Tijd van burgers en stoommachines

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, European History, Europe (1815-1915), Industrial Revolution
Share Embed Donate


Short Description

Download Tijd van burgers en stoommachines...

Description

1800-1900

Wat gaan we doen?

We gaan een Informatie boekje maken.

Er zijn 8 onderwerpen!

Iedereen kiest een onderwerp .

VOORBEELD

Naam: Olande Groep: 5 Keuze 1 = napoleon Keuze 2 = kinderarbeid Keuze 3 = stoommachine

Kinderarbeid en kinderwetje van Houten Stoommachine Spoorlijn en de eerst stoomtrein Vincent van Gogh Napoleon Telegraaf Aletta Jacobs Max Havelaar Koning Willem 1 Eise Eisinga

Informatie boekje

Je gaat een informatie boekje maken.

Het boekje bestaat uit 6 bladzijdes en een hele mooie voorkant.

Informatieboekje maken met je stappenplan. Stappenplan Stap 1: Kies een onderwerp. Voordat je kunt beginnen met het maken van een informatie boekje, moet je natuurlijk eerst een vb. kinderarbeid kiezen. Kijk of je genoeg informatie kunt vinden over het door jou gekozen onderwerp. Ga dan pas verder met stap 2 . Stap 2: Schrijf de inleiding. Je inleiding moet minimaal 6 regels zijn. Vertel hierin: 1. Waarom je het onderwerp hebt gekozen 2. Wat je wil weten. Inhoud: daar staat in watje in het boekje kan vinden en op welk blz..

Stap 3: Verzamel informatie. Zoek informatiebronnen. Dingen waar je informatie uit haalt noemen we bronnen. Het zijn boeken, films, websites, artikelen enz. die je gebruikt bij het maken van je infoboekje. Stap 4: Hoofdstukken: Verdeel je gekozen onderwerp in 4 hoofdstukken. Stap 5: Bronvermelding schrijf op waar je informatie vandaan hebt gehaald.

Zo ziet je informatieboekje eruit! • • • •

voorkant Inleiding 4 hoofdstukken bronvermelding

Denk aan: wie, wat, hoe, waar, wanneer en waarom?

Wat heb je nodig: computer,internet, geschiedenisboek,bibliotheekpapier,etc.

Hou het eenvoudig!

Eise Eisinga

1744-1828

Wil je de aarde om de zon zien draaien? Dan moet je naar Friesland, naar het stadje Franeker. Daar kun je het namelijk met eigen ogen zien, en dat al vanaf 1781. Want toen bouwde Eise Eisinga daar zijn planetarium. Dat is een machine die laat zien hoe de planeten om de zon draaien. Ook in andere landen werden in die tijd planetariums gebouwd. Want steeds meer mensen vonden wetenschap belangrijk.

Napoleon Bonaparte

1769-1821

De Fransen werden in 1795 de baas in ons land, met hulp van de patriotten. Ons land werd nu de Bataafse Republiek genoemd. De Franse keizer Napoleon was hier tot 1813 de baas. Dankzij Napoleon veranderde er veel in ons land en veel van die veranderingen merken we nu nog.

De eerste spoorlijn

1839

Op 20 september 1839 reed stoomlocomotief ‘De Arend’ van Amsterdam naar Haarlem. Hij deed er 25 minuten over. Niets bijzonders zou je denken, maar dat was wel de opening van de eerste spoorlijn van Nederland.

Verzet tegen kinderarbeid

19e eeuw

In de 19e eeuw gingen de meeste kinderen niet naar school. Ze werkten op het land, in de winkel of in de werkplaats. Kinderarbeid was normaal. Het was nuttig, vonden hun ouders, en ze leerden er wat van. Maar het was ook nodig, want zo verdienden kinderen extra geld voor het gezin. Toen kwam de Industriële Revolutie. Overal kwamen fabrieken die mensen nodig hadden en ook kinderen gingen in de fabriek werken. Toen kwam het kinderwetje van Houten.

Max Havelaar

1860

Een boek over het onrecht in Indië Nederlands-Indië was al sinds 1619 een kolonie van Nederland. Het heet nu Indonesië. Dit gebied in Azië was met geweld door de Nederlanders veroverd. In 1860 schreef Multatuli een boek over deze kolonie. Daarin schrijft hij over de slechte behandeling van de Javanen, de inwoners van Nederlands-Indië. Dit boek heet 'Max Havelaar'.

Vincent van Gogh 1853 - 1890 De Nerlandse schilder Vincent van Gogh is wereldberoemd. Er worden miljoenen euro's voor zijn schilderijen betaald. Toch verkocht Van Gogh tijdens zijn leven maar één schilderij. De mensen vonden zijn kunst maar vreemd.

Aletta Jacobs

1854-1929

Aletta Jacobs werd in 1871 toegelaten tot de universiteit. Niks bijzonders, zul je misschien zeggen, maar dat was het wel. Ze was namelijk de allereerste vrouw die in Nederland officieel naar de universiteit mocht.

Koning Willem I 1772-1843 In 1813 waren de Fransen verslagen. De zoon van de oude stadhouder Willem de Vijfde kwam toen terug naar Nederland. Deze zoon heette niet Willem de Zesde, maar Willem de Eerste. Willem de Eerste kon geen stadhouder worden. Want Nederland was geen republiek meer, maar een koninkrijk. Willem de Eerste werd daarom koning.

Stoom machine

1769- 1950

De eerste stoommachine is uitgevonden door Thomas Newcomen. De enorme kracht van stoom heeft veel invloed op de economie. En resulteert uiteindelijk in de Industriële Revolutie. Hij ontdekte deze vorm van stoomkracht in 1769. Er moest nog tot 1788 worden gewacht totdat de stoommachine echt gebruikt kon worden in fabrieken en vervoersmiddelen. Overal kon stoom worden omgezet in arbeid, en machines aan het werk worden gezet. Polders konden worden drooggelegd en weefgetouwen in beweging gezet.

Voorbeeld Stoommachine Inleiding en inhoud Opdracht 1

Wie was de uitvinder van de stoommachine? Wanneer werd deze machine uitgevonden?

Opdracht 2

Hoe werkt een stoommachine?

Opdracht 3

Op welke manieren werd de stoommachine gebruikt?

Opdracht 4

Waarom betekende de stoommachine een grote verandering in de industrie en voor de arbeiders?

bronvermelding

Uitwerking Alle gegevens die je verzameld hebt, moeten in een boekje komen. Besteed veel zorg aan de vorm en de inhoud van je boekje. Denk daarbij aan de volgende zaken:  Een mooie kaft.  Een inleiding niet langer dan één bladzijde. Hierin schrijf je op wie de samenstellers zijn van het boekje en waarom je het boekje gemaakt hebt.  De hoofdstukken worden gevormd door de opdrachten die hier boven staan.  Vergeet niet foto's en andere afbeeldingen in je werkstuk op te nemen.  Je sluit je boekje af met een overzicht van alle informatiebronnen die je gebruikt hebt. Daarbij noteer je precies welke boeken, websites en andere informatiebronnen je gebruikt hebt.

bronnen           

www.entoen.nu www.schooltv.nl Klokhuis Jeugdbieb Kinderpleinen Wikipedia Vroeger en zo Opa oma,vader,moeder,etc. Boeken Kranten tijdschriften

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF