Lär mEr om HaVET som omsLuTEr oss

January 8, 2018 | Author: Anonymous | Category: Vetenskap, Geovetenskap, Oceanografi
Share Embed Donate


Short Description

Download Lär mEr om HaVET som omsLuTEr oss...

Descriptionpling

Tipsa Pling: e-post: [email protected] Västtrafik: Har du frågor om tider, priser och ­biljetter eller vill lämna synpunkter på kollektivtrafiken – ring: 0771-41 43 00

Torsdag 7 augusti 2014

Västtrafik Box 405, 401 26 Göteborg www.vasttrafik.se Produktion: www.newsroom.se

Din guide till kollektivtrafiken

Lär mer om havet som omsluter oss

Kunskap, historia och aktiviteter för unga och gamla på Västerhavsveckan F oto:

s

a

Vissa tider kan man få gå in i den Malmska valen på Naturhistoriska museet i Göteborg. Du kan också hälsa på museets pedagoger vid Askimsbadet, platsen där valen strandade år 1865. Upptäck livet under ytan med hjälp av håvar, luppar och vattenkikare. På stranden kan du även vara med och skapa en 30 meter lång blåval. Västerhavsveckan pågår längs hela Bohuskusten och det anordnas en mängd olika havsnära aktiviteter för såväl stora som små, från Göteborg i söder till Strömstad i norr. – Västerhavsveckan växer för varje år och vi har flera nya spän-

ns

ur

Köp våra 1- och 3-dygnsbiljetter med pris från 80 kronor. Tre barn följer med gratis!

Malmska valen öppnar gapet

ra

ng

Västerhavsveckan, som arrangeras för sjätte gången, drog igång den 2 augusti och pågår till och med söndag den 10 augusti. – Det är en temavecka för havsmiljön och i år belyser vi bland annat problemen med plast och skräp i havet, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare. För varje år blir det mer och mer plast i haven. Bara på Bohuskusten sköljs det upp en kubikmeter skräp i timmen, året runt. Men det finns också skräp i havet som vi inte ser eftersom bitarna är så små. Forskningsbåten, s/y Hrimfare af Ranerike med forskare från Göteborgs universitet är ute och undersöker hur mycket mikroplaster det finns i vattnet i Skagerrak och Kattegatt.

nande aktiviteter i programmet, men det växer dessutom geografiskt med fler orter som medverkar. Nya för i år är till exempel Gullholmen, Björkö, Vinga och Ljungskile, säger Gunilla Fransson Bangura.

aF

Ba

– i mobilen eller på vasttrafik.se

Under Västerhavsveckan premiärvisas också ”Strömmar av plast – Västerhavets dilemma”, en film om marint skräp. Vad händer med plasten och skräpet i havet och hur påverkas djuren i och kring haven av detta? – I Nordstan har vi utställningar och vetenskapskafé om flera aktuella havsmiljöfrågor. I Nordstan pågår också många barnaktiviteter som klappakvarie, skattjakt, sagostund och teckningsutmaning.

il l

on

Reseplaneraren

Nu pågår Västerhavsveckan med många spännande akti­ viteter och föreläsningar med fokus på Västerhavet. Du kan följa med på båtturer, möta forskare, delta i strand­ skola, paddla kajak, fiska och mycket mer.

Gun

Fiska ekologiskt Under Västerhavsveckan kan du delta i många olika aktiviteter med anknytning till havet och fiske. Lär dig till exempel ett ekologiskt hållbart sätt att fiska. Marint liv, allemansrätt, miljö och spöfiske betonas. Pröva olika typer av mete och spinnfiske och lär dig olika knutar och andra knep. Ta del av en fiskares vardag och lär dig mer om hur man fiskade förr. – Vi tar upp debatten om hur det framtida räkfisket ska fungera och du kan lära dig hur selektiva fiskeredskap fungerar. Du kan prova på dykning, gå på guidad tur längs naturstigar eller lära dig mer om fågelskådning och djurlivet vid havet. Passa också på att lär dig vattensäkerhet och hjärt-lungräddning.

Vidgar vyerna. Under Västerhavs-

veckan kan du lära dig ett ekologiskt hållbart sätt att fiska. Tobias Dahlin har utställning i Nordstan och på Bohusläns museum med spännande bilder.

Erica Holm

Segel i topp. På Hönö pågår miljö­ seglingar 9–10 augusti.  Foto: Conny Nylén

Hitta rätt på Västerhavsveckan Se program för exakta tider och platser på webbplatsen: www.vasterhavsveckan.se Du kan också ta del av senaste nytt från Västerhavsveckan på Facebook.

Rofyllt. Passa på att prova olika ­aktiviteter som att paddla havskajak.  

Foto: Gunilla Fransson Bangura

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF