Likabehandlingsplan för studenter 2013 – 2014

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Samhällsvetenskap, Sociologi, Discrimination
Share Embed Donate


Short Description

Download Likabehandlingsplan för studenter 2013 – 2014...

Description

Likabehandlingsplan för studenter 2013 – 2014 Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22.

Inledning Vision I den här planen beskrivs de åtgärder som Röda Korsets Högskola planerar att genomföra under 2013-2014. I diskrimineringslagen finns det krav på att utbildningsanordnaren årligen ska upprätta en likabehandlingsplan för studenter (3 kap, 16 §). En ny kartläggning med justering av mål och åtgärder inplaneras hösten 2014. Röda Korsets Högskola vill främja lika rättigheter och möjligheter oavsett etniskt tillhörighet, funktionshinder, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller ålder, respektive förebygga trakasserier enligt diskrimineringslagen (2008:567) för studenter och sökande. Röda Korsets grundprinciper är basen för all verksamhet inom högskolan och ska fungera som ett föredöme för allas rätt till lika behandling. Grundprinciperna är: Humanitet, opartiskhet, neutralitet, självständighet, frivillighet, enhet och universalitet. Rödakorsrörelsens värdegrund anger nolltolerans mot alla former av diskriminering och trakasserier (Svenska Röda Korsets uppförandekod 20090925).

Ansvar för likabehandlingsarbetet Rektor har det yttersta ansvaret för att det bedrivs ett målinriktat likabehandlingsarbete vid Röda Korsets Högskola. Likabehandlingsarbetet bedrivs av Röda Korsets Högskola i en process där både personal och studenter aktivt deltar. Varje anställd och student har ett eget ansvar för att i det vardagliga mötet med kollegor och studenter, behandla var och en med respekt samt att främja en trygg och fördomsfri arbets- och studieplats. Röda Korsets Högskola ska vara en inkluderande högskola med ett gott studieklimat, fritt från diskriminering och trakasserier. Studievägledaren är kontaktperson för likabehandlingsfrågor på högskolan. Studentombud/studentskyddsombud utses av studentkåren och har som uppdrag att vara med i samverkansforum och kårmöten. I uppdraget ingår att vara med i likabehandlingsarbetet samt att driva och identifiera studiesociala frågor.

2

Kartläggning och nulägesanalys med åtgärder 2013-2014 I det här avsnittet anges de mål och åtgärder som ska prioriteras för att främja studenter och presumtiva studenters lika rättigheter och möjligheter och förebygga diskriminering vid Röda Korsets Högskola.

Redovisning av hur planerade åtgärder har genomförts utifrån likabehandlingsplanen 2011 Mål 1 i likabehandlingsplanen 2011 var att göra en kartläggning av den studiesociala miljön genom en enkätundersökning. Åtgärd: En enkätundersökning genomfördes under VT13. En sammanställning och analys har gjorts av resultatet. Mål 2 i likabehandlingsplanen var att öka medvetenheten om likabehandling vid högskolan. Åtgärd: Alla nyantagna får en muntlig introduktion till likabehandlingsarbetet på högskolan. De får då även träffa högskolans studentombud. Studiesociala frågor är en stående punkt på de gemensamma möten som högskolan har med studentkåren. Vi har öppnat ett likabehandlingsforum i PingPong (vår lärplattform), där diskussioner och aktuella frågor kan tas upp. Mål 3 i likabehandlingsplanen var att inventera studenternas uppfattning om studentstödet på skolan. Åtgärd: Vi integrerade dessa frågor i enkätundersökningen om den studiesociala miljön (se mål 1). Mål 4 i likabehandlingsplanen var att bredda studentrekryteringen till Röda Korsets Högskola. Åtgärd: En utvärdering har gjorts av den prov- och intervjubaserade antagningen. Slutsatsen är att vi ytterligare behöver definiera syftet med det alternativa urvalet. .

3

Utvärdering av den studiesociala enkäten Mål En studiesocial enkät delades ut i januari 2013. Enkäten innehöll generella frågor kring utbildningen och upplevelser av diskriminering och/eller trakasserier, kopplade till diskrimineringsgrunderna. Högskolan kan konstatera att svaren var svåra att analysera och en ny enkät behöver utformas där det finns mer plats för frisvar. En enkät kring studiesociala frågor planeras i mars varje år, inför arbetet med en ny likabehandlingsplan.

Åtgärd Högskolan ska utforma en ny enkät som innehåller mer riktade frågor med möjlighet till frisvar kring diskriminering och trakasserier/sexuella trakasserier. De delar vi särskilt vill ställa frågor kring och utveckla i enkäten är: • Den fysiska arbetsmiljön och utvärdera studentplanet som byggdes HT12. • Mer fördjupade frågor för att kartlägga behovet av att underlätta för studenter med barn att förena studier och föräldraskap. • Om informationen om att studera med funktionsnedsättning är tillräckligt tydlig på hemsidan och om den informationen har varit bidragande till rekryteringen till högskolan. • Behov av en multireligiös almanacka. • Frågor för att utvärdera vägledningsbroschyrens utformning, spridning och innehåll.

Tid Enkäten kommer att delas ut i mars 2014.

Ansvarig Studierektor för utbildningsadministration och bibliotek och studievägledare.

4

Föräldraskap och studier Mål I den studiesociala enkäten framkommer att ca 25 % av studenterna upplever en oflexibel studiesituation i samband med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) om man har barn eller är ensamstående med barn. Röda Korsets Högskolas grundinställning ska vara att underlätta för studenter som har barn och/eller är ensamstående med barn.

Åtgärd Studenterna har möjlighet att ansöka om VFU-placering nära hemmet eller förskola. Den teoretiska delen i utbildningen ska inte innehålla obligatoriska moment under kvällstid och helger.

Tid Genomförd.

Studieklimat och studiemiljö Mål I den studiesociala enkäten visar det sig att studenterna inte vet vart de ska vända sig vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier. Studenter, högskolans personal samt de studentansvariga inom VFU ska ha god kännedom om rätten till likabehandling samt kännedom om högskolans vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering.

Åtgärd En vägledningsbroschyr har arbetats fram i syfte att beskriva likabehandlingsarbetet samt förtydliga hur man går tillväga vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier. Den kommer att presenteras för all personal och studenter. Broschyren kommer finnas tillgänglig i plattformen PingPong, på Kårexpeditionen samt delas ut till nyantagna studenter. Den kommer också presenteras i olika pedagogiska sammanhang samt personalmöten där även studentansvariga från VFU-platserna är med.

Tid Pågående, slutförs oktober 2013.

5

Ansvarig Rektor ansvarar för information till högskolans personal. Studentkåren ansvarar för information till studenterna. VFU-samordnaren ansvarar för utskick till VFU-platserna.

Rekrytering av studenter Mål Röda Korsets högskola ska vara en inkluderande högskola med gott studieklimat fritt från diskriminering och trakasserier, vilket Högskolans webbplats ska spegla.

Åtgärd Att utforma webbplatsen i syfte att bredda studentrekrytering avseende kön, etniskt tillhörighet och social mångfald. I arbetet med webbplatsen ska högskolan ha en medvetenhet vid val av bilder och textinnehåll som främjar likabehandling och motverkar diskriminering.

Tid Pågående, slutförs december 2013.

Ansvarig Webbgruppen

Antagning av studenter Mål Röda Korsets Högskola har en prov- och intervjubaserad antagning (individuell prövning) för sökande som inte har tillräckligt höga betyg/högskoleprovspoäng. I arbetet med individuell prövning ingår studierektor, studievägledare och en lärare. Det är viktigt att alla som arbetar med denna form av antagning är insatta i likabehandlingsfrågor och diskrimineringsgrunderna.

Åtgärd En introduktion och genomgång av högskolans likabehandlingsplan och diskrimineringsgrunderna görs med alla som är med i arbetet med individuell prövning.

Tid Regelbundet, inför varje ansökningsomgång. Utvärdering HT14 för att se om det har genomförts. 6

Ansvarig Studievägledare

Examination och betygsättning Mål Röda Korsets Högskola använder sig av anonyma salstentamen för att minimera risken för att lärares bedömning inte ska påverkas av att hon eller han känner till vems tentamen som rättas.

Åtgärd Genomförd.

Likabehandlingsplan Mål Likabehandlingsplanen ska utvärderas varje år.

Åtgärd Likabehandlingsplanen utvärderas och revideras efter den nya kartläggningen som genomförs i mars 2014.

Tid En ny likabehandlingsplan ska utformas i oktober 2014.

Ansvarig Rektor

Fastställd Stockholm 2013-11-22

……………………………………… Tommy Löfgren, rektor

7

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF