Brevmall för Stadsbyggnadskontoret med egen logga i sidfoten och

January 9, 2018 | Author: Anonymous | Category: Math, Trigonometry
Share Embed Donate


Short Description

Download Brevmall för Stadsbyggnadskontoret med egen logga i sidfoten och...

Description

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljöbeskrivning

Detaljplan för del av

VINKELN 3 inom Segeltorp kommundel, Huddinge kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen augusti 2006

Dp 1-C-52 Dnr 2004/33.313

Planbeskrivning 1. Planens syfte och huvuddrag 1.1 Bakgrund Fastigheten Vinkeln 3 inrymmer Duka, Lindex, Systembolag med flera butiker samt City Gross som säljer livsmedel, dagligvaror och sällanköpsvaror. Enligt gällande detaljplan är den totala byggrätten för aktuell byggnad inom fastigheten 20 000 m2 bruttoarea (BTA) ovan mark, varav max 1000 m2 BTA får användas för försäljning av livsmedel. Enligt överenskommelse i exploateringsavtal får totalt 4000 m2 BTA nyttjas för dagligvaruhandel (varav högst 1000 m2 BTA livsmedel). Efter planens antagande har tillfälligt bygglov beviljats för utökning av livsmedels- och dagligvaruförsäljning till max 6000 m2 BTA. Bygglovet gäller till och med 17 januari, 2007. Den 2 april 2004 beviljades ytterligare ett tillfälligt bygglov. Denna gång för etablering av butik för Systembolaget om ca 1500 m2 BTA. 1.2 Planens syfte För ett långsiktigt nyttjande av fastigheten för City Grossbutiken och Systembolaget behöver gällande detaljplan ändras så att omfattningen av handel med dagligvaror och livsmedel, i enlighet med givna bygglov, står i enlighet med gällande plan, dvs tillåts inom en större del av byggrätten.

2. Förenlighet med 3, 4 och 5 kap. MB Hushållning med mark- och vattenområden Markanvändningen i planen är förenlig med bestämmelserna om hushållning med mark- och vattenområden enligt miljöbalken (MB) 3 och 4 kap. Förändringarna bedöms inte innebära en betydande miljöpåverkan, enligt plan- och bygglagen (PBL) 5 kap 18 § men en frivillig miljökonsekvensbeskrivning (MKB), kallad miljöbeskrivning, har gjorts enligt Huddinge kommuns planeringsriktlinjer.

Miljökvalitetsnormer enligt miljöbalken 5 kap 3 § Vid planering skall kommuner och myndigheter iaktta miljökvalitetsnormer enligt miljöbalkens 5 kap 3 §. Miljökvalitetsnormer finns för kvävedioxid, kväveoxider, kolmonoxid, ozon, svaveldioxid, bly, bensen samt partiklar (PM 10) i utomhusluft, se vidare miljöbeskrivningen avsnitt 3.3. Miljökvalitetsnormerna enligt 5 kap miljöbalken kommer inte att överskridas med föreslaget ändamål. Behov av en miljöbedömning enligt förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar bedöms inte föreligga. Betydande miljöpåverkan bedöms inte bli följden av planens genomförande, se miljöbeskrivningen.

-2-

3. Plandata 3.1 Lägesbestämning, areal och markägoförhållanden Fastigheten Vinkeln 3 är belägen i sydöstra delen av Kungens Kurva handelsområde och avgränsas av Smistavägen och Kungens Kurvaleden. Planområdet omfattar ca 4,5 hektar. Fastigheten Vinkeln 3 ägs av SC Kungens Kurva AB. Bolaget ägs i sin tur av tyska Oppenheim Immobilien KAG.

4. Tidigare ställningstaganden 4.1 Regionplan Regionplanen, RUFS 2001, anger Kungens Kurvaområdet som delregional kärna, det vill säga ”område med hög regional tillgänglighet i regionen eller regiondelen som bör kunna avlasta Stockholm från en del av dess cityfunktioner”. Syftet med regionala kärnor är att med god tillgänglighet för kollektivtrafik och biltrafik bereda plats för näringsliv, handel och fritid med krav på hög tillgänglighet, men också för tät bostadsutveckling. Randzonen i Kungens Kurva är utpekad som övrig regional stadsbygd, det vill säga ”mark för samlad bebyggelse i områden av större omfattning”. Programförslaget överensstämmer med regionplanen. 4.2 Översiktsplan I Huddinge kommuns Översiktsplan 2000 är planområdet utpekat som områ-

-3-

de för handel och närservice. Kungens Kurvaleden och Smistavägen ingår i det kommunala huvudvägnätet. Förslaget till detaljplan stämmer överens med översiktsplanen. 4.3 Program för Kungens Kurvaområdet I program med riktlinjer för Kungens Kurva arbetsområde, 1998, anges handelsområde för planområdet. Intill korsningen Kungens Kurvaleden/Smistavägen finns en zon för dagvattenanläggning, vilken nu är utbyggd. 4.4 Gällande detaljplan och bygglov För större delen av planområdet gäller detaljplan, 1-C-42, vilken vann laga kraft 1998. Denna detaljplan anger handel, varav livsmedel högst 1000 m2 BTA. Total bruttoarea är begränsad till 20 000 m2 ovan mark (parkering i garage eller på däck inte medräknad). Genomförandetiden löper till den 28 juli, 2013. Angränsande till planområdet finns detaljplanerna 1-C-19, 1-C-44 samt 1-C-50.

Gällande detaljplaner inom och angränsande till planområdet.

-4-

Efter detaljplanens (1-C-42) antagande har tillfälligt bygglov beviljats för utökning av livsmedels- och dagligvaruförsäljning till max 6000 m2 BTA. Sedan 2 februari, 2004 är även tillfälligt bygglov för etablering av butik för Systembolaget om ca 1500 kvm BTA beviljat. De tillfälliga byggloven gäller till och med 17 januari 2007. 4.5 Planuppdrag och program för detaljplanen Kommunstyrelsen har 2004-05-24 beslutat att ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta ny detaljplan för fastigheten. Följande programmaterial har upprättats och varit utsänt för programsamråd under hösten 2005; •

”Detaljplan för Vinkeln 3 inom Segeltorp kommundel, Huddinge kommun. Programhandling. Oktober 2005”.

4.6 Kommunala beslut i övrigt Handelspolicy och Strategiskt program för utveckling av Kungens Kurva och Skärholmen Kommunfullmäktige beslutade den 12 december 2005 att godkänna ”Handelspolicy för Huddinge kommun”. Bakgrunden till utarbetandet av policyn är handelns strukturomvandling i kombination med ambitionen att tillgodose kraven på att handeln utvecklas på ett tillväxtfrämjande och långsiktigt hållbart sätt. Konkret innebär detta att kommunen även i fortsättningen kommer att välkomna nya handelsetableringar, men att det nu också finns uttalade riktlinjer för hur handeln bör lokaliseras med hänsyn till sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter. Kungens Kurvas roll som regional kärna (i kombination med Skärholmen) har betydelse för förekomsten av handel och andra etableringar inom området. I dag är handeln den dominerande verksamheten och även fortsättningsvis förväntas handeln få hög tillväxt. Enligt ett strategiskt program för Kungens Kurva och Skärholmen som har utarbetats av Huddinge kommun och Stockholms stad förutspås att områdets starka fokus på handel ska bibehållas och utvecklas samt att tillgängligheten för gång- och cykeltrafikanter ska förbättras avsevärt. Områdena, vars olika butiksstrukturer kompletterar snarare än konkurrerar med varandra, ska bindas samman genom bättre kommunikationer. Kärnans attraktivitet och dess kundunderlag ska utökas och breddas genom att nya verksamheter tillkommer i området.

-5-

5. Förutsättningar, förändringar och konsekvenser 5.1 Markanvändning Kungens Kurva betraktas numera som Nordens största handelsplats. Området innehåller, förutom en betydande andel handel även kontor och småindustri. Utvecklingen väntas fortsätta mot mer handel. Verksamheten inom fastigheten Vinkeln 3 är inriktad på handel med livsmedel, dagligvaror och sällanköpsvaror.

5.2 Natur Mark och vegetation Marken är i huvudsak plan inom området sånär som på ett parti i östra delen i anslutning till rondellen Kungens Kurvaleden – Smistavägen där marken faller undan och bl a innehåller en gångtunnel under Smistavägen. Här finns även en mindre vattenyta som utgör del i dagvattensystemet. Vegetationen är sparsam och finns i huvudsak endast i ett smalt stråk i kvarterets östra gräns mot Smistavägen.

Naturvärden Inga särskilda naturvärden finns inom planområdet.

Geologiska förhållanden/markradon Tidigare geotekniska bedömningar anger att marken utgörs överst av organisk jord och därunder gyttja och lös lera med upp till 15 meters mäktighet. Sveriges Geologiska AB har utfört en markradonkartering 1984. Området har vid dessa mätningar bedömts inom lerområdena som lågriskområde och inom övriga delar som normalriskområde.

Hydrologiska förhållanden En anläggning för infiltration och flödesutjämning finns inom planområdet. I anslutning till det större dagvattensystemet inom Kungens Kurvaområdet finns även en dagvattendamm i planområdets sydöstra del vid korsningen Smistavägen – Kungens Kurvaleden.

5.3 Bebyggelseområden, stadsbild och bebyggelse Bebyggelsen inom Vinkeln 3 ska, enligt gällande detaljplan, markera ett avslut på Kungens Kurva handelsområde. Entrésidan orienterar sig mot parkeringen och den andra sidan vänder sig mot Kungens Kurvaleden och Smista-

-6-

vägen. Byggnadernas totalhöjd är begränsad till max 45 m över nollplanet i gällande plan, vilket motsvarar en byggnadshöjd på 15-20 m. Aktuell planändring berör inte byggnadens exteriör eller utformning. 5.4 Service Kommersiell service som livsmedelsförsäljning och sällanköpsvaror finns i Kungens Kurvaområdet. I Heron City finns biografer, gym etc.

Tillgänglighet Alla kommersiella verksamheter inom planområdet är anpassade till att ge fullgod tillgänglighet. (Se även under pkt Kollektivtrafik)

5.5 Gator och trafik Biltrafik Områdets regionala vägförbindelse består i väg E4 som går en knapp kilometer norr om detaljplaneområdet. Inom Kungens Kurva angörs Vinkeln 3 från tre håll. I huvudsak trafikmatas området från Kungens Kurvaleden och Smistavägen, vilka är kommunala huvudgator. Fastigheten kan också nås från Tangentvägen, även den en kommunal gata. Trafikmängderna för Kungens Kurvaleden uppgår på den aktuella sträckan till ca 6800 fordon/dygn. Smistavägen trafikeras norr om Diagonalvägen av ca 7500 fordon/dygn. Tillfart till fastigheten sker från åtta fastighetsinfarter på Diagonalvägen, varav tre fastighetsanslutningar endast är till för leveranstrafik. Under hösten 2004 har Diagonalvägens anslutningar till huvudgatunätet byggts om till cirkulationsplatser för bättre framkomlighet. Gång- och cykeltrafik Separerade gång- och cykelvägar finns utbyggda utmed Kungens Kurvaleden och Smistavägen. Dessa ingår i kommunens övergripande stomnät och är viktiga förbindelser mellan bostäder, arbetsplatser och handelsplatser. Lokala gång- och cykelvägar finns bl.a. parallellt med Diagonalvägen. Under Smistavägen finns en gångtunnel som förbinder gc-vägarna på ömse sidor om Smistavägen. Kollektivtrafik Buss 710, mot Skärholmen samt Sörskogen (via Huddinge C), trafikerar Kungens Kurvaleden och Smistavägen. Närmaste busshållplats ligger vid korsningen Smistavägen/Diagonalvägen. I anslutning till detaljplaneområdet trafikeras Kungens Kurva även av busslinjerna 173, 707, 737, 740, 748 och 792. Närmaste tunnelbanestation finns i Skärholmens centrum.

-7-

Parkering, varumottagning, utfarter Parkering inom Kungens Kurva sker på tomtmark. Inom fastigheten Vinkeln 3, sydost om Diagonalvägen, finns 754 parkeringsplatser varav 404 platser är markparkering och 350 ryms i garage. Till fastigheten hör även 65 parkeringsplatser i anslutning till Vinkeln 1. I närområdet finns ytterligare 219 parkeringsplatser belägna på Kolartorp 1:1. Parkeringen utgör gemensamhetsanläggningen Vinkeln ga: 8 där Vinkeln 3 ingår. Sammantaget ger det för Vinkeln 3 en uppställningsmöjlighet om 1038 parkeringsplatser varav 219 platser samutnyttjas med närliggande fatigheter. Handikapparkering finns i anslutning till butiksentréerna inom området.

5.6 Teknisk försörjning Vattenförsörjning, spillvatten Bebyggelsen är ansluten till det kommunala va-nätet. Genom del av kvartersmarken finns en avloppstunnel, som i gällande plan (1-C-42) försetts med en bestämmelse om en lägsta schaktningsnivå vid 25 meter över nollplanet. Dagvatten Kommunens policy är att dagvattenflöden från planområden bör utjämnas vid kraftiga nederbördstillfällen och att tillskott av föroreningar minimeras. I första hand eftersträvas att dagvattnet från hårdgjorda ytor avleds till vegetationsytor för att infiltreras. I anslutning till stora parkerings- och trafikytor ska slam- och oljeavskiljare anläggas. Policyn är förankrad genom särskild planbestämmelse. Planförslaget innebär inga förändringar vad gäller dagvattentillförsel eller dess omhändertagande. Se även ovan under pkt Hydrologiska förhållanden. I sydöstra delen av planområdet finns en dagvattenanläggning som omhändertar dagvatten från kvartersmark och allmän mark. Denna är i gällande plan, och i nu aktuellt planförslag, betecknad som ett u-område. Under befintlig byggnad ligger en dagvattenledning utan beteckning för u-område i gällande detaljplan. I aktuellt planförslag ges denna ledning beteckningen uområde. Värme Södertörns fjärrvärme AB har befintliga fjärrvärmeledningar utmed Diagonalvägen och försörjer bebyggelsen inom planområdet.

-8-

Elförsörjning Vattenfall Sveanät AB har två transformatorstationer inom planområdet, en vid korsningen Diagonalvägen-Smistavägen och en vid Diagonalvägen 8. Stationerna kan i framtiden behöva förstärkas eller kompletteras med ytterligare en station. Ett nytt E-område har därför lagts ut mot Kungens Kurvaleden. Befintlig transformator vid Diagonalvägen 8 säkras med ett E-område.

Avfallshantering Avfallshantering ska ske enligt avfallsplanen och anpassas till långtgående källsortering och återvinning.

5.7 Räddningstjänst Södertörns brandförsvarsförbunds PM 15 angående framkomlighet och brandvattenförsörjning i nya planområden ska beaktas i projekteringen.

5.8 Administrativa frågor Genomförandetid Genomförandetiden är fem (5) år från den dag detaljplanen vinner laga kraft.

-9-

Genomförandebeskrivning 1. Organisatoriska frågor 1.1 Tidplan Programsamråd har skett under hösten 2005. Samråd bedöms ske under andra kvartalet och utställning under tredje kvartalet 2006. Detaljplanen är beräknad att överlämnas till kommunfullmäktige för antagande under hösten 2006.

1.2 Genomförandetid Genomförandetiden är fem (5) år från det datum planen vunnit laga kraft. Efter genomförandetidens utgång får planen ändras eller upphävas utan att rättigheter som uppkommit genom planen beaktas (PBL 5:11). Planen fortsätter dock att gälla om inte kommunen ändrar eller upphäver planen.

1.3 Ansvarsfördelning, huvudmannaskap Fastighetsägaren ansvarar för anläggande och drift inom kvartersmark. Stockholm Vatten AB ansvarar för VA-ledningar och dagvattenledningar/ anläggningar på kvartersmark/u-områden. Södertörns fjärrvärme AB ansvarar för fjärrvärme. Vattenfall Sveanät AB ansvarar för elledningar på kvartersmark och allmän platsmark.

1.4 Avtal Kommunfullmäktige beslöt den 8 juni 2004 att godkänna tilläggsavtal till exploateringsavtal mellan Huddinge kommun och Förvaltnings AB Kungens Kurva avseende fastigheten Vinkeln 3.

2. Fastighetsrättsliga frågor 2.1 Fastighetsplan Fastighetsplan erfordras ej.

2.2 Ledningsrätt Rätten att anlägga och underhålla ledningar för VA och el är säkerställd genom ledningsrätt. Ledningsområden för VA bibehålls inom kvartersmark.

- 10 -

3. Ekonomiska frågor 3.1 Avtal Se ovan 1.4

3.2 Gatukostnader Ekonomiska frågor om åtgärder på gator har reglerats i tilläggsavtal till exploateringsavtal.

3.3 Anläggningsavgifter för vatten och avlopp, fjärrvärme, el och tele Anläggningsavgifter tas ut enligt taxa för respektive verksamhet.

3.4 Planavgift Kostnaderna för kommunens arbete med framtagande av ny detaljplan för området skall betalas av fastighetsägaren i enlighet med planavtal tecknat med kommunen. Planavgift utgår ej.

5. Administrativa frågor Ansvaret för arbetet med denna detaljplan ligger på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens planavdelning i samarbete med medverkande från kommunens förvaltningar. Projektledare för detaljplanen är Susanne Werlinder, planavdelningen. Övriga deltagare i projektgruppen är Gunilla Sundström och Sara Andersson (från feb 2006), exploateringsavdelningen; Jesper Sköld, gatukontoret; Annika Blomqvist och Johanna Kirudd (från feb 2006), miljökontoret och Carina Olsson och Bo Nyberg (från okt 2005), bygglovsavdelningen. Ing-Britt Branevig, planavdelningen svarar för kartritningen. Westlund Arkitektkontor AB, genom arkitekt SAR/MSA Magnus Westlund, svarar för planunderlag.

- 11 -

Miljöbeskrivning Sammanfattning Den föreslagna detaljplanen medger, inom ramen för byggrätten för handelsändamål, handel med dagligvaror och livsmedel på en större del än vad gällande plan medger. Förändringarna bedöms inte innebära en betydande påverkan på miljön, hälsan eller hushållningen med mark och vatten och andra resurser enligt PBL 5 kap. 18 §.

2. Agenda 21-frågor Enligt Huddinge kommuns lokala agenda 21 (KF 26 januari 1998) ska det alltid ske en prövning mot de fyra systemvillkoren när planering sker: Huddinge är vidare en s k Ekokommun och verkar för ett långsiktigt hållbart samhälle. Kommunen avser att verka för kretsloppsprincipen enligt de fyra grundvillkoren: 1. Ämnen från jordskorpan får inte tas upp och användas fortare än de nybildas, utvinningen av ändliga resurser som metaller och fossila bränslen måste alltså minska dramatiskt. 2. Ämnen som vi människor skapat, och som är främmande för naturen och svåra att bryta ned, får inte nyproduceras och spridas 3. Naturen får inte systematiskt skadas eller trängas undan och vi får inte använda mer ur naturen än vad som återskapas. 4. Jordens naturresurser ska fördelas rättvist och effektivt, både inom respektive land och mellan världens alla länder. Effektivitetsvillkoret uppfylls främst genom att den förändrade verksamheten nyttjar befintlig infrastruktur – gator, gång- och cykelvägar samt ledningsanläggningar.

3. Miljöbeskrivning För planarbetet finns inget behov av formell miljökonsekvensbeskrivning, då den nya detaljplanen inte bedöms medföra betydande påverkan på miljön, hälsan eller hushållningen med mark, vatten och andra resurser (PBL 5:18) jämfört med gällande detaljplan. Däremot görs, enligt Huddinge kommuns riktlinjer, en genomgång av planens miljökonsekvenser i form av en frivillig miljökonsekvensbeskrivning, kallad miljöbeskrivning.

3.0 Utbyggnadsalternativ och Nollalternativ De väsentligaste miljökonsekvenserna redovisas för detaljplaneförslaget. Några utbyggnadsalternativ redovisas ej.

- 12 -

Nollalternativet utgör en markanvändning enligt gällande plan, det vill säga där andelen livsmedelshandel är begränsad till 1000 m2 BTA.

3.3 Luft Vid planering ska kommuner och myndigheter iaktta miljökvalitetsnormer enligt miljöbalkens 5 kap 3 §, för kvävedioxid, kväveoxider, kolmonoxid, ozon, svaveldioxid, bly, bensen samt partiklar (PM 10) i utomhusluft. Kvävedioxidhalterna i området har i prognosen för 2006, beräknats till 1224µg/m3 för det åttonde värsta dygnet. Medelvärdet under det åttonde värsta dygnet får inte överstiga 60 µg/m3. De beräknade värdena ligger därmed klart under det värde som inte får överskridas. Miljökvalitetsnormen för PM 10–halter (dygnsmedelvärden) överskreds 2002 inte i planområdet, däremot ligger halten över normen vid E4/E20 (>50 µg/m3). För närvarande finns förslag till åtgärdsprogram för uppfyllande av kvävedioxidnormen upprättade i Stockholms län, samt ett förslag till åtgärdsprogram för partiklar (PM 10). Normen för bensen klaras med god marginal i området, då värdet inte får överstiga 5µg/m3 och årsmedelvärdet i detta område är 0,5-1µg/m3. Miljökvalitetsnormerna för svaveldioxid och bly klaras generellt med mycket stor marginal i Stockholms län. Planförslaget innebär att bilismen ökar något. Lokalt, i anslutning till planområdet bedöms inte planförslaget medföra konsekvenser för miljökvalitetsnormerna. Från ett mer regionalt perspektiv är det partiklar (PM 10) som överskrider normen vid de stora trafiklederna. Regeringen har gett Länsstyrelsen i Stockholms län i uppdrag att ta fram ett åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormer för PM10. Jämfört med nollalternativet bedöms förändringarna av denna detaljplan även regionalt sett bli förhållandevis små. 3.4 Buller och vibrationer Vägtrafikbullret vid vägbanekant på Kungens Kurvaleden beräknades uppgå till 66-70 dB(A) ekvivalent nivå 1994. Bullernivåerna i Gömmarens naturreservat, söder om Kungens Kurvaleden, ligger mellan 40-45 dB(A).

Buller, vibrationer Föreslagen verksamhet ger inte upphov till störningar i form av buller. Däremot ger biltrafiken till och från planområdet upphov till vägtrafikbuller. Trafikmängderna i anslutning till planområdet är på Smistavägen ca 7500 f/d och på Kungens Kurvaleden ca 6500 f/d. Om trafikökningen, som aktuell förändring av gällande plan kan bedömas befästa, uppskattas till ca 1500 f/d innebär detta en ökning av trafikbullernivån om ca en (1) dB(A).

- 13 -

För tillåtna verksamheter inom planområdet finns ej några riktvärden för högsta bullerstörningar från trafik. Befintlig och förväntad trafik på omgivande gator bedöms inte ge upphov till, för planområdet (handelsområde) onormala nivåer. Jämfört med nollalternativet kommer ökade trafikmängder innebära något ökat buller från trafik och transporter. Några närliggande bostäder eller bullerkänsliga lokaler som skulle påverkas av ökat buller finns ej.

3.5 Markföroreningar Inga uppgifter om föroreningar inom planområdet finns. Planförslaget innebär inga förändringar vad gäller yttre markutnyttjande. Befintliga parkeringsytor och deras avvattning är utformade med olje- och slamavskiljning. Jämfört med nollalternativet sker ingen nämnvärd förändring.

3.6 Dagvattenhantering Planområdet avvattnas till Mälaren. Jämfört med nollalternativet sker ingen nämnvärd förändring.

3.7 Transporter/kommunikationer, parkering och angöring Planområdet är beläget i direkt anslutning till busshållplatser som trafikeras av buss nr 710. Bussarna har en turtäthet på två ggr i timmen i vardera riktningen. Som målpunkt för handel är tillgängligheten till och från området med kollektivtrafik relativt sett dålig. För gång och cykeltrafikanter finns inom området ett utbyggt nät med visst behov av upprustning. Oberoende av planförslagets påverkan på kollektiv-, gång- och cykeltrafiken kommer de allmänna ytorna successivt att rustas upp inom det utvecklingsarbete som pågår i Kungens kurva. Den främsta konsekvensen av byggnadsnämndens tidigare beslut (se pkt 1.1 i planbeskrivningen) om att utöka livsmedelsförsäljningen (som nu avses konfirmeras genom planförslaget) är ökade trafikflöden till och från Kungens Kurva samt ändrad trafikföring inom området. Fastighetens trafikalstring beräknas nu vara cirka 4900 fordon per veckomedeldygn, vilket inneburit en ökning med närmare 1600 fordon per dygn (47 %) i förhållande till tidigare trafikalstring. Två nya cirkulationsplatser har uppförts för att ta hand om den ökade trafiktillförseln. Utbyggnaden av cirkulationsplatserna har medfört bättre framkomlighet för bilister samt minskad hastighet i korsningspunkterna vilket även förbättrar trafiksäkerheten för gående och cyklister. På sikt kan det lokalt även bli aktuellt att omforma korsningen Tangentvägen/Diagonalvägen till cirkulationsplats för bättre trafikföring inom området.

- 14 -

Förändringen inom planområdet har inneburit ett ökat tillskott av trafik vilket medfört en ökad belastning även utanför planområdet. Fastighetens trafiktillskott uppkom genom en omfördelning av redan befintlig trafik inom Kungens Kurva samt nytillkomna kunder till området. Cirka hälften av de ökade trafikmängderna bedöms ha uppkommit genom nytillkomna besökare till Kungens Kurva. Inom Kungens Kurva är Smista cirkulationsplats den mest belastade korsningen. På grund av den stora trafikökningen inom området och framförallt på Smistavägen de senaste åren kommer ombyggnader av trafiksystemet att erfordras inom snar framtid för ökad kapacitet. Den högre trafikalstringen till Vinkeln 3 innebär ökade trafikmängder på Smistavägen. Jämfört med nollalternativet innebär utökningen av handel att målpunkten vid Vinkeln 3 förstärkts, vilket kan ha lett till att trafiken minskar i andra punkter inom Kungens Kurva. Huddinge kommuns bilparkeringsnorm bedöms för fastigheten kunna uppfyllas i enlighet med aktuellt detaljplaneförslag. Utrymme för uppställning av cyklar inom fastigheten skall anordnas i sådan omfattning och kvalitet att förväntat behov uppfylls. 3.8 Materialval Villkoren från Huddinges lokala Agenda 21 om att använda förnyelsebara råvaror och stopp för onaturliga ämnen bör beaktas vid alla materialval. Med hänsyn till mål för sundhet och miljö bör bl a sunda, lågemitterande och varudeklarerade byggmaterial väljas samt kvalitetskontrollen vara hög, särskilt med avseende på fukt.

3.9 Störningar under ombyggnader Det är långt till närmaste bostadsområde och störningar för kringboende bör bli försumbara.

3.10 Elektromagnetiska fält Transformatorstationer finns vid korsningen Smistavägen-Diagonalvägen och vid Diagonalvägen 8. En ny station föreslås vid Kungens Kurvaleden. Samtliga lägen ligger mer än fem meter från lokaler där människor stadigvarande vistas. De elektromagnetiska fält som skapas kring transformatorstationerna bör inte ge en fältstyrka inomhus som överstiger bakgrundsnivån, d v s 0,1 µT.

- 15 -

3.11 Skydd mot olyckshändelser Den föreslagna bebyggelsen innebär inga risker för omgivningen. Kringliggande vägar, Kungens Kurvaleden och Smistavägen, utgör inte transportleder för farligt gods. Förslaget innebär ingen nämnvärd förändring jämfört med gällande detaljplan.

3.12 Landskapsbild/stadsbild Någon skillnad jämfört med gällande plan sker ej.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen

Susanne Werlinder arkitekt

- 16 -

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF