Naturstig = upplevelsestig - Nationellt resurscentrum för biologi och

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Vetenskap, Biologi, Botanik, Plants
Share Embed Donate


Short Description

Download Naturstig = upplevelsestig - Nationellt resurscentrum för biologi och...

Description

Naturstig = upplevelsestig

E

n naturstig i närheten av skolan kan användas för att väcka nyfikenhet och inbjuder till upplevelser. Anpassa den till vad som just då finns att upptäcka – innehållet kommer därför att variera beroende på årstid och på vilket sätt stigen ska användas i undervisningen. På det här uppslaget presenteras ett exempel på naturstig som visar på variationen i blommornas bygg­nad. Låt naturstigen passera genom miljöer där det finns olika slag av blommande växter. Uppgiften kan vara att söka efter exempel på växter som hör till olika familjer eller till Linnés klasser och sedan beskriva och rita hur blommorna ser ut. En lupp och anteckningsmaterial behövs. Exempel på andra teman för en naturstig med fokus på växter kan vara att studera olika slags träd och buskar,

att identifiera arter som är anpassade till olika miljöer eller att leta efter arter som har en praktisk användning. Idéer till upplägg av en naturstig kan hämtas från andra avsnitt i detta häfte. Nedan visas ett exempel på naturstig med några vårväxter och tanken är att visa på hur blommornas byggnad varierar. En god idé är att samla in växterna, scanna eller pressa för att använda i redovisningar eller till skolans egen samling av växter. Se till att inte plocka fridlysta eller sällsynta växter.

Hasselns blommor är enkönade, men med både han- och honblommor på samma individ. De stora, röda märkesflikarna gör honblommorna synliga.

Hos maskros och hästhov sitter blommorna många tillsammans samlade i en korg.

34

linnélektioner



idéhäfte 5 – i linnés spår



www.bioresurs.uu.se

© 2007 Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik, Uppsala universitet. Får kopieras i icke-kommersiellt syfte om källan anges.

Vårlöken har sex kalkblad (kronblad och foderblad är lika) och sex ståndare.

När Carl var liten läste hans farmor för honom om medicinalväxter. Bland annat kunde man lära sig att ju närmare himlen örterna hade växt desto mer kraft hade de. Med det i bakhuvudet gav sig Carl iväg mot Taxås, det högsta berget i närheten av Stenbrohult. Två nätter var han borta innan man hittade honom långt bort i skogen på Taxås.

Sälgen har han- och honblommor på skilda individer. Ståndarna gör att samlingen av hanblommor liknar en liten gul borste.

Titta på hur gullvivans blommor ser ut inuti! Hälften av gullviveplantorna har långa ståndare och kort stift och hälften korta ståndare och långt stift.

Blommorna hos vitsippa och blåsippa har många ståndare som omger en samling av pistiller.

© 2007 Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik, Uppsala universitet. Får kopieras i icke-kommersiellt syfte om källan anges.

linnélektioner



idéhäfte 5 – i linnés spår



www.bioresurs.uu.se

35

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF