Speltherapie

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Sociale wetenschappen, Psychologie, Ontwikkelingspsychologie
Share Embed Donate


Short Description

Download Speltherapie...

Description

Jeugdzorg LVB

Speltherapie Therapie is voor kinderen of jongeren die zijn vastgelopen in hun ontwikkeling. Dit kan gebeuren als zij traumatische dingen hebben meegemaakt of als sprake is van hechtingsproblematiek. Therapie kan ook helpen als een kind weinig zelfvertrouwen heeft, moeite heeft om zich te uiten en/ of als het moeilijkheden ervaart in de omgang met leeftijdsgenootjes of met volwassenen. Vitree biedt op diverse locaties Speltherapie.

Wat is het? Speltherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij het spel gebruikt wordt om een kind vooruit te helpen. Wanneer ingrijpende gebeurtenissen of psychische problemen de ontwikkeling van een kind belemmeren, kan speltherapie een oplossing bieden. Speltherapie is een hulpmiddel om een gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen. Voor wie Omdat spel als middel wordt ingezet om het kind vooruit te helpen, is speltherapie vooral geschikt voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar, of met een vergelijkbare ontwikkelingsleeftijd, die fantasiespel kunnen spelen. Speltherapie kan ook voor pubers een oplossing bieden. Bij pubers wordt meer gewerkt met statisch spel, opdrachten en gesprekken. Hoe werkt het Voor kinderen is het vaak moeilijk om te praten over de dingen die ze meemaken of lastig vinden. Spel geeft het kind de gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei

vormen van gedrag. De speltherapeut helpt het kind door middel van spel om emotioneel en cognitief nieuwe inzichten te verwerven. Hulp volgens plan Wanneer een kind wordt aangemeld bij Vitree voor Speltherapie wordt gestart met een kennismakingsgesprek met de ouders. In dit gesprek worden de reden(en) voor de aanmelding en de bijzonderheden uit de levensloop van het kind besproken. Ook wordt uitgelegd wat speltherapie voor het kind kan betekenen en wordt er samen met de ouders bekeken aan welke doelen gewerkt kan worden. Dit wordt vastgelegd in een behandelplan. Gedurende de speltherapie worden er regelmatig gesprekken met ouders en eventueel andere betrokkenen gevoerd over het verloop van de therapie. Waar en wanneer De speltherapie vindt één keer in de week plaats in de spelkamer op locatie van Vitree. Een sessie duurt 45 à 60 minuten. De eerste 3 tot 5 spelsessies worden gebruikt als observatie. Indicatie en aanmelden Voor Speltherapie is een CIZ-indicatie nodig. Aanmelding bij Vitree kan door u zelf als ouders, door school en door instanties (bijv. Bureau Jeugdzorg, MEE, GGD).

Meer informatie? Bel met onze medewerkers van de Afdeling Intake in uw regio: Almere: Overig Flevoland: West-Overijssel:

036 - 5481010 0321 - 386845 038 - 3372337

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF