Anvisningar för att installera Windows på Mac Inför

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Engineering & Technology, Datavetenskap, Operating Systems
Share Embed Donate


Short Description

Download Anvisningar för att installera Windows på Mac Inför...

Description

Anvisningar för att installera Windows på Mac Att installera Windows på Mac kan vara krångligt men genom att följa dessa steg kan installationen göras enklare. Dessutom är det värt att tillägga att resultatet på hur bra "Solid Works" kommer fungera på din Mac beror på vilken modell, RAM-minne, processor samt grafikkort du har. Till exempel kommer Solid fungera bättre på en MacBook PRO än en Air pågrund av de ovannämnda specifikationerna. Till att börja med måste man välja hur man vill att Windows ska fungera på datorn. Det finns två alternativ. Det ena är att man kör både OS X och Windows samtidigt. Det vanligaste är då att man använder programmet "Parallels Desktop". Detta program kostar pengar samt är inte optimalt om man vill köra kraftfulla program så som "Solid Works". Så min rekommendation är att man använder sig av det andra alternativet "Bootcamp". När man startar datorn kan man välja vilket operativsystem man vill köra. Detta gör att datorn behöver bara jobba med ett operativsystem åt gången. Detta kommer göra datorn mycket snabbare.

Inför installationen Du kommer behöva ett tomt USB-minne som klarar av formatet FAT-32 (även känt som "MSDOS") och Macs drivrutiner. Samt ha ett lagringsutrymme på minst 16GB. Om du inte har ett sådant hemma är det lättast att gå till en elektronikbutik och fråga efter ett USB-minne med dessa specifikationer. Exempel på butiker som säljer billiga och bra minnen är "teknikmagasinet" samt "Kjell & CO". Nästa sak du behöver innan du sätter igång med själva installationen är antingen en skiva eller skivavbild av en 64bits version med Windows 7 eller 8.1. Jag själv föredrar Windows 7. Dock kan du bli begränsad av vad din Mac kan köra för version av Windows och vilka versioner just din dator stödjer ser du lättast på den här länken: https://support.apple.com/sv-se/HT204048 Du kommer behöva ha minst 30GB ledigt på din dators hårddisk. Om du inte har det kommer du inte kunna installera Windows. Men för att även få plats med Solid Works samt andra program till exempel Office paketet så rekommenderar jag dig att ha runt 80GB ledigt för att ha god marginal. Lägg över bilder, filer, musik, filmer samt dokument på externa hårddiskar om du inte har mellan 80GB ledigt utrymme på din hårddisk. Samt så måste du ha en "dvd-läsare" (optisk enhet) antingen inbyggd eller extern som är kompatibel med datorn. Tillgång till en internet-anslutning behövs även till själva installationen. Det jag precis gått igenom kan man även så på Apples hemsida via denna länk: https://support.apple.com/sv-se/HT201468

Installationen Nu är det dags att stoppa in installationsskivan till Windows i datorn alternativt i den externa dvd-läsaren. Börja med att starta upp datorn som vanligt om den inte redan är igång. I vissa fall kan du även ha laddat ner en skivavbild från Windows hemsida och isåfall kan dessa steg hoppas över. När skivan är istoppad gå in i launchpaden och sök efter skivverktyg i sökfältet längst upp på skärmen. Öppna sedan programmet skivverktyg och när programmet öppnats leta då i panelen till vänster efter dvd-läsaren och markera den med ett vänster klick med musen. När detta är gjort är det dags att gå upp till meny med symbolerna. Där ska du klicka på "Ny avbild". Ett popup fönster kommer nu att dyka upp. I den översta rutan (spara som) väljer du namn på din fil, smart är att döpa den till vad det är till exempel Windows 7 eller Windows 8. Nästa ruta (taggar) kan du hoppa över. I tredje rutan ska du välja vart du vill spara filen (plats) här kan du välja fritt vart du vill spara den för att enkelt kunna hitta den sen. Nu är det dags att välja avbildsformat i den fjärde rutan. Där ska du välja alternativet "DVD-/CDmaster. I den sista rutan (kryptering) ska du välja alternativet "ingen". Nu kan du klicka på spara. Att skapa skivavbilden kan ta ett tag så ha tålamod. Avbildningsförloppet visas i en ruta på skärmen. När skivavbilden är skapad och klar, mata då ur Windows-skivan. När skivan är utmatad gå in i Finder och leta reda på din skivavbild. Hitta den och markera den så du kan byta namn på filen. Filen kommer ha ett tillägg ".cdr" radera "cdr" och ersätt det med att skriva "iso" så ändelsen blir ".iso" klicka enter. En ruta kommer poppa up på skärmen som frågar ifall du vill ändra tillägget från ".cdr" till".iso" välj "använd .iso". Stoppa nu in ditt USB-minne i datorn. Kontrollera vilket format ditt minne har genom att gå in på skivverktyg igen. Klicka på USB-minnet och där kan du välja ifall du vill byta format på minnet. När detta är gjort kan äntligen själva installationen börja. Gå in i lanchpad och sök efter boot camp-assistent. Öppna programmet. Se till att alla tre rutorna är i bockade i första steget. Klicka på fortsätt. Du kommer bli ombedd att välja en iso-avbild. Klicka på välj och välj den filen du precis skapat. Klicka sedan på öppna. Du kommer sedan bli ombedd att spara Windows-drivrutiner. Välj att spara dem till ditt USBminne som du anslöt tidigare. Och klicka på fortsätt. Nästa steg kommer innebära att du måste formatera om och radera USB-minnet. För att kunna fortsätta installationen måste du klicka "fortsätt" (OBS om ditt minne innehåller något värdefullt du inte vill bli av med, åtgärda detta då innan du fortsätter)

Ett nytt fönster visas och berättar om hur lång tid det kommer ta. Nu måste du låta datorn arbeta klart och vänta tills du kommit vidare till nästa steg. I nästa steg kommer du tvingas ange ditt administratörslösenord (det du loggar in på datorn med) klicka sedan på "lägg till hjälpprogram" Nu är det bara följa anvisningarna på skärmen när du ska partitionerar enheten. Min rekommendation är att partitionera runt 80GB åt Windows för att få plats med allt du behöver. När detta är gjort kan du bli tillfrågad var du vill installera din Windows-version. Välj då bootcamp-partitionen klicka sedan i avancerat (att klicka i avancerat behövs ej om du installerar Windows 8.1) klicka till sist på formatera. Följ anvisningarna i bootcamp och gå igenom de sista stegen så kommer Windows att installerad. Gå igenom stegen och gör som du blir tillsagd och sedan har du en färdig Windows installation. För att se apples egna anvisningar kolla denna länk: https://support.apple.com/sv-se/HT203909 Sedan kommer du kunna växla mellan OSX och Windows genom att när du startar datorn hålla inne "alt" och välja vilket operativsystem som ska gå igång.

För att sedan ladda ner ”Solid Works” till din dator vänligen följ MDH:s egna lathund.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF