Principe van PhotoVotalische Cellen

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Oudheid, Oude Egypte
Share Embed Donate


Short Description

Download Principe van PhotoVotalische Cellen...

Description

Principe van PhotoVotalische Cellen De straling die bij een onbewolkte hemel, tegen de middag als de zon de meeste kracht heeft, op aarde aankomt, schommelt om en nabij de 1000 W/m². In vaktermen: 1000 kWh/m² bij 25 graden Celsius en AM=1,5 (d.w.z. onder een hoek van 41,5 graden, waardoor de stralen een 1,5 maal dikkere luchtlaag moeten doordringen). De straling van de zon levert ons per jaar 220.000 biljoen kWh, dat is meer dan 2500 keer het totale verbruik van de wereldbevolking. Dit betekend dat we om aan de totale energiebehoefte van de wereld te voldoen, genoeg hebben aan een zonnepaneelveld van ca. 144.400 km² oppervlakte, dus ongeveer ter grootte van 3,5 keer Nederland of ca. 25% van Frankrijk.

Vergelijk stroomproductie wereld Benodigde opp. PV: 144.400 km² Oppervlakte Nederland : 41.528 km² Oppervlakte Frankrijk: 551.500 km²

1.1 De intensiteit van de zon op de diverse werelddelen Ieder land van de wereld heeft zijn eigen zoninstraling. In het ene land is de intensiteit hoog, in andere landen wat minder. Uit onderstaande grafiek blijken de verschillen:

Zo zien we dat in Oeganda er een vrij constant aantal uren zon per dag zijn. Dat is erg plezierig en ook is het dan eenvoudig om de opbrengst te berekenen. Bovendien kan men er de klok op gelijk zetten dat men zowat iedere dag dezelfde hoeveelheid elektriciteit met PVpanelen kan opwekken. Met name voor thermische zonnecollectoren (zie bijvoorbeeldwww.zonnecollector-info.nl) is dit een ideaal land. Voor zonnepanelen die elektriciteit opwekken (PV-panelen) is Egypte het ideale land. In de zomer schommelt het aantal uren zon per dag tussen de 7 à 8 uur. Ondanks dat Nederland er erg bekaaid afkomt, zullen we zien dat het toch aantrekkelijk is om ook bij ons zonnepanelen te plaatsen. In Nederland is de instraling in de westelijke regionen langs de kust iets hoger dan in de rest van het land. Behalve de zonintensiteit is ook de omgevingstemperatuur van belang voor een hoge opbrengst: Hoe hoger de zonne-intensiteit en hoe lager de omgevingstemperatuur, des te hoger is de opbrengst.

Gemiddelde jaarlijkse instraling in Nederland Gemiddeld ontvangen we in Nederland dus ca. 1000 kWh/m² per jaar aan zonlicht. Je moet er wel rekening mee te houden dat ca. 70 tot 80% hiervan in de zomerperiode (voorjaar en zomer) ontvangen wordt! De verdeling over de seizoenen zie je in het taartdiagram.

Gemiddelde opbrengst verdeeld over de seizoenen in Nederland Dit heeft te maken met de afstand aarde-zon en de dikte van de luchtlaag. Het AM-getal (AM =Air Mass = lucht massa) geeft aan hoe dik de luchtlaag is die de zonnestralen moeten doordringen. De waarde AM = 1,5 wordt gebruikt als referentiegrootheid (STC) door zonnepaneelfabrikanten. Door uniforme specificaties maakt dit het vergelijken van de diverse panelen eenvoudiger. We komen later nog op deze Standaard Test Condities terug.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF