Keltische Boomastrologie. De Ceder.

January 10, 2018 | Author: Anonymous | Category: Geschiedenis, Oudheid, Oude Egypte
Share Embed Donate


Short Description

Download Keltische Boomastrologie. De Ceder....

Description

Keltische Boomastrologie. De Ceder. Sleutelwoorden:

Het Zelfvertrouwen. Vastberaden Solist.

Geboorte datum:

9 februari t/m 18 februari. 14 augustus t/m 23 augustus.

Boomteken Eik typering eigenschappen:

Schoonheid; Goede gezondheid; Veelzijdig getalenteerd; Vlijtig; Vastberaden; Neemt snelle besluiten; Gezond optimisme; Weet zich aan te passen; Houdt van luxe; Zelfbewust; Wacht op die ene ware liefde; Ongeduldig; Wil indruk te maken op anderen; Neiging op anderen neer te kijken.

Keltische Boomteken Ceder. Vooral winterceders volgen de door hen uitgestippelde weg zeer vastberaden en blijven trouw aan zichzelf en hun eigen overtuiging. Eenzaam zitten zij op hun commandopost en denken slechts aan hun taak, waarbij zij eigenbelang veel minder belangrijk vinden. Door hun buitengewone uitstraling en innerlijke kracht bereiken zij meestal hun doel. Ceders van de zomer zijn iets bescheidener. Hoewel zij de massa willen ontstijgen, beseffen zij toch dat zij niet allen op de wereld zijn. Ceders zijn wat liefde en relaties betreft vaak laatbloeiers en gaan meestal laat samenwonen of trouwen. Dit komt mede doordat ze erg kritisch kunnen zijn en de neiging hebben om alle voor- en nadelen van een relatie, maar ook van de partner te evalueren en af te wegen. En soms zichzelf iets te belangrijk vinden. Maar als ze eenmaal de stap genomen hebben, zetten ze die ook door en blijven zich inzetten voor zowel de relatie als de partner.

Naamgeving. Het Hebreeuwse woord voor ceder, erez of ahrazim is afgeleid van een oud Arabische omschrijving voor 'een goed gewortelde en sterke boom.' Bij de hindoeïstische volkeren van de Noordwest-Indiase Himalaya noemt men de Ceder Deodar Dit woord is afgeleid van het Sanskritische “ devadaru ” wat “ Boom van God “ betekent. Cederhout werd al in de prehistorie vanuit Syrië naar Egypte getransporteerd en veel gebruikt om zijn aromatische geur en duurzaamheid. De Egyptenaren bouwden met cederhout de reusachtige poorten van hun tempels, schrijnen en doodskisten. Men geloofde dat de geur van het cederhout de wedergeboorte zou versnellen. Cederhars en -olie hebben in de volksgeneeskunde lange tijd betekenis gehad. Zij werden gebruikt om wonden en huidziektes te behandelen. Naast jeneverbesolie, werd cederolie voor het balsemen van mummies gebruikt. De Egyptische Farao’s hadden cederhout nodig voor de bouw van hun schepen, graven, paleizen en tempeldaken. Met uit het hout gewonnen teer dichte men de bodems van schepen. Het beroemdste gebruik van cederhout is de constructie van de Tempel van Salomo in Jeruzalem. In de 2 e eeuw n.c. besloot keizer Gardiaan de overgebleven cederbossen te beschermen. In rotsen liet

hij gegevens over grenzen en boombestanden inkrassen. Tot nu toe zijn er 200 van deze inscripties bekend, waardoor men informatie over het bosbestand in de antieke heeft. Helaas werden de maatregelen van Hadrian in de volgende eeuwen door de mensen aan de laars gelapt. Opnieuw werden in Libanon ceders gekapt, nu voor verwarming, houtskoolwinning en het stoken van kalkovens. In de maronitische kapel in het midden van het cederbos wordt ieder jaar op 6 augustus een mis gevierd ter bescherming van de oude ceders.

Mythologie. In het beroemde Gilgamesj-epos gaan Gilgamesj (koning van de Sumerische stad Uruk ca. 200 v.c.) en Enkidu op weg om de door Chumbaba gewaakte Heilige Ceder te vellen. Tijdens deze daad beeft de aarde in Libanon en Syrië. Van het hout bouwen zij een enorm grote poort. Omdat Enkidu de wortels beschadigt, moet hij later sterven. Volgens de Egyptische mythologie werd de doodskist van de god Osiris aan de voet van een Ceder neergezet. De boom groeide snel omhoog en omsloot de kist met zijn takken. De Ceder is de boomsoort die het meest in de Bijbel wordt vermeld. Het gaat dan om de Libanonceders. Zij worden hier vaak gebruikt als symbolen van macht en waardigheid, dapperheid en glorie, schoonheid en vruchtbaarheid.

Wat de Bomen vertellen: Het hout van de ceder is van uitstekende kwaliteit en door de duurzaamheid heel geschikt om er huizen mee te bouwen. Dat cederhout goed bouwhout is, wist men in de oudheid ook. Zo liet koning Salomo een gigantische tempel bouwen, waar enorme hoeveelheden cederhout in werden verwerkt. Ene Hiram voerde de wil van Salomo uit en was bereid al het cederhout te leveren dat nodig was. Tachtigduizend arbeiders werden aan het zagen gezet. De omgezaagde ceders werden in Libanon naar zee gebracht en daar tot vlotten samengebonden. Als je leest over die enorme hoeveelheid hout dan is het geen wonder dat Libanon nu dor en kaal is. In verband met de duurzaamheid van het hout gebruikten de oude Egyptenaren cederhout bij het mummificeren van hun doden. China kende twee ceders, die "de bomen van de trouwe geliefden" werden genoemd. Een Chinese keizer had namelijk eens zijn zinnen gezet op de vrouw van een trouw onderdaan. Hij liet deze man oppakken en op grond van valse beschuldigingen opsluiten. De arme ziel stierf van verdriet. Om de avances van de koning te ontvluchten pleegde de vrouw zelfmoord door van een hoge rots te springen. Man en vrouw werden gescheiden begraven. Uit de graven ontsproten twee ceders, die elkaar op den duur met tak en wortel raakten en bekend stonden als de bomen van de trouwe geliefden. Is de ceder je levensboom dan ben je een vastberaden solist. Er zijn ceders (bijvoorbeeld Abraham Lincoln en Napoleon) die zeer vastberaden hun eigen weg volgen en trouw blijven aan hun eigen overtuiging. Eenzaam zitten ze op hun commandopost en denken slechts aan een taak, waarbij ze eigenbelang veel minder belangrijk vinden . Door hun buitengewone uitstraling en innerlijke kracht bereiken ze vaak hun doel. De meeste ceders zijn iets meer bescheiden. Hoewel ze de massa willen ontstijgen, beseffen ze toch dat ze niet alleen op de wereld zijn.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF