Vinyl, latex eller nitril

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Vetenskap, Biologi, Näringslära
Share Embed Donate


Short Description

Download Vinyl, latex eller nitril...

Description

Vinyl, latex eller nitril

- välj den handske som passar dig Beroende på vilket användningsområde du avser när du ska beställa dina engångshandskar är det ett par saker som är bra att känna till. Vi frågade en av våra leverantörer som är expert på området för att få klarhet.

Vinyl Engångshandskar av vinyl är tillverkade av PVC* och mjukgörare, dvs tillsatser som gör handsken mjuk och smidig. Vinyl ger ett visst skydd till ett lågt pris, men passar inte i alla sammanhang. Detta med tanke på att materialet vid töjning inte helt återtar sin form och därför har högre risk för genomsläpplighet av bakterier än vad till exempel latex och nitril har. Om du arbetar med feta livsmedel och vill använda vinylhandskar, ska du välja handskar som är garanterat fria från ftalater som mjukgörande ämne, eftersom dessa kan vara hormonstörande och öka risken för att utveckla cancer och diabetes typ 2. Vid kontakt med fetthaltiga ämnen (såsom fet fisk, ost och kött) kan dessa ftalater frigöras och migrera in i det du arbetar med. *PVC = Polyvinylklorid är en av våra vanligaste plastsorter som används i en mängd olika produkter och sammanhang. Ett material som bara innehåller polyvinylklorid är relativt styvt, därför tillsätter man ofta mjukgörare för att ge materialet mer elasticitet och flexibilitet.

Nitril

Latex

Engångshandskar i nitril, syntetiskt gummi, ger ett bättre skydd mot virus och bakterier än vinylhandskar, så i miljöer med högre risk för smitta är de ett bättre alternativ.

Engångshandskar i latex, eller naturligt gummi, är uppskattade för sin smidighet, elasticitet, passform och fingertoppskänsla. Materialet är också biologiskt nedbrytbart och därför miljövänligt. Användningsområdet är industri, renhållning och till viss del livsmedelsindustri.

Engångshandskar av nitril är en växande och varierande produktgrupp och finns för olika arbetsområden och med olika slags skydd. Engångshandskar i nitril används främst inom livsmedelsindustri och sjukvård, men också när man är i behov av en engångshandske som kan motstå kemikalier. Var noga med att se till att den engångshandske i nitril som du väljer är anpassad efter dina behov, samt testad för det aktuella användningsområdet och ämnet.

En nackdel med latex är att användningen av latexhandskar kan medföra att användaren får besvär med latexallergi. Om du har anlag för detta är det viktigt att hitta en annan produkt, som har det skydd du behöver. Kemikalieskyddet och skyddet mot oljor hos en engångshandske av latex är generellt sett lågt, men skyddet mot bakterier och virus högt på grund av materialets elasticitet.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF