Zorgprogramma Ontwikkelingsstoornissen

January 13, 2018 | Author: Anonymous | Category: Sociale wetenschappen, Psychologie, Abnormal Psychology
Share Embed Donate


Short Description

Download Zorgprogramma Ontwikkelingsstoornissen...

Description

Zorgprogramma Ontwikkelingsstoornissen Pro Persona werkt in zorgprogramma’s. Een zorgprogramma is een pakket van verschillende behandelonderdelen voor een specifieke psychisch aandoeningen. Ze zijn ontwikkeld door psychologen, psychiaters, verpleegkundigen en patiëntenorganisaties. Daarbij is gebruik gemaakt van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Als u zich bij ons aanmeldt, bekijken wij samen welke onderdelen u waarschijnlijk het beste zullen gaan helpen. U krijgt die behandeling waarvan bewezen is dat ze het beste werken bij uw klachten en voorgeschiedenis. Deze behandelonderdelen kunnen gesprekken zijn gericht op het anders omgaan met uw klachten, maar bijvoorbeeld ook medicijnen of begeleiding bij uw dagelijkse en/of sociale functioneren. Ons doel is dat de psychisch aandoening zoveel als mogelijk verdwijnt of voldoende onder controle komt waardoor u weer beter kunt functioneren. Doelgroep Het zorgprogramma Ontwikkelingsstoornissen is bedoeld voor volwassenen tussen 18 en 65 jaar die een autismespectrumstoornis (ASS) of een aandachtstekort/hyperactiviteitsstoornis (ADHD) hebben. U lijdt onder de stoornis en de stoornis zorgt ervoor dat u niet goed functioneert, bijvoorbeeld in relaties of op uw werk. Vaak heeft u daarnaast ook nog andere (psychische) problemen. Het behandelplan Tijdens de intakefase zijn uw problemen in kaart gebracht. De intaker heeft met u besloten dat nader onderzoek en/of uw behandeling zal plaatsvinden in het zorgprogramma Ontwikkelingsstoornissen. Samen met uw hulpverlener stelt u een behandelplan op. In dit behandelplan staat wat de diagnose is en wat uw klachten zijn. Daarnaast staat in het behandelplan wat u tijdens de behandeling wilt bereiken en wat daarvoor gedaan kan en moet worden. Dus welke onderdelen uit het zorgprogramma in uw geval ingezet gaan worden. Doel van de behandeling Het doel van de behandeling is het opheffen of verminderen van uw klachten en/of het herstellen van uw functioneren. Vragenlijsten Voor en tijdens de behandeling vult u vragenlijsten in. Aan de hand van de uitkomsten kunnen wij zien hoe het met uw behandeling gaat. Of uw situatie tijdens de behandeling verbetert. In de regel knappen mensen goed op. Als tijdens de behandeling blijkt dat het niet zo goed met u gaat als we hadden verwacht, dan maken wij samen met u een nieuwe keuze uit de behandelmogelijkheden. De behandeling De behandeling van ASS en ADHD zal met u alleen of in een groep plaatsvinden en wordt op uw situatie toegesneden. De standaardonderdelen zijn:  psycho-educatie (voorlichting);  psychosociale behandeling. Dit betekent dat de behandelaar met u over uw stoornis praat, inzicht, ondersteuning en aandacht geeft over de manier waarop u uw stoornis ervaart en hoe u daar anders mee om kunt gaan. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van cognitief gedragstherapeutische technieken;  en/of medicijnen.

Mogelijke aanvullende behandelonderdelen zijn:  cognitieve gesprekstherapie (CGT) bij bijkomende angst- en stemmingsproblemen;  dialectische gedragstherapie (DGT) bij bijkomende emotie-regulatieproblemen;  EMDR bij bijkomende posttraumatische stressklachten;  gesprekken met uw gezin of partner (systeemgesprekken) in geval van relatieproblemen;  schematherapie bij bijkomende persoonlijkheidsproblematiek;  psychomotore therapie voor mensen die zich moeilijk met woorden kunnen uitdrukken;  aanvullende diagnostiek naar aanwezigheid van eventueel andere psychische problemen of aandoeningen. Duur van de behandeling De duur van de behandeling is afhankelijk van uw klachten. Dit kan variëren van een korte reeks gesprekken tot een behandeling van een jaar. In uitzonderlijke gevallen is een opname noodzakelijk. Voordat u daadwerkelijk in behandeling komt, kunt u helaas geconfronteerd worden met wachttijd. De intaker zal u hierover zo concreet mogelijk informeren. Als er tussentijds iets gebeurt waardoor u het gevoel heeft hulp nodig te hebben, kunt u tijdens kantooruren de huisarts, en daarbuiten de dienstdoende huisarts inschakelen. Het behandelteam Het behandelteam bestaat uit GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychiaters, verpleegkundig specialisten, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en maatschappelijk werkers. Afhankelijk van hoe uw behandelplan eruit ziet zult u met een of meer van deze hulpverleners te maken kunnen krijgen.

© Pro Persona Zorgprogramma Ontwikkelingsstoornissen 05.2016

Crisis en terugval Sommige mensen met ontwikkelingsstoornissen lopen het risico om in een crisis te raken. Met deze cliënten maken we een signaleringsplan. Een signaleringsplan bestaat uit twee delen. Het eerste deel beschrijft de voortekenen van een crisis. Het tweede deel beschrijft welke acties ondernomen moeten worden als die voortekenen zichtbaar zijn. Zo wordt voorkomen dat mensen in crisis raken of na hun behandeling weer terugvallen. Waar en wanneer De standaardonderdelen van de behandeling worden gegeven in op onze locaties in Arnhem, Ede, Nijmegen en Tiel. De mogelijk aanvullende, en meer gespecialiseerde, behandelonderdelen worden alleen bij Pro Persona in Arnhem gegeven.

View more...

Comments

Copyright � 2017 NANOPDF Inc.
SUPPORT NANOPDF