Persbericht 06.06.16: Winnaars Drentse Talentprijs Cultuur

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Arts & Humanities, Music, Music History
Share Embed Donate


Short Description

Download Persbericht 06.06.16: Winnaars Drentse Talentprijs Cultuur...

Description

Persbericht Assen, 6 juni 2016

Twee winnaars Drentse Talentprijs Cultuur Voor het eerst zijn twee genomineerden bekroond tot winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur. De juryprijzen gaan naar de 16-jarige componist en trombonist Arjan Linker uit Nieuw-Amsterdam en de 20-jarige schrijfster Jante Wortel uit Assen. Dit werd op 6 juni bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Hof van Saksen in Nooitgedacht. Aan de prijs, die jaarlijks door K&C wordt uitgereikt, is een glassculptuur en een geldprijs van 2.500 euro verbonden. Arjan Linker krijgt de prijs voor zijn muzikale prestaties, maar vooral voor zijn werk als beginnend componist. In 2015 schreef Arjan een muziekstuk dat is uitgevoerd door het Metropole Orkest. Jante Wortel ontvangt de prijs voor haar poëtische, verrassende en soms wringende verhalen. Naast Arjan Linker en Jante Wortel was urban art kunstenaar Nicky Nahafahik uit Hoogeveen genomineerd voor de Talentprijs. De jury over Arjan Linker De jury noemt Arjan een multitalent en een wonderkind. Het lijkt alsof hij met zijn muziekinstrument is geboren. De jury vindt het verbluffend dat iemand van zijn leeftijd een muziekstuk bedenkt en deze daarna filmisch op papier kan zetten. Een groot romantische geest afkomstig van karige zandgrond, aldus de jury. De jury over Jante Wortel De jury noemt Jante Wortel een taalkunstenaar en schrijft in haar juryrapport dat ze heel precies, maar soepel schrijft en over een enorme artistieke kwaliteit beschikt. Door haar manier van schrijven en performen heeft Jante het vermogen andere mensen te raken en trekt ze de lezer en toehoorder naar zich toe. De Talentprijs is een stimuleringsprijs van K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur in Drenthe voor cultureel talent uit Drenthe. De jury verwacht dat de winnaar de prijs besteed aan de ontwikkeling van zijn/haar talent door bijvoorbeeld het volgen van extra cursussen of masterclasses. De Drentse Talentprijs Cultuur bestaat sinds 2010. Zowel organisaties als inwoners van Drenthe kunnen elk jaar kandidaten aanmelden voor de prijs. Dit kan in alle disciplines op het gebied van kunst en cultuur. De leeftijd van de kandidaat is niet belangrijk, wel moeten de genomineerden in het afgelopen jaar iets bijzonders gedaan of neergezet hebben. Dit jaar waren er 78 aanmeldingen in de categorieën beeldende kunst, dans, muziek, fotografie, theater en literatuur. Uit deze 78 koos een Drentse jury drie genomineerden die werden voorgelegd aan de landelijke jury. Die jury bestond uit Sicko Heldoorn, burgemeester

K&C, Dr. Nassaulaan 5, 9401 HJ ASSEN 0592-336999, www.kcdr.nl

Dantumadiel, Jacco de Boer, Hoofd Public Affairs Leeuwarden-Fryslân Culture Hoofdstad Europa 2018, Hans Haerkens , directeur Haerkens Resultancy, Victorine Koningsberger, zelfstandig adviseur kunst & cultuur en Juriënne Ossewold , directeur The Creative Media Consultancy en emeritus lector Media en Storytelling. De Drentse Talentprijs Cultuur werd tegelijk uitgereikt met de Grote Culturele Prijs van Drenthe. Deze oeuvreprijs van de provincie Drenthe ging naar architect Cor Kalfsbeek vanwege de vele Drentse bouwontwerpen die op zijn naam staan, zoals de uitbreiding van gevangenis Esserheem in Veenhuizen en de verbouw van de hal van het provinciehuis. De 84jarige Kalfsbeek kreeg een bronzen legpenning en een bedrag van 10.000 euro uitgereikt.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: Helma Kwast, coördinator Drentse Talentprijs Cultuur , K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur, T (0592) 33 69 99.

K&C, Dr. Nassaulaan 5, 9401 HJ ASSEN 0592-336999, www.kcdr.nl

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF