VAK: Nederlands KLAS: atheneum / gymnasium 1 DATUM: 23

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Arts & Humanities, Schrijven, Spelling
Share Embed Donate


Short Description

Download VAK: Nederlands KLAS: atheneum / gymnasium 1 DATUM: 23...

Description

VAK: Nederlands

KLAS: atheneum / gymnasium 1

DATUM: 23-02-2016

TIJD: 10 minuten

Toets: oefentoets woorden

STOF: § 4.3, § 5.3 en § 6.3

Antwoorden Naam en klas:

1) Je gaat een spreekwoord opzoeken, omdat je de betekenis zou willen weten. Je kijkt dan naar het belangrijkste woord in het spreekwoord en die zoek je op. Wat voor woordsoort heeft het belangrijkste woord meestal? a) Werkwoord b) Bijvoeglijk naamwoord c) Zelfstandig naamwoord d) Bijwoord 2) Wat zijn manieren om een betekenis van een woord te achterhalen? Kies de juiste antwoorden. Meerdere antwoorden zijn mogelijk. a) Kijken of het een samenstelling is en of je een deel kent. b) De omschrijving in de tekst eromheen bekijken. c) Kijken of er een synoniem of antoniem in de buurt staat. 3) In de volgende zinnen is steeds één woord onderstreept. Wat betekenen de woorden? Kies uit de betekenissen 1, 2, 3 of 4. a) Ik dacht dat jij verbonden was aan dat grote bedrijf? 2 b) Er was grote ontzetting na de voorstelling. 3 1. 2. 3. 4.

Ontslagen bij Werkzaam bij, behorend bij Hevige schrik als er iets naars gebeurt Blijdschap

c) Dat is een nieuwe, gewichtige taak. d) De toekomstige uitzendingen zal de miljoenen tv-kijkers zeker de adem benemen. 1. 2. 3. 4.

Leuke Belangrijke Angst aanjagen Verbaasd doen staan

4) Vul het spreekwoord aan Voorkomen is beter dan genezen

2 4

5) Vul op de open plekken in onderstaande zinnen het best passende woord in. Kies uit: een beeld schetsen, comfort, daadwerkelijk, sterker nog, van oudsher, financieren, daarentegen, intriest, dramatisch, schatten. Je mag elk woord één keer gebruiken en soms moet je het woord een beetje aanpassen. Je hebt niet alle woorden nodig Op vakantie naar de ruimte Op een gegeven moment kunnen mensen op vakantie naar de ruimte. We komen steeds dichterbij het moment dat we voor ons plezier de ruim te in kunnen gaan. 1 Sterker nog, het moet over een paar jaar al gebeuren. Het kost wel wat. De onderzoekers 2 schatten dat je enkele tienduizenden dollars nodig hebt om de reis te 3 financieren. Je kan dan voor enkele maanden de ruimte in. Het is niet voor mensen bedoeld die van 4 comfort houden op hun vakantie. Je zit met vijf mensen in een kleine capsule, 5 daarentegen kun je wel genieten van het uitzicht op de aarde.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF