Mer om rymden

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Vetenskap, Astronomi
Share Embed Donate


Short Description

Download Mer om rymden...

Description

Min bok om Rymden Börja läs

Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden

s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s. 7 s. 8 s. 9 s.10 s. 11 s. 12

Stjärnhimlen

s. 10

Nästa sida

Tankar från förr vid läger eldarna berättades det om bambu han kom från ett ägg där allt fanns ena halvan blev himlen och den andra blev marken och havet. då trodde man att jorden var platt och stod på pelare och att himlen var en bubbla . 2500 år senare trodde visa att jorden var rund och låg i mitten . och att solen snurrade runt jorden . sen trodde man att det var solen som var i mitten. och att jorden snurrar runt solen.

Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Vårt solsystem solen ligger i mitten. det finns 8 planeter . dem kretsar runt solen. dem ligger i omloppsbana. dem snurrar olika fort. dem snurrar runt sin egen axel. ett dygn på jorden är 24 timmar. ett dygn på merkurius är 4224 timmar . dvärg planeterna är eris pluto och ceres. det finns månar dem snurrar runt planeterna.

Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Planeterna Merkurius merkurius är snab . den ligger närmast solen .venus venus är varmast .den är ungefär lika stor som jorden. venus har ingen måne. jorden . vi bor på jorden. den har en måne. den kalas tellus.mars mars är röd. den är lika stor som jorden . den har två månar.jupiter jupiter är störst. jupiter är en gasplanet.den har 16 månar. saturnus den har ringar. den har 20 månar . ringarna består av is och sten. uranus den har 15 månar. där är det 200grader. den har ringar.neptunus den är lika kall som uranus. den är lika stor som uranus. den har 8 månar.

Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Månen Theia kraschade i jorden .En bit av theia kom in i jorden och en bit av jorden blev små stenar . Månen bildades när bitar av theia och bitar av jorden klumpades ihop. 1969 skickades apollo 1 upp först ut var neil armstrong . på månen finns ingen vind . månen skyddar jorden från solens strålar . solen lyser på månen så delar inte syns månens faser heter nymåne fullmåne och halvmåne.

Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Solen solen är en stjärna. solen lyser av brinnande gaser . på solens yta är det 6000 grader.till solen är det 150 miljoner km . vi behöver solen för att leva. 1 miljon gånger större en jorden.

Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Människan och rymden 1947 skick några bananflugor upp i rymden. Albert den 2 Albert den 2 var en apa han dog. Dezik och Tsygan var hundar och överlevde Laika var en hund hon åkte ett varv men dog Belka och Strelka var hundar de åkte ett varv överlevde. Juri Gagarin var den första människan i rymden. Neil Armstrong var först på månen . Christer fuglesang var första svenska i rymden. Björndjuren var dem första levande som varutan rymddräkt. Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Rymdraketer och satelliter Rymdraketen ariane 5 används till att skjuta upp satelliter . Högst upp sitter satelliten . På sidorna sitter det krutraketer. I mitten sitter bränsletanken. Ariane 5 är 59 meter hög. Om det blir ett fel så trycker någon i kontrollrummet på en knapp så sprängs den. Den väger ca 8 ton. Satelliter används till forskning tv telefoner och studera jorden. Krutraketerna används till att få extra kraft. Datorerna en av datorerna styr raketen om den ena gör fel så tar den andra datorn över.

Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Stjärnorna Stjärnor är stora brinnande gasklot som svävar omkring i universum.De fins altid på himlen.På dagen kan vi inte se dem, för då lyser solen och det är ljust.

Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Stjärnhimlen

Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Stjärnbilder en dag när en bebis som hette hermes en dag trasslade han ut sig från sina blöjor gick ner till sjön han tog ett skölpaddsskal och gjorde ett instrument som hette lyran sen gick han till sin brors gård och stal 50 kor sen gömde han dem i en grotta sen kom hans storebror att det var han som hade stulit dem 50 korna han gick till grottan där hermes bodde han tog med hermes hermes visade apollon korna.

Nästa sida Tillbaka till innehållsförteckningen

Mer om rymden svarta hål är stjärnor som dött.

Tillbaka till innehållsförteckningen

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF