LF 08-laag zuurstof ademen.indd

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Wetenschap, Health Science, Respiratory Therapy
Share Embed Donate


Short Description

Download LF 08-laag zuurstof ademen.indd...

Description

LONGFUNCTIE-ONDERZOEK

Laag zuurstof ademen Peng Air test

ONDERZOEK

U wordt op



dag

verwacht op de poli/afdeling

om

uur .

• Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? • Wij verzoeken u om 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn in verband met de administratieve afhandeling. • Als u bent opgenomen in ons ziekenhuis, dan wordt u naar de afdeling toegebracht.

Laag zuurstof ademen In deze folder vindt u informatie over de Peng Air test, ook wel ‘laag zuurstof ademen’ genoemd. Bij deze test wordt gemeten hoe het lichaam reageert op een zuurstofgehalte van 15%. Dit gehalte is gelijk aan het zuurstofgehalte hoog in de bergen of in een vliegtuig. Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie die u van uw arts en de laborant krijgt, maar als aanvulling daarop. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Voorbereiding

Het onderzoek

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn, u mag dus van tevoren gewoon alles eten en drinken zoals u gewend bent. Ook uw medicijnen mag u gewoon blijven gebruiken. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling Longfunctie-onderzoek. Als u aan de beurt bent, neemt de laborant u mee naar de onderzoekskamer.

Eerst wordt uw longfunctie gemeten, zoals u dat al vaker hebt gehad. Daarna krijgt u plakkers op de borst voor een ECG (hartfilmpje) tijdens de test. Ook krijgt u een bloeddrukband om de arm en een klemmetje op de vinger om het zuurstofgehalte te meten.

1

Duur van het onderzoek

Vervolgens neemt de analist/arts wat bloed af uit een slagader in uw arm. Daarna krijgt u weer een mondstuk in uw mond en een klem op uw neus. Het mondstuk is verbonden met een ballon die gevuld is met lucht met 15% zuurstof. (Ter vergelijking: gewone inademingslucht bevat ongeveer 21% zuurstof.) U ademt dan een half uur rustig in en uit.

U moet er op rekenen dat u voor dit onderzoek in totaal ongeveer anderhalf uur in het ziekenhuis bent.

Tot slot Met eventuele vragen kunt u terecht bij de afdeling Longfunctie-onderzoek of bij uw behandelend arts. U vindt het telefoonnummer in het adreskader achterin deze folder. De uitslag van de test krijgt u van uw behandelend arts of telefonisch.

Vervolgens wordt er weer wat bloed uit de slagader afgenomen om te meten hoeveel zuurstof er nu in uw bloed zit. Hierna mag het mondstuk uit. Eventueel wordt er daarna nog een keer bloed afgenomen om te meten of het zuurstofgehalte weer op de beginwaarde terug is gekomen. Of dit nodig is hangt ervan af hoe u zich voelt en van het gemeten zuurstofgehalte.

Het zuurstofgehalte in uw bloed zakt altijd wat bij deze test. Hoeveel is afhankelijk van de beginwaarde, uw longfunctie en uw lichamelijke conditie. Na het prikken krijgt u een drukverband om uw arm. Als u zich goed voelt hoeft u die periode niet op de afdeling te blijven. U mag het drukverband na twee uur zelf verwijderen. Na het onderzoek kunt u naar huis gaan. U kunt gewoon weer doen wat u gewend bent.

2

St. Antonius Ziekenhuis T 088 - 320 30 00 E [email protected] www.antoniusziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp 088 - 320 33 00 Longfunctie-onderzoek 088 - 320 15 00

Locaties en bezoekadressen

Ziekenhuizen

Poliklinieken

St. Antonius Ziekenhuis Utrecht Soestwetering 1, Utrecht (Leidsche Rijn)

St. Antonius Polikliniek Utrecht Overvecht Neckardreef 6, Utrecht

St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein Koekoekslaan 1, Nieuwegein

St. Antonius Polikliniek Houten Hofspoor 2, Houten St. Antonius Spatadercentrum Utrecht-De Meern Van Lawick van Pabstlaan 12, De Meern

3

Meer weten? Ga naar www.antoniusziekenhuis.nl

LF 08/05-’13

Dit is een uitgave van St. Antonius Ziekenhuis

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF