sommaruniversitet

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Engineering & Technology, Industriell ekonomi (utbildning), Supply chain management
Share Embed Donate


Short Description

Download sommaruniversitet...

Description

UPPGIFTER OM KOSTNADER, INKOMSTER OCH PRESTATIONER ÅR 2003 SOMMARUNIVERSITET På blanketten anmäls läroanstaltens alla kostnader, inklusive utgifter enligt § 13 lagen (632/1998) om fritt bildningsarbete. Läroanstaltens driftsutgifter och investeringsutgifter anmäls separat på blanketten. Som investeringsutgifter betraktas bl.a. sådana anläggningstillgångar som används för att producera tjänster under en längre tid än en räkenskapsperiod. På blanketten anmäls inte statsandelar eller statsunderstöd för driftskostnader som erhållits med stöd av finansieringslagen. Driftsutgifterna och investeringsutgifterna anmäls inklusive mervärdesskatt. Med tanke på projektet för utveckling av statsandelssystemet skall de mervärdesskatter som ingår i hyrorna anmälas separat i de ifrågavarande punkterna på blanketten. De mervärdesskatter som ingått i anskaffningspriset för varor och tjänster anmäls separat i de ifrågavarande punkterna på blanketten. Kostnaderna och inkomsterna anmäls som hela euro och prestationerna som heltal. Ifyllnadsanvisningarna för blanketten motsvarar ifyllnadsanvisningarna för kommunernas ekonomiska statistik.

Driftsutgifter Löner och arvoden ML 0100 Här anmäls löner och arvoden på vilka görs förskottsinnehållning, ersättningar som betalats för inkomstbortfall och andra kostnadsersättningar på vilka görs förskottsinnehållning, även naturaförmåner och dagtraktamenten. Lönerna anmäls som netto med personalersättningar avdragna. Här skall inte anmälas reseersättningar, personalutbildningstjänster eller hälsovårdstjänster, utan dessa anmäls i punkten Köp av övriga tjänster ML 0600.

Betalda pensioner ML 0300 Här anmäls betalda pensioner. Pensionsförsäkringspremier anmäls inte.

Pensionsförsäkringspremier ML 0370 Anmäls betalda pensionsförsäkringspremier.

Övriga socialförsäkringsavgifter ML 0380 Här anmäls obligatoriska, frivilliga och kalkylerade socialförsäkringsavgifter som arbetsgivaren har betalat. Obligatoriska socialförsäkringsavgifter är folkpensions- och sjukförsäkringsavgifterna, den lagstadgade olycksfallsförsäkringsavgiften, arbetslöshetsförsäkringsavgiften, grupplivförsäkringsavgiften/ekonomiskt stöd samt arbetspensionsförsäkringsavgifterna. 1

Köp av kundtjänster ML 0510 - 0540 Kundtjänsterna är färdiga tjänster, som köps av andra tjänsteproducenter. Här anmäls bl.a. den undervisning som den primära läroanstalten har köpt av andra läroanstalter. För den läroanstalt som säljer undervisningen handlar det i detta fall om avgiftsbelagd verksamhet och inkomsterna betraktas som försäljningsinkomster. Den andel av lönekostnaderna för en gemensam lärare som betalas till kommunen eller annan utbildningsanordnare räknas inte till de köp av tjänster, utan den anmäls i punkten köp av övriga tjänster ML 0600. I detta fall köps inte hela utbildningsperioden, kursen eller modulen, utan en del därav. Undervisning som den primära läroanstalten har köpt av en statlig läroanstalt anmäls i punkten kundtjänster som köpts av staten ML 0510. Undervisning som den primära läroanstalten har köpt av en kommunal läroanstalt anmäls i punkten kundtjänster som köpts av kommuner ML 0520 eller samkommuner ML 0530. Undervisning som den primära läroanstalten har köpt av en privat läroanstalt anmäls i punkten kundtjänster som köpts av övriga ML 0540.

Köp av övriga tjänster ML 0600 Här anmäls deltjänster som köpts för den egna tjänsteproduktionen. Med deltjänst avses en del av en sluttjänst/slutprodukt, såsom t.ex. en utbildningsperiod/kurs/modul av t.ex. en lärarlön. Med köp av kundtjänster avses slutprodukten/sluttjänsten, t.ex. en hel kurs. T.ex. lönekostnaderna för en gemensam lärare kan vara deltjänster. Om lönekostnaderna enligt ett avtal har delats mellan avtalsparterna, anmäls utgifterna i punkten löner och arvoden ML 0100 och i punkten övriga socialförsäkringspremier ML 0380. Andelen av löneutgifterna fördelas direkt på avtalsparterna och därför är det inte är fråga om försäljning av tjänster. Med köp av övriga tjänster avses bland annat reseersättningar, utbildningstjänster och hälsovårdstjänster för personalen, kontors-, bank- och budtjänster, trycknings-, annons o. dyl. utgifter samt post- och teletjänster. Övriga tjänster är också andra socialförsäkringar än de som arbetsgivaren har betalat, t.ex. t.ex. egendoms- och ansvarsförsäkringar. Renhållningsoch tvätteritjänster, såsom t.ex. hantering av avfallsvatten och renhållning av gårdsplan, antecknas här. Ersättningar för reparation och underhåll av byggnader och fastigheter och de fasta anordningar som hör till dessa; underhåll och reparation av maskiner och anordningar räknas också som övriga tjänster. Rese- och inkvarteringskostnader för personalens tjänsteoch övriga resor och skattefria dagtraktamenten antecknas här. Frakt- o. dyl. kostnader är övriga tjänster. Varor vilka som sådana har överlåtits åt personalen och slutprodukter som skaffats som köpta tjänster, t.ex.gåvor på märkesdagar och gåvor i uppmuntrande syfte samt varor och tjänster i anslutning till fritidsverksamhet som överlåtits åt personalen, såsom t.ex. deltagaravgifter och tävlingsavgifter, inträdes- och rabatterade biljetter till idrottshallar och kulturinstitutioner osv.

Material, förnödenheter och varor ML 1400 Här anmäls alla de utgifter för material och förnödenheter som inte är köp av anläggningstillgångar. Som köp av anläggningstillgångar anmäls nyttigheter och immateriella rättigheter, som används för att producera tjänster under längre tid än ett år. Köp av anläggningstillgångar anmäls i investeringskostnaderna. 2

Med materialanskaffningar avses bl.a. inköp av kontorsförnödenheter, läromedel, litteratur (även dagstidningar och tidskrifter), beklädnad, rengöringsmedel och rengöringsförnödenheter, bränsle och smörjmedel. Som materialanskaffningar räknas också kostnader för köp av värme, el och vatten samt byggnadsmaterial. Inventarier och utrustning som inte hör till anläggningstillgångarna, d.v.s. engångsinventarier och engångsutrustning antecknas här.

Understöd ML 1800 Anmäls olika bidrag och understöd.

Externa hyresutgifter, ML 1920 Anmäls hyror till utomstående.

Interna hyresutgifter, ML 1970 Här anmäls interna hyror utan kapitalandelen, som anmäls i punkt ML 2970. Här anmäls också bolagsvederlaget för byggnader och lägenheter; hyresutgifter för hyrda maskiner, inventarier och transportmedel, inklusive leasinghyror.

Övriga utgifter ML 2700 Här anmäls utgifter som inte hör till punkterna ovan, t.ex. fastighetsskatt.

Utgifter för verksamheten sammanlagt ML 2900 (mervärdesskattens andel specificerat) - varav utgifter för avgiftsbelagd verksamhet sammanlagt ML 1490 (mervärdesskattens andel specificerat) Utgifterna för avgiftsbelagd kursverksamhet och övrig avgiftsbelagd verksamhet ingår också i utgiftsslagen ovan (liksom också i de sammanlagda utgifterna för verksamheten). Här anmäls utgifterna sammanlagt. Med avgiftsbelagd verksamhet avses en sådan verksamhet där sommaruniversitetet genomför en utbildning på köparens villkor, d.v.s. beställaren bestämmer målen för utbildningen, dess centrala innehåll, rekryterar deltagarna och betalar räkningen enligt avtal. Läroanstalternas avgiftsbelagda verksamhet består främst av den arbetskraftspolitiska vuxenutbildningen som arbetskraftsförvaltningen beställer, den kommunala personalutbildningen och personalutbildningen som företagen köper. Också tilläggsutbildning som länsstyrelserna har köpt och finansierat med statsunderstöd är avgiftsbelagda tjänster i fråga om den utbildning som fortsatt under år 2003. Programmet Kunskapslyftet, som inleddes år 2003, finansieras i huvudsak med statsunderstöd från länsstyrelserna. Också kostnaderna för denna verksamhet hör till den avgiftsbelagda verksamheten. Blankettens svärtade partier ifylls inte.

Hyreskostnader som hänför sig till de avgiftsbelagda tjänsterna ML 1495 Dessutom anmäls andelen hyror och andelen mervärdesskatter av dessa som ingår i den avgiftsbelagda verksamheten specificerade. Hyreskostnaderna ingår också i punkten ML 1490.

3

Avskrivningar och nedskrivningar ML 2940 Som avskrivningar anmäls de planenliga avskrivningarna på anskaffningskostnaderna för de immateriella och materiella nyttigheter som bokförs i balansräkningen, bestående aktiva. Som nedskrivningar anmäls bland annat följande poster, på vilka det inte görs planenliga avskrivningar och vilka är bokförda i balansräkningen, bestående aktiva: - mark- och vattenområden - förskottsbetalningar - icke slutförda anskaffningar - aktier och andelar som är att betrakta som anläggningstillgångar - immateriella tillgångar

Driftsinkomster Försäljningsinkomster TL 5210 - 5250 Försäljningsinkomsterna uppkommer genom försäljning av varor och tjänster. Avsikten är att priset skall täcka produktionskostnaderna. Läroanstalterna anmäler här de inkomster de erhållit från försäljningen av utbildningstjänster (köparen anmäler motsvarande händelse i punkten köpta kundtjänster). I punkten försäljningsinkomster av staten ingår t.ex. den utbildning som länsstyrelserna och arbetskraftsbyråerna köpt. Försäljningsinkomster av övriga är t.ex. den utbildning som företagen köpt till sin personal (t.ex. språkkurs). Här anmäls också eventuella måltidsersättningar som personalen betalat.

Avgifter TL 5500 Här anmäls betalningarna för sådana varor och tjänster, i vilkas prissättning man inte har strävat efter att täcka produktionskostnaderna (t.ex. läsårsavgifter och materialavgifter)

Understöd och bidrag TL 5805 - 5890 Understöd och bidrag är inkomstöverföringar, som inte är ersättningar för försäljning av en prestation och inte heller finansieringsandelar för investeringsutgifter eller statsandelar som hör direkt till resultaträkningen (t.ex. statsandel för undervisnings- och kulturverksamhet och behovsprövad statsandel). Till understöden och bidragen hör t.ex. sysselsättningsbidrag, utvecklingsunderstöd som landskapet betalar, EU-stöd för sådana utvecklingsprojekt som bokförs i driftshushållningen. Endast understöd och bidrag som erhållits direkt från Europeiska Unionen räknas till understöden och bidragen från Europeiska Unionen. Understöd och bidrag som förmedlas av staten hör till punkten övriga understöd och bidrag.

Externa hyresinkomster, TL 6320 Här anmäls hyrorna för personalens bostäder samt hyresinkomster från andra byggnader och fastigheter.

Interna hyresinkomster, TL 6370

4

Övriga inkomster TL 6700 Här anmäls sådana inkomstslag som inte ingår i utgiftsslagen ovan.

Verksamhetens inkomster sammanlagt TL 6900 - varav inkomster från avgiftsbelagd verksamhet sammanlagt TL 6490 Inkomsterna från den avgiftsbelagda verksamheten ingår också i inkomstsslagen ovan (liksom även i punkten driftsinkomster totalt). Här anmäls summan av de enskilda inkomstslagen. Investeringskostnader I investeringsutgifterna anmäls bl.a. köp av anläggningstillgångar. Med anläggningstillgångar avses föremål, immateriella rättigheter och andra nyttigheter, som under längre tid än en redovisningsperiod används för att producera varor och tjänster och vilkas anskaffningspris inte är låg. I investeringsutgifterna innefattas också utgifter för s.k. små projekt. Små projekt är anläggningsprojekt, vilkas beräknade totalkostnader för sommaruniversitet är högst 80 000 i euro (FinF 1396/2001). Utgifterna för små projekt anmäls också som tilläggsuppgift i punkt ML 9390. Mervärdesskattens andel av investeringskostnaderna och utgifterna för små projekt anges skilt. Investeringsinkomster Här anmäls investeringsinkomsterna.

Prestationer Antal undervisningstimmar st/år S200 L 001 Här anmäls det faktiska antalet undervisningstimmar uttryckt i årstimmar. Även undervisningstimmar för den avgiftsbelagda verksamheten anmäls här. - varav andelen timmar för den avgiftsbelagda verksamheten, st/år S200 L 015 Här anmäls antal undervisningstimmar som getts som avgiftsbelagd verksamhet under räkenskapsåret.

5

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF