MiFID - Deutsche Bank

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Bedrijf, Financiën, Derivatives
Share Embed Donate


Short Description

Download MiFID - Deutsche Bank...

Description

Deutsche Bank DB Personal

MiFID : Een klare kijk op beleggingen

Inhoud

Inleiding

3

MiFID: belangen van de belegger beter gediend

4

In 15 minuten bepaalt u uw beleggersprofiel

4

Waaruit bestaat de vragenlijst ‘Mijn financiële gegevens’?

4

Beleg volgens uw profiel



8

De verschillende instrumenten waarop de gedragsregels van MiFID in België van toepassing zijn

11

Investeringen waarop de gedragsregels van MiFID in België betrekking hebben

12

De andere spaar- en beleggingsinstrumenten

17

De verschillende types van risico’s

18

Samenvatting van het beleid inzake belangenconflicten

22

Onderkenning belangenconflicten

22

Beheersing van belangenconflicten

22

Voordelen (Inducements)

23

Beleid inzake optimale uitvoering van orders

24

Principes van toepassing op de uitvoering van orders in financiële instrumenten

24

Orderuitvoeringsbeleid voor de verschillende categorieën van financiële instrumenten

26

Voornaamste uitvoeringskanalen en -plaatsen waarop de bank een beroep doet

27

2

Deutsche Bank DB Personal

MiFID, in het belang van belegger Sinds 1 november 2007 zijn specifieke regels van toepassing op beleggingen in financiële instrumenten. Die regels vloeien voort uit de Europese richtlijn ‘MiFID’, Markets in Financial Instruments Directive (de Europese richtlijn betreffende de markten voor financiële instrumenten), en hebben tot doel de beleggers beter te beschermen en hen transparantere informatie te waarborgen. Bovendien leidt MiFID tot een verdere liberalisering van de handel in financiële instrumenten in alle lidstaten. Op termijn zal dit, naar wij hopen, gunstige effecten hebben voor de consument. Het feit dat België het toepassingsdomein van deze regels in 2014 heeft uitgebreid naar de spaar- en beleggingsverzekeringen is een bevestiging van de strijd van Deutsche Bank in de wereld van het beleggen en het sparen. Voor ons dus een gelegenheid om u nog beter te adviseren. Wij moedigen onze cliënten sinds lang aan om hun beleggersprofiel te laten opmaken. We gaan immers uit van het principe dat hoe beter we u kennen, hoe beter we u kunnen adviseren. Uw profiel en uw financiële gegevens vormen in dit kader de basis voor elke doordachte beslissing.

Wat betekent MiFID voor u concreet als belegger? ■■ Door de vragenlijst ‘Mijn financiële gegevens’ in te vullen, krijgt u een beleggersprofiel dat uiteraard gebaseerd is op uw benadering van de beleggingswereld, maar vooral op uw financiële en persoonlijke doelstellingen. ■■ Op het moment dat u wenst in te tekenen op een belegging, gaan wij na of dit product overeenstemt met uw persoonlijke doelstellingen en het risiconiveau dat u – al dan niet – bereid bent te nemen. ■■ Als particuliere cliënt van Deutsche Bank geniet u de hoogste bescherming. ■■ Deutsche Bank ontwikkelde een beleid om uw beleggingsverrichtingen op de beste en meest transparante manier uit te voeren.

Deutsche Bank DB Personal

3

MiFID: belangen van de belegger beter gediend De gedragsregels van MiFID bepalen dat uw bank voortaan verplicht is om, wanneer zij u beleggingsadvies verstrekt, eerst na te gaan of de voorgestelde financiële producten stroken met uw financiële situatie, met uw kennis en ervaring inzake beleggen en met uw beleggingsdoelstellingen.

Een revolutie? Voor veel banken misschien wel, maar bij Deutsche Bank beschouwen we dit veeleer als een logische en gunstige evolutie. Al meer dan 10 jaar bepalen wij het risicoprofiel van onze cliënten en gaan we zo na of de door ons aanbevolen beleggingen overeenstemmen met dit profiel. Het juridische kader versterkt dus alleen het verplichte karakter van deze procedure. Het enige doel daarbij is wat wij altijd al als onze opdracht hebben beschouwd: waken over de belangen van de cliënt.

In 15 minuten bepaalt u uw beleggersprofiel Zodra Deutsche Bank u een advies geeft of als u contact met ons opneemt om advies te vragen, dan bepalen de MiFID-gedragsregels dat er rekening moet worden gehouden met verschillende criteria: uw persoonlijke situatie, uw financiële situatie, uw kennis en ervaring inzake beleggingen en uw beleggingsdoelstellingen en -strategie. Daartoe moeten wij uiteraard over deze gegevens beschikken. We hebben ze samengebracht in de vragenlijst ‘Mijn financiële gegevens’. Deze versie werd echter speciaal ontwikkeld voor onze DB Personal-klanten. Wij raden u ten stelligste aan om uw beleggersprofiel te bepalen. Dat kan op verschillende manieren: ➔➔

de eenvoudigste manier is wellicht via uw beveiligde Online Banking site.

➔➔

u kunt ook terecht bij uw DB Personal Adviseur in uw Financial Center.

Het spreekt voor zich dat wij strikte vertrouwelijkheid garanderen. Dankzij Online Banking hebt u zelfs op elk moment toegang tot uw gegevens en kunt u ze indien nodig actualiseren. Een aanpassing van uw gegevens in uw Financial Center die aanleiding geeft tot een wijziging van uw financiële doelstellingen, uw beleggingsstrategie of uw kennis van de producten, zal schriftelijk bevestigd worden. U hebt nog geen toegang tot Online Banking? Bel dan onze Cliëntendienst op het nummer 078 156 160.

Waaruit bestaat de vragenlijst ‘Mijn financiële gegevens’? De vragenlijst bestaat uit twee delen, die overeenstemmen met de door MiFID opgelegde verplichtingen. Wij vragen u dus die twee delen in te vullen. 1. Het eerste deel bevat uw persoonlijke gegevens. 2. Het tweede deel is bedoeld om uw financiële doelstellingen te bepalen. Daarnaast zijn er nog twee facultatieve delen in de vragenlijst: 3. Het deel ‘Uw financiële situatie’ betreft informatie aan de hand waarvan wij u advies op maat kunnen verstrekken. Dit deel is enkel beschikbaar via uw Online Banking. 4. Het laatste deel ‘U beter leren kennen’ stelt ons in staat om service te bieden die nog beter is aangepast aan uw persoonlijke situatie.

4

Deutsche Bank DB Personal

Misschien hebt u al een vorige versie van de vragenlijst ‘Mijn financiële gegevens’ ingevuld? Dat is een goede zaak, want in de nieuwe versie die we speciaal voor onze DB Personal cliënten hebben ontwikkeld, werd alleen het tweede deel gewijzigd. U hoeft het eerste deel dus niet meer in te vullen, tenzij uw gegevens ondertussen gewijzigd zijn. Bovendien werden alle oude gegevens die we in de nieuwe versie terugvinden bewaard. We raden u uiteraard aan om de DB Personal versie zo snel mogelijk in te vullen om meteen te kunnen profiteren van ons persoonlijk advies en de benadering die we speciaal voor u hebben ontwikkeld. Ondertussen blijven we uw beleggingen natuurlijk evalueren op basis van de oude vragenlijst.

Waarom is het belangrijk de eerste twee delen in te vullen? De enkele minuten die u vrijmaakt, zullen u later het leven vereenvoudigen. Door de eerste twee delen in te vullen: ➔➔

krijgt u eenvoudig toegang tot de producten uit het beleggingsuniversum van Deutsche Bank,

➔➔

krijgt u bij elke belegging een evaluatie van uw persoonlijke doelstellingen en uw beleggingsstrategie,

➔➔

ontvangt u gepersonaliseerd advies van uw adviseurs in uw Financial Center.

Wij herinneren eraan dat de wet ons oplegt rekening te houden met al deze elementen om u advies te kunnen verstrekken.Mocht u ons deze informatie niet meedelen, dan kunnen wij u niet adviseren en moeten wij ons beperken tot het uitvoeren van uw orders. En als u de vragenlijst niet invult? In dat geval kunnen wij u geen advies geven. Als u beslist om financiële producten te kopen, zal de bank uw beslissing zeker kunnen doorvoeren. Maar in dat geval zal dat op uw eigen verantwoordelijkheid zijn. Opgelet, het zal dan niet meer mogelijk zijn om op een product in te tekenen in uw Financial Center. Deel 1: uw persoonlijke gegevens Het deel over uw persoonlijke gegevens is belangrijk voor de inhoud van de andere delen. Hier vragen wij u inlichtingen zoals uw burgerlijke staat en uw huwelijksstelsel om te bepalen hoe de vermogens van de echtgenoten zijn samengesteld. We vragen ook naar uw huidige beroep of naar uw vroegere beroepssituatie indien u gepensioneerd bent.

Deel 2: Uw financiële doelstellingen Dit is het belangrijkste deel, want hier laat u ons weten hoe u uw tegoeden wilt structureren in 3 portefeuilles waarvan de kenmerken met 3 fundamentele doelstellingen overeenstemmen: de portefeuille die uw liquiditeiten bevat (Liquiditeiten), de portefeuille met de activa waarvan u vooral het kapitaal wil beschermen of waarvan u regelmatige inkomsten wenst (Bescherming) en tot slot de portefeuille waarmee u groei wil realiseren (Groei). Elke portefeuille bestaat uiteraard uit financiële producten met verschillende kenmerken om deze doelstellingen te bereiken. Om u producten te kunnen voorstellen die u kent en begrijpt, vragen we u ook om ons uw ervaringen in dit domein te laten weten. Maar om u niet te beperken tot wat u al kent, vindt u hier voldoende informatie om uw kennis uit te breiden. Uw portefeuille Liquiditeiten Het gaat om het bedrag waarover u op elk moment wilt kunnen beschikken. U zult een minimumbedrag kunnen bepalen waaronder uw portefeuille niet mag dalen, of toch niet zonder dat we u vooraf op de hoogte hebben gebracht. Deze portefeuille zal uiteraard hoofdzakelijk bestaan uit producten waarvan de belangrijkste kenmerken beschikbaarheid en veiligheid zijn. Aangezien een hoog rendement niet het belangrijkste criterium is voor deze producten, wilt u vermoedelijk niet al uw middelen in deze portefeuille beleggen. Daarom kunt u ook een maximumdrempel bepalen waarboven u andere beleggingsmogelijkheden wilt overwegen.

Deutsche Bank DB Personal

5

Uw portefeuille Bescherming Dit is het deel van uw vermogen dat u met het oog op een hoger rendement dan haalbaar in Liquiditeiten voor een langere termijn wil investeren. U bent hierbij bereid een investeringsrisico te nemen, maar behoud van het kapitaal blijft uw voornaamste objectief. De portefeuille Bescherming bestaat daarom uit effecten die u recht geven op een terugbetaling van de nominale waarde door de emittent (al dan niet aangevuld door een derde-garant) op vervaldag en, indien u voor distributie van de inkomsten kiest, ook op een regelmatig inkomen. Niettegenstaande de keuze voor emittenten die door onafhankelijke derden (bv. ratingagentschappen) als kwaliteitsvol worden beschouwd of die onderhevig zijn aan een risicobeperkend mechanisme (bv. de diversificatieplicht voor fondsen), houden deze producten nog steeds een kapitaalrisico in (bv. in geval van faillissement van de emittent) wat kan leiden tot verlies van kapitaal en inkomsten en zijn deze effecten tot aan hun vervaldag onderhevig aan waardeschommelingen. U kunt een minimumbedrag bepalen dat u in dit type producten wilt beleggen. Onze beleggingsvoorstellen houden hier rekening mee en uw prioriteit is ook de onze: het bedrag in deze tweede portefeuilles veilig stellen. Uw portefeuille Groei In deze portefeuille belegt u het gedeelte van uw middelen waarvoor u meer risico wilt nemen – en een hoger rendement wilt behalen. Wilt u de impact van het risico beperken, dan laat u ons weten welk maximumbedrag u in deze portefeuille wilt beleggen en welke beleggingsstrategie u wilt toepassen. We maken een onderscheid tussen twee beleggingstypes in deze portefeuille: de ‘activa met gematigd risico’* en de ‘risicoactiva’**. Uw beleggingsstrategie (low moderate - moderate - dynamic -offensive) voor deze portefeuille zal het maximum in risicovolle beleggingen bepalen (low moderate: 0%, moderate: 30 %, dynamic: 70%, offensive: 100%).

Onder ‘activa met gematigd risico’ verstaan we bijvoorbeeld munten uit niet-groeilanden, Belgische obligaties zonder rating, obligataire fondsen en defensieve gemengde fondsen. ** Onder ‘risicoactiva’ verstaan we hoog volatiele beleggingsinstrumenten zoals afgeleide producten, aandelen, aandelenfondsen, gemengde fondsen, producten van het type Tak 23 vastgoedeffecten (certificaten, fondsen, vastgoedbevaks enz.), producten van het type ‘reverse convertible’, schuldinstrumenten zonder recht op terugbetaling op eindvervaldag, beleggingen in grondstoffen, hogerendementsobligaties (high yield), obligaties met heel lange looptijd (> 35 jaar), fondsen van converteerbare obligaties, fondsen van het type ‘absolute return’ (behalve obligatiefondsen van het type ‘absolute return’) en hedge funds. *

6

Deutsche Bank DB Personal

■■ Strategie Moderate Als u deze beleggingsstrategie kiest, aanvaardt u het feit dat u, om een aantrekkelijk rendement te kunnen krijgen, moet beleggen in volatiele waarden, maar door het percentage van producten met een hoog risico te beperken, wenst u het risico van uw groeiportefeuille toch ‘moderate’ te houden. Daarom aanvaardt u ‘Groei’ een gedeelte van uw vermogen in volatiele activa te beleggen, zoals aandelen, vastgoed, grondstoffen of hogerendementsobligaties, maar beperkt u het maximumpercentage aan hoog volatiele risicoactiva* tot 30% van uw Groei portefeuille zodat het overblijvende en dus grootste gedeelte van uw portefeuille bestaat uit producten met een lage tot middelmatige volatiliteit (bv. hoogrentende obligatie (Groei)). Als u binnen uw portefeuille Groei niet wilt beleggen in risicoactiva, kiest u voor de strategie ‘Low Moderate’. ■■ Strategie Dynamic Om de kans op een positief rendement op lange termijn te verhogen, geeft u de voorkeur aan hoog volatiele risicoactiva* maar wenst u toch nog een veiligheidsnet in te bouwen door ook een deel van uw Groei-portefeuille te beleggen in activa met lage tot middelmatige volatiliteit. U aanvaardt dus een verhoogd risico dat u uw kapitaal verliest maar wil door de beperking van het totale percentage risicoactiva* toch nog de impact van negatieve marktsituaties afzwakken. In deze strategie zouden de ‘risicoactiva’* niet meer dan 70% van uw portefeuille ‘Groei’ mogen vertegenwoordigen. ■■ Strategie Offensive Met uw Groei portefeuille wenst u een hoog rendement op middellange of lange termijn te bekomen. U kiest binnen uw Groei portefeuille daarom uitsluitend voor risicovolle beleggingen. In deze strategie mogen de risicoactiva* tot 100% van het vermogen van uw portefeuille ‘Groei’ vertegenwoordigen. De onderstaande grafieken tonen voor de 3 van de 4 Groei-strategieën de hoogste en de laagste actuariële rendementen over 4 verschillende looptijden. Ze zijn gebaseerd op historische gegevens van de voorbije 10 jaar. Ze zijn echter geen betrouwbare voorspelling of garantie van resultaten in de toekomst. Moderate

150

50

140

40

%

30

130 120

20

110

10

100

0

90

-10

80

-20

70

-30

Dynamic

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

50

140

40

%

30

130

Offensive

120

20

110

10

100

0

90

-10

80

-20

70

-30

60

-40

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

5 jaar

7 jaar

5 jaar

7 jaar

3 jaar

1 jaar

-50

150

50

140

40

%

30

130 120

20

110

10

100

0

90

-10

80

-20

70

-30

3 jaar

-40

60 2000

7 jaar

-50

150

2000

5 jaar

-40

60 2000

3 jaar 1 jaar

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

-50

1 jaar

Deutsche Bank DB Personal

7

Beleg volgens uw doelstellingen Onze rol als bank bestaat erin om u te adviseren en te evalueren of elke overwogen belegging overeenstemt met uw verwachtingen, uw doelstellingen en uw capaciteit of bereidheid om een zeker risico te nemen. Al deze gegevens zijn verwerkt in ‘Mijn financiële gegevens’. De eerste etappe bestaat er dus in na te gaan of u de vragenlijst correct invulde. Als u de vragenlijst niet invult, kunt u uiteraard naar goeddunken blijven beleggen. Maar we kunnen u in dat geval niet meer adviseren en we kunnen niet nagaan of een bepaalde belegging opportuun is in het licht van uw doelstellingen. Beleggen dient met kennis van zaken te gebeuren. Daarom zien wij erop toe dat u terdege vertrouwd bent met de gekozen belegging, dit op basis van het deel ‘Kennis en ervaring’ van de vragenlijst ‘Mijn financiële gegevens’. Zo nodig geven we de nodige toelichting.

8

Deutsche Bank DB Personal

Beleg naargelang van uw behoeften De DB Personal benadering heeft tot doel de beleggingsportefeuille van elke cliënt beter af te stemmen op zijn behoeften, zodat de evolutie van de portefeuille van in het begin aan zijn verwachtingen beantwoordt. Elke cliënt heeft uiteraard andere behoeften, maar we hebben 3 algemene behoeften gedefinieerd die alle beleggers met elkaar gemeen hebben. Alleen het belang van deze behoeften verschilt van persoon tot persoon. Deze 3 bijna ‘universele’ behoeften zijn de behoefte aan liquiditeiten, de behoefte aan bescherming van een gedeelte van de tegoeden en de behoefte aan groei van de tegoeden. U kunt ons dan laten weten hoe belangrijk deze 3 behoeften voor u zijn door ons mee te delen over welk bedrag u in liquide middelen wilt beschikken, welk minimumbedrag u zo goed mogelijk wilt beschermen en welk maximumbedrag u niet wilt beschermen en waarvoor u een specifieke beleggingsstrategie kiest (van defensief tot offensief). Om te weten of een belegging bij u past, moeten we dus weten aan welke behoefte u wilt voldoen, want met elke behoefte stemmen bepaalde types beleggingen overeen. We hebben criteria bepaald die voor elk financieel instrument aangeven of het aan een behoefte aan liquiditeit, bescherming of groei voldoet. De behoefte aan bescherming vertaalt zich in de beperking van het risico dat een uitgever in gebreke blijft en verplichtingen inzake de terugbetaling van de nominale waarde op de eindvervaldag niet kan nakomen. Alle instrumenten waarvan de waardering onzeker is, zijn dus uitsluitend geschikt voor de behoefte aan groei. Met welke criteria houden we rekening?

■■ Het kapitaalrisico Opdat een belegging in het raam van DB Personal in aanmerking zou komen voor de portefeuille Bescherming, moet ze recht geven op terugbetaling van 100% van de nominale waarde door de uitgever op de eindvervaldag, eventueel aangevuld met een derde garant. ■■ De vervaldag van de belegging Hoe langer de looptijd van een belegging, des te groter is het risico, aangezien de belegging sterk zal worden beïnvloed door renteschommelingen, een eventuele verslechtering van de kwaliteit van de uitgever, enz. Opdat een belegging die aan de beschermingsbehoefte voldoet, beperken we de looptijd tot maximum 15 jaar voor gestructureerde schuldinstrumenten met een rating van minimum BBB- en tot 10 jaar voor ratings tussen BBB- en BBB+. ■■ De rating Het risico van obligaties houdt ook verband met de eventuele rating zoals die wordt toegekend door onafhankelijke noteringsagentschappen zoals Standard & Poor’s en Moody’s. Opdat een belegging in het raam van DB Personal in aanmerking zou komen voor de portefeuille Bescherming hebben we een minimum ratingniveau van BBB- gedefinieerd voor S&P en Baa3 voor Moody’s. Dat betekent dus dat de kwaliteit van de uitgever hoog moet zijn om aan de beschermingsbehoefte te voldoen. ■■ Valuta Een product dat in vreemde valuta genoteerd is, heeft een onzeker karakter, want we kunnen de evolutie van de wisselkoers niet voorspellen. Elke belegging in vreemde valuta wordt dus beschouwd als een product dat aan de behoefte aan groei voldoet, zelfs als het om een defensief product gaat, zoals een obligatie met een zeer hoge rating. ■■ Het type product Bepaalde producten zoals kasbons en Tak 21-producten worden beschouwd als beleggingen die voldoende veilig zijn om te beantwoorden aan de behoefte aan bescherming. Deutsche Bank DB Personal

9

DB Personal benadering



De 3 portefeuilles sluiten aan bij 3 ­doelstellingen.

De producten en hun onderverdeling in elke portefeuille.





Liquiditeit

Bescherming

Groei

De bedragen waarover ik op elk moment moet kunnen beschikken

Het bedrag dat ik wens te beschermen

De bedragen waarvoor ik een hoger risico aanvaard voor een beter rendement

Min-Max bedrag

Min. bedrag

■■ Zichtrekeningen, deviezenrekeningen ■■ Spaarrekeningen ■■ Monetaire fondsen ■■ Termijnrekeningen (
View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF