppdrag, mål, utveckling och resultat. Ha ett förhållningssätt som präglas av helhetsyn på verksamheten, med sidledsansvar och att kunna se patientens/kundens perspektiv. Respektera enskilda individer och varandras verksamheter. Få allas engagemang i förbättringsarbete samt att skapa klimat för förbättringsarbete. Ständiga förbättringar: Skapa en kultur och struktur där alla delar ansvaret för att driva förbättringar. Det handlar såväl om mindre förändringar i det dagliga arbetet som större projekt. Prioritering av förbättringsförslag baseras på fakta och sker i linje med mål för verksamheten.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF