poetsinstructie

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Wetenschap, Health Science, Orthodontics
Share Embed Donate


Short Description

Download poetsinstructie...

Description

POETSINSTRUCTIE U kunt uw gebit handmatig poetsen maar ook gebruik maken van een elektrische tandenborstel. De opmars van de elektrische tandenborstel is de laatste jaren opmerkelijk. Begin jaren negentig poetste één op de tien Nederlanders elektrisch. Inmiddels is dat één op de drie. Er zijn veel klinische studies die aantonen dat elektrisch poetsen, mits juist gebruikt effectiever is dan met de hand poetsen. Let wel, de resultaten van de studies zijn gemiddelden. Het kan goed zijn dat u uw gebit met een handtandenborstel goed verzorgt. Vraag daarom altijd om advies aan uw tandarts of mondhygiënist. Handtandenborstel Een goede handtandenborstel heeft zachte afgeronde nylon haren. De borstelkop is klein zodat u gemakkelijk ook achter in de mond kunt komen. De steel dient goed in uw hand te liggen. Veel tandenborstels zijn voorzien van antislip handgrepen. Poetstechniek: Er zijn verschillende manieren om uw tanden te poetsen. Hier volgt de meest geadviseerde methode. 1.

2.

3.

4.

Om de buitenkant van de tanden te poetsen, plaatst u de tandenborstel in een hoek van 45 graden tegen de rand van het tandvlees. Poets met korte, zachte heen- en weergaande bewegingen zonder druk uit te oefenen. Plaats de borstel na ongeveer 10 seconden een tand of kies verder.Maak dezelfde bewegingen voor de binnenkant van de tanden en kiezen. Bij de binnenkant van de voortanden is het gemakkelijker de borstel verticaal te plaatsen. Poets tenslotte de kauwvlakken met korte schrobbewegingen.

Elektrische tandenborstel Een goede elektrische tandenborstel heeft een kleine borstelkop, ligt goed in de hand, is oplaadbaar en heeft bij voorkeur een zogenaamde 2-minuten timer dat een signaal geeft wanneer u de aanbevolen poetstijd heeft bereikt. De nylon haartjes zijn zacht en afgerond. Poetstechniek Het poetsen met een elektrische tandenborstel vereist een andere techniek dan met een handtandenborstel. De borstel maakt zelf de juiste bewegingen. Van belang bij elektrisch poetsen is de plaatsing van de borstel op de tanden en kiezen.

1.

2.

3. 4.

Plaats voor de buitenkant de borstel steeds opnieuw loodrecht op de tanden, tegen de rand van het tandvlees aan. U hoeft geen poetsbeweging te maken. Ga langzaam van tand naar tand, van kies naar kies. Begin voor de binnenkant bij de achterste kies en beweeg de borstel langzaam wederom van kies naar kies en van tand naar tand. De achterkanten van de achterste kiezen kunt u reinigen door de borstelkop dwars te plaatsen. Ook de kauwvlakken worden kies voor kies gereinigd.

Vergeet niet uw tandenborstel (zowel hand als elektrisch) om de drie maanden te vervangen. Een borstel van drie maanden oud verwijdert 30% minder tandplaque dan een nieuwe tandenborstel.

M.R. Roos & A. Roos-v.d. Horst – Tandartsenpraktijk Dijkcentrum – Dravietdijk 2, Roosendaal – tel. 0165-553353 - www.tandartsenpraktijkdijkcentrum.nl

Reinigen tussen de tanden Zelfs grondig poetsen is niet genoeg! Elke tand of kies bestaat uit vijf oppervlakken. Met poetsen reinigt u er drie van de vijf. De twee overige vlakken zijn de ruimten tussen uw tanden en kiezen. Er zijn heel wat manieren om de ruimte tussen uw tanden en kiezen schoon te maken: flossen, stoken en het gebruik van interdentale ragertjes. De keuze welke soort u dient te gebruiken hangt deels af van uw eigen voorkeur en deels van wat uw tandarts of mondhygiënist u adviseert. Floss Er zijn verschillende soorten floss te koop. Met of zonder wax, met of zonder smaakje. Het voordeel van wax is dat het flossdraad gemakkelijker tussen de tanden en kiezen glijdt. Goede floss rafelt niet en is bestand tegen breken. Er bestaat ook flosstape, een iets bredere draad die vooral voor beginners een uitkomst biedt. Wanneer u een beugel of een brug hebt, kunt u beter een flossdraad gebruiken met een verhard uiteinde. Het einde kan gemakkelijker onder de brug of achter de draad van een beugel worden gebracht. Flosstechniek 1. Neem ongeveer 45 cm flossdraad en wikkel de uiteinden losjes om de middelvingers en laat 5 cm flossdraad vrij 2. Met de duim en wijsvingers houdt u de floss strak gespannen en schuift u de floss voorzichtig met een zagende beweging tussen de tanden en kiezen. 3. Leg de flossdraad C-vormig rond elke tand en kies en beweeg het voorzichtig met een heen- en weergaande beweging langs alle zijden van elke tand of kies en ook onder de tandvleesrand. Neem voor elke tand of kies een nieuw stukje draad.

Tandenstoker Een goede tandenstoker is van zacht hout gemaakt, heeft een platte onderkant en is klein. Techniek Maak de tandenstoker voor gebruik nat met uw mond. Breng de tandenstoker met de platte kant tegen het tandvlees, zo ver mogelijk tussen de tanden en kiezen en maak een heen- en weergaande beweging. Ragers Waar er voldoende ruimte tussen de tanden en kiezen is voor het gebruik van ragers, genieten deze de voorkeur boven tandenstokers. Ragertjes halen namelijk meer tandplaque weg dan tandenstokers. Ragers zijn verkrijgbaar in vele maten, van zeer smal tot extra groot. Om de tandplaque goed te verwijderen, moet de rager met enige moeite tussen de tanden en kiezen doorgaan. Techniek De rager pakt u beet bij het metalen steeltje of het handvat. U duwt de kant met de haren voorzichtig tussen de tanden en kiezen. Vervolgens haalt u de rager ongeveer tien keer heen en weer. Let er op dat het metaal van het ragertje de tanden en kiezen niet raakt. Wanneer u voor het eerst floss, stokers of ragertjes gebruikt kan het zijn dat uw tandvlees bloedt. Dit komt vaak voor. Bloedend tandvlees wijst op tandvleesontsteking. Na een paar dagen flossen, stoken of ragen moet het bloeden stoppen. Indien dit niet het geval is, dient u de tandarts of mondhygiënist te raadplegen. M.R. Roos & A. Roos-v.d. Horst – Tandartsenpraktijk Dijkcentrum – Dravietdijk 2, Roosendaal – tel. 0165-553353 - www.tandartsenpraktijkdijkcentrum.nl

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF