Mise en page 1

January 17, 2018 | Author: Anonymous | Category: Samhällsvetenskap, Sociologi
Share Embed Donate


Short Description

Download Mise en page 1...

Description

Observationsgruppen för Lissabonstrategin Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

Varför ägnar sig det organiserade civila samhället åt Lissabonstrategin? Vid sitt möte i Lissabon år 2000 lanserade EU:s stats- och regeringschefer en rad ambitiösa reformer på nationell och europeisk nivå som kallades "Lissabonstrategin". Strategin eftersträvar tillväxt och sysselsättning, social sammanhållning och hållbar utveckling. Fem år senare bekräftades strategins betydelse i ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådets möte den 22–23 mars 2005, och man betonade vikten av att alla berörda aktörer – parlament, regionala och lokala aktörer, arbetsmarknadsparterna och det civila samhället – tillägnar sig strategin och deltar aktivt i genomförandet av dessa mål. Europeiska rådet uppmuntrade särskilt EESK att tillsammans med medlemsstaternas ekonomiska och sociala råd och andra samarbetsorganisationer inrätta ett interaktivt nätverk för initiativ från det civila samhället i syfte att främja genomförandet av Lissabonstrategin. Europeiska ekonomiska och sociala kommittén har samordnat arbetet inom det interaktiva nätverket, som 2006 och 2008 utarbetade en “sammanfattande rapport om genomförandet av Lissabonstrategin”, där aktörerna i det civila samhället presenterar sin syn på hur långt man har kommit i arbetet med att genomföra strategin och i vilken utsträckning de behöriga nationella myndigheterna deltar i detta arbete. Dessa omfattande rapporter på cirka 130 sidor överlämnades därefter officiellt till alla stats- och regeringschefer, kommissionens ordförande, övriga institutioner, alla ledamöter av EESK och ett stort antal personer inom EU och i medlemsstaterna. Dessutom utarbetade EESK i juni 2006 fyra rapporter om följande frågor: • Sysselsättningen för prioriterade kategorier. • Investeringar i kunskap och innovation. • Företagens potential, särskilt när det gäller små och medelstora företag. • Fastställande av en energipolitik för Europa. Vid plenarsessionen den 11–12 juli 2007 antog EESK fyra temainriktade yttranden som utarbetats i samarbete med de nationella ekonomiska och sociala råden, vilkas bidrag bifogades yttrandena. Sedan dess har EESK utarbetat en resolution om genomförandet av den reviderade Lissabonstrategin i form av en interimsrapport till Europeiska rådets vårtoppmöte 2007, som sedan kompletterades med den sammanfattande rapporten till vårtoppmötet 2008.

Uttalande av ordförande Mario Sepi Ordförandens webbsida – prioriteringar i arbetsprogrammet "Denna strategi utgör ett ytterst viktigt projekt. Samarbete med EU:s institutioner i frågor som rör modernisering, kunskapssamhället, internationell konkurrens, forskning samt medborgerliga rättigheter och arbetstagares rättigheter är grundläggande för att få till stånd förnyelse i samhället."

Varför inrättades en observationsgrupp för Lissabonstrategin? Lissabonstrategin utgör ett projekt för det europeiska samhället som helhet och gör det möjligt för Europa att möta utmaningarna i en globaliserad värld. Med tanke på att den ekonomiska och sociala situationen i nuläget är mycket osäker, är det av största vikt att Lissabonagendan verkligen genomförs. I juli 2008 inrättade EESK observationsgruppen för Lissabonstrategin för att öka aktörernas deltagande i Lissabonprocessen. Det civila samhället spelar en avgörande roll i förberedelserna, genomförandet och bedömningen av Lissabonreformerna. Observationsgruppen arbetar tillsammans med de nationella ekonomiska och sociala råden och andra samarbetsorganisationer, och genomför evenemang i de olika länderna i syfte att skapa diskussioner om genomförandeprocessen med alla aktörer i det civila samhället. Tillsammans med nationella ekonomiska och sociala råd och andra samarbetsorganisationer kommer Observationsgruppen för Lissabonstrategin under den nya Lissabonrundan (2008–2010) att utarbeta en omfattande och detaljerad "Integrerad rapport om genomförandet av och framtiden för Lissabonstrategin under perioden efter 2010" som ska läggas fram vid Europeiska rådets vårtoppmöte 2010.

Staffan Nilsson, Alltsedan de europeiska stats- och regeringordförande för observationsscheferna lanserade Lissabonstrategin på nytt gruppen för Lissabonstrategin år 2005 har EESK ansett att detta är ett av de viktigaste projekten för Europa. Det civila samhället har en särskilt viktig roll att spela när processen genomförs. Det mål som Staffan Nilsson (grupp III – SE), ordförande för observationsgruppen för Lissabonstrategin, ställt upp är att göra denna observationsgrupp till det främsta forumet för åsikts- och informationsutbyte om Lissabonreformerna mellan EU-institutionerna och det civila samhället i stort, så att alla aktörer kan ta aktiv del i de välavvägda reformer som krävs för att skapa ett välmående Europa för alla under tjugohundratalet.

Vilket är observationsgruppens arbetsprogram? Med inrättandet av observationsgruppen för Lissabonstrategin har EESK funnit en arbetsstruktur som motsvarar frågans politiska prioritet. Hänsyn kan också tas till de framgångar som noterats under de senaste åren (rådets ordförandeskap ger regelbundet EESK nya mandat). Observationsgruppen utför sina uppgifter i samarbete med de nationella ekonomiska och sociala råden och övriga samarbetsorganisationer. En kommunikationsstrategi om Lissabonstrategin bidrar till att verksamheten uppmärksammas. Enligt observationsgruppens färdplan fram till vårtoppmötet 2010 ska gruppen tillsammans med de nationella ekonomiska och sociala råden och övriga samarbetsorganisationer utarbeta en “Integrerad rapport om genomförandet av och framtiden för Lissabonstrategin under perioden efter 2010”, ett yttrande om “Den förnyade Lissabonstrategins externa dimension”, ett yttrande om “Konsekvenserna av energi- och klimatfrågorna för Lissabonstrategin” och ett yttrande om ”Universitet för Europa”. Kommissionsledamot Margot Wallström har dessutom begärt ett förberedande yttrande om hur processen ska styras. Observationsgruppen för Lissabonstrategin består av 33 medlemmar jämnt fördelade mellan de tre grupperna: GRUPP I

GRUPP II

GRUPP III

E. CALLEJA (MT) B. DANEV (BG) P. KORN (DE) J. MULEWICZ (PL) P. MORGAN (UK) A. PEZZINI (IT) A.L. PLOSCEANU (RO) C. SCHWENG (AT) U. SIRKEINEN (FI) J.I. RODRIGUEZ GARCIA CARO (ES) J. VAN IERSEL (NL)

A. ADAMCZYK (PL) W. ATTLEY (IE) L. BATUT (FR) G. DASSIS (EL) P. DIMITROV (BG) D. FORNEA (RO) W. GREIF (AT) L. KURKI (FI) M. ROKSANDIC (SI) X. VERBOVEN (BE) J.M. ZUFIAUR NARVAIZA (ES)

L. ANDREI (RO) M. BARABÁS (HU) M.A. CABRA DE LUNA (ES) M. CHREN (SK) L. JAHIER (IT) L. JÍROVEC (CZ) M. MENDZA-DROZD (PL) S. NILSSON, Président (SE) F.A. OSBORN (UK) E. PICHENOT (FR) G. WOLF (DE)

Vad är Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK)? • EESK är en rådgivande församling som inrättades genom Romfördraget 1957. Dess huvuduppgift är att agera rådgivare till de tre stora EU-institutionerna (Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen), i huvudsak genom sina yttranden. • EESK består av 344 ledamöter från nationella organisationer som företräder det organiserade civila samhället EU. Ledamöterna är fördelade på tre grupper: Arbetsgivargruppen, Arbetstagargruppen samt gruppen “Övriga intressegrupper”(med företrädare för bl.a. jordbrukare, fria yrken, miljöorganisationer och konsumentföreningar). • EESK är ett forum som gör företrädarna för ekonomiska och sociala organisationer, arbetsmarknadsorganisationer och andra intressegrupper i samhället delaktiga i utformningen av politik och beslut på EU-nivå. Mer information finns på vår webbsida: http://www.eesc.europa.eu.

Sekretariatet för observationsgruppen för Lissabonstrategin Gilbert Marchlewitz, handläggare Juri Soosaar, handläggare Claudine Denys, assistent Katherine Camilleri, assistent Kaarina Tapola, assistent

tfn +32 25469358 tfn +32 25469628 tfn +32 25469286 tfn +32 25468671 tfn +32 25469099

För ytterligare information, se: http://www.eesc.europa.eu/lisbon_strategy/eesc_documents/index_fr.asp

www.eesc.europa.eu/ceslink/

I juli 2008 inrättade EESK Observationsgruppen för Lissabonstrategin för att öka aktörernas deltagande i Lissabonprocessen. Det civila samhället spelar en avgörande roll i förberedelserna, genomförandet och bedömningen av Lissabonreformerna.

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Enheten för besök och publikationer Tfn +32 25469604 • Fax +32 25469764 Rue Belliard 99 • 1040 Bruxelles / BELGIQUE Katalognummer: EESK-2009 -12- SV

www.eesc.europa.eu QE-80-09-553-SV-D

SV

EUROPE DIRECT är en tjänst som ger möjlighet att hitta svar på alla frågor om Europeiska unionen.Samtalet kostar ingenting och numret kan nås överallt 00 800 6 7 8 9 10 11

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF