Ave Caesar

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Oudheid
Share Embed Donate


Short Description

Download Ave Caesar...

Description

Ave Caesar

dd. 11 jan 2013

In Mediolanum, het huidige Châteaumeillant, waren de bewoners zo'n 20 eeuwen geleden druk in de weer. Het was in onze jaartelling 58 v. Chr. en de bewoners zijn Keltische handelaars van de gallische stam Bituriges Cubes. Zij wonen op een kruispunt van handelswegen, vanuit het noorden: Condate (Cosne) via Avaricum (Bourges), naar Nériomagus (Néris-les-Bains) en zuidelijker. Vanuit het westen, van Argentomagus naar Hérisson in het oosten. Hun huidige activiteiten hebben echter niets met hun handel te maken; ze hoorden dat Julius Caesar onderweg is om de Galliërs te knechten. Daarom zijn ze met man en macht in de weer om de zuidelijke beschermingswal van hun dorp te verstevigen, naar schatting waren er 300 man zo'n twee maanden mee aan het werk.

De plaats voor Mediolanum was goed gekozen; kruispunt op handelswegen dat goed te verdedigen is. De riviertjes Sinon en Goutte Noire, sluiten Mediolanum in aan de west- en oostzijde. De steile helling aan de zuidzijde is goed verdedigbaar en wordt nog versterkt. Hun leider, Vercingétorix, is bezig alle Gallische stammen te verenigen teneinde Caesar te stoppen. Ze spreken elkaar moed in en vertrouwen op de toekomst. Wat moest zo'n romein zo ver van huis? Het mocht niet baten, in 52 v Chr. stond Caesar in Mediolanum en trok door naar het noorden, op zoek naar Vercingétorix; vanuit het oosten naderen Germanen die een bondgenootschap met Caesar hebben gesloten. 250.000 Galliërs zijn op weg om Vercingétorix bij te staan in zijn strijd tegen Caesar. De romein is echter een goed strateeg en 75 km noordelijker in de slag bij Alesi, 52 v Chr., hakt hij de alliantie van Vercingétorix in de pan; diens versterking komt twee maanden te laat. Vercingétorix wordt als krijgsgevangene naar Rome vervoerd en 46 v Chr. in de gevangenis geëxecuteerd. Caesar rukt verder op in Europa. Romeinen domineren de handel in Europa, brengen druiven mee en leggen hun heerbanen aan over de Keltische wegen. Een paar lagen waterdoorlatend grind en zand, opgesloten door wallen aan beide zijden en met een bolle vorm geplaveid met lokale harde steen. In de buurt van Mediolanum, was dat gres en harde steen van vulkanische oorsprong. Een geniale constructie die zijn diensten door heel Europa bewees. En bewijst.

De resten zijn 20 eeuwen later nog in het landschap te herkennen, ook bij Mediolanum, dat inmiddels Châteaumeillant heet. Ik vind een Franstalige routebeschrijving voor een rit per crossfiets. Daarboven staat "Iténiraires Romains=romeinse wegen" en de route gaat van Poitiers, over la Châtre naar Châteaumeillant. Als ik daar Google Maps overheen leg, zie ik tot mijn verbazing de Romeinse weg lopen door het landschap! Op sommige plaatsen is er asfalt overheen gestort, maar op andere plaatsen is de weg gewoon vanuit de lucht zichtbaar! De weg eindigt aan de zuidkant van Châteaumeillant en gaat over in de hoofdstraat die van zuid naar noord door het stadje loopt. Als ik door het stadje loop, kijk met andere ogen naar de huizen. Caesar liep over deze weg met zijn troepen, op weg naar zijn veldslag met Vercingétorix.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF