achter het ljzeren gordijn music for saxophones

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Arts & Humanities, Music, Music History
Share Embed Donate


Short Description

Download achter het ljzeren gordijn music for saxophones...

Description

Het Keuris Quartet is een fonkelnieuw saxofoonkwartet dat zijn thuisbasis in Amsterdam heeft. De leden zijn allen (oud-) studenten van Arno Bornkamp. Ondanks dat zij uit verschillende delen van de wereld afkomstig zijn, worden zij in het kwartet verenigd door hun liefde voor hedendaagse muziek. Het kwartet is vernoemd naar de Nederlandse componist Tristan Keuris die verantwoordelijk is voor twee hoogtepunten in het hedendaagse saxofoonkwartetrepertoire. Het repertoire van het kwartet bestaat uit composities van onder anderen: Tristan Keuris, Thierry Escaich en Iannis Xenakis. Het Keuris Quartet werkt graag nauw samen met componisten. Hun uitvoering van de twee nieuwe werken van Igor Iofe en Said Gani in het Composers Festival Amsterdam 2013 was opmerkelijk te noemen. De leden van het kwartet zijn prijswinnaars op nationale en internationale competities in Nederland, Rusland, Frankrijk, België, Italië en Argentinië.

MUSIC FOR SAXOPHONES Donatoni – Rasch Xenakis – XAS Keuris – Quartet Keuris – Music for Saxophones Pousseur – Vue sur les jardins interdits Escaich – Le Bal Met het debuutprogramma Music for Saxophones wil het Keuris Quartet hun visie op het saxofoonrepertoire uitdragen door hun favoriete werken voor saxofoonkwartet naar het concertpodium te brengen. Het Keuris Quartet speelt bij voorkeur moderne of hedendaagse originele composities. Centraal in het programma staat Tristan Keuris, de Nederlandse componist en naamgever van het kwartet. Tristan Keuris heeft twee erg belangrijke werken geschreven voor het saxofoonkwartet. Music for Saxophones (1986) is van deze twee composities het meest representatief. Waarschijnlijk is het ook een van de meest inspirerende werken in het saxofoonrepertoire. De extreme virtuositeit, schitterende solo’s en intieme momenten maken dit werk uitzonderlijk. Het vroegere Saxofoon Kwartet (1970) wordt door kenners beschouwd als een overgangswerk. De twee kwartetten van Tristan Keuris worden vergezeld door kwartetten van zijn tijdgenoten. XAS van Xenakis en Rasch van Donatoni zijn tegengesteld aan elkaar. Waar Xenakis het extreem luide spectrum en het totale register van de saxofoon verkent, daar zijn de klanken van Donatoni vaak zo zacht dat het geruis van de kleppen het geluid van de toonhoogtes overstemt. Pousseur neemt de luisteraar in zijn Vue sur les Jardins Interdites mee in een zoektocht naar de polyfonie van de Renaissance componist Samuel Scheit. De Franse componist Thierry Escaich blijft in Le Bal de schilderachtigheid en welluidendheid van de Franse muziektraditie trouw. Verken met het Keuris Quartet de klanken van het moderne saxofoonkwartet. En ontdek waarom zoveel componisten geboeid werden door het instrument.

ACHTER HET LJZEREN GORDIJN Smirnov - Fantasia Firsova - Far away Meyer - Quartet for 4 Saxophones, opus 65a Penderecki - Klarinet kwartet Shostakovich - Strijkkwartet no. 7 in Fis Majeur, opus 108 Het lijden van de componisten en het dramatische verloop van de geschiedenis wordt weerspiegeld door de Oost-Europese muziek uit de decennia na de Tweede Wereldoorlog. De hevig bekritiseerde componisten Smirnov en Firsova werden het werken onmogelijk gemaakt doordat ze zich op de lijst van Chrennikov bevonden. Dit was een zwarte lijst met namen van modernistische Sovjet componisten. Als men zich eenmaal op de lijst bevond, dan was het onmogelijk om je muziek te laten uitvoeren of deel te nemen in het academische leven. In Polen was Penderecki sterk beïnvloed door de muziek van Shostakovich. Zijn muziek is gebaseerd op de Westerse traditie, maar heeft de Oost-Europese diepgang en tragedie in zich. Shostakovich zelf, het genie van de 20e-eeuw, heeft altijd geworsteld met de autoriteiten. Daarbij heeft hij zich constant moeten balanceren op een wankel evenwichtspunt tussen trouw aan zijn eigen muziek en een onvermijdelijke uitsluiting van het culturele leven. In dit program kijkt het Keuris Quartet naar een van de moeilijkste periodes in de geschiedenis. Ontdek de vooruitstrevende ideeën van de componisten, neem een kijkje in hun gedachten. Verwijder het gordijn en zie wat er achter ligt. Achter het IJzeren Gordijn.

www.keurisquartet.com

www.facebook.com/KeurisQuartet

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF