Social resursförvaltning

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Samhällsvetenskap, Sociologi
Share Embed Donate


Short Description

Download Social resursförvaltning...

Description

Social resursförvaltning

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-05 Diarienummer 0385/17

Social utveckling Lena Salo Telefon 031-367 94 51 E-post: [email protected]

Medel för att skapa mötesplatser för hbtq-personer med särskilt fokus på unga transpersoner

Förslag till beslut Social resursnämnd beslutar: att bevilja 365 000 kronor i bidrag till Forum SKILL för att skapa mötesplatser för hbtq-personer med särskilt fokus på unga transpersoner. Sammanfattning Social resursförvaltning har från och med 2017 tillförts ett extra föreningsbidrag på en miljon kronor att fördela till organisationer som skapar mötesplatser med särskilt fokus på unga transpersoner. Insatserna är ett led i det preventiva arbetet för gruppens hälsa. Den 21 mars 2017 bjöd Social resursförvaltning in till samtal med tjänstepersoner och organisationer som arbetar med hbtq-frågor. Mötet syftade till att diskutera framgångsfaktorer och hinder för att skapa fler mötesplatser för målgruppen unga transpersoner. På mötet formulerades prioriteringar av insatser som utgjort en viktig del i bedömningen av inkomna ansökningar. Det har kommit in tre ansökningar. Förvaltningen föreslår att två av ansökningarna avslås och att den tredje ansökan beviljas. Summan av ansökta medel är totalt 1 172 427 kronor. Social resursförvaltning

Michael Ivarson Förvaltningsdirektör Bilaga Forum SKILL ansökan Forum SKILL budget Homan ansökan Homan budget Fryshuset ansökan Fryshuset budget 1(4)

Ärendet Nämnden har att fatta beslut om att fördela medel för att skapa mötesplatser för hbtq – personer med särskilt fokus på unga transpersoner. Bakgrund I Göteborg stads budget 2017 står att ”I en tid av ökad polarisering mellan människor då rasism och hatbrott breder ut sig måste staden stärka arbetet med de mänskliga rättigheterna. Staden ska främja likabehandling och arbeta systematiskt utifrån samtliga diskrimineringsgrunder”. Vidare finns att läsa i budgeten att situationen för hbtqpersoner och särskilt unga transpersoner ska förbättras. Rapporten Skillnader i livsvillkor och hälsa påvisar stora skillnader mellan olika grupper i staden. För att utjämna skillnaderna och förbättra folkhälsan hos de som har en sämre hälsa är det viktigt att ingen människa oavsett kön, etnisk tillhörighet, könsöverskridandeidentitet och könsuttryck, religion eller trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder lever kvar i vad upplevs som utanförskap. Det offentliga och det civila samhället behöver samarbeta för att hitta mötesplatser och arenor för detta. Det civila samhället är och har alltid varit en viktig aktör när det gäller att identifiera nya behov och målgrupper i samhället. Social resursförvaltning har i uppdrag att på olika sätt stödja och möjliggöra för organisationer att bedriva sin verksamhet, bland annat genom ekonomiskt stöd. Social resursförvaltning har från och med 2017 tillförts extra föreningsbidrag på en miljon kronor att fördela till organisationer som skapar mötesplatser med särskilt fokus på unga transpersoner. Insatserna är ett led i det preventiva arbetet för gruppens hälsa. Den 21 mars 2017 bjöd Social resursförvaltning in brett till samtal med tjänstepersoner och organisationer som arbetar med hbtq-frågor. Mötet syftade till att diskutera framgångsfaktorer och hinder för att skapa fler mötesplatser för målgruppen unga transpersoner. Under mötet formulerades följande prioriterade områden: Verksamheter som riktade sig direkt till unga transpersoner • Insatser som genomförs av målgruppen för målgruppen • Verksamheter som sker i samverkan • Insatser som kan ge långsiktiga effekter, såsom kartläggningar och förberedelser för kommande ansökningar Ansökningarna handläggs selektivt, vilket innebär att varje ansökan bedöms utifrån sina specifika förutsättningar och innehåll. Bedömningen sker utifrån den sökande organisationens kapacitet att nå ut till målgruppen. Vi föreslår avslag för medel för verksamhet som redan beviljats kommunalt stöd innevarande period. De prioriteringar av insatser som formulerades under mötet den 21 mars har varit en viktig del i bedömningen. Samverkan med personalorganisationerna Samverkan sker i FSG 2017-06-13.

Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande

2(4)

Förvaltningens överväganden Det har kommit in tre ansökningar. Förvaltningen föreslår att två av ansökningarna avslås, då ansökningarna inte skiljer sig avsevärt från verksamhet som redan beviljats kommunalt stöd för innevarande period. Vi föreslår att en ansökan beviljas bidrag för att möjliggöra övergången från projektfinansierad verksamhet till ordinarie drift. Summan av ansökta medel är totalt 1 172 427 kronor. Nedan beskrivs de tre ansökningar som kommit in med bedömning och förslag till beslut. HOMAN Organisationen HOMAN i Göteborg uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning men har redan beviljats 100 000 kronor i verksamhetsbidrag för 2017. HOMAN i Göteborg bedriver i sin ordinarie verksamhet uppsökande och stödjande verksamhet för homo- och bisexuella samt transpersoner med fokus på migranter. Föreningen arbetar för att främja dessa personers rättigheter i det svenska samhället. Föreningen informerar om rättigheter, anordnar medlemsträffar och erbjuder individuell rådgivning. Föreningen arbetar även hiv-preventivt med stöd av statliga hiv-medel via organisationens telefonjour och erbjuder samtalsstöd för målgruppen. Organisationen utför även viss utåtriktad verksamhet på skolor. I ansökan för att skapa mötesplatser för hbtq-personer med särskilt fokus på unga transpersoner bedömer förvaltningen inte att något utöver redan beviljad ansökan lyfts fram för målgruppen. Förvaltningens uppfattning är att organisationen söker för ordinarie verksamhet och inte för ytterligare eller riktad verksamhet för målgruppen. Förvaltningen föreslår därför avslag på föreningens ansökan. Fryshuset Fryshuset i Göteborg uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning. Fryshuset beviljades verksamhetsbidrag 2017 till verksamheterna Barn till ensamma mammor med 700 000 kronor, Electra Sharafs hjältar med 500 000 kronor och United sisters med 440 000 kronor. Fryshuset etablerades i Göteborg 2005 och bedriver idag flera betydande verksamheter inom sociala perspektiv samt arbetsmarknad och utbildning. I början av 2013 flyttade Fryshuset Göteborg in i nya lokaler i Kviberg. De nya lokalerna har skapat möjligheter att vidareutveckla befintliga verksamheter, men också att tillsammans med unga utveckla fler aktiviteter och verksamheter inom passionerad fritid. I ansökan för att skapa mötesplatser för hbtq-personer med särskilt fokus på unga transpersoner ansöker organisationen om medel för att rikta verksamhet till en målgrupp som man anser inte helt fångas upp i befintliga grupper såsom United sisters och Oslagbart. Unga transpersoner är emellertid redan idag välkomna att ingå i dessa. Förvaltningen bedömer att organisationen söker medel för en verksamhet som inte skiljer sig stort från verksamhet som man redan beviljats medel för. Förvaltningens bedömning är att syftet med utlysta medel inte uppnås genom ansökan. Förvaltningen föreslår därför avslag på föreningens ansökan.

Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande

3(4)

FORUM SKILL Forum SKILL uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning. Forum SKILL är en resursorganisation, som med mänskliga rättigheter som utgångspunkt, driver flera olika projekt och verksamheter. Verksamheterna består av arbetsintegrerade sociala företag, rehabiliterande kulturarbete samt en utbildningsdel där organisationen erbjuder föreläsningar och metodmaterial inom områden som exempelvis socialt företagande, arbetsmiljö, sexualitet och funktionalitet. Det som verksamheterna har gemensamt är att de startats i syfte att öka möjligheterna för empowerment, men också för att möta utmaningar i samhället såsom utanförskap och otillgänglighet. 2014 startade Form SKILL projektet Norma med medel från Allmänna arvsfonden. Norma är en verksamhet för unga kvinnor och transpersoner i åldrarna 18–25 år med psykisk ohälsa. Projektet syftar till att förebygga, motverka och bearbeta det utanförskap som kan uppstå hos målgruppen. Organisationen söker nu medel för att permanenta Norma. Norma handlar om att motverka psykisk ohälsa och rusta deltagarna för att de ska kunna slussas ut till studier, praktik eller arbete. Forum SKILL:s ansökan om medel avser att avsluta Norma i dess projektform för att kunna driva verksamheten som en del av ordinarie verksamhet. Under 2017 kommer Forum SKILL söka fortsatt finansiering för verksamheten för 2018. Förvaltningens bedömning är att verksamheten är direkt riktad till målgruppen och att Norma utgör en viktig mötesplats för unga transpersoner. Förvaltningen föreslår att Forum SKILL beviljas 365 000 kronor för att skapa mötesplats för hbtq-personer med särskilt fokus på unga transpersoner. Ekonomiska konsekvenser Denna utlysning omfattar enbart medel som förvaltningen fått i uppdrag att fördela till för att skapa mötesplatser för hbtq-personer med särskilt fokus på unga transpersoner. Förslaget innebär inte några ekonomiska konsekvenser för förvaltningen. Medlen är ramförstärkande och förvaltningen avser att utlysa medel även för 2018 års verksamhet. Då det ekonomiska läget i förvaltningen är mycket ansträngt kommer inte resterande medel i potten att utlysas. Barnperspektivet Syftet med medlen är att skapa mötesplatser för hbtq-personer med särskilt fokus på unga transpersoner. Medlen är ett led i det preventiva arbetet för gruppens hälsa. Jämställdhetsperspektivet Ett normkritiskt perspektiv betyder att kritiskt ifrågasätta rådande normer till exempel könsidentitet och sexuell läggning eller kön.

Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande

4(4)

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF