Pater Damiaan

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Wetenschap, Health Science, Infectious Disease
Share Embed Donate


Short Description

Download Pater Damiaan...

Description

Pater Damiaan

Pater Damiaan is in 1840 geboren in het dorpje Tremelo. Hij is opgegroeid op een boerderij. Arm waren ze niet. Jozef was eigenlijk een heel gewone jongen. Na de lagere school hielp hij mee op de boerderij. Later werd Jozef steeds zekerder van zijn grote droom, hij wou het klooster in gaan. Jozef werd broeder bij de Paters van de Heilige Harten in Leuven. Sindsdien heette hij Damiaan. Maar hij wilde priester worden! Daarom begon hij Latijn te leren. Toen hij de taal echt goed kende, mocht hij voor priester leren van zijn oversten. Daarvoor moest hij wel naar Parijs gaan. Naar Hawaï Zijn broer zou als missionaris vertrekken naar Hawaï (een groep van 12 eilandjes). Maar hij werd erg ziek. Daarom ging Damiaan mee in de plaats van zijn broer. Hij wilde namelijk iets doen voor de mensen die het niet zo goed hebben! Zo vertrok hij in 1863 naar Honolulu. Hij is een hele tijd op Hawaï gebleven: negen jaar in totaal! Hij werd er ook tot priester gewijd.

Naar Molokai Vroeger had men veel schrik van een ziekte: lepra. Men wilde niet besmet worden en daarom werden de melaatsen naar het eilandje Molokai gebracht en daar afgezet. Toen Damiaan in 1873 hoorde over de onmenselijke toestanden op Molokai, was hij de eerste die zei: "ik ga."

Welke onmenselijke toestanden heersten op Momokai?

Kinderen

Zieken

Macht

Zingeving

Prostitutie

Wetgeving

Bestaansmiddelen?

Welke onmenselijke toestanden heersen vandaag bij ons?

Wat veranderde er op Momokai door pater Damiaans inzet?

Wat leert pater Damiaan ons vandaag op vlak van menselijke nabijheid en zelfgave?

Hoe kan jij een houvast zijn voor je kameraden en familie?

Jarenlang heel hard werken. Damiaan wou de melaatsen met alles helpen, terwijl hij rustig zijn pijp rookte om de stank te kunnen verdragen. Hij zorgde er voor dat ze meer eten en betere kleren kregen. Stilaan kregen de melaatsen ook het gevoel dat ze meetelden. Damiaan heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat ze een pijpleiding aanlegden, om water af te tappen uit een bron 800 meter buiten het dorp. Het had hem veel brieven gekost om de buizen te krijgen. Dankzij zijn werk kregen mensen over de hele wereld meer aandacht voor Molokai en lepra. Er kwamen veel bezoekers, zelfs de koningin van Hawaï! Ze wilden zien wat pater Damiaan daar allemaal deed. In de kranten werd veel over hem geschreven. Er kwam zelfs een dokter op het eiland wonen. Damiaan werkte rustig voort. Hij bouwde een tehuis voor melaatse weesmeisjes, één voor jongens, een nieuwe kerk en een school. Hij heeft ook het hospitaal hersteld. Op 15 april 1889 is Pater Damiaan gestorven. Hij was toen 49 jaar oud.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF