Met open handen KINDOP ZONDAG

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Oudheid, Oude Egypte
Share Embed Donate


Short Description

Download Met open handen KINDOP ZONDAG...

Description

N 4 o

Jaargang 83

22 februari t/m 5 april 2015

Met open handen – Veertigdagentijd en Pasen

KIND OP ZONDAG www.kindopzondag.nl

Schatzoekers Bijbelverhalen voor kinderen

Het ‘gewone’ materiaal in Kind op Zondag is altijd gebaseerd op het oecumenisch leesrooster. De teksten uit dat rooster worden ook gebruikt in de hoofddienst, volwassenen en kinderen horen dus elke zondag hetzelfde verhaal. Dat vinden we heel waardevol. Maar tegelijk merken we dat er kerken zijn die behoefte hebben aan materiaal buiten de teksten van het leesrooster om. De verhalen in de rubriek ‘Schatzoekers’ zijn speciaal voor kinderen uitgekozen. Ze zijn bedoeld als een kennismaking met de rijke wereld van de Bijbelverhalen. Natuurlijk is het mogelijk om dit materiaal te gebruiken in de kindernevendienst. Maar het is ook geschikt voor bijvoorbeeld de catechese of de Bijbelclub.

In dit nummer hebben we gekozen voor de volgende verhalen: Jozef en zijn dromen Jozef gaat naar Egypte De vrouw van Potifar De schenker en de bakker Jozef wordt onderkoning De broers gaan naar Egypte Jozef maakt zich bekend

Genesis 37:1-25 Genesis 37:26-36 Genesis 39 Genesis 40 Genesis 41 Genesis 42 Genesis 45

p. 15 p. 21 p. 29 p. 36 p. 44 p. 50 p. 62

De verhalen uit de rubriek Schatzoekers zijn ook te vinden op onze website, www.kindopzondag. nl. Daar kan iedereen ze downloaden. Zo kunnen de verhalen ook hun weg vinden naar de kinderen thuis. Ook als zij op een bepaalde zondag niet in de kerk zijn, kunnen ze dan toch met hun ouders aandacht besteden aan een Bijbelverhaal.

De rubriek ‘Schatzoekers’ is een experiment. We horen daarom graag of dit materiaal in uw praktijk goed te gebruiken is! Mail uw reactie naar de redactie: [email protected] Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

22 februari 2015 t/m 5 april 2015 | Kind op Zondag

1

22 februari 2015

Schatzoekers Jozef en zijn dromen

22 februari 2015

Genesis 37:1-25

In deze rubriek vindt u elke week een navertelling van een Bijbelverhaal. De verhalen staan los van het leesrooster van de kerk. Ze zijn ook geschikt om thuis te gebruiken! De verhalen uit deze rubriek zijn ook allemaal te vinden op onze website, www.kindopzondag.nl.

Werkvormen Gesprek: Waarom waren de broers boos op Jozef? Wat kreeg hij van zijn vader? Jozef vertelde over zijn bijzondere dromen. Heb jij wel eens een droom gehad waarvan je denkt dat het iets betekent? Wat dan?

l s p

Knutselen: Teken Jozef op een groot vel papier. Plak gekneurde papiersnippers bij elkaar tot een mooie felgekleurde jas. Spel: Jozef vertelde van alles door aan zijn vader. Maar was het wel echt waar? Een kind komt voor de groep staan en vertelt twee dingen: iets dat waar is en iets dat niet waar is. Kunnen de kinderen raden wat waar is en wat niet? Hoe weet je dat? Waar merk je aan of iemand de waarheid spreekt?

Praatjes ‘Weet je pap? Ruben had laatst een hek kapot gemaakt en hij is er gewoon bij weg gelopen. En Naftali heeft een meneer uitgescholden die voorbij kwam...’ ‘Is dat echt waar?’ ‘Volgens mij wel. Iemand zei het tenminste...’ Jakob zucht. ‘Waarom doen je broers toch elke keer dingen die niet goed zijn?’ ‘Ik weet het niet, papa.’ Jakob zit met zijn zoon te praten, Jozef. Ze praten vaak samen. Jakob was al oud toen Jozef geboren werd. Nu is hij een oude man en Jozef een kleine jongen. Hij is zijn lievelingszoon. ‘Ik heb wat voor je,’ zegt vader Jakob ineens. Hij haalt een groot pak tevoorschijn. Jozef maakt het snel open. ‘Een jas! Een jas met allemaal mooie kleuren. Dank je wel, pap!’ Trots loopt Jozef even later door het veld. Hij gaat bij zijn broers kijken. ‘Daar heb je hem ook weer,’ zeggen de broers. ‘Hoe kom je aan die jas?’ ‘Gekregen. Omdat ik zo’n bijzonder speciale jongen ben, denk ik.’ Jozef draait een rondje met zijn armen wijd. ‘Weten jullie trouwens wat ik vannacht gedroomd heb?’ begint hij dan. ‘We waren op het land de schoven aan het binden. En toen ging mijn schoof rechtop staan, en die van jullie bogen zich neer voor die van mij. Grappig hè?’ Maar de broers vinden het niet grappig. En als Jozef dan ook nog vertelt over een droom waarin de zon, de maan en de sterren voor hem neer bogen, worden ze boos. ‘We zullen hem een lesje leren,’ zeggen ze tegen elkaar. ‘Die vervelende praatjesmaker.’ Ze pakken hem vast en gooien hem in een lege put. Daar zit Jozef. In een donkere, diepe put. Hij kan er niet uit klimmen. Hoe moet het nu verder?

‘Schatzoekers’ is een nieuwe rubriek waarmee we dit jaar experimenteren. We zijn benieuwd wat u ervan vindt! Mail uw reactie naar [email protected]

22 februari 2015 t/m 5 april 2015 | Kind op Zondag

2

Schatzoekers 1 maart 2015

Genesis 37:26-36

In deze rubriek vindt u elke week een navertelling van een Bijbelverhaal. De verhalen staan los van het leesrooster van de kerk. Ze zijn ook geschikt om thuis te gebruiken! De verhalen uit deze rubriek zijn ook allemaal te vinden op onze website, www.kindopzondag.nl.

Werkvormen Gesprek: In het verhaal van vandaag en vorige week komen verschillende kledingstukken voor. Jozef had een mooie gekleurde jas, maar die werd in het verhaal van vandaag ingesmeerd met bloed. Jakob droeg zwarte kleren om te laten zien hoe verdrietig hij was. Kun je aan iemands kleren zien hoe zij of hij zich voelt? Waar zie je dat dan aan?

l

Knutselen: Maak een collage van kledingstukken, met plaatjes uit folders en tijdschriften. Aan de ene kant komen allemaal kleren die jij vrolijk vindt, aan de andere kant kleren die jij somber vindt.

s p

Spel: Jozef zag aan de piramides dat hij in Egypte was. Ook bij andere landen kun je soms aan een gebouw zien waar je bent. Laat de kinderen vertellen in welk land je bent als je het volgende gebouw ziet: – de Eiffeltoren – het vrijheidsbeeld – het Camp Nou stadion – de toren van Pisa

Verkocht! ‘Wat doen we nou met hem?’ Issachar veegt zijn mond af; het eten was lekker. Hij kijkt zijn broers aan. ‘We kunnen hem niet voor eeuwig in die put laten zitten...’ ‘We maken hem dood.’ zegt een van de broers. ‘Dan zeggen we tegen onze vader dat hij verongelukt is. En dan zijn wij voor altijd van hem af.’ ‘Maar je kunt toch niet je broer dood maken? Straks ziet iemand het!’ vindt Juda. ‘Ik heb een ander plan. Kijk, zien jullie die groep mensen daar in de verte?’ Hij wijst naar een groep reizigers: kamelen, mannen onderweg. ‘We verkopen hem gewoon als slaaf !’ Er valt een stilte. Verkopen? Kun je zomaar je eigen broer verkopen? Na een tijdje begint een van de broers te lachen. ‘Oké,’ zegt hij. ‘We doen het.’ Even later wordt Jozef uit de put gehaald. De broers trekken zijn kleren recht, halen een hand door zijn haar. Zijn mooie gekleurde jas pakken ze van hem af. ‘Kijk,’ zeggen ze tegen de slavenhandelaar. ‘Dit is onze broer. Hij is een koopje!’ ‘Een droomaanbieding,’ grinnikt een ander. Voor twintig sjekel verkopen ze hem. De gekleurde jas smeren ze in met schapenbloed. Als de broers die avond thuis komen, laten ze hun vader de jas met het bloed zien. Ze kijken alsof ze het heel erg vinden. ‘Deze jas hebben we gevonden,’ zeggen ze. ‘Het lijkt wel alsof Jozef... alsof een wild dier hem... Hij is verscheurd door een wild dier! Jozef is dood!’ Vader Jakob wordt verschrikkelijk verdrietig als hij het hoort. Hij huilt dagenlang, hij eet niet, hij drinkt niet. Wat de broers ook doen om hem te troosten; niets helpt. Hij kan alleen maar huilen. Hij trekt een zwarte jas aan, zodat iedereen kan zien hoe verdrietig hij is. ‘Deze jas zal ik blijven dragen,’ zegt hij. ‘Net zolang tot ik zal afdalen naar het dodenrijk, naar mijn liefste zoon Jozef.’ En Jozef ? Die loopt intussen met een vreemde groep mannen door de woestijn. Na een tijd ziet hij in de verte grote driehoeken de lucht in steken. Piramides! Ze gaan naar Egypte. De mannen nemen hem mee naar een slavenmarkt, waar hij wordt gekocht door Potifar. Potifar is een belangrijke man: hij is de baas van de lijfwacht van de farao. Jozef moet voor hem gaan werken.

‘Schatzoekers’ is een nieuwe rubriek waarmee we dit jaar experimenteren. We zijn benieuwd wat u ervan vindt! Mail uw reactie naar [email protected]

22 februari 2015 t/m 5 april 2015 | Kind op Zondag

3

1 maart 2015

Jozef gaat naar Egypte

Schatzoekers De vrouw van Potifar

8 maart 2015

Genesis 39

Werkvormen Gesprek: Ben jij wel eens verliefd geweest? Was die ander ook verliefd op jou? Wat doe je als dat niet zo is? In het verhaal wordt de vrouw van Potifar ineens boos op Jozef, ze zorgt ervoor dat hij in de gevangenis komt. Kan dat, dat je eerst verliefd bent en dan ineens boos wordt? Hoe zou het komen?

l

Knutselen: Maak met roze papier een groot hart en schrijf de naam erin van degene op wie je verliefd bent. Hang het op je kamer, om elke dag aan diegene te kunnen denken.

s

Onderzoek: Je denkt misschien dat make up iets is van nu. Maar heel vroeger hadden ze ook al make up! Zoek op internet op hoe Egyptische vrouwen er vroeger uitzagen. Vonden ze toen dezelfde dingen mooi als wij nu? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

mL iedje: Zoek in Youtube het liedje ‘Ik eet en ik eet’ op. Dan ontdek je wat Potifar zelf nog doet!

Verliefd Er staat een vrouw voor de spiegel. Haar dienares heeft haar haren ingevlochten met kralen. Ze heeft zwarte mascara bij haar ogen. Ze ziet er goed uit, vindt ze. ‘Potifar?’ vraagt ze. ‘Hm?’ ‘Die slaaf die je laatst gekocht hebt... Wat is dat eigenlijk voor slaaf ?’ Haar man vertelt: ‘Die slaaf is het beste dat me ooit overkomen is!’ De vrouw kijkt vragend. ‘Nou ja, bíjna het beste,’ zegt Potifar snel. ‘Jij bent natuurlijk het állerbeste dat me ooit overkomen is.’ Zijn vrouw lacht zuinig. ‘Vertel,’ zegt ze. ‘Over die slaaf bedoel ik.’ ‘Hij kan gewoon alles! Hij is slim, hij is zorgvuldig. Betrouwbaar, en dat vind je niet zomaar bij een slaaf. Nee, aan die Jozef kan ik echt alles overlaten. Ik hoef zelf eigenlijk alleen nog maar aan mijn eten te denken, de rest doet Jozef wel.’ De vrouw kijkt afkeurend naar de dikke buik van haar man. ‘Fijn voor je,’ zegt ze spottend. Later die dag ziet ze hoe Jozef aan het werk is. Potifar heeft gelijk: Het gaat erg goed met hem. Het lijkt wel alsof alles in huize Potifar ineens een beetje makkelijker gaat. Dat komt doordat de Heer Jozef helpt, bij alles wat hij doet; maar dat weten Potifar en zijn vrouw niet. De vrouw ziet alleen maar hoe geweldig Jozef is. Ze wordt verliefd op hem. Op een dag probeert ze Jozef te verleiden. Ze wil dat hij ook verliefd op haar is. Maar dat wil Jozef niet. ‘Het kan niet,’ zegt hij. ‘U bent de vrouw van mijn baas. Potifar vertrouwt mij. Ik kan dit niet doen. Niet vanwege Potifar, en ook niet vanwege de God die mij beschermt.’ Daar laat de vrouw het niet bij zitten. Elke dag opnieuw probeert ze Jozef over te halen, maar hij geeft niet toe. Als ze ontdekt dat het niet gaat lukken, wordt ze boos. Ze pakt Jozef vast. ‘Kom bij me!’ roept ze. ‘Houd je dan niet van me?’ Jozef draait zich om en rent weg. Zijn mantel blijft achter in haar handen. Twijfelend kijkt de vrouw naar het kledingstuk in haar handen. De mantel van Jozef. Ze drukt hem tegen zich aan. Ze sluit haar ogen. Maar als ze haar ogen weer open doet, verandert er iets in haar blik. Plotseling begint ze te schreeuwen. ‘Help! Bedienden!’ Meteen komen er een paar bedienden aanrennen. ‘Moet je kijken!’ zegt de vrouw. ‘Dit is de mantel van Jozef. Je weet wel, die slaaf die mijn man zo nodig moest kopen. Hij kwam mijn kamer binnen, hij wilde dingen die ik niet wilde. Hij is verliefd op me!’ De bedienden reageren verontwaardigd. ‘Verliefd?’ vragen ze. ‘Maar hij weet toch dat u getrouwd bent met Potifar? Hoe durft hij!’ Als Potifar die avond thuiskomt, krijgt hij hetzelfde verhaal te horen. Hij is woedend. Hij laat Jozef in de gevangenis zetten.

‘Schatzoekers’ is een nieuwe rubriek waarmee we dit jaar experimenteren. We zijn benieuwd wat u ervan vindt! Mail uw reactie naar [email protected]

22 februari 2015 t/m 5 april 2015 | Kind op Zondag

4

8 maart 2015

In deze rubriek vindt u elke week een navertelling van een Bijbelverhaal. De verhalen staan los van het leesrooster van de kerk. Ze zijn ook geschikt om thuis te gebruiken! De verhalen uit deze rubriek zijn ook allemaal te vinden op onze website, www.kindopzondag.nl.

Schatzoekers De schenker en de bakker Genesis 40

15 maart 2015

In deze rubriek vindt u elke week een navertelling van een Bijbelverhaal. De verhalen staan los van het leesrooster van de kerk. Ze zijn ook geschikt om thuis te gebruiken! De verhalen uit deze rubriek zijn ook allemaal te vinden op onze website, www.kindopzondag.nl.

Dromen

15 maart 2015

‘Ik mag jou wel, Jozef.’ Goedkeurend kijkt de baas van de gevangenis naar de slaaf tegenover hem. ‘Je mag dan in de gevangenis zitten, ik zie wel dat je goed bent. Ik vertrouw je. Ik maak jou tot baas van de gevangenen.’ Jozef knikt. Baas van de gevangenen. Het is goed. Maar eigenlijk is het natuurlijk niet goed. Waarom moet je in een gevangenis zitten als je niks gedaan hebt? Protesteren heeft geen zin, dat weet Jozef ook wel. Hij moet gewoon maar afwachten wat er gaat gebeuren. God zal voor hem zorgen, daar vertrouwt hij op. Jozef is al een tijdje de baas van de gevangenen, als er op een dag twee nieuwe mensen in de gevangenis komen. ‘Ik was de schenker van de farao,’ vertelt de een. ‘Ik schonk de farao altijd zijn wijn in.’ ‘Ik was de bakker van de farao,’ vertelt de ander. Nu zitten ze allebei in de gevangenis. Waarom? En voor hoe lang? Jozef vraagt er maar niet naar. Ze zijn er, daar gaat het om. Een hele tijd later, als de schenker en de bakker al een tijd in de gevangenis zitten, komt Jozef op een dag bij ze om het eten te brengen. ‘We hebben gedroomd,’ vertellen ze. ‘Maar er is hier niemand die dromen kan uitleggen.’ Jozef lacht. ‘Dromen uitleggen?’ zegt hij. ‘Dat is een zaak van God. Vertel me die dromen eens?’ De schenker vertelt. Hij droomde over drie wijnranken. Over hoe hij de druiven uitperste en de beker van farao volschonk. ‘Drie ranken?’ herhaalt Jozef. ‘Dat zijn drie dagen. Over drie dagen zul jij weer de schenker van de farao zijn. Ik hoop dat je dan nog eens aan me denkt! Misschien kun je de farao vertellen dat ik hier onschuldig gevangen zit...’ Daarna vertelt de bakker wat hij heeft gedroomd: dat hij drie manden met wit brood droeg, en dat er vogels kwamen die het brood er uit pikten. ‘Nog drie dagen,’ legt Jozef uit, ‘dan zul jij ook uit de gevangenis gehaald worden. Maar je wordt niet meer de bakker van de farao. Je zult sterven.’ Drie dagen later is het feest in het paleis van de farao. ‘Ik laat een paar gevangenen vrij!’ roept de farao vrolijk. Zo worden de schenker en de bakker uit de gevangenis gehaald. De schenker wordt weer schenker bij de farao. Maar de bakker wordt gedood. En Jozef ? Die zit nog steeds in de gevangenis. De schenker denkt niet eens meer aan hem...

‘Schatzoekers’ is een nieuwe rubriek waarmee we dit jaar experimenteren. We zijn benieuwd wat u ervan vindt! Mail uw reactie naar [email protected]

5

Kind op Zondag | 22 februari 2015 t/m 5 april 2015

Werkvormen Gesprek: In onze tijd komen mensen niet zomaar in de gevangenis. Ze komen eerst voor de rechter, die onderzoekt wat ze precies gedaan hebben. Maar in de tijd van Jozef ging dat anders. De farao kon zomaar besluiten om iemand gevangen te zetten. Vaak wisten mensen dan niet eens hoe lang ze de gevangenis in moesten en waarvoor precies!

l

Knutselen: De farao gaf een feest in zijn paleis. Hoe zou dat eruit gezien hebben? Maak er een kijkdoos van! In je kijkdoos kun je tafels met lekker eten maken, natuurlijk de farao op zijn troon, belangrijke mensen die te gast zijn op het feest. En vergeet de schenker niet!

s p

Spel: Een schenker moet inschenken. Dat moet hij natuurlijk netjes doen, maar ook snel. Zet een paar bekers op een rij met een kan water erbij. Wie kan zo snel mogelijk zonder knoeien de bekers vol schenken?

Schatzoekers Jozef wordt onderkoning Genesis 41

22 maart 2015

In deze rubriek vindt u elke week een navertelling van een Bijbelverhaal. De verhalen staan los van het leesrooster van de kerk. Ze zijn ook geschikt om thuis te gebruiken! De verhalen uit deze rubriek zijn ook allemaal te vinden op onze website, www.kindopzondag.nl.

Een droom of een nachtmerrie?

22 maart 2015

‘Hé, psst. Schenker. Weet jij wat er aan de hand is?’ ‘Ssst! Nee. De farao heeft slecht geslapen geloof ik. Hij is vreselijk uit zijn humeur. Zorg dat hij je niet hoort. Voor je het weet zet hij je in de gevangenis ofzo...’ ‘Jij hebt toch al eens in de gevangenis gezeten, schenker?’ ‘Klopt. Maar dat is gelukkig al weer twee jaar geleden. Ik ben niet van plan om daar ooit nog weer heen te gaan...’ Op kousenvoeten gaan de bedienden door het paleis. Er is iets met de farao. Hij heeft opdracht gegeven om alle geleerden en knappe koppen van het land naar het paleis te halen. Ze verzamelen zich in de grote zaal. ‘Goed,’ zegt de farao, terwijl de schenker rondgaat met de kan. ‘Luister. Ik heb gedroomd. Er kwamen zeven koeien uit de Nijl. Vette, gezonde koeien. Maar toen kwamen er zeven magere koeien en die aten de dikke koeien op. Wat betekent die droom?’ De geleerden kijken elkaar nerveus aan. Ze weten het niet. ‘Ik moet het weten!’ schreeuwt de farao. ‘Wat betekent mijn droom?’ ‘Farao,’ zegt de schenker opeens. ‘Mag ik iets zeggen? Ik eh... Een tijd geleden hebt u mij gevangen gezet. Daar in de gevangenis was iemand die dromen uit kon leggen.’ De farao kijkt de schenker aan. ‘Goed,’ zegt hij dan. ‘Haal hem op.’ Zo wordt Jozef uit de gevangenis gehaald. Hij wordt geschoren, zijn haren gekamd, hij krijgt nette kleren aan. ‘Ik heb gehoord dat jij dromen kunt uitleggen,’ zegt de farao tegen hem. Jozef schudt zijn hoofd. ‘Ik niet, farao,’ zegt hij zacht. ‘Maar God kan het wel. Vertel uw droom maar.’ Als de farao verteld heeft, legt Jozef uit: ‘Uw droom heeft inderdaad een betekenis. Er komen zeven jaren waarin het goed gaat met het land. Er zal veel groeien, de mensen zullen genoeg te eten hebben. Maar daarna komen zeven slechte jaren. Dan zal er hongersnood zijn in het hele land.’ Het wordt stil in de zaal. Wat een vooruitzicht! Eerst zeven goede jaren, dan zeven slechte... ‘Het zou het beste zijn als u in de goede jaren zoveel mogelijk spaart,’ zegt Jozef dan. ‘Dan kunt u dat gebruiken in de slechte jaren.’ Dat vindt de farao een goed plan. ‘Zo gaan we het doen!’ roept hij luid. ‘En jij, Jozef: Jij wordt onderkoning van het land. Schenker, geef die man een glas wijn!’ Zo wordt Jozef onderkoning. In de zeven goede jaren laat hij schuren bouwen waar het graan in bewaard wordt. Dan kunnen de mensen daar in de slechte jaren nog van eten.

‘Schatzoekers’ is een nieuwe rubriek waarmee we dit jaar experimenteren. We zijn benieuwd wat u ervan vindt! Mail uw reactie naar [email protected]

6

Kind op Zondag | 22 februari 2015 t/m 5 april 2015

Werkvormen Gesprek: Jozef heeft nu al twee keer dromen uitgelegd: eerst van de schenker en de bakker, daarna van de farao. Toch heeft hij zelf al twee keer gezegd dat hij geen dromen uit kan leggen. Wie legt volgens hem de dromen uit?

l s p

Knutselen: Maak een tweeluik van de droom van farao: Zeven vette, gezonde koeien aan de ene kant en zeven magere koeien aan de andere kant. Spel: Speel het verhaal met de kinderen uit. Wie is de farao? Hoe ziet hij eruit, hoe kijkt hij? En de schenker? Hoe kijken de geleerden en knappe koppen in de zaal? En Jozef? Hoe zou hij zich gevoeld hebben toen hij in de zaal met de geleerden kwam?

Schatzoekers De broers gaan naar Egypte Genesis 42

29 maart 2015

In deze rubriek vindt u elke week een navertelling van een Bijbelverhaal. De verhalen staan los van het leesrooster van de kerk. Ze zijn ook geschikt om thuis te gebruiken! De verhalen uit deze rubriek zijn ook allemaal te vinden op onze website, www.kindopzondag.nl.

Buigen voor de onderkoning

Werkvormen

Ver weg van Egypte zit een oude man bij het vuur. Hij draagt een zwarte jas. ‘Zo kan het niet langer,’ zegt hij tegen zijn zoons. ‘We hebben geen eten meer. Er moet iets gebeuren, anders gaan we dood van de honger. Ik heb gehoord dat er in Egypte nog graan is. Ga daar naar toe, voor het te laat is.’ ‘Wilt u dat we allemaal gaan, vader?’ vraagt een van de zoons. ‘Nee. Benjamin, de jongste, blijft bij mij. Ik wil niet dat hem iets overkomt. Dat ik Jozef ben kwijtgeraakt is al erg genoeg...’

Gesprek: Waarom wilde Jakob niet dat Benjamin meeging? Waarom denk je dat Jozef zichzelf niet bekend maakte aan zijn broers? Verwacht je dat hij dat alsnog zal doen? En hoe zal het dan verder gaan?

De volgende dag gaan tien broers op reis. Ze maken een lange tocht door de woestijn, tot ze in de verte grote driehoeken de lucht in zien steken. Ze zijn in Egypte. ‘Komen jullie graan kopen?’ vraagt iemand aan ze. ‘Dan moet je naar de onderkoning. Hij is de baas over al het graan.’ De broers gaan naar de onderkoning. Ze maken een diepe buiging. ‘Wij zijn zonen van Jakob,’ zeggen ze, ‘we komen uit Kanaän.’ Jozef de onderkoning weet meteen wie er voor hem staan. Dat zijn zijn eigen broers! Maar ze herkennen hem niet, omdat hij eruit ziet als een onderkoning. ‘Zijn jullie gekomen om graan te kopen?’ vraagt hij streng. ‘Of zijn jullie spionnen?’ ‘Nee, hoogheid, we zijn geen spionnen! Wij zijn eerlijke mannen, echt waar!’ ‘Zijn jullie hier met de hele familie?’ wil de onderkoning weten. ‘Nee,’ vertellen de broers. ‘We hebben nog een kleiner broertje, Benjamin. Hij is bij onze vader thuis gebleven.’

29 maart 2015

De onderkoning denkt even na. ‘Ga terug naar huis,’ zegt hij. ‘Haal je jongste broer op. Jullie mogen graan meenemen voor jullie familie. Maar je moet terugkomen. Eén van jullie blijft hier in de gevangenis. Hij komt pas vrij als jullie hier zijn met je broertje.’ Zo gaan de broers terug naar Kanaän. Ze hebben graan bij zich, maar ze hebben één broer moeten achterlaten in Egypte. Onderweg maakt een van de broers zijn zak graan open. Hij kijkt geschrokken. Daar ligt het geld dat ze betaald hebben! Maar dat betekent... Dat betekent dat ze nu niet betaald hebben! Wat als de onderkoning daarachter komt? ‘We zitten diep in de problemen,’ zeggen ze tegen elkaar.

‘Schatzoekers’ is een nieuwe rubriek waarmee we dit jaar experimenteren. We zijn benieuwd wat u ervan vindt! Mail uw reactie naar [email protected]

7

Kind op Zondag | 22 februari 2015 t/m 5 april 2015

l s p

Knutselen: Maak van stof een buideltje. Wat zou jij mee willen nemen als je een verre reis ging maken?

Spel: ‘Ik ga op reis en ik neem mee..’ Wat nemen de kinderen allemaal mee op reis? Speel het spel ook een keer met de namen van de zonen van Jakob. Ze zijn te vinden in Genesis 35:23-26.

Schatzoekers Jozef maakt zich bekend

5 april 2015

Genesis 45

In deze rubriek vindt u elke week een navertelling van een Bijbelverhaal. De verhalen staan los van het leesrooster van de kerk. Ze zijn ook geschikt om thuis te gebruiken! De verhalen uit deze rubriek zijn ook allemaal te vinden op onze website, www.kindopzondag.nl.

Ik ben het

Werkvormen

‘Het gebeurt niet. Benjamin blijft hier. Ik ben Jozef al kwijt geraakt, moet ik hem dan ook nog verliezen?’ Vertwijfeld kijkt Jakob zijn zonen aan. ‘Maar vader, het móet. De onderkoning heeft gezegd dat we hem mee moeten nemen. Tot die tijd zit Simeon daar gevangen.’ ‘Waarom hebben jullie dan ook verteld dat je nog een broer hebt?’ roept Jakob vertwijfeld. ‘Ik sterf van verdriet als er iets met Benjamin gebeurt!’ ‘Stil maar, vader,’ zegt Juda. ‘Er zal niets met Benjamin gebeuren. Daar zal ik persoonlijk voor zorgen.’ Jakob zucht. ‘Het is niet anders,’ zegt hij. ‘Maar kom alsjeblieft weer bij me terug.’

Gesprek: Toen de broers weer op weg naar huis gingen, werd verteld: ‘Ze zijn compleet! Of toch niet?’ Praat erover door met de kinderen: Waren de broers compleet toen ze weer naar huis gingen?

Zo gaan de broers op weg; opnieuw naar de onderkoning van Egypte. Als ze er zijn, worden ze naar het paleis gebracht. Ze schrikken ervan. ‘Naar het paleis? Dan worden we vast gestraft!’ zeggen ze. ‘Vanwege dat geld natuurlijk, dat nog in onze zakken zat.’ Maar ze worden niet gestraft. Ze krijgen een heerlijke maaltijd. De onderkoning nodigt hen uit aan zijn tafel. Hij wijst iedereen zijn plaats: Ruben, Simeon en Levi... Maar wacht eens? Verbaasd kijken de broers elkaar aan. Ze zitten precies op volgorde van hun leeftijd! Hoe kan dat nou? Benjamin zit op de hoek. Hij krijgt het meeste eten van iedereen.

l s p

Creatief: Dek de tafel voor een koninklijk diner. Maak ook een tafelschikking, door naambordjes bij de borden te zetten. Hoe heetten de broers van Jozef? (Zoek het op in Genesis 35:23-26) In welke volgorde moeten ze zitten? Spel: Een van de kinderen verstopt een beker. Durven de andere kinderen te zeggen dat hij niet bij hen in de buurt ligt?

5 april 2015

Na de maaltijd vertrekken de broers weer. Ze hebben zakken vol graan bij zich. En ze zijn compleet! Of toch niet? Net buiten de stad worden ze ingehaald door een bediende van de onderkoning. ‘De beker!’ roept de bediende al vanuit de verte. ‘Iemand heeft de zilveren beker van de onderkoning meegenomen!’ De broers schrikken. ‘Nee meneer,’ zegt Juda meteen. ‘Ik weet zeker van niet. Als u de beker bij iemand van ons vindt, mag u diegene doden. We hebben het echt niet gedaan!’ De bediende maakt de zakken van de broers open. Hij kijkt in de zak van Benjamin... Daar ligt de zilveren beker! Ongelovig kijken de broers ernaar. Hoe kan dat? Even later worden de broers weer bij de onderkoning gebracht. Ze weten niet dat het Jozef is. En dat hij die beker zelf in de zak gestopt heeft. ‘Dus Benjamin heeft die beker gestolen...‘ begint de onderkoning. ‘Nee!’ roept Juda. ‘U moet hem niet straffen, hoogheid. Straf mij maar in zijn plaats!’ Maar de onderkoning schudt zijn hoofd. ‘Benjamin had de beker,’zegt hij. ‘Dus hij blijft hier. De rest kan weer naar huis gaan, naar jullie oude vader.’ ‘Alstublieft,’ smeekt Juda. ‘Laat Benjamin gaan. Straf mij dan maar, maar niet Benjamin! Onze vader zou sterven van verdriet. Hij is al eerder een zoon kwijt geraakt, als hij nu ook nog zijn jongste verliest...’ Als hij dat hoort, kan Jozef zich niet langer goed houden. ‘Ik ben het!’ roept hij. ‘Jozef, jullie broer!’ De broers kijken hem aan. Maar... ‘Wees niet bang,’ zegt Jozef. ‘Ik ben niet meer boos op jullie. God heeft mij hierheen gestuurd. Hij wilde het zo. Ga terug naar huis en zeg tegen mijn vader dat hij hier naartoe mag komen. Jullie mogen allemaal hier komen wonen.’

8

Kind op Zondag | 22 februari 2015 t/m 5 april 2015

‘Schatzoekers’ is een nieuwe rubriek waarmee we dit jaar experimenteren. We zijn benieuwd wat u ervan vindt! Mail uw reactie naar [email protected]

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF